Loading...

Ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος ανακηρύσσεται επίτιμος δημότης Αμφιλοχίας


Μοιραστείτε το άρθρο...

Ο εορτασμός για τα 150 χρόνια από την ανέγερση του Ι.Ν. Αγίου Αθανασίου πολιούχου της Αμφιλοχίας θα συνοδευτεί από την έναρξη των εκδηλώσεων από τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμο που θα ανακηρυχθεί επίτιμος δημότης της πόλης.

Με μεγάλη εκτίμηση και ταπεινότητα προς τον σεβάσμιο αυτόν Ιεράρχη, το Δημοτικό Συμβούλιο Αμφιλοχίας τον ανακηρύσσει Επίτιμο Δημότη Αμφιλοχίας σε ειδική τελετή κατά την επίσκεψή του στην πόλη της Αμφιλοχίας την 18η Ιανουαρίου 2018 και ώρα 12.30 μ.μ. στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του Δήμου.

Η ανακήρυξή του σε επίτιμο δημότη Αμφιλοχίας είναι μια απόφαση απόδοσης τιμής για την ανταπόκριση του Μακαριωτάτου παρά το βεβαρημένο πρόγραμμά του. Ευρύτερα δε εκφράζει τον ελάχιστο δημόσιο έπαινο και την ηθική αναγνώριση προς την κεφαλή της ελλαδικής Εκκλησίας για την στάση που τηρεί σε δύσκολες στιγμές για τη χώρα και την κοινωνία από την ημέρα της εκλογής του στον Αρχιεπισκοπικό Θρόνο την 7η Φεβρουαρίου 2008, ακριβώς πριν από δέκα χρόνια.

Ο Μακαριώτατος κ.κ. Ιερώνυμος είναι μια πνευματική προσωπικότητα που με το δημόσιο λόγο και την στάση του λειτουργεί ενωτικά για τον λαό και την κοινωνία παρακάμπτοντας ακραίες αντιλήψεις, στάσεις και συμπεριφορές. Στα χρόνια της κρίσης διεύρυνε το φιλανθρωπικό έργο της Εκκλησίας της Ελλάδος το οποίο δεν διέκρινε θρήσκευμα, χρώμα, εθνικότητα και φύλο έχοντας ως μοναδικό σκοπό την στήριξη των αδύνατων και ανήμπορων συνανθρώπων μας. Η συμβολή του στη διατήρηση της κοινωνικής συνοχής είναι καταλυτική και τυγχάνει γενικής και ουσιαστικής αναγνώρισης, ενώ το παράδειγμά του λειτούργησε πολλαπλασιαστικά, προκαλώντας ευρύτερες κοινωνικές συμμαχίες και συνεργασίες με στόχο την κοινωνική αλληλοβοήθεια και αλληλεγγύη. Άνθρωπος της συναδέλφωσης, της μετριοπάθειας και κυρίως των έργων ο Αρχιεπίσκοπος είναι μια ξεχωριστή πνευματική προσωπικότητα, όπως διαφαίνεται από την πορεία της ζωής του.

Γεννημένος το 1938 από αγροτική οικογένεια στα Οινόφυτα Βοιωτίας ο κατά κόσμον Ιωάννης Λιάπης είναι ο 20ος προκαθήμενος της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ελλάδος. Ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμος διαθέτει επιπλέον μια πλούσια και λαμπρή σταδιοδρομία. Είναι απόφοιτος του Τμήματος Αρχαιολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής και της Θεολογικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών έχοντας υπάρξει ο πρώτος σε πανελλήνια κλίμακα υπότροφος του Ιδρύματος Κρατικών Υποτροφιών στις βυζαντινές σπουδές. Πραγματοποίησε μεταπτυχιακές σπουδές στο Gratz της Αυστρίας, στο Μόναχο και στο Regensburg της Γερμανίας. Στην Αθήνα, εργάσθηκε ως πανεπιστημιακός βοηθός του Αναστάσιου Ορλάνδου στην Αρχαιολογική Εταιρεία και αργότερα ως φιλόλογος στη Λεόντειο Σχολή, στο 9ο Νυκτερινό Γυμνάσιο Αθηνών και στο Γυμνάσιο Αυλώνας.

Μετά από αυτή την πορεία εντάχθηκε στον Ορθόδοξο κλήρο και ανέπτυξε πλούσια θρησκευτική και κοινωνική δράση συστήνοντας μεταξύ άλλων οικοτροφεία και ορφανοτροφεία με τη μορφή της ανάδοχης οικογένειας (Θήβα), Στέγες Ηλικιωμένων (Θήβα και Λιβαδειά), Κέντρο Επανένταξης Ψυχικώς Πασχόντων (Λιβαδειά) κ.α., στην γενέτειρά του, ως Μητροπολίτης Θηβών και Λεβαδείας, θέση στην οποία εξελέγη παμψηφεί το 1981. Έχει αναγορευθεί Επίτιμος Διδάκτωρ των Τμημάτων Θεολογίας και Κοινωνικής Θεολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών και της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Η κοινή του επίσκεψη στις 16 Απριλίου 2016 με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο και τον Πάπα Φραγκίσκο στον προσφυγικό καταυλισμό της Μόρια στη Λέσβο υπήρξε μια κίνηση ύψιστου συμβολισμού για την ευαισθητοποίηση της διεθνούς κοινής γνώμης καθώς εκεί οι τρεις θρησκευτικοί ηγέτες υπέγραψαν κοινή διακήρυξη για το προσφυγικό ζήτημα.
Μοιραστείτε το άρθρο...
Ετικέτες: # # # # #

Newsroom

Σκοπός μας είναι η προβολή και ανάδειξη της ιστορικής κληρονομιάς, του περιβαλλοντικού πλούτου καθώς και της πολιτιστικής και πολιτισμικής παράδοσής μας. Στόχος μας είναι η ενημέρωση των επισκεπτών και η έμπρακτη συμβολή ούτως ώστε ο νομός Αιτωλοακαρνανίας να γίνει ένας δημοφιλής τουριστικός προορισμός.
iAitoloakarnania.gr

Φανταστικά τοπία, σπουδαία ιστορία, υπέροχοι άνθρωποι!