Loading...

Πως θα φυτέψετε πατάτες Βόνιτσας σε μπαλκόνι της Αθήνας


Μοιραστείτε το άρθρο...

Mένετε στην Αθήνα και δεν έχετε κήπο. Ε, λοιπόν, ήρθε η ώρα να βάλετε πατάτες στο μπαλκόνι σας…

Τα… υλικά που θα χρειαστείτε είναι μικρές γλάστρες, πατάτες, χώμα και λίγο χώρο στο μπαλκόνι. Σε κάθε γλάστρα θα πρέπει να φυτεύουμε μόνο μια πατάτα, διότι οι περισσότερες δεν προοδεύουν αφού θα γεμίσουν τη γλάστρα με ρίζες με αποτέλεσμα να μην υπάρχει παραγωγή πατάτας”.

Όσον αφορά τον μήνα σποράς, θα προτιμούσαμε τους φθινοπωρινούς μήνες με κύρια επιλογή τον Οκτώβρη.

Η πατάτα χρειάζεται 90 έως 120 ημέρες (3-4 μήνες) για να ολοκληρώσει τον κύκλο της, ανάλογα με την πρωιμότητα της ποικιλίας και τις καιρικές συνθήκες. Σε κάθε περίπτωση, υπολογίζουμε η συγκομιδή να έχει πραγματοποιηθεί πριν τις πολύ υψηλές θερμοκρασίες και τους καύσωνες του καλοκαιριού και πριν τους παγετούς του χειμώνα.

Οδηγίες για το φύτεμα της πατάτας

1ον: Θα χρησιμοποιήσουμε χώμα για λαχανόκηπο.
2ον: Θα φυτέψουμε μόνο μία πατάτα σε κάθε γλάστρα.
3ον: Θα φυτέψουμε πατάτες από τη Βόνιτσα!

Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή!

Οι πατάτες στο ταψί είναι πατάτες που βγήκαν από κήπο στη Βόνιτσα. Έχουν μεγαλώσει με τον αέρα της θάλασσας, έχουν ποτιστεί με το νεράκι της Βόνιτσας και έχουν φροντιστεί από τον καλύτερο κηπουρό! Τον πατέρα μου…

Κράτησα λοιπόν μερικές από τις πατάτες που μου έδωσε, τις έβαλα σε ένα μέρος σκιερό και απλά περίμενα τη στιγμή που αυτές θα αρχίσουν να βγάζουν βολβούς / φύτρες / οφθαλμούς. Και όντως, αρκετές μέρες μετά, όπως βλέπουμε και στην εικόνα 3, οι πατάτες μας γεμάτες όρεξη, έδωσαν τις φύτρες που περιμέναμε. Οπότε πιάσαμε αμέσως κηπευτική δουλειά…

Μικρά πλαστικά κουβαδάκια γιαουρτιού. Σκέφτηκα πως είναι μια χαρά για να ξεκινήσω σε αυτά τα φυτώριά μου. Έτσι θα κερδίσω και χρόνο ώσπου να φέρω τις μεγαλύτερες γλάστρες.

Είναι πολύ βασικό στον πάτο να υπάρχουν τρύπες που θα στραγγίζουν τα νερά. Άνοιξα αυτές τις τρύπες σε κάθε κουβαδάκι με πρόκα και κερί. Ζεσταίνεις καλά το άκρο της πρόκας και ύστερα ανοίγεις εύκολα τρύπες στο πλαστικό.

Γεμίζουμε τα γλαστράκια με χώμα μέχρι τη μέση ή, και λίγο πιο ψηλά αν θέλουμε.

Κόβουμε την πατάτα στη μέση και κρατάμε εκείνο το μισό που πάνω του έχει τις φύτρες.

Ύστερα τοποθετούμε την πατάτα όσο το δυνατόν στο κέντρο της γλάστρας.

Σκεπάζουμε τις πατάτες με χώμα!

Ρίχνουμε λίγο νερό, ίσα που να βραχεί το χώμα και τα προσφέρουμε στον ήλιο…

14 μέρες μετά

Η ηλιοφάνεια ευνοεί την προσπάθεια που κάνουμε. Ήδη, οι πρώτες γλάστρες μας, στέλνουν μηνύματα ζωής. Υπομονή περίπου τρεις μήνες και θα έχετε τις δικές… πρωτευουσιάνες πατάτες με ρίζες πάντα από τη Βόνιτσα!

Yλικό: oxigon.blogspot.com





Μοιραστείτε το άρθρο...
Ετικέτες: # # # # #

Newsroom

Σκοπός μας είναι η προβολή και ανάδειξη της ιστορικής κληρονομιάς, του περιβαλλοντικού πλούτου καθώς και της πολιτιστικής και πολιτισμικής παράδοσής μας. Στόχος μας είναι η ενημέρωση των επισκεπτών και η έμπρακτη συμβολή ούτως ώστε ο νομός Αιτωλοακαρνανίας να γίνει ένας δημοφιλής τουριστικός προορισμός.
iAitoloakarnania.gr

Φανταστικά τοπία, σπουδαία ιστορία, υπέροχοι άνθρωποι!