Loading...

Συμβουλές για τη σωστή ενυδάτωση


Μοιραστείτε το άρθρο...

Το νερό του σώματος είναι απαραίτητο για την υγεία και την ευεξία του οργανισμού μας.

Ο άνθρωπος δεν επιβιώνει για μεγάλο χρονικό διάστημα χωρίς νερό, ενώ το ίδιο δεν συμβαίνει κατά την αποχή του από άλλα θρεπτικά συστατικά για εβδομάδες ή και μήνες.

Το νερό αποβάλλεται απ΄τον οργανισμό φυσικά μέσω:

  • Του ιδρώτα (από το δέρμα)
  • Των ούρων
  • Της αναπνοής
  • Των κοπράνων

Ενώ μεγαλύτερες απώλειες νερού παρατηρούνται σε υψηλές θερμοκρασίες ή κατά την έντονη σωματική άσκηση, οι γαστρεντερικές διαταραχές επίσης αυξάνουν τις απώλειες υγρών.

Συνήθως τα υγρά τα οποία χάνονται εξισορροπούνται με αυτά τα οποία προσλαμβάνονται, πολύ συχνά όμως αυτή η ισορροπία δεν επιτυγχάνεται βραχυπρόθεσμα. Παρατηρούμε ότι πολλοί άνθρωποι πίνουν νερό μόνο όταν αισθάνονται το αίσθημα της δίψας, τακτική η οποία είναι λανθασμένη, γιατί η δίψα δεν αποτελεί καλή ένδειξη για τις ανάγκες του σώματος σε νερό. Όταν δηλαδή νιώθουμε το αίσθημα της δίψας σημαίνει ότι το σώμα μας έχει ήδη αφυδατωθεί…

Σε γενικές γραμμές και υπό φυσιολογικές συνθήκες χρειαζόμαστε 2-2,5 λίτρα νερό για τους ενήλικες γυναίκες και άντρες το οποίο ανέρχεται σε 8-10 ποτήρια ημερησίως.

Άλλοι τρόποι που μπορούμε να αυξήσουμε την πρόσληψη υγρών είναι οι εξής:

  • Κατανάλωση τροφών με υψηλή περιεκτικότητα σε νερό όπως φρούτα, λαχανικά, σούπες.
  • Κατανάλωση ποικιλίας ροφημάτων όπως φυσικοί χυμοί, τσάι.
  • Καλό είναι σε θερμά κλίματα να αποφεύγεται η άσκοπη έκθεση στον ήλιο καθώς και η έντονη φυσική δραστηριότητα και προτείνεται αύξηση της ημερήσιας πρόσληψης νερού σε 360-600 ml ημερησίως.
  •  Τέλος όσοι φροντίζουν παιδιά ή ηλικιωμένους καλό είναι να σιγουρεύονται ότι πίνουν αρκετό νερό καθώς είναι περισσότερο ευπαθείς στην αφυδάτωση.

Με τιμή, 
Σαρδελή Νάνσυ
Διαιτολόγος – Διατροφολόγος





Μοιραστείτε το άρθρο...
Ετικέτες: # # # #

Newsroom

Σκοπός μας είναι η προβολή και ανάδειξη της ιστορικής κληρονομιάς, του περιβαλλοντικού πλούτου καθώς και της πολιτιστικής και πολιτισμικής παράδοσής μας. Στόχος μας είναι η ενημέρωση των επισκεπτών και η έμπρακτη συμβολή ούτως ώστε ο νομός Αιτωλοακαρνανίας να γίνει ένας δημοφιλής τουριστικός προορισμός.
iAitoloakarnania.gr

Φανταστικά τοπία, σπουδαία ιστορία, υπέροχοι άνθρωποι!