Loading...

Μια πεζοπορική βόλτα στη φύση από τους «Περιπατητές Μυρτιάς»


Μοιραστείτε το άρθρο...

Οι συμμετέχοντες στη πεζοπορία όχι μόνο θα απολαύσουν τα καταπράσινα μέρη της Μυρτιάς, αλλά και θα γνωρίσουν τα αξιοθέατα του χωριού.

Μια όμορφη πεζοπορία για τους λάτρεις της φύσης διοργανώνουν οι «Περιπατητές» Μυρτιάς την Κυριακή 28 Μαΐου με ώρα εκκίνησης στις 8:30.

Το πρώτο μέρος της διαδρομής είναι ανάμεσα στα περιβόλια, μέχρι τον περίφημο νερόμυλο Κωνσταντόπουλου που άρχισε να κατασκευάζεται το 1746 από τον ηγούμενο της Μονής Μυρτιάς Γεννάδιο.

Τελικά, φαίνεται ότι άρχισε να λειτουργεί το 1771. Ως ιδιοκτήτης φέρεται κάποιο φεγγάρι ένας Λάμπρος Ρεκατσίνης (από τη Σταμνά ίσως) αναφέρονται όμως και οι Λουκαίοι από τη Ντέμη (Καινούριο). Από το 1925 ανήκει στην οικογένεια Κωνσταντόπουλου.

Από το νερόμυλο οι πεζοπόροι θα συνεχίζουν ανεβαίνοντας το μονοπάτι της «Προσκύνησης», ένα από τα ωραιότερα της Αιτωλίας. Κάποτε ήταν καλντερίμι και συνέδεε το χωριό στον λόφο με τον κάμπο της Μυρτιάς.

Στην κορυφή της «Προσκύνησης» είναι η Αγία Ελεούσα. Ένα εκκλησάκι 500 ετών με ένα αρχαίο κιονόκρανο, ίχνος κάποιου αρχαίου Ελληνικού ναού που θρυλείται ότι ήταν εκεί γύρω. Η θέα από το σημείο αυτό είναι μαγική.

Διαβάστε σχετικά: H Αγία Ελεούσα στη Μυρτιά Τριχωνίδας

Στην συνέχεια οι πεζοπόροι θα πάνε στο Μοναστήρι της Μυρτιάς, ένα μνημείο που συμπυκνώνει την ιστορία της ευρύτερης περιοχής σε βάθος χιλίων πεντακοσίων ετών τουλάχιστον.

Από το ιστορικό μοναστήρι οι «Περιπατητές» θα φτάσουν σε έναν νεραϊδότοπο, στο Μύλο της Πάναινας, ένα κισσοφορεμένο πια ίχνος της προβιομηχανικής εποχής. Και από κει, δίπλα στην πλατανόφυτη ρεματιά, θα πάρουν το μονοπάτι για τα «Πεζούλια«, διασχίζοντας τη μυθική πλαγιά όπου ήταν κάποτε τα «Παλιοχώρια», η αρχαία Γουρίτσα, η Γη των Κουρήτων, αλλά και το ανάκτορο της Πολιτομάρως, μιας εξόριστης Βυζαντινής πριγκίπισσας.

Η θέα της λίμνης Τριχωνίδας κάτω από όλες αυτές τις οπτικές γωνίες στην διάρκεια του περιπάτου, πριν από το τελευταίο χιλιόμετρο της επιστροφής, θα δώσει μια άλλη διάσταση στον περίπατο.

Σημείο συνάντησης: Ταβέρνα Μπίκας στον Αϊλιά της Μυρτιάς
Ημέρα: Κυριακή, 28 Μαΐου 2017
Ώρα εκκίνησης: 8.30 π.μ.
Απόσταση: 8,5 χλμ
Ώρες πορείας: 2+
Βαθμός δυσκολίας: Μέτρια, αρχάριοι με καλή φυσική κατάσταση.

Δηλώστε συμμετοχή (όνομα και αριθμό ατόμων) με προσωπικό μήνυμα στο facebook “Περιπατητές Μυρτιάς” ή στο τηλέφωνο του Δημήτρη 6948 722952.

Πρέπει να είστε στο σημείο συνάντησης 15 λεπτά νωρίτερα (8.15). Σε περίπτωση καθυστέρησης χρησιμοποιήστε το τηλέφωνο 6948 722952 για ενημέρωση.

Εξοπλισμός: Πεζοπορικό μποτάκι ή καλά αθλητικά παπούτσια, αθλητική φόρμα (όχι βερμούδα, σορτς κτλ), γυαλιά ηλίου, καπέλο, σνακ, νεράκι και, πάνω απο όλα, καλή διάθεση!
Μοιραστείτε το άρθρο...
Ετικέτες: # # # #

Newsroom

Σκοπός μας είναι η προβολή και ανάδειξη της ιστορικής κληρονομιάς, του περιβαλλοντικού πλούτου καθώς και της πολιτιστικής και πολιτισμικής παράδοσής μας. Στόχος μας είναι η ενημέρωση των επισκεπτών και η έμπρακτη συμβολή ούτως ώστε ο νομός Αιτωλοακαρνανίας να γίνει ένας δημοφιλής τουριστικός προορισμός.
iAitoloakarnania.gr

Φανταστικά τοπία, σπουδαία ιστορία, υπέροχοι άνθρωποι!