Loading...

Η τραγωδία στο Μάτι όπως την έζησε η Οµάδα Διάσωσης Μεσολογγίου


Μοιραστείτε το άρθρο...

Από τις πρώτες ώρες της τραγωδίας στο Μάτι Αττικής (23 Ιουλίου 2018) βρέθηκαν οι εθελοντές της Εθελοντικής Ομάδας Έρευνας Διάσωσης Ι. Π. Μεσολογγίου για να προσφέρουν τη βοήθειά τους στους πληγέντες.

Οι «φύλακες άγγελοι» από το Μεσολόγγι, ξεχύθηκαν στις καμένες περιοχές για την ανεύρεση θυμάτων ανάμεσα στα ερείπια, για την παροχή πρώτων βοηθειών σε τραυματίες, ερευνώντας περίπου 900 σπίτια και γίνοντας κομμάτι αυτής της ανείπωτης τραγωδίας που συγκλόνισε την Ελλάδα.

Καμένα αυτοκίνητα, απανθρακωμένοι άνθρωποι και ζώα, κατεστραμμένες περιουσίες, απόγνωση στα πρόσωπα των πυρόπληκτων ήταν οι εικόνες που συμπλήρωναν εκείνες τις χαοτικές ώρες που βίωσε ιδίοις όμμασι το 10μελές κλιμάκιο της Ε.Ο.Ε.Δ.

«Παντού καμμένα, μύριζε παντού θάνατος» τονίζει συγκινημένος ο κ. Διονύησης Τσιρόγλου.

Ο υπεύθυνος της Ε.Ο.Ε.Δ., κ. Διονύσης Τσιρόγλου, μιλά στην εφημερίδα «η Αιτωλοακαρνανία» και μοιράζεται μαζί μας την ασύλληπτη κατάσταση που έζησε η Ομάδα όλο αυτό το διάστημα στην πύρινη κόλαση της Αττικής.

Ποια ήταν η εικόνα που αντικρίσατε και τι ακριβώς κάνατε;
«Το απόλυτο χάος! Παντού καμένα, μύριζε θάνατος. Θυμάμαι να μην υπάρχει οργάνωση και καθοδήγηση από τους φορείς παρά μόνο να επικρατεί ένας πανικός. Εμείς φτάσαμε στο Μάτι το μεσημέρι της επόμενης ημέρας από την καταστροφή. Το 10μελές κλιμάκιο ερευνούσε από σπίτι σε σπίτι για καμένους ανθρώπους και τραυματίες που χρειάζονταν πρώτες βοήθειες».

Είναι ότι χειρότερο βιώσατε ποτέ;
«Ναι, είναι ότι χειρότερο έχουμε βιώσει. Αν και έχουμε εμπειρίες από ανάλογες καταστροφές όπως η πυρκαγιά στην Ηλεία του 2007 ή τον σεισμό σε Λευκάδα και Κεφαλονιά του 2014. Εγώ, προσωπικά, ως πιο παλιός στην Ομάδα δεν έχω ξαναδεί ποτέ τέτοιες εικόνες φρίκης. Μιλάμε για μια τεράστια καταστροφή, μια απέραντη τραγωδία».

Περίπου 900 σπίτια ερεύνησε η Ε.Ο.Ε.Δ. Μεσολογγίου
Αντίκρισαν σκληρές εικόνες οι οποίες θα είναι χαραγμένες στη μνήμη τους.

Επισκεφθήκατε το Μάτι δυο μήνες μετά. Ποιο ήταν το κλίμα; Ξαναφτιάχνουν τις ζωές τους;
«Πήγαμε 10 μέρες μετά τη θλιβερή καταστροφή για να παράσχουμε ανθρωπιστική βοήθεια, αλλά και δυο μήνες μετά διότι είχαμε ηθικό χρέος να αφήσουμε ένα λουλούδι στη μνήμη των αδικοχαμένων συνανθρώπων. Στη πρόσφατη επίσκεψη, προ ημερών, δεν είδαμε να αλλάζει κάτι στη περιοχή παρά μόνο να κόβονται κάποια καμένα δέντρα. Από την άλλη, οι πυρόπληκτοι έχουν αρχίσει δειλά δειλά να συμμαζεύουν τις περιουσίες τους, να ξαναφτιάχνουν τις ζωές τους μέσα κυριολεκτικά από τα αποκαΐδια. Βέβαια, υπάρχει και μια έντονη ανησυχία για τις πλημμύρες καθώς έχουν καεί τα πάντα και πλέον είναι ευάλωτοι σε νεροποντές».

Ποια είναι ακριβώς η δράση της Ε.Ο.Ε.Δ.;
«Είμαστε εγγεγραμμένοι στα μητρώα της Πολιτικής Προστασίας και σε μεγάλες καταστροφές ενημερωνόμαστε για την επέμβασή μας. Ωστόσο, το κλιμάκιό μας είναι πάντοτε σε επιφυλακή και η Ομάδα ενεργοποιείται από μόνη της σε έκτακτα καιρικά φαινόμενα (σεισμούς, θεομηνίες, καταποντισμούς). Επίσης, προσφέρουμε υγειονομικές καλύψεις σε αθλητικά γεγονότα, ενώ πραγματοποιούμε σεμινάρια σε εργοστάσια για πρώτες βοήθειες σε εργατικά ατυχήματα, αλλά σε σχολεία για πρώτες βοήθειες σε σεισμό. Θέλω να τονίσω ότι αυτό το μεγάλο έργο επιτελείται με τις ευγενείς δωρεές ιδιωτών, όπως του υποψήφιου Δημάρχου κ. Κώστα Λύρου, και εν απουσία του Δήμου και της Περιφέρειας».

Όλα στάχτη από την πύρινη λαίλαπα που σταμάτησε στη θάλασσα.
Οι εθελοντές αποτίουν φόρο τιμής αφήνοντας λουλούδια στο οικόπεδο του θανάτου, εκεί όπου κάηκαν 26 άτομα.

Εθελοντική Ομάδα Έρευνα Διάσωσης Ι. Π. Μεσολογγίου

Δραστηριοποιείται στον τομέα της Πολιτικής Προστασίας και ειδικότερα στην παροχή βοήθειας στο κοινωνικό σύνολο σε περιπτώσεις εκτάκτων αναγκών, όπως σεισμών, αποκλεισμών (χιόνια, πλημμύρες κλπ) μαζικών καταστροφών ή ατυχημάτων καθώς επίσης και στον τομέα έρευνας και διάσωσης ατόμων. Επίσης, η Ε.Ο.Ε.Δ καλύπτει υγειονομικά και διασωστικά πολλές εκδηλώσεις (πολιτιστικές, αθλητικές, κοινωνικές ή θρησκευτικές) στο νομό Αιτωλοακαρνανίας όπου συμμετέχουν ή παρακολουθούν πλήθος κόσμου.


Δημοσίευμα στην εφημερίδα «η Αιτωλοακαρνανία»
Τεύχος 4 | Οκτώβριος 2018

Μοιραστείτε το άρθρο...
Ετικέτες: # # #

Newsroom

Σκοπός μας είναι η προβολή και ανάδειξη της ιστορικής κληρονομιάς, του περιβαλλοντικού πλούτου καθώς και της πολιτιστικής και πολιτισμικής παράδοσής μας. Στόχος μας είναι η ενημέρωση των επισκεπτών και η έμπρακτη συμβολή ούτως ώστε ο νομός Αιτωλοακαρνανίας να γίνει ένας δημοφιλής τουριστικός προορισμός.
iAitoloakarnania.gr

Φανταστικά τοπία, σπουδαία ιστορία, υπέροχοι άνθρωποι!