Loading...

Μεσολόγγι: Ενας τουριστικός θησαυρός!


Μοιραστείτε το άρθρο...

Την προοπτική ενός διήμερου στο Μεσολόγγι την ακούσαμε στην αρχή μάλλον με επιφύλαξη, γιατί πάει καιρός από τότε που επισκεφτήκαμε τελευταία φορά την πόλη για εκπαιδευτικούς λόγους.

Επιμέλεια: Ελένη Καλογεροπούλου – Ελλη Τριανταφύλλου
Δημοσίευση: www.tastyday.gr

Η Εξοδος, ως ιστορικό γεγονός παραμένει από τα σημαντικότερα της ελληνικής ιστορίας και μοιραία η αναφορά στο Μεσολόγγι οδηγεί τη σκέψη στην ένδοξη πόλη της Επανάστασης του 21. Τα τελευταία χρόνια, βέβαια, ένα εκλεκτό έδεσμα, το αυγοτάραχο, προσέδωσε μια άλλη διάσταση στην εικόνα της περιοχής. Αλλά προφανώς σε λίγους …γκουρμέ τύπους.

Ο εκλεκτός μεζές του Μεσολογγίου

Η πρόσκληση του ταξιδιωτικού πρακτορείου Discover Messolonghi, το οποίο διαχειρίζονται ο Γιάννης και ο Κώστας Χαλαζίας, να γνωρίσουμε τα μυστικά της πόλης, τις δραστηριότητες αλλά και την κουζίνα του Μεσολογγίου, όχι μόνο μας ξάφνιασε ευχάριστα, αλλά υπήρξε η αφορμή για να τη λατρέψουμε.

Το ψάρεμα στα Διβάρια

Οι ιδιοκτήτες του πρακτορείου είναι το χαρακτηριστικό δείγμα της Μεσολογγίτικης «ψυχής» : Αντιλαμβάνονται τη φιλοξενία, όχι ως δουλειά, αλλά ως ευκαιρία για να αναδείξουν τον τόπο τους, να τον προβάλλουν μέσα από τα δικά τους μάτια και να σε κάνουν να τον αγαπήσεις φανατικά, όπως και οι ίδιοι και να θέλεις να γυρνάς ξανά και ξανά.

Με τους Γιάννη και Κώστα Χαλαζία στην Πελάδα.

Λίγο ο λαμπρός ήλιος του Σαββατοκύριακου που έλουζε με φως την πόλη, λίγο τα ήρεμα νερά της λιμνοθάλασσας, τα εκατοντάδες φλαμίνγκο, τα αλατοβουνά στις αλυκές, το εγκάρδιο καλωσόρισμα των ψαράδων στις Πελάδες, αλλά και τα μοναδικά αλίπαστα, το αυτοτάραχο, η σκορδαλιά, τα χέλια και το καπνιστό χταπόδι της εταιρείας Στέφος, δια χειρός Πέτρου Παραγιού, μας έκλεψαν την καρδιά. Σε συνδυασμό, δε, με το εκπληκτικό τσίπουρο Πελάδα του Κωνσταντίνου Πασιόπουλο, μας απογείωσαν…

Ο κ. Πέτρος Παραγιός επί τω έργω στην επιχείρηση Στέφου.

Με ξεναγούς την οικογένεια Χαλαζία (πατέρα, μητέρα και γιό) επισκεφτήκαμε μοναδικά μέρη.

Περπατήσαμε στο νησί του Αιτωλικού, που είναι μοναδικής ομορφιάς και γραφικότητας, με υπέροχα δρομάκια και άπειρα ψαράδικα!!!

Το Αιτωλικό από μακριά.

Στη συνέχεια, νοιώσαμε την ατμόσφαιρα στο «ορμητήριο» Παναγία Φοινικιά που ο Λόρδος Byron εμπνεόταν τα ποιήματά του!

Ιερός τόπος μεγάλης έμπνευσης.

Και μετά την έμπνευση, μοναδική θέα από το αρχαίο θέατρο της Πλευρώνας, βόλτα στα μοναδικά πλακόστρωτα στενά της πόλης, ρέμβασμα στα γαλαζοπράσινα νερά του Αχελώου και διασκέδαση με την ψυχή μας στη γιορτή του Ψαριού, παρέα με τον Δήμαρχο της πόλης κ. Νίκο Καραπάνο και τους κατοίκους της πόλης.

Στη γιορτή Ψαριού στο Αιτωλικό.
Με τον Δήμαρχο Μεσολογγίου κ. Νίκο Καραπάνο.

Μέσα στην γιορτινή ατμόσφαιρα του τραπεζιού, με τα ζυμωτά ψωμιά, τις χειροποίητες πίτες, φυσικά το αυγοτάραχο και τις ψητές τσιπούρες, καταφέραμε να «υποκλέψουμε» κάποιες συνταγές, με τη φιλική συμμετοχή της κυρίας Μαρίας Καραπάνου, συζύγου του Δημάρχου.

Χειροποίητο ψωμί, σπιτικές πίτες και ένα ασύλληπτης νοστιμιάς ριβανί.

Η καλύτερη στιγμή του διήμερου, όμως, ήταν η βαρκάδα, το πρωί της Κυριακής, στη λιμνοθάλασσα, με καπετάνιο τον Γιάννη, βοηθό τον Κώστα και ξεναγό την κ. Σισία Ρούσου. Το περπάτημα στον ξακουστό δρόμο της Τουρλίδας που το 1885 ενώθηκε με το ομώνυμο νησάκι, η επιβίβαση στη γαϊτα, μία ξύλινη βάρκα κομψοτέχνημα, η βόλτα στα ήσυχα νερά της λιμνοθάλασσας, η επίσκεψη σε μία από τις Πελάδες των τοπικών ψαράδων, το «μάθημα» ψαρέματος στην Πελάδα του συνεταιρισμού με το ασύγκριτο αυγοτάραχο και η εκπληκτική ξενάγηση της κ. Ρούσου ήταν μοναδική εμπειρία.

Τους πετύχαμε στο δόλωμα του παραγαδιού.
Με τον πρόεδρο του Συνεταιρισμού κ. Αριστείδη Ματζουράτο, τους Γιάννη και Κώστα Χαλαζία και την υπέροχη ξεναγό μας κ. Σίσια Ρούσου.

Η βόλτα κατέληξε στο λιμάνι του Μεσολογγίου, που τα τελευταία χρόνια αποτελεί ένα ασφαλές ορμητήριο για τα ιστιοπλοϊκά και σύμφωνα με τον Δήμαρχο κ. Καραπάνο, πρόκειται να αξιοποιηθεί περαιτέρω σύντομα. Εννοείται συνοδεία αυγοτάραχου και τσίπουρου!!!

Ο νεότατος Γιάννης Χαλαζίας, με την αμέριστη υποστήριξη του πατέρα του Κώστα, κατάλαβε από πολύ μικρός ότι η γενέτειρά του είναι ένας πραγματικός θησαυρός! Κι ας μην απέκτησε, για διάφορους λόγους μέχρι σήμερα, τη θέση που του αξίζει μεταξύ των ξακουστών προορισμών της Ελλάδας. Σήμερα, διευθύνει το Discover Messolonghi, ένα ταξιδιωτικό γραφείο που προσφέρει σε μεμονωμένους ταξιδιώτες αλλά και οργανωμένα ομαδικά ταξίδια σε συνεργασία με αξιόπιστους προμηθευτές ταξιδιωτικών υπηρεσιών την ευκαιρία να γνωρίσουν κάθε πτυχή αυτού του ευλογημένου τόπου!

Τα γαλαζοπράσινα νερά του Αχελώου.

Για παράδειγμα…

Ταξίδια γαλήνης στην λιμνοθάλασσα του Μεσολογγίου που έχει χαρακτηριστεί ως εθνικό πάρκο και προστατεύεται από την σύμβαση Ramsar και την συνθήκη Natura2000. Μας είπαν ότι η λιμνοθάλασσα είναι μια μικρή «κιβωτός του Νώε» με μια ευρεία βιοποικιλότητα και έχουν δίκιο, αφού περίπου 270 είδη πουλιών βρίσκουν καταφύγιο, και επωάζουν σε αυτήν, που χάρη στα ασφαλή ρηχά νερά της ( δεν ξεπερνούν σε βάθος τα ογδόντα εκατοστά), βρίσκουν άφθονη τροφή από τα 36 είδη ψαριών που ζουν και αναπαράγονται, ενώ στο οικοσύστημα απαντώνται 23 είδη ερπετών και πλήθος θηλαστικών.

Birdwatching ανάμεσα σε καλαμιώνες, αμμοθίνες, αλμυρόβαλτους κι αναχώματα, με τη βάσιμη ελπίδα να συναντήσει κανείς ερωδιούς, μόνιμους θαμώνες όλο το χρόνο, φαλαρίδες, καλοκαιρινούς επισκέπτες, πανέμορφες αβοκέτες στο χώρο των αλυκών, ψηλόλιγνα φοινικόπτερα (φλαμίγκος) σε διάφορες περιοχές και φυσικά τους μεγαλόπρεπους αργυροπελεκάνους.

Θαυμάζοντας τα φλαμίνγκο.

Γαστρονομικές απολαύσεις στην καρδιά της λιμνοθάλασσας! Στις φιλόξενες Πελάδες των ψαράδων μπορεί ο επισκέπτης, κατόπιν συνεννόησης θα γευτεί τα πιο φρέσκα και νόστιμα ψάρια, κι αν θέλει, γιατί, όχι, να τα ψαρέψει ο ίδιος!!! Εννοείται ότι κάθε γεύμα ή δείπνο ξεκινά με αυγοτάραχο (τα αυγά της μπάφας, του θηλυκού κεφάλου)!

Κέφαλος πετάλι! Μια μοναδική νοστιμιά.
Τα ξακουστά (και καθόλου αλμυρά) αλίπαστα του Μεσολογγίου.

Η πόλη του Μεσολογγίου διαθέτει πολλά ψαράδικα με φρεσκότατα ψάρια και ταβερνάκια που τα μαγειρεύουν υπέροχα, ενώ οι ίδιοι οι κάτοικοι με κάθε ευκαιρία μιλούν ( και μαγειρεύουν ) με καμάρι κέφαλους πετάλι με χοντρό αλάτι στα κάρβουνα, λίγδες ( μικρές τσιπούρες ) τηγανητές σβησμένες με ξύδι, αλίπαστα ψάρια, χάβαρα (είδος γυαλιστερής), χέλια τηγανητά ή στο φούρνο με άνηθο, κρεμμυδάκι και αφρίνα!!!.

Και μιας και ο λόγος για την αφρίνα, τον ανθό του αλατιού, μοναδική εμπειρία είναι και η βόλτα στις δύο αλυκές της περιοχής, που καταλαμβάνουν 14.000 στρέμματα και παράγουν το 90% του πρωτογενούς αλατιού στην Ελλάδα, με περισσότερους από 130.000 τόνους ετησίως. Τα βουνά από αλάτι που σχηματίζονται αυτή την εποχή αποτελούν εντυπωσιακό θέαμα!!!

Ο σιδηρόδρομος… του αλατιού!

Πεζοπορική διαδρομή έξι χιλιομέτρων που οδηγεί στην καρδιά της λιμνοθάλασσας της Κλείσοβας και στο νησάκι της Τουρλίδας, με θέα τα σπίτια του λιμναίου οικισμού της Τουρλίδας, μετέωρα πάνω από το νερό, στηριγμένα στους πασσάλους, λεπτοί σαν τα πόδια των καλαμοκανάδων και των κορμοράνων που περνούν από τη λιμνοθάλασσα. Ένα τοπίο γεμάτο γαΐτες, ψαρόβαρκες χωρίς καρίνα που γλιστρούν στα αβαθή νερά, και διβάρια (ιχθυοτροφεία χελιών).

Οι ξακουστές γαΐτες της λιμνοθάλασσας

Ποδηλατάδα …όπου μεσολογγίτικης γης!!! Το Μεσολόγγι είναι από τις πιο φιλικές πόλεις για ποδήλατο και δεν υπάρχει σπίτι που να μην διαθέτει έναν σημαντικό αριθμό ποδηλάτων, καθώς σχεδόν όλοι κάνουν τις δουλειές και τις βόλτες τους με τα ποδήλατα.

Το Μεσολόγγι είναι η χαρά του ποδηλάτη!

Και φυσικά, μεταξύ των τουριστικών υπηρεσιών που παρέχει το Discover Messolonghi, είναι και οι περιηγήσεις Ιστορικού και Αρχαιολογικού χαρακτήρα αλλά και κάθε είδους δραστηριότητες (Ιστιοπλοΐα, Ιππασία, Παραδοσιακοί Χοροί, Καταδύσεις, Φωτογραφία, κ.α.), που διοργανώνονται στην περιοχή του Μεσολογγίου σε συνεργασία με αξιόπιστους προμηθευτές, γνώστες του είδους.

Η διεύθυνση του Πρακτορείου Discover Messolonghi είναι:
Ελεύθερων Πολιορκημένων 6, ΤΚ 30200 Μεσολόγγι
Tηλ Επικοινωνίας : +302631025545 | Fax: +302631025545
Email: [email protected]





Μοιραστείτε το άρθρο...
Ετικέτες: # # # # # # # #

Newsroom

Σκοπός μας είναι η προβολή και ανάδειξη της ιστορικής κληρονομιάς, του περιβαλλοντικού πλούτου καθώς και της πολιτιστικής και πολιτισμικής παράδοσής μας. Στόχος μας είναι η ενημέρωση των επισκεπτών και η έμπρακτη συμβολή ούτως ώστε ο νομός Αιτωλοακαρνανίας να γίνει ένας δημοφιλής τουριστικός προορισμός.
iAitoloakarnania.gr

Φανταστικά τοπία, σπουδαία ιστορία, υπέροχοι άνθρωποι!