Loading...

Μέτρια η χρονιά για χονδροελιά Αγρινίου και Καλαμών


Μοιραστείτε το άρθρο...

Δεν επιβεβαιώθηκαν οι προσδοκίες για μεγάλη παραγωγή στην Αιτωλοακαρνανία τη φετινή περίοδο.

Λίγο πριν ξεκινήσει η εφετινή ελαιοκομική περίοδος στην Αιτωλοακαρνανία όλα δείχνουν να εξελίσσονται ομαλά. Με εξαίρεση τις ζημιές που σημειώθηκαν σε κάποιες περιοχές από τις καλοκαιρινές χαλαζοπτώσεις, ιδιαίτερα προβλήματα δεν υπήρξαν και οι παραγωγοί, έχοντας προχωρήσει στις απαραίτητες καλλιεργητικές φροντίδες, όπου και όταν χρειάστηκε, προετοιμάζονται τώρα για τις τελικές επεμβάσεις πριν ξεκινήσει η συγκομιδή πράσινης ελιάς.

Ωστόσο, έντονη είναι η ανησυχία για το ενδεχόμενο επανάληψης του περσινού φαινομένου με τις τεράστιες απώλειες που προκάλεσε το γλοιοσπόριο, για τις οποίες, φυσικά, παρά τις διαβεβαιώσεις από τα πλέον επίσημα χείλη, ότι θα αναζητηθούν τρόποι αποζημίωσης (μέσω Ευρωπαϊκής Ένωσης), δεν έγινε το παραμικρό.

Βέβαια, η Ένωση Αγρινίου, με μια σειρά από στοχευμένες ενημερωτικές παρουσιάσεις παρείχε όλα τα εφόδια σε όσους παραγωγούς παρακολούθησαν τις ημερίδες που πραγματοποιήθηκαν σε διάφορες περιοχές του νομού, ώστε, με την καθοδήγηση των γεωπόνων, να γίνουν οι απαραίτητες παρεμβάσεις που θα περιορίσουν το πρόβλημα.

Σε κάθε περίπτωση, πολλά θα εξαρτηθούν από τις καιρικές συνθήκες που θα επικρατήσουν στο εξής. Η Ένωση Αγρινίου, ωστόσο, υλοποιώντας ένα μακροπρόθεσμο επιχειρησιακό πλάνο και έχοντας δημιουργήσει την πιο ισχυρή Ομάδα Παραγωγών Ελιάς, επιμένει στην παροχή ολοκληρωμένης υποστήριξης για τα ζητήματα που απασχολούν τους παραγωγούς.

Ειδικά όσον αφορά στα φημισμένα ελαιοκομικά προϊόντα του, όπως η Κονσερβολιά ή οι επιτραπέζιες ελιές ποικιλίας Καλαμών, η προσπάθεια εστιάζεται στην περαιτέρω ενίσχυση των ποιοτικών και ποσοτικών τους δεικτών, την ενδυνάμωση της ποιότητας και την ανταγωνιστική τους θέσης στην αγορά.

Φέτος, για την καλύτερη εξυπηρέτηση των παραγωγών, τα πρατήρια της Ένωσης θα πολλαπλασιαστούν. Παράλληλα, ο Συνεταιρισμός συνεχίζει τις επενδύσεις στο εργοστάσιο επεξεργασίας-τυποποίησης ελιάς στη Σπολάιτα, όπως και την αναβάθμιση των υπηρεσιών για την προώθηση του προϊόντος στην ευρωπαϊκή και όχι μόνο αγορά.

Σημειώνουμε ότι η προώθηση της ελιάς διασφαλίζει τον παραγωγό, ενώ ταυτόχρονα παρέχει μεγάλες δυνατότητες για τη διαφήμιση της ιστορίας και την πολιτιστικής ταυτότητας της περιοχής. Φυσικά, οδηγεί σε σημαντικά οφέλη όλων των τομέων παραγωγής των προϊόντων της ελιάς, γεγονός που θέτει τα θεμέλια για την ανάπτυξη μιας βιώσιμης βιοοικονομίας. 

Διαβάστε περισσότερα στο: www.e-ea.gr
Μοιραστείτε το άρθρο...
Ετικέτες: # # # # # # #

Newsroom

Σκοπός μας είναι η προβολή και ανάδειξη της ιστορικής κληρονομιάς, του περιβαλλοντικού πλούτου καθώς και της πολιτιστικής και πολιτισμικής παράδοσής μας. Στόχος μας είναι η ενημέρωση των επισκεπτών και η έμπρακτη συμβολή ούτως ώστε ο νομός Αιτωλοακαρνανίας να γίνει ένας δημοφιλής τουριστικός προορισμός.
iAitoloakarnania.gr

Φανταστικά τοπία, σπουδαία ιστορία, υπέροχοι άνθρωποι!