Loading...

Σπήλιος Λιβανός στο iAitoloakarnania.gr: «Πάμε μαζί, για μια Αιτωλοακαρνανία πιο δυνατή, πιο ισχυρή»


Μοιραστείτε το άρθρο...

Συνέντευξη στο iAitoloakarnania.gr του Σπήλιου Λιβανού, πρώην υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, υποψήφιου βουλευτή Αιτωλοακαρνανίας της ΝΔ και αντιπροέδρου της Πολιτικής Επιτροπής της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του ΝΑΤΟ.

Συνέντευξη: Ηλίας Ζαρκαδούλας

Ο Σπήλιος Λιβανός διεκδικεί τη τρίτη θητεία του ως βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας, έχοντας πετύχει πολλές αναγκαίες παρεμβάσεις στο νομό Αιτωλοακαρνανίας. Με καταγωγή από το Μεσολόγγι, γιος του αείμνηστου πολιτικού Διονύση Λιβανού και ανιψιό του αείμνηστου Πρωθυπουργού Παναγιώτη Κανελλόπουλου, διανύει τη δική του πολιτική πορεία στον τόπο μας έχοντας θητεύσει ως Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και αντιπρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του ΝΑΤΟ, καθώς και επικεφαλής της Ελληνικής Αντιπροσωπείας.

Έχοντας ανεβάσει στροφές προεκλογικά, ο Σπήλιος Λιβανός ευελπιστεί σε μια πιο ισχυρή εντολή από τους Αιτωλοακαρνάνες προκειμένου όπως μας εκμυστηρεύεται να συνεχίσει τη σκληρή δουλειά για τον τόπο μας μαζί με τον προσωπικό φίλο του και Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.

Στη διαδικτυακή εφημερίδα iAitoloakarnania.gr κάνει ένα σύντομο απολογισμό της τετραετής θητείας του, αναλύει τους στόχους του, μας μιλά για τη σχέση του με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, τις ανάγκες της Αιτωλοακαρνανίας, καθώς και την επόμενη μέρα για το νόμό μας με μια πιθανή κυβέρνηση Νέας Δημοκρατίας.

Κύριε Λιβανέ, το 2019 εκλεγήκατε βουλευτής με περισσότερες από 13.000 ψήφους. Ποια είναι η στόχευσή σας τέσσερα χρόνια μετά;

Η στόχευση μου είναι να καταφέρω να πείσω όλες και όλους τους Αιτωλοακαρνάνες πολίτες να με εμπιστευτούν. Να τους πείσω με την σκληρή δουλειά που έκανα τα τέσσερα αυτά χρόνια εκπροσωπώντας τους στο Κοινοβουλίο, να με εμπιστευτούν για άλλη μια τετραετία. Εάν αυτή ήταν η τετραετία της αποκατάστασης των πληγών που άφησε ο ΣΥΡΙΖΑ, η επόμενη είναι αυτή της εκτόξευσης και της διαμόρφωσης της Ελλάδας του 2030.

Ποια η εμπειρία που αποκομίσατε από το νευραλγικό Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για έναν Αιτωλοακαρνάνα πολιτικό;

Το ΥΠΑΑΤ αποτέλεσε για μένα σημείο καμπής στην πολιτική μου διαδρομή. Διότι πραγματικά πιστεύω, όπως άλλωστε και ο Πρωθυπουργός, ότι από την περιφέρεια θα έρθει η οικονομική ανάπτυξη του τόπου μας, ότι ο πρωτογενής τομέας θα αποτελέσει την κινητήρια δύναμη για την οικονομία μας. Το ΥΠΑΑΤ μου έδωσε την ευκαιρία να εφαρμόσω μια ολοκληρωμένη και συγκροτημένη πολιτική για τον αγροτικό τομέα, διαπραγματευόμενος με τους συναδέλφους στην ΕΕ την Κοινή Αγροτική Πολιτική αλλά και σχεδιάζοντας το τρόπο μετεξέλιξης του Έλληνα Αγρότη, ώστε να μπορεί να ανταπεξέλθει στον ολοένα αυξανόμενο ανταγωνισμό. Παράλληλα, από τη θέση του Υπουργού επίλυσα και σειρά σημαντικών προβλημάτων για την Αιτωλοακαρνανία, όπως το ζήτημα της αποζημίωσης της Ελιάς Καλαμών και το έργο της λιμνοθάλασσας του Μεσολογγίου.

Το κεντρικό σύνθημά σας σε αυτή την προεκλογική περίοδο είναι «Ο τόπος μας πιο δυνατός». Ποιες ενέργειες και κοινοβουλευτικές παρεμβάσεις ξεχωρίζετε κατά την θητεία σας για τον τόπο μας;

Νομίζω  ότι η παρέμβαση μου που πραγματικά θα αλλάξει την Αιτωλοακαρνανία, και νιώθω ευλογημένος που μπόρεσα να το κάνω για τον τόπο μου, είναι το πρόγραμμα ΥΔΩΡ 2.0. Με το πρόγραμμα αυτό που σχεδίασα, χάραξα και υλοποίησα κατά τη θητεία μου στο ΥΠΑΑΤ, δρομολόγησα τα μεγαλύτερα αρδευτικά έργα που έχουν γίνει στην Αιτωλοακαρνανία τα τελευταία 50 χρόνια. Έργα με εξασφαλισμένη χρηματοδότηση, τα οποία ήδη προκηρύσσονται και σύντομα θα μπουν σε διαδικασία κατασκευής και υλοποίησης. Μέσω αυτών οι Αιτωλοακαρνάνες αγρότες θα έχουν ένα σύγχρονο αρδευτικό δίκτυο, εξοικονομώντας το πολύτιμο αγαθό του νερού αλλά και προβαίνοντας σε οικονομίες κλίμακας. Είναι αδιαμφισβήτητα το έργο που θεωρώ την πολιτική κληρονομιά μου.

Παράλληλα, θεωρώ ότι ιδιαίτερα σημαντική ήταν η διόρθωση της αδικίας που είχε γίνει με την ελιά καλαμών και συνολικά η στήριξη που παρείχαμε επί των ημερών μου στο ΥΠΑΑΤ στους αγρότες μας κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

Η προεκλογική εκστρατεία σας χαρακτηρίζεται από τις πολυπληθείς συγκεντρώσεις ανά το νομό. Έχει πεισμώσει τον Σπήλιο Λιβανό η αποπομπή από το Υπουργείο ή ανεβάζει στροφές για να αποφύγει την αβέβαιη τρίτη θέση;

Οι πολίτες της Αιτωλοακαρνανίας με τιμούν με την παρουσία τους στις εκλογικές μου συγκεντρώσεις. Η αιτία είναι απλή. Ο κόσμος κουράστηκε από τους πολιτικούς του θα, που εμφανίζονται στο τέλος της τετραετίας, που αναλώνονται στο ρουσφέτι και στις υποτιθέμενες τηλεφωνικές παρεμβάσεις. Θέλει αποτελέσματα. Με τη στήριξη του Κυριάκου Μητσοτάκη, κατάφερα να μπορώ, στο τέλος μιας πυκνής τετραετίας, να τους παρουσιάσω απτά, χειροπιαστά αποτελέσματα. Ζητώ, λοιπόν, με το χέρι στην καρδιά από τους συμπολίτες μου να με εμπιστευτούν ξανά ώστε να συνεχίσω μαζί με τον Πρωθυπουργό τη σκληρή δουλειά.

Τι είναι αυτό που συζητούν περισσότερο μαζί σας οι πολίτες στις συναντήσεις σας; Ποιες είναι οι βασικές αγωνίες τους;

Οι πολίτες εκφράζουν την αγωνία τους για την οικονομία , κάτι απολύτως εύλογο δεδομένης της παγκόσμιας ρευστότητας που επικρατεί. Τους ανησυχούν οι τιμές των τροφίμων και του ρεύματος, τους ανησυχεί η γεωπολιτική αστάθεια, η αναθεωρητική πολιτική της Τουρκίας. Ταυτόχρονα, όμως, βλέπω και την εμπιστοσύνη που έχουν στον Κυριάκο Μητσοτάκη και την κυβέρνηση του, βλέπω την εμπιστοσύνη στη Νέα Δημοκρατία για να συνεχίσει τη σκληρή δουλειά, για να χαράξει το δρόμο προς την Ελλάδα του 2030.

Είναι γνωστή η διαχρονική σχέση σας με τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη. Αλήθεια τι είναι αυτό που κρατάτε από την επίσκεψή του στην Αιτωλοακαρνανία;

Ο Πρωθυπουργός με τιμά με την φιλία και την εμπιστοσύνη του εδώ και πολλά χρόνια. Γνωρίζει πολύ καλά την Αιτωλοακαρνανανία, την οποία και αγαπά. Αυτό άλλωστε φαίνεται και από το γεγονός ότι σημαντικό κομμάτι του Ύδωρ 2.0 κατευθύνεται προς την Αιτωλοακαρνανία ενώ ταυτόχρονα στήριξε σημαντικά και μέσω των ενισχύσεων κόβιντ τους αγρότες μας. Αυτό που κρατώ είναι τη δέσμευση του ότι θα συνεχίσει τις πολιτικές εκείνες που θα καταστήσουν την Αιτωλοακαρνανία ακόμα πιο ισχυρή στο μέλλον.

Ποιες οι δεσμεύσεις της Νέας Δημοκρατίας για την Αιτωλοακαρνανία σε μια ενδεχόμενη ανανέωση της εντολής;

Η δέσμευση της Νέας Δημοκρατίας είναι ότι θα δώσει κάθε ικμάδα δυνάμεων της για μια Αιτωλοακαρνανία πιο δυνατή, πιο ισχυρή. Θα συνεχίσουμε το δρόμο των μεταρρυθμίσεων, των διαρθρωτικών αλλαγών, των μεγάλων επενδύσεων στο τόπο μας, ώστε να αυξήσουμε και εκσυγχρονίσουμε την αγροτική μας παραγωγή, να προσελκύσουμε νέους επενδυτές, να αναβαθμίσουμε το τουριστικό μας προϊόν. Η δέσμευση είναι να κάνουμε το τόπο μας ένα μέρος όπου τα παιδιά μας θα θελήσουν να χτίσουν τις ζωές τους, τις οικογένειες τους, το βιός τους. Ένα τόπο που θα αποκαλούν σπίτι τους.

Κλείνοντας, ποιο είναι το μήνυμα που θα θέλατε να στείλετε στους αναγνώστες μας, τους γηγενείς Αιτωλοακαρνάνες, τους ετεροδημότες και τους ομογενείς;

Το μήνυμα είναι ένα: Τους καλώ να έρθουν στην κάλπη της 21ης Μαίου  και να ψηφίσουν Νέα Δημοκρατία και Κυριάκο Μητσοτάκη. Για μια Ελλάδα ισχυρή και ανεξάρτητη, για μια Αιτωλοακαρνία ισχυρή και ευημερούσα!

Το σύντομο βιογραφικό του Σπήλιου Λιβανού

Ο Σπήλιος Λιβανός διετέλεσε βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας με τη ΝΔ την τετραετία 2019-2023 του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Στις εθνικές εκλογές της 7ης Ιουλίου του 2019 εξελέγη για δεύτερη φορά βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας και στη συνέχεια του ανατέθηκαν από τον πρωθυπουργό τα καθήκοντα του Κοινοβουλευτικού Εκπροσώπου της ΝΔ.

Από τον Ιανουάριο 2021 έως τον Φεβρουάριο 2022 διετέλεσε Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Έχει εκλεγεί αντιπρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του ΝΑΤΟ, όπου και είναι Επικεφαλής της Ελληνικής Αντιπροσωπείας.

Κατά τη διάρκεια των δύο θητειών του στη Βουλή των Ελλήνων έχει διατελέσει μέλος των Μόνιμων Επιτροπών Άμυνας και Ασφάλειας, Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης, Οικονομικών και της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Γενικού Ισολογισμού και Ελέγχου του Απολογισμού και Προϋπολογισμού του Κράτους.

Το 2016, αμέσως μετά την εκλογή του Κυριάκου Μητσοτάκη στην προεδρία της ΝΔ, ορίστηκε Σύμβουλος Επιχειρηματικότητας του Προέδρου.

Το 2013 ανέλαβε τη θέση του Γραμματέα Πολιτικού Σχεδιασμού της ΝΔ και το 2009 τη θέση του αναπληρωτή Γραμματέα Πολιτικού Σχεδιασμού της ΝΔ.

Εργάστηκε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και στην Ελλάδα ως στέλεχος Εταιρικής Ανάπτυξης ιδιωτικών επιχειρήσεων. Στη συνέχεια, ίδρυσε εταιρεία ανάπτυξης ιδιωτικών κατασκευαστικών έργων και διαχείρισης ακινήτων με δραστηριότητα στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

Διετέλεσε πρόεδρος του Δ.Σ της Πνευματικής Εστίας Παναγιώτη Κανελλόπουλου.

Σπούδασε Οικονομικά και Πολιτικές Επιστήμες (University Amherst) της Μασαχουσέτης των ΗΠΑ και συνέχισε με μεταπτυχιακές σπουδές στις Διεθνείς Σχέσεις και τη Συγκριτική Πολιτική Ανάλυση (University of Reading) της Αγγλίας.

Μιλάει αγγλικά και γαλλικά.

Είναι γιος του Διονύση Λιβανού και της Αλίκης Κυριακίδου και ανιψιός του Παναγιώτη Κανελλόπουλου.

Είναι παντρεμένος με την Δόμνα Κυρζοπούλου, δικηγόρο, με την οποία έχουν τρία παιδιά : Τον Διονύση, τη Δανάη και την Αλίκη.

Μοιραστείτε το άρθρο...
Ετικέτες: # # # #

Newsroom

Σκοπός μας είναι η προβολή και ανάδειξη της ιστορικής κληρονομιάς, του περιβαλλοντικού πλούτου καθώς και της πολιτιστικής και πολιτισμικής παράδοσής μας. Στόχος μας είναι η ενημέρωση των επισκεπτών και η έμπρακτη συμβολή ούτως ώστε ο νομός Αιτωλοακαρνανίας να γίνει ένας δημοφιλής τουριστικός προορισμός.
iAitoloakarnania.gr

Φανταστικά τοπία, σπουδαία ιστορία, υπέροχοι άνθρωποι!