Loading...

Απώλεια εδαφών, εν καιρώ ειρήνης, άρθρο του Πάνου Χολή για την Π.Ο.Α.Υ.


Μοιραστείτε το άρθρο...

Ο Δήμος Ξηρομέρου είναι δήμος ημιορεινός, κατά βάση, με λίγες πεδινές εκτάσεις και μεγάλη Ακτογραμμή 34 χιλιομέτρων , που τον χαρακτηρίζει παραλιακό δήμο των δυτικών ακτών Αιτωλοακαρνανίας.
Γράφει o Παναγιώτης Ηλ. Χολής
Μέλος επιτροπής αγώνα ενάντια στην καταστροφική Π.Ο.Α.Υ – Προέδρος ΠΑΝ.ΣΥ.
Με λίγα λόγια από τον Αστακό, έδρα του δήμου, έως τον Μύτικα και τα διοικητικά όρια με την Πάλαιρο, βρέχεται από θάλασσα και μάλιστα από τις καλύτερες και με πολλές παραλίες και ακτές που εκεί εκτονώνεται παραθεριστικά ο ντόπιος πληθυσμός και εκείνος της ενδοχώρας του Νομού μας. Η κωμόπολη του Αστακού και του Μύτικα με τα νησάκια Καστός και Κάλαμος που βρίσκονται σε απόσταση αναπνοής συνθέτουν το μαγικό και ζηλευτό από πολλούς, τοπίο των Δυτικών Ακτών Αιτωλοακαρνανίας.
Η επικείμενη θεσμοθέτηση της καταστροφικής Π.Ο.Α.Υ Εχινάδων Νήσων και Αιτωλ/νιας θα την καταστήσει μια καθαρά βιομηχανική ζώνη αποκλειστικά για Υδατοκαλλιεργειες.
Η ζώνη αυτή (που ένα μέρος της ιδιωτικοποιήθηκε πάλι βίαια πριν 30 χρόνια) που η θάλασσα της θα ιδιωτικοποιηθεί ξανά σε έκταση έξη(6) χιλιάδων στρεμμάτων,από 212 που είναι σήμερα, θα υποστεί και μια δεύτερη βίαιη κατάληψη εδαφών μέσω της ιδιωτικοποίηση της και κατά μήκος της χερσαίας της έκτασης.
Όταν μια περιοχή καταλαμβάνεται και ιδιωτικοποιείται για βιομηχανική χρήση,όπως στην περίπτωση της Π.Ο.Α.Υ, αυτομάτως απαγορεύεται η χρήση της για άλλες δραστηριότητες και ανάγκες και απαγορεύεται επίσης η πρόσβαση σε αυτήν σε όποιον ή όποια δεν έχουν σχέση εργασίας. Επίσης η περιοχή συνήθως περιφράζεται και φυλάσσεται καθ’ολο το μήκος της αφού είναι πια ιδιωτικός χώρος.
Με αυτό τον επιθετικό, βίαιο και αυταρχικό τρόπο οι κάτοικοι και γενικά οι πολίτες χάνουν το συνταγματικό δικαίωμα τους για ελεύθερη πρόσβαση στις παραλίες, ακτές και θάλασσες, οι περιουσίες εξανεμίζονται, η αξία της γης μηδενίζεται, ο χώρος εγκαταλείπεται από τους κατοίκους και επισκέπτες και ο Δήμος χάνει ένα μεγάλο μέρος των εδαφών του.
Τα εδάφη προσαρτώνται από τον φορέα διαχείρισης της Π.Ο.Α.Υ και ο Δήμος καλείται,αυταρχικά, να αποδεχτεί την απώλεια των εδαφών του και οι κάτοικοί του να τα εγκαταλείψουν.
Η προσάρτηση αυτή μεθοδεύτηκε από τους ίδιους τους κατακτητές, μελετητές της Π.Ο.Α.Υ και καθοδηγείται από την Ελληνική Κυβέρνηση, Ν.Δ, τα συμμαχικά της (στην περίπτωση της Π.Ο.Α.Υ) κόμματα ΣΥ.ΡΙΖ.Α και ΠΑ.ΣΟ.Κ και τους εκπροσώπους αυτών στο Νομό μας.
Ο Δήμος Ξηρομέρου από παραθαλάσσιος δήμος περιορίζεται στην ημιορεινή του έκταση χάνοντας όλα τα πλεονεκτήματα πρόσβασης στη θάλασσα. Χάνει το ζωτικό του χώρο για περαιτέρω ανάπτυξη διαφόρων οικονομικών δραστηριοτήτων και ασχολιών. Η απουσία του από την περιοχή θα τον περιορίσει στον ημιορεινό και ορεινό του όγκο που σε καμία των περιπτώσεων δεν είναι αρκετός και ικανός να τον αναπτύξει και να παράξει τον αναμενόμενο πλούτο για επιβίωση των δημοτών του, με δεδομένο και την από χρόνια απο-αγροτοποίηση του και την απόσυρση των καλλιεργήσιμων εκτάσεων για δημιουργία ΑΠΕ. Η εγκατάλειψη θα είναι μονόδρομος και ο δήμος μας θα καταστεί ένα ακατοίκητο και περίκλειστο φάντασμα βορά σε κάθε τυχοδιωκτικό σχεδιασμό των επιτήδειων.
Από τους προγόνους μας και τους γονείς μας παραλάβαμε Δήμο παραθαλάσσιο,κατοικήσιμο και λειτουργικό.
Θα δεχθούμε να ζήσουμε και να παραδώσουμε στην επόμενη γενιά, Δήμο χωρίς θάλασσα και ακτές; Θα δεχθούμε να παραδώσουμε ένα φάντασμα που κάποτε ήταν Δήμος;
Θα δεχθούμε την προσάρτηση του παράκτιου τμήματος Αστακού – Μύτικα και Καλάμου στα ιδιωτικά συμφέροντα της Π.Ο.Α.Υ των απρόσωπων πολυεθνικών funds;
Θα δεχθούμε να μας κόψουν την ανάσα μας;
Τα ερωτήματα είναι μεγάλα και βαριά και έχουμε από καιρό κληθεί να απαντήσουμε και επειδή η ώρα του μεγάλου ξεσηκωμού πλησιάζει, οι απαντήσεις μας και οι πράξεις μας θα γράψουν ιστορία.
Όπως Ιστορία έγραψαν και οι πρόγονοι μας που κατάφεραν να μα παραδώσουν μεγαλύτερο και παραθαλάσσιο Δήμο ώστε σήμερα να τον απολαμβάνουμε.
ΟΧΙ στην απώλεια εδαφών
ΟΧΙ υποδούλωση στα συμφέροντα της Π.Ο.Α.Υ.
ΟΧΙ Π.Ο.Α.Υ στην παράκτια ζώνη Αστακού – Μύτικα και Νήσος Κάλαμος.
Θεσμοθέτηση, ΤΩΡΑ, τουριστικής και παραθεριστικής ζώνης η περιοχή από Αστακό έως Μύτικα και Νήσος Κάλαμος. Ενιαία τουριστική ζώνη με την Πάλαιρο και Λευκάδα και το νησιωτικό σύμπλεγμα του Ιονίου.
Για να διατηρήσουμε και επεκτείνουμε τις ανάσες μας.
Μοιραστείτε το άρθρο...
Ετικέτες: #

Newsroom

Σκοπός μας είναι η προβολή και ανάδειξη της ιστορικής κληρονομιάς, του περιβαλλοντικού πλούτου καθώς και της πολιτιστικής και πολιτισμικής παράδοσής μας. Στόχος μας είναι η ενημέρωση των επισκεπτών και η έμπρακτη συμβολή ούτως ώστε ο νομός Αιτωλοακαρνανίας να γίνει ένας δημοφιλής τουριστικός προορισμός.
iAitoloakarnania

Φανταστικά τοπία, σπουδαία ιστορία, υπέροχοι άνθρωποι!