Loading...

Από την Κλείσοβα μια αναγωγή στις έσχατες γραμμές ενός ιδανικού


Μοιραστείτε το άρθρο...

Θα μπορούσαμε να πούμε στις έσχατες γραμμές ενός φανταστικού κόσμου, αφού εδώ, το πραγματικό έσμιγε με την αίσθηση που οδηγούσε σε ονειρική συνθήκη. Παρασκευή 13 του Σεπτέμβρη, απόγευμα στο νησάκι της Κλείσοβας, όπου το ελάχιστο της στεριάς του, εξουσίαζε σε μεγάλο μέρος η μπασιά του νερού.

Της Ανθής Παπαθανασίου, ιστορικού

Εκεί, ο Σύλλογος «Οι Φίλοι της Λιμνοθάλασσας», στα πλαίσια της δράσης με θέμα: «Περίπατοι φιλαναγνωσίας στην πολιτεία του νερού», διοργάνωσε την πρώτη συνάντηση για τα μέλη και τους φίλους. Μετά τη θερμή υποδοχή που έμπρακτα διατυπώθηκε με μία πάνινη τσάντα με τα κείμενα και το λογότυπο του Συλλόγου που μας προσφέρθηκε μαζί με ένα μπουκαλάκι νερό για το καλωσόρισμα, μπήκαμε στη βάρκα για το νησάκι της Κλείσοβας.

Εκείνο το απόγευμα βρεθήκαμε στην Κλείσοβα και στην εξουσία του νερού, για να διατυπώσουμε εκ νέου τον ορισμό αυτού του τόπου, που κάθε φορά αναδύεται από την αρχή, από τη μαγεία των χρωμάτων ενός θείου ζωγράφου και κάθε φορά, οργανώνει από την αρχή το θαύμα. Ωσάν την πρώτη και ύψιστη στιγμή της ζωής! Και τη μαγική αυτή εικόνα, επικυρώνει πάντα ο ουρανός, κινώντας τα σύννεφα σε μία περιπέτεια μεταμορφώσεων, μέσα από τις αχτίνες ενός αναχωρητή ήλιου, δημιουργώντας μία δυναμική γραμμή φαντασίας.

Σ’ αυτή τη συνθήκη εμείς, τα μέλη των Φίλων της Λιμνοθάλασσας, αλλά και επισκέπτες από αλλού, θα ανοιχτούμε σε κοινωνία με τα σπουδαία λογοτεχνικά ποιήματα και κείμενα, που αποτυπώνουν την ισχύ αυτού του τόπου να δρα στην ανθρώπινη ψυχή μέσα στο χρόνο.
Ο Παλαμάς, ο Βλαχογιάννης, ο Δροσίνης, ο Ρήγας Γκόλφης, ο Άρης Σκιαδόπουλος, ο Νεκτάριος Βασιλόπουλος, ο Σπυρίδωνας Τρικούπης, ο Νεκτάριος Σαγώνας, ξετύλιξαν μυστικά διδάγματα από αυτήν τη ζωντανή ύλη της Λιμνοθάλασσας. Ανάμεσά τους το μυθικό πλάσμα του θαλασσινού θρύλου των ντόπιων, η Γριά Τσιπούρα, στο πεζό αριστούργημα τού Νεκτάριου Σαγώνα, που μας μετέφερε στον παλαιό χρόνο των γονιμικών θεοτήτων, που από την γενναιόδωρη παλάμη τους φτιάχτηκε η δυνατότητα αυτού του τόπου, ενώ συνάμα έγιναν οι προστάτιδες δυνάμεις του, γκρεμίζοντας μέσα στο χρόνο την ύβρη.

Τα ποιήματα και τα κείμενα διάβασαν τα μέλη Μαρία Νικολοπούλου. Κατερίνα Στρατηγάκη, Μαρία Τσιμέκα, Αντώνης Μυλωνάς, Κώστας Αβασκαντήρας, Μαρία Νίνη, Άντα Χαλαζιά και Σοφία Τσώλου.

Εδώ, ένας έπαινος στους δημιουργούς, για την ευκαιρία που δόθηκε σε μας που βρεθήκαμε εκεί, να περάσουμε από την ιδιότητα του θεατή – επισκέπτη, στην ιδιότητα του μυημένου της ιερότητας ενός χώρου της ιστορίας, ενός χώρου του θαύματος και της ομορφιάς. Στη συνθήκη αυτή, κυριολεκτικά δοκιμάστηκε η αντοχή μας με θετικό πρόσημο. Πατώντας μέσα στο νερό, πήραμε από την κίνησή του για την παράλληλη κίνηση της ψυχής. Ο ψυχικός παράγοντας εδώ πρωτοστάτησε. Κοινωνοί ενός φαινομένου, νοιώσαμε τη μυρωδιά από τα βρεγμένα θαλασσόχορτα, να ξεγράφει από μέσα μας όλη την άρνηση, για να εφεύρουμε πάλι μίαν αλήθεια.
Εύνοια! Δωρεά!

Ο επίλογος της εκδήλωσης γράφτηκε με μουσική κατάθεση με αποσπάσματα από τις μεγάλες στιγμές του λυρικού θεάτρου, όπου η απόλυτη δυνατότητα της ανθρώπινης φωνής, έδωσε και επικύρωσε το Μοναδικό, ως αναγωγή στην έσχατη γραμμή ενός μεγάλου πολιτισμού και ενός ιδανικού!

Η δράση αυτή των Φίλων της Λιμνοθάλασσας, κατάθεση στην πόλη. Άλλωστε κάθε Σεπτέμβρη, έχει καθιερωθεί οι άνθρωποί του να φτιάχνουν το Μεσολόγγι. Νέοι κυρίως άνθρωποι αλλά και μεγάλοι, όλοι μαζί, δείχνουν το παλαιό και το καθημερινό Μεσολόγγι στην εσωτερική του δυνατότητα και προοπτική. Δείχνουν τα σημεία που κρατούν συμπυκνωμένο μέσα τους χρόνο, ιστορία και ανθρώπινη περιπέτεια.

Στο χρονικό αυτό διάστημα και στην κατεύθυνση αυτή και η δράση της άλλης συλλογικότητας, των By Locals, με το Φεστιβάλ των ντόπιων.

Οι «Περίπατοι Φιλαναγνωσίας στην πολιτεία του νερού» συνεχίστηκαν από το Σύλλογο «Φίλοι της Λιμνοθάλασσας» το Σάββατο στο Αιτωλικό και την Κυριακή μέσα στο Μεσολόγγι.

Την Κυριακή στο χώρο του Συλλόγου, έγινε και η βράβευση του καλύτερου σύγχρονου έργου που γράφτηκε για τη Λιμνοθάλασσα, αφού ο διαγωνισμός με το θέμα αυτό, ήταν η παράλληλη δράση.

Διακρίθηκαν οι:
1ο Βραβείο Πεζογραφήματος: “Θα φροντίσει η θάλασσα…” – Δέσποινα Σημαδοπούλου
2o Βραβείο Πεζογραφήματος: “Το θαλασσινό πουκάμισο” – Λάμπρος Ξύτσας
3o Βραβείο Πεζογραφήματος: “Η υδρορροή” – Γιάννης Πολυβώτης
1ο Βραβείο Ποιήματος: “Χλαμύδα” – Μιλτιάδης Ντόβας
2ο Βραβείο Ποιήματος: “Νόστιμον Ήμαρ – Ο Δεσμώτης κι η Λιμνοθάλασσα” – Αρχοντούλα Αλεξανδροπούλου
3ο Βραβείο Ποιήματος: “Επτά χαϊκού για τις πόλεις του νερού” – Βάνια Σύρμου

Η εκδήλωση έληξε σε θερμό κλίμα ανθρώπων με διάθεση ζωής και δημιουργίας. Νέοι άνθρωποι, πιστοί στον πολιτισμό των ανθρώπινων σχέσεων και σ’ αυτήν την κοινωνική συλλογικότητα.
Τα υπέροχα γλυκά κεράσματα σφράγισαν υποσχέσεις για επόμενες δράσεις.
Για τη συνολική κατάθεση ο έπαινος στους υπεύθυνους και μιλώ για τον Πρόεδρο Κωνσταντίνο Χριστογιάννη, την Αντιπρόεδρο Δήμητρα Ψεύτη, την Γραμματέα Μαρία Τσιμέκα, την Ταμία Μαρία Νικολοπούλου και τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου Νίκο Λύρο, Κατερίνα Στρατηγάκη και Αντώνη Μυλωνά.

Οι δράσεις φιλαναγνωσίας Οι Πολιτείες του Νερού εντάσσονται στο πρόγραμμα Δημιουργική Ελλάδα 2024 – Χρηματοδοτήσεις Σύγχρονου Πολιτισμού του Υπουργείου Πολιτισμού, με την υποστήριξη του Δήμου Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου.

Από όλους όσοι παρακολουθήσαμε, ευγνώμονα αισθήματα προς τους δημιουργούς αυτής της δράσης, για τη δυνατότητα της ιδιαίτερης κοινωνίας μ’ αυτόν τον ευλογημένο, λυσίπονο τόπο, που μας δόθηκε.







Μοιραστείτε το άρθρο...
Ετικέτες:

Newsroom

Σκοπός μας είναι η προβολή και ανάδειξη της ιστορικής κληρονομιάς, του περιβαλλοντικού πλούτου καθώς και της πολιτιστικής και πολιτισμικής παράδοσής μας. Στόχος μας είναι η ενημέρωση των επισκεπτών και η έμπρακτη συμβολή ούτως ώστε ο νομός Αιτωλοακαρνανίας να γίνει ένας δημοφιλής τουριστικός προορισμός.
iAitoloakarnania.gr

Φανταστικά τοπία, σπουδαία ιστορία, υπέροχοι άνθρωποι!