Loading...

Παραδοσιακό ριβανί από τα χωριά του Βάλτου


Μοιραστείτε το άρθρο...

Ένα γρήγορο, οικονομικό και παραδοσιακό γλυκό που φτιάχνεται παντού, αλλά σε κάθε τόπο με τον δικό του μοναδικό τρόπο…

Την περίοδο των γιορτών, στις επισκέψεις μας σε σπίτια συγγενών και φίλων ποτέ δε λείπει κάποιο παραδοσιακό γλυκό ως καλωσόρισμα.

Έτσι λοιπόν εκτός από τα πολλά και διάφορα γλυκά του κουταλιού, εδώ στον Βάλτο, φτιάχνουμε και ένα παραδοσιακό γλυκό ταψιού, το ραβανί ή ριβανί.

Το ραβανί, λοιπόν, είναι ένα εξαίσιο δείγμα φτωχής κουζίνας -cucina povera, όπως λένε και οι Ιταλοί- το οποίο με απλά υλικά, που βρίσκονται σε κάθε νοικοκυριό, συνοδεύει εξαιρετικά τις μαζώξεις συγγενών και φίλων.

Ορίστε λοιπόν πως φτιάχνεται το παραδοσιακό ραβανί, στα χωριά του Βάλτου!

Υλικά

1 κιλό λάδι
1300 γραμμάρια νερό
800 γραμμάρια ζάχαρη
3 κουταλιές μέλι
1 κιλό αλεύρι
1 κιλό σιμιγδάλι ψιλό
Λίγο αλάτι
Ξύσμα λεμονιού, σουσάμι, αμύγδαλα ή γαρίφαλο

Εκτέλεση

Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το λάδι, το νερό, τη ζάχαρη, το μέλι, το αλάτι και λίγο ξύσμα λεμονιού. Μόλις πάρει βράση ρίχνουμε λίγο λίγο το αλεύρι ανακατεύοντας καλά για να μουλιάσει. Έπειτα προσθέτουμε το σιμιγδάλι με τον ίδιο τρόπο. Αφού πήξει το αποσύρουμε από τη φωτιά. Λαδώνουμε καλά 1 ταψί και ρίχνουμε σουσάμι, βάζουμε όλη τη ζύμη τη στρώνουμε καλά με μια ξύλινη κουτάλα, την κόβουμε σε κομμάτια, ρίχνουμε από πάνω λίγο σουσάμι και βάζουμε σε κάθε κομμάτι από ένα αμύγδαλο βρασμένο ή καρφώνουμε από ένα γαρίφαλο. Έπειτα το βάζουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς για περίπου 1 ώρα και κάτι. Αφού κρυώσει μπορούμε να το πασπαλίσουμε με λίγη κρυσταλλική ζάχαρη.

Ιδανικά, για έξτρα απόλαυση, θέλουμε η κρούστα που θα δημιουργηθεί στο πάνω μέρος του γλυκού να γίνει τραγανή!

Καλή επιτυχία, απολαύστε υπεύθυνα!

Πηγή: www.valtosprovince.com





Μοιραστείτε το άρθρο...
Ετικέτες: # # # #

Newsroom

Σκοπός μας είναι η προβολή και ανάδειξη της ιστορικής κληρονομιάς, του περιβαλλοντικού πλούτου καθώς και της πολιτιστικής και πολιτισμικής παράδοσής μας. Στόχος μας είναι η ενημέρωση των επισκεπτών και η έμπρακτη συμβολή ούτως ώστε ο νομός Αιτωλοακαρνανίας να γίνει ένας δημοφιλής τουριστικός προορισμός.
iAitoloakarnania.gr

Φανταστικά τοπία, σπουδαία ιστορία, υπέροχοι άνθρωποι!