Loading...

Η Energean Oil & Gas ξεκινά την εκμετάλλευση υδρογονανθράκων στην Αιτωλοακαρνανία


Μοιραστείτε το άρθρο...

Οι δηλώσεις του Προέδρου και Διευθύνοντος Συμβούλου της πετρελαϊκής εταιρείας και του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργου Σταθάκη.

Έπεσαν οι υπογραφές στις συμβάσεις μεταξύ του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας και της Energean Oil & Gas για την έρευνα και εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων στις χερσαίες περιοχές της Αιτωλοακαρνανίας.

Η υπογραφή της σύμβασης εκ μέρους της εταιρείας Energean Oil & Gas, αναδόχου του οικοπέδου για την περιοχή της Αιτωλοακαρνανίας, έγινε από τον Μαθιό Ρήγα, πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο, παρουσία του εκπροσώπου της ισπανικής Repsol, με την οποία θα συνεργασθεί η Energean στο συγκεκριμένο κοίτασμα (όπως και στα Ιωάννινα), έχοντας εκχωρήσει το 60% των δικαιωμάτων.

 

Ο κ. Ρήγας έκανε γνωστό επίσης ότι η εταιρία μαζί με την ισπανική πολυεθνική ενδιαφέρονται και για έρευνες και σε άλλες θαλάσσιες περιοχές της Ελλάδας.

Διαβάστε σχετικά: H Repsol εξαγόρασε το 60% για έρευνες υδρογονανθράκων στην Αιτωλοακαρνανία

Ανήγγειλε δε την έναρξη της ερευνητικής φάσης στην Αιτωλοακαρνανία άμεσα, σημειώνοντας ότι το κόστος των σεισμικών ερευνών θα ανέλθει στα 15 με 20 εκατ. δολάρια, ενώ η κάθε γεώτρηση ανέρχεται στα 30 εκατ. δολ.

Πλέον για την έναρξη ερευνών στα «οικόπεδα» απομένει η κύρωση των συμβάσεων από τη Βουλή. Ο υπουργός Eνέργειας, Γιώργος Σταθάκης, ανέφερε σχετικά ότι «ολοκληρώνεται μια μακρά εργασία που διήρκεσε 2,5 χρόνια, εξετάσαμε τις περιβαλλοντικές παραμέτρους κι όλα τα προαπαιτούμενα. Επιδιώκουμε να εκμεταλλευτούμε τις εγχώριες πηγές ενέργειας με βασική πρόθεση την προστασία του περιβάλλοντος».

Μάθιος Ρήγας

Ο χαιρετισμός του Προέδρου και Διευθύνοντος Συμβούλου της Energean Oil & Gas, Μαθιού Ρήγα, στην τελετή υπογραφής της Σύμβασης Μίσθωσης για την Αιτωλοακαρνανία:

«Είναι μια εξαιρετική συνεργασία που έχουμε διαχρονικά με το Υπουργείο και ανοίγει ένας νέος κύκλος. Έχει ξαναπεράσει από έρευνα υδρογονανθράκων η Αιτωλοακαρνανία, από τη δεκαετία του ΄60 που ήταν εδώ η BP, από τη δεκαετία του ΄80 με την κρατική εταιρεία υδρογονανθράκων. Έγιναν πολλές σεισμικές έρευνες και γεωτρήσεις που δεν έφεραν κάποιο αποτέλεσμα.

Ακολούθησαν 15 χρόνια απραξίας και το 2014 ξεκίνησε και πάλι το άνοιγμα της περιοχής. Τι άλλαξε και γιατί πιστεύουμε σήμερα ότι μπορούμε να βρούμε πετρέλαιο. Άλλαξε πρώτα από όλα η ομάδα που θα διαχειριστεί την περιοχή: η Repsol, o εκπρόσωπος της οποίας Willy Hernandez είναι σήμερα εδώ, και η Energean, με το μοντέλο της αρμονικής συνύπαρξης με τις τοπικές κοινωνίες και την περιβαλλοντική ευαισθησία.

Αυτό που άλλαξε επίσης είναι ότι τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει σπουδαίες ανακαλύψεις σε παρόμοιες περιοχές με τις δικές μας στην Ιταλία και την Αλβανία και αυτό μας ωθεί να ρισκάρουμε να επενδύσουμε Γιατί οι επενδύσεις στις έρευνες είναι ρίσκο, ειδικά σε αυτές τις δύσκολες περιοχές.

Εμείς είμαστε και θα είμαστε παρόντες: παράγουμε πετρέλαιο στον Πρίνο, ερευνούμε τη δυτική Ελλάδα, έχουμε δραστηριότητα στο εξωτερικό και δημιουργούμε μία εταιρεία που μας κάνει περήφανους και νομίζω κάνει περήφανους όλους το ότι σήμερα είμαστε στην Ελλάδα, στο Μαυροβούνιο, το Ισραήλ.

Όπως και στα Ιωάννινα, θα ξεκινήσουμε με αεροβαρυτικές έρευνες και θα συνεχίσουμε με σεισμικές έρευνες, θα εντοπίσουμε τους στόχους στους οποίους θα κάνουμε γεωτρήσεις, και αν έχουμε ανακάλυψη τότε και μόνο τότε θα μπορούμε να μιλήσουμε για αποθέματα, για κοιτάσματα και νούμερα. Από εμένα δε θα ακούσετε ποτέ μεγάλα λόγια. Χαίρομαι που άκουσα τον Υπουργό κ. Σταθάκη να λέει το ίδιο γιατί έχουν ακουστεί πολλά για εκατομμύρια βαρέλια, για δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα που υπάρχουν στο υπέδαφος της Ελλάδας. Δεν είναι ώρα για λόγια, είναι ώρα για δουλειά.

Θα ήθελα να στείλω ένα μήνυμα στους πολίτες της Αιτωλοακαρνανίας, οι οποίοι μπορεί να φαντάζονται ότι θα γίνουν Σαουδάραβες ή αντίθετα μπορεί να καταστραφεί η περιοχή τους. Το παράδειγμα του Πρίνου όπου 36 χρόνια τώρα παράγουμε πετρέλαιο και δημιουργούμε θέσεις εργασίας, δίπλα σε περιβαλλοντικά ευαίσθητες περιοχές, δίπλα σε 15 παραλίες με γαλάζιες σημαίες, όπου ο τουρισμός, η αλιεία και οι άλλες οικονομικές δραστηριότητες όχι μόνο δεν έχουν επηρεαστεί αλλά έχουν τονωθεί, είναι ο οδηγός μας και η εγγύηση ότι όπου πάει η Energean θα τηρηθεί το ίδιο περιβαλλοντικό μοντέλο και η ίδια συνεργασία με τις τοπικές κοινωνίες.

Θέλω να ευχαριστήσω όλους όσους έχουν συμβάλλει σε αυτή την πορεία. Είναι μια δραστηριότητα που ξεκίνησε με την προηγούμενη κυβέρνηση, ολοκληρώνεται με τη σημερινή ξεκίνησε με μία άλλη διοίκηση της ΕΔΕΥ, ολοκληρώνεται με τη σημερινή. Το μήνυμα είναι ότι οι έρευνες υδρογονανθράκων είναι πάνω από πολιτικές αντιπαραθέσεις. Αν θέλουμε πραγματικά να δούμε την Exxon και άλλες εταιρείες να έρθουν στην Ελλάδα πρέπει να δώσουμε ένα μήνυμα σταθερότητας, ότι μπορούμε διαχρονικά να συνεχίζουμε τις επενδύσεις ανεξάρτητα με το τι γίνεται στο πολιτικό τοπίο, και αυτό θα είναι ένα μήνυμα εμπιστοσύνης στη χώρα μας».

Γιώργος Σταθάκης

Ο Υπουργός ανακοίνωσε ότι θα ακολουθήσει σύντομα η υπογραφή Συμβάσεων Μίσθωσης και για τις θαλάσσιες περιοχές. Ήδη, έχει ολοκληρωθεί η διαβούλευση για τη Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του Ιονίου και το ΥΠΕΝ επεξεργάζεται την έκδοση Κοινής Υπουργικής Απόφασης για την έγκριση της. Πιο συγκεκριμένα, ο φάκελος της κοινοπραξίας ΕΛ.ΠΕ.- Total- Edison για το μπλοκ 2 βρίσκεται στο Ελεγκτικό Συνέδριο για τον προσυμβατικό έλεγχο. Με την ολοκλήρωση του ελέγχου θα υπογραφεί η Σύμβαση Μίσθωσης και ανάλογη διαδικασία θα ακολουθηθεί και για την περιοχή 10, στο Κυπαρισσιακό Κόλπο, όπου έχει αναδειχθεί επιλεγείς αιτών η ΕΛ.ΠΕ.

Το ΥΠΕΝ προχωρά στη συμπλήρωση του θεσμικού πλαισίου για τους υδρογονάνθρακες, λαμβάνοντας υπόψη βέλτιστες πρακτικές άλλων χωρών, όπως η Κύπρος. Στο πλαίσιο αυτό, θα καταβληθεί προσπάθεια να περιορισθεί σημαντικά το χρονικό διάστημα που μεσολαβεί μεταξύ της εκδήλωσης ενδιαφέροντος και της υπογραφής συμβάσεων. Επιπλέον, στις άμεσες προτεραιότητες του Υπουργείου συγκαταλέγονται, η οργάνωση, προώθηση και θεσμική αναβάθμιση της ΕΔΕΥ Α.Ε., καθώς και η συμπλήρωση της νομοθεσίας για τη λειτουργία του Ταμείου Γενεών, στο οποίο θα κατευθύνονται τα έσοδα από την έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων.

Ο κ. Σταθάκης υπογράμμισε την αδιαπραγμάτευτη πολιτική του ΥΠΕΝ για την τήρηση όλων των περιβαλλοντικών παραμέτρων για την έρευνα υδρογονανθράκων. «Για μας η τήρηση των κανόνων για την προστασία του περιβάλλοντος δεν είναι έννοια κενή περιεχομένου», τόνισε ο Υπουργός. «Συνεπώς, οι εργασίες έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων οφείλουν να συμμορφώνονται με τους κανονισμούς των αρμόδιων ελληνικών αρχών ως προς την υγεία και προστασία του ανθρώπινου δυναμικού, τη δημόσια ασφάλεια και τη διαφύλαξη του περιβάλλοντος. Ταυτόχρονα, θα πρέπει οι εργασίες αυτές να είναι συμβατές και με την ευρωπαϊκή νομοθεσία για την ενέργεια και το περιβάλλον».

Ο ΥΠΕΝ εξέφρασε την ικανοποίηση του για τη συμμετοχή ξένων εταιριών στον τομέα αυτό, όπως, η Total, η Edison και η Repsol, καθώς έτσι «πιστοποιείται το διεθνές ενδιαφέρον για τα δυνητικά ελληνικά κοιτάσματα και ταυτόχρονα δίνεται ψήφος εμπιστοσύνης στις δυνατότητες της ελληνικής οικονομίας». Το Υπουργείο έχει ανοίξει κύκλο συζητήσεων και με άλλες πετρελαϊκές εταιρίες-κολοσσούς για την έρευνα και αξιοποίηση και νέων περιοχών πλην του Ιονίου. Μετά την απόκτηση νέων σεισμικών δεδομένων και την επανεπεξεργασία παλαιότερων, έργο που θα αναλάβει η ΕΔΕΥ, το ΥΠΕΝ προτίθεται να προχωρήσει στη σταδιακή επαναπροκήρυξη κι άλλων θαλάσσιων και χερσαίων περιοχών.
Μοιραστείτε το άρθρο...
Ετικέτες: # # # # # # # #

Newsroom

Σκοπός μας είναι η προβολή και ανάδειξη της ιστορικής κληρονομιάς, του περιβαλλοντικού πλούτου καθώς και της πολιτιστικής και πολιτισμικής παράδοσής μας. Στόχος μας είναι η ενημέρωση των επισκεπτών και η έμπρακτη συμβολή ούτως ώστε ο νομός Αιτωλοακαρνανίας να γίνει ένας δημοφιλής τουριστικός προορισμός.
iAitoloakarnania.gr

Φανταστικά τοπία, σπουδαία ιστορία, υπέροχοι άνθρωποι!