Loading...

Όλγα Δασκαλή: Μια «τρύπα στο νερό» η συμφωνία της δημοτικής αρχής για την ΔΕΥΑΜ


Μοιραστείτε το άρθρο...

Η τοποθέτηση για την ΔΕΥΑΜ στο δημοτικό συμβούλιο της 31ης Μαΐου 2024, της επικεφαλής Όλγας Δασκαλή του συνδυασμού «Ισχυρός Δήμος, Δυνατές Κοινοτητες, Ευημερία πολιτών».

Κύριε Δήμαρχε,

Σχετικά με τη συμφωνία που αποφασίσατε να συνάψετε ως Πρόεδρος της ΔΕΥΑΜ με έναν ιδιωτικό πάροχο ηλεκτρισμού, επιθυμούμε να εκφράσουμε τις σοβαρές ενστάσεις και ανησυχίες μας.

Η απόφαση αυτή λήφθηκε με πρωτοφανή βιασύνη, μόλις τέσσερις μήνες μετά την ανάληψη των καθηκόντων σας, και χωρίς την απαραίτητη διαβούλευση με το Δημοτικό Συμβούλιο ή έστω με πρόσκληση των επικεφαλής των παρατάξεων στο Διοικητικό Συμβούλιο της ΔΕΥΑ.

Η ενέργειά σας αυτή, εν μέσω εκκρεμών αγωγών κατά της ΔΕΗ και της Βολτέρα και την επικείμενη εξαγγελθείσα δια στόματος του Υπουργού, διάθεση 250 εκατομμυρίων ευρώ από την κυβέρνηση για την αποπληρωμή των χρεών των ΔΕΥΑ, προκαλεί εύλογα ερωτήματα.

Οι οικονομικές δυσκολίες της ΔΕΥΑΜ είναι αδιαμφισβήτητες, οφειλόμενες κυρίως στη «βίαιη γεωγραφική επέκταση» των ΔΕΥΑ το 2010 και πλέον στην εκτίναξη του ενεργειακού κόστους, την υποστελέχωση, τα παλαιωμένα δίκτυα και τις παράνομες συνδέσεις. Ωστόσο, κάποιες ΔΕΥΑ της χώρας κατάφεραν να ανταπεξέλθουν σε όλα αυτά επειδή επένδυσαν σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και σε στελέχωση.

Στην περίπτωση μας είναι αξιοσημείωτο (!) ότι η επένδυση σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, όπως το πολυαναμενόμενο φωτοβολταϊκό πάρκο στο πόλντερ, παραμένει στα χαρτιά. Η κυβερνητική απόφαση να μην προχωρήσει σε νομοθετική ρύθμιση υπέρ των πολλών επιδεινώνει την κατάσταση.

Οι προηγούμενες διοικήσεις της ΔΕΥΑΜ επέλεξαν τη νομική οδό για τη μείωση των χρεών, με βάση δικαστικά προηγούμενα που έχουν δικαιώσει ιδιώτες. Παράλληλα, η κυβέρνηση ανακοίνωσε σημαντικές οικονομικές ενισχύσεις για την κάλυψη των ενεργειακών χρεών των ΔΕΥΑ.

Η απόφασή σας να προχωρήσετε σε μια συμφωνία χωρίς να περιμένετε τα αποτελέσματα των αγωγών ή τις κυβερνητικές ενισχύσεις, μας οδηγεί στα εξής ερωτήματα. Η συμφωνία, αντί να ελαφρύνει το βάρος, επιβαρύνει περαιτέρω τη ΔΕΥΑΜ και τους δημότες, οι οποίοι καλούνται να πληρώσουν την κυβερνητική ενεργειακή κακοδιαχείριση.

Μέσα σε όλη αυτή την κατάσταση με ποιο κριτήριο αποφασίζεται να κάνετε μια τέτοια συμφωνία που μας οδηγεί να δίνουμε 70.000 ευρώ κάθε μήνα συν τα τρέχοντα, ήτοι 150.000 ευρώ κάθε μήνα, πληρώνοντας έτσι ένα μεγάλο μέρος του ενεργειακού κόστους που δεν μας αναλογεί αφού προήλθε από λανθασμένους σχεδιασμούς;

Για ποιο λόγο να πληρώσουμε αυτά τα ποσά;

Ποιος βγαίνει κερδισμένος από αυτή την συμφωνία;

Γιατί, η ΔΕΥΑΜ και οι δημότες δεν βγαίνουν κερδισμένοι!

Αντιθέτως επωμίζονται ένα υπέρογκο χρέος που δεν τους αναλογεί.

Για ποιο λόγο δεν ζητήσατε πολιτική απόφαση επί του θέματος;

Είδαμε ότι βρεθήκατε με το Προεδρείο της ΚΕΔΕ αυτές τις ημέρες και ότι θα γίνει και προσυνεδριακή συνάντηση στο Μεσολογγι στις 3/10. Είδαμε επίσης ότι βρεθήκατε με τον Υπουργό κ. Λιβάνιο. Γιατί δεν επισκεφτήκατε και τα υπόλοιπα συναρμόδια υπουργεία;

Το να μας πείτε ότι προχώρησατε στη συμφωνία επειδή θα κατεβάσουν τους διακόπτες, καταλαβαίνετε ότι δεν εξυπηρετεί καμία επιχειρηματολογία, αφού η στέρηση του βασικού αγαθού -αυτού του νερού- από μια ολόκληρη πόλη, η οποία διαθέτει νοσοκομείο, σχολεία, στρατόπεδο, μπορεί να αντιμετωπιστεί με ασφαλιστικά μέτρα, μέσω μιας επίπονης νομικής οδού, η οποία όμως μπορεί να φέρει αποτελέσματα.

Στην παρούσα κατάσταση, η απόφασή σας να προχωρήσετε σε μια συμφωνία, χωρίς να ζητήσετε την πολιτική στήριξη ή να περιμένετε τις επικείμενες κυβερνητικές ενισχύσεις, είναι ακατανόητη.

Η απόφαση αυτή θα μπορούσε να ερμηνευθεί ως έλλειψη υπευθυνότητας και προνοητικότητας, αφήνοντας ερωτήματα σχετικά με την ουσιαστική ωφέλεια της ΔΕΥΑΜ και των δημοτών.

Πιστεύουμε ότι το κλείσιμο της συμφωνίας χωρίς διαβούλευση εγείρει σημαντικά ερωτήματα σχετικά με την σκοπιμότητα των ενεργειών σας, αφού και σήμερα φέρνετε το θέμα για ενημέρωση και όχι για να ζητήσετε έστω την τυπική συναίνεση του δημοτικού συμβουλίου.

Κύριε Δήμαρχε,

Έρχονται τεκτονικές αλλαγές στον τομέα της ύδρευσης και της αποχέτευσης με σχεδιασμούς συγκεντρωτικούς και συνέχιση των βίαιων γεωγραφικών επεκτάσεων των ΔΕΥΑ παρά τα λάθη του παρελθόντος και τις αρνητικές γνωμοδοτήσεις από ευρωπαϊκά όργανα και μελέτες.

Σχεδιάζουν, δυστυχώς, συνενώσεις των ΔΕΥΑ σε επίπεδο νομών ή περιφερειών.

Χρειάζεται από μέρους σας αγώνας σε πολιτικό επίπεδο και ενδεχομένως σε νομικό επίπεδο και αυτή η συμφωνία δείχνει βιασύνη, έλλειψη σχεδιασμού και προνοητικότητας.

*********************************************************

Η απάντηση του Δημάρχου στην τοποθέτηση μας, είναι ότι γράφουμε εκθέσεις και καλό θα ήταν να τον παίρνουμε προσωπικά τηλέφωνο.

Αξιότιμε κ. Δήμαρχε, η απάντηση στην τοποθέτησή μας δεικνύει ένδεια επιχειρημάτων.

Με την ενέργειά σας αυτή απαξιώνετε πάνω από δύο χιλιάδες συνδημότες που μας επέλεξαν να αναδείξουμε και να υπερασπιστούμε τα συμφέροντα του Δήμου.

Για να επιτευχθούν βιώσιμες λύσεις χρειάζονται συμμαχίες και έγκαιρη ενημέρωση του Δημοτικού Συμβουλίου. Η συμφωνία αυτή, μας δείχνει βιασύνη, έλλειψη σχεδιασμού και προνοητικότητας.

Είμαστε εδώ για έναν Ισχυρό Δήμο με Δυνατές Κοινότητες για την ευημερία των πολιτών.

Εκ του συνδυασμού “Ισχυρός Δήμος, Δυνατές Κοινοτητες, Ευημερία πολιτών”, Επικεφαλής συνδυασμού Όλγα Δασκαλή
Μοιραστείτε το άρθρο...
Ετικέτες: # # #

Newsroom

Σκοπός μας είναι η προβολή και ανάδειξη της ιστορικής κληρονομιάς, του περιβαλλοντικού πλούτου καθώς και της πολιτιστικής και πολιτισμικής παράδοσής μας. Στόχος μας είναι η ενημέρωση των επισκεπτών και η έμπρακτη συμβολή ούτως ώστε ο νομός Αιτωλοακαρνανίας να γίνει ένας δημοφιλής τουριστικός προορισμός.
iAitoloakarnania.gr

Φανταστικά τοπία, σπουδαία ιστορία, υπέροχοι άνθρωποι!