Loading...

Το Παναιτώλιο στην «καρδιά» της Βόρειας Αθήνας!


Μοιραστείτε το άρθρο...

Το iAitoloakarnania.gr μέσα από ένα μοναδικό αφιέρωμα σας ταξιδεύει στο ιστορικό μνημείο της Νέας Ιωνίας.

Στην «καρδιά» των Βορείων Προαστίων και σε απόσταση αναπνοής από το Ολυμπιακό Αθλητικό Κέντρο Αθηνών (ΟΑΚΑ), μέσα στα πεύκα της Αλσούπολης υπάρχει μια ζωντανή ιστορία με άρωμα Αιτωλοακαρνανίας.

Το ιστορικό διατηρητέο μνημείο με την ιδιόρρυθμη αρχιτεκτονική του, το Παναιτώλιο, αποτελεί σήμερα ένα φοβερό σημείο για μια μικρή εξόρμηση στην Αθήνα, τόσο για τα μικρά παιδιά που θέλουν να παίξουν ανέμελα στη φύση, όσο για τους μεγάλους που θέλουν να απολαύσουν πίνακες ζωγραφικής και γλυπτά σπουδαίων καλλιτεχνών.

Η ιστορία

Το 1930 ελάχιστα μέτρα βόρεια από το άλσος Αλσούπολης κτίστηκε το Παναιτώλιο, ένα ιστορικό κτίριο στο κέντρο της πλατείας Παναιτωλίου που θεωρείται το κέντρο της συνοικίας. Την ανέγερσή του επιμελήθηκε η εταιρεία «ΚΑΛΟΓΡΕΖΑ Α.Β.Ε.», η οποία είχε αγοράσει γη και τη διαφήμιζε, για να την πουλήσει ως «Αλσόπολη». Αρχικά, λειτούργησε ως ξενοδοχείο και καζίνο με το όνομα «Τα Πεύκα». Στον Β’ Παγκόσμιο πόλεμο χρησιμοποιήθηκε σαν αρχηγείο των Γερμανών, οι οποίοι είχαν στην εκμετάλλευση τους τα διπλανά ορυχεία της Καλογρέζας.

Έπειτα αγοράστηκε από τον Παναιτωλιώτη γιατρό Νικολακόπουλο, ενώ το 1988 απαλλοτριώθηκε από το Δήμο με χρηματοδότηση του Υπουργείου Πολιτισμού. Αργότερα, αναπαλαιώθηκε, εκσυγχρονίσθηκε ως χώρος και χρησιμοποιείται ως Πολιτιστικό Κέντρο καλύπτοντας συναφείς δραστηριότητες του Δήμου.

Εγκαινιάσθηκε το 1997, με την ευκαιρία της Αδελφοποίησης του Δήμου με την Martina Franca της Ιταλίας και από τότε λειτουργεί ως πολιτιστικό κέντρο του δήμου Νέας Ιωνίας, όπου φιλιξενούνται εκθέσεις με έργα τέχνης.

Σήμερα, ο κήπος του έχει διαμορφωθεί σε παιδική χαρά και πάρκο των κατοίκων.

panaitolio5

Η ονομασία

Μετά τον πόλεμο και με την αποχώρηση των Γερμανών, αν και κατεστραμμένο από βομβαρδισμούς, ο γιατρός Νικολακόπουλος αγόρασε το χώρο τον οποίο και ονόμασε «Παναιτώλιο» προς τιμήν της γενέτειράς του, το Παναιτώλιο Αγρινίου.

Η τοποθεσία

Βρίσκεται μέσα στην πευκόφυτη πλατεία Παναιτωλίου στο κέντρο της Αλσούπολης Νέας Ιωνίας. Συνορεύει δυτικά με την Καλογρέζα Νέας Ιωνίας με όριο την Λεωφόρο Κύμης, ανατολικά με την Αγία Φιλοθέη Αμαρουσίου με όριο την Οδό Λαυρίου, βόρεια με το Μαρούσι γειτονικά με το Ολυμπιακό Αθλητικό Κέντρο Αθήνας με όριο την Λεωφόρο Σπύρου Λούη και νότια με την Φιλοθέη με όριο την Λεωφόρο Καποδιστρίου.

Η πλατεία του Παναιτωλίου είναι το κέντρο της Αλσούπολης κυκλικού και ελαφρά παραμετρικού σχήματος με διάμετρο 150 μέτρα με την Οδό Κασταμονής που οδηγεί από την πλατεία στην Καλογρέζα να είναι ο πιο εμπορικός δρόμος της συνοικίας. Η σύγχρονη συνοικία της Αλσούπολης κτίσθηκε στο μεγαλύτερο τμήμα της περιμετρικά από τους τρεις κυκλικούς της πλατείας Παναιτωλίου.

panaitolio3 panaitolio4panaitolio6 panaitolio7 panaitolio8 panaitolio9 panaitolio10 panaitolio11 panaitolio12

panaitolio1

Έρευνα-Υλικό: Θανάσης Μπίκας





Μοιραστείτε το άρθρο...
Ετικέτες: # # # # # # #

Θανάσης Μπίκας

iAitoloakarnania.gr

Φανταστικά τοπία, σπουδαία ιστορία, υπέροχοι άνθρωποι!