Loading...

Δημήτρης Κωνσταντόπουλος στο iAitoloakarnania.gr: «Θα συνεχίσω να εργάζομαι με τον ίδιο σεβασμό για την Αιτωλοακαρνανία»


Μοιραστείτε το άρθρο...

Ο υποψήφιος βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας με το ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής, Δημήτρης Κωνσταντόπουλος, παραχώρησε συνέντευξη στη διαδικτυακή εφημερίδα iAitoloakarnania.gr με φόντο τις εκλογές της 21ης Μαΐου.

Συνέντευξη: Ηλίας Ζαρκαδούλας

Από τους πιο δραστήριους βουλευτές της Αιτωλοακαρνανίας με εκατοντάδες ερωτήσεις για τα θέματα του νομού, με μακρόχρονη πορεία στα όργανα του ΠΑΣΟΚ και εμπειρία στη τοπική αυτοδιοίκηση, ο Δημήτρης Κωνσταντόπουλος διεκδικεί τη τρίτη διαδοχική εκλογή του με το ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής στο νομό Αιτωλοακαρνανίας.

Ο Ναυπάκτιος πολιτικός που διακρίνεται για την σοβαρή, προσιτή και αξιοπρεπή στάση του, ευελπιστεί να πάρει εκ νέου μια ισχυρή εντολή από τους Αιτωλοακαρνάνες προκειμένου να συνεχίσει απρόσκοπτα τη συμβολή του σε καίρια θέματα που αφορούν τον αγροτικό κόσμο, τις υποδομές και όλες τις απαραίτητες παρεμβάσεις που θα βελτιώσουν την ποιότητα ζωής σε έναν νομό που έχει βυθιστεί στην παρακμή.

Στην διαδικτυακή εφημερίδα iAitoloakarnania.gr μιλά για την κοινοβουλευτική θητεία του, τις διεκδικήσεις του για τον νομό Αιτωλοακαρνανίας, τις ανάγκες του τόπου και την ανοδική τροχιά του ΠΑΣΟΚ.

Κύριε Κωνσταντόπουλε, διεκδικείτε την τρίτη διαδοχική σας εκλογή ως βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας. Τι σας διδάσκει κάθε φορά αυτή η επαφή με τους πολίτες και ποιες οι διαφορές από το 2015 στο 2023;

Οι πολίτες απαιτούν ειλικρίνεια, αξιοπιστία και σεβασμό στις αγωνίες και τα προβλήματά τους. Θέλουν βουλευτές που να τιμούν την εμπιστοσύνη τους, αναδεικνύουν όσα τους απασχολούν και εργάζονται συλλογικά για λύσεις. Αυτό είναι κάτι που δεν αλλάζει μέσα στα χρόνια. Όσον αφορά στις διαφορές από το 2015 στο 2023, βλέπω μια τεράστια απενοχοποίηση της ψήφου στο ΠΑΣΟΚ. Έχει αναταχθεί το ηθικό των ψηφοφόρων αλλά και των φιλικά προσκείμενων προς το ΠΑΣΟΚ. Μιλούν ανοιχτά για την Παράταξη που προσέφερε τόσα πολλά σε αυτό τον τόπο και πολεμήθηκε όσο καμία άλλη. 

Πως εξελίσσεται, σχεδόν μια εβδομάδα πριν τις κάλπες, η προεκλογική σας εκστρατεία;

Είμαι πολύ αισιόδοξος. Τα μηνύματα που παίρνω είναι πολύ θετικά και για το ΠΑΣΟΚ και για την υποψηφιότητά μου. Πιστεύω ότι οι πολίτες έχουν αξιολογήσει θετικά τον προγραμματικό μας λόγο και την προσπάθεια που κάνουμε μαζί με τον νέο πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ να εισάγουμε ένα σύγχρονο πολιτικό ήθος στη δημόσια ζωή. Λίγα λόγια και περισσότερες πράξεις. Ως προς την υποψηφιότητά μου, αυτό που συναντώ είναι ότι οι περισσότεροι πολίτες γνωρίζουν όλα τα θέματα που ανέδειξα για την Αιτωλοακαρνανία. Είναι μια δικαίωση για μένα. Εργάστηκα συλλογικά, αυτά τα χρόνια, με άλλους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, με την Τοπική Αυτοδιοίκηση, με τα επιμελητήρια και με εκπροσώπους κοινωνικών φορέων, ώστε να πάμε ζητήματα στη Βουλή και να συζητηθούν στα υπουργεία. Σε κάποια δώσαμε λύσεις, σε κάποια βάλαμε το νερό στο αυλάκι. Αν οι συμπατριώτες μου με τιμήσουν ξανά με την εμπιστοσύνη τους θα συνεχίσω με τον ίδιο σεβασμό στο πρόσωπό τους το έργο αυτό.

Τι είναι αυτό που συζητούν περισσότερο μαζί σας οι πολίτες στις συναντήσεις σας; Ποιες είναι οι βασικές αγωνίες τους;

Η ακρίβεια είναι αναμφίβολα η μεγαλύτερη αγωνία τους. Το κόστος της καθημερινότητας είναι πολύ βαρύ για κάθε νοικοκυριό. Οι τιμές στα βασικά προϊόντα είναι στα ύψη, τα ενοίκια έχουν εκτοξευθεί, οι μισθοί και οι συντάξεις είναι χαμηλοί και η φορολογία άδικη. Δεν υπάρχει ένα πλαίσιο προστασίας για τα πιο ευάλωτα νοικοκυριά. Ούτε υπάρχει πραγματική μέριμνα για τη στήριξη στη νέα γενιά. Χιλιάδες νέοι έχουν οδηγηθεί στο εξωτερικό για να βρουν έναν καλύτερο τρόπο ζωής, μια καλή δουλειά, για να οικοδομήσουν τη ζωή τους με αξιοπρέπεια. Η επιδοματική πολιτική του κ. Μητσοτάκη με τις διάφορες μορφές κουπονιών δεν είναι η λύση. Αν δεν φρενάρουμε το braindrain και να δημιουργήσουμε συνθήκες για μια βιώσιμη ανάπτυξη με καλές θέσεις προοπτικής, τι μήνυμα προοπτικής θα στείλουμε στην κοινωνία; Εμείς καλούμε τους πολίτες να μας εμπιστευθούν στις 21 Μαΐου και να μας δώσουν τη δυναμική να αγωνιστούμε για μια καλύτερη Ελλάδα.

Είστε χρόνια στέλεχος στο κόμμα του ΠΑΣΟΚ. Πιστεύετε ότι το ΠΑΣΟΚ περνά σε ένα μετασχηματισμό που μπορεί να το φέρει σε μια ανοδική τροχιά;

Το ΠΑΣΟΚ είναι ήδη σε ανοδική τροχιά. Αποτυπώνεται στην επαφή όλων των υποψηφίων με τους πολίτες. Πιστεύω θα καταγραφεί και στην κάλπη. Κάνουμε με τον πρόεδρό μας Νίκο Ανδρουλάκη, μια νέα προσπάθεια όλες οι γενιές του ΠΑΣΟΚ μαζί. Γυρίσαμε όλη την Ελλάδα και καταφέραμε και φτιάξαμε ένα σαφές πρόγραμμα με θέσεις για το κοινωνικό κράτος, το ιδιωτικό χρέος, την οικονομία, την ανάπτυξη, την εξωτερική πολιτική και τη νέα γενιά. Η αξιολόγηση θα γίνει στην κάλπη.

Πάντως, στην Αιτωλοακαρνανία, κρατά παραδοσιακά τις δυνάμεις του. Ποια είναι η εκτίμησή σας για την Κυριακή;

Όπως είπα και νωρίτερα, είμαι πολύ αισιόδοξος. Ξέρετε το ΠΑΣΟΚ απέχει δέκα χρόνια από την διακυβέρνηση της χώρας. Εδώ στην Αιτωλοακαρνανία υπάρχουν ζητήματα που δεν προχώρησαν αυτά τα χρόνια. Εύλογα αναρωτιούνται οι πολίτες τι έκαναν όλα αυτά τα χρόνια οι τοπικοί βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας; Τι έκαναν για τον Διευρωπαϊκό Οδικό Άξονα Πλατυγιάλι-Ιόνια Οδός-Αγρίνιο-Καρπενήσι-Λαμία- Ε65; Τι έκαναν για τον εκσυγχρονισμό του Λιμένα Πλατυγιαλίου; Τι έκαναν ώστε το Αγρίνιο να μην βλέπει με κιάλια την Ιόνια Οδό; Τι έκαναν για την επαναδιαπραγμάτευση των διοδίων στη Γέφυρα Χαρίλαος Τρικούπης; Τι έκαναν για να στηριχθεί η ακαδημαϊκότητα στην Αιτωλοακαρνανία και για να αναδειχθεί η πολιτιστική κληρονομιά της περιοχής; Αυτά τα βλέπουν οι πολίτες και πιστώνουν θετικά στο ΠΑΣΟΚ ότι με τις παρεμβάσεις μου κατάφερα να αναδείξω ζητήματα αλλά και να πετύχουμε λύσεις. Αυτό, εκτιμώ, ότι θα αποτυπωθεί στην κάλπη της Αιτωλοακαρνανίας.

Είστε αποδεδειγμένα από τους πιο δραστήριους βουλευτές του νομού σε ότι αφορά την κοινοβουλευτική σας δραστηριότητα. Ποιες παρεμβάσεις θα ξεχωρίζατε που ενδεχομένως έδωσαν αναγκαίες λύσεις για τους Αιτωλοακαρνάνες;

Σε όλη την κοινοβουλευτική μου θητεία, προσπάθησα να φέρω τα προβλήματα που απασχολούν τους Αιτωλοακαρνάνες στην πρώτη γραμμή. Μέσα από τις ερωτήσεις και επίκαιρες ερωτήσεις, αναδεικνύονται και ανακινούνται θέματα μέσα στα υπουργεία προκειμένου να δοθούν λύσεις. Νιώθω δικαίωση και ικανοποίηση που μέσα από επίκαιρες ερωτήσεις μου φρενάραμε τη μεταφορά των πανεπιστημιακών τμημάτων από το Αγρίνιο στην Πάτρα και όχι μόνο ακυρώσαμε την αύξηση στο epass της Γέφυρας Χαρίλαος Τρικούπης αλλά και μειώσαμε ταυτόχρονα την τιμή του epass κατά 10 ευρώ. Είναι θετικό αποτύπωμα ότι έχουμε θέσει σε τροχιά εξελίξεων τα ανταποδοτικά από Μόρνο και Εύηνο για Ναυπακτία, Δωρίδα και Θέρμο και τα αντισταθμιστικά οφέλη από τον Αχελώο στον πρωτογενή τομέα για ΤΟΕΒ-ΓΟΕΒ. Επίσης, ότι είχαμε θετική έκβαση στην πρότασή μας για τα ανταποδοτικά οφέλη των αιολικών πάρκων που πιστώνονται στους λογαριασμούς της ΔΕΗ των κατοίκων των αντίστοιχων τοπικών κοινοτήτων. Και βεβαίως,είναι χρήσιμο ότι είχα την απαραίτητη ενημέρωση για  να κάνω παρέμβαση κάθε φορά που ανέκυπτε ένα έκτακτο πρόβλημα στον πρωτογενή τομέα, όπως πχ. η εμφάνιση του Μαύρου Αλευρώδη Ακανθώδη στα εσπεριδοειδή με το Υπουργείο να δεσμεύεται σε επίκαιρη ερώτησή μου για αποζημιώσεις μετά την καταγραφή των ζημιών, η αναγκαιότητα της επαναλειτουργίας των σφαγείων του Θέρμου, η στήριξη των ελαιοπαραγωγών και ιδίως των παραγωγών της Ελιάς Καλαμών που ήταν απαράδεκτο να αποκλείονται από το δικαίωμα για χρήση της ονομασίας Καλαμάτα (Kalamataolives) τη στιγμή που η Αιτωλοακαρνανία είναι ο μεγάλος παραγωγός ελιάς Καλαμών, τα προβλήματα στην καταχώρηση των εκτάσεων των παραγωγών Ελιάς Καλαμών της Αιτωλοακαρνανίας στην δήλωση ΟΣΔΕ, τα προβλήματα με τις πληρωμές επιδοτήσεων και αποζημιώσεων αγροτών και κτηνοτρόφων, η αύξηση του ενεργειακού κόστους και η εκτόξευση των τιμών στα αγροεφόδια και πολλά άλλα. Αισθάνομαι ότι η παρουσία μου στη Βουλή ήταν χρήσιμη για τα θέματα του τόπου μας. Γι’ αυτό ζητώ να δουν το έργο μου στο φυλλάδιό μου και να με τιμήσουν ξανά με την εμπιστοσύνη τους.

 

Έχοντας περάσει και από την τοπική αυτοδιοίκηση, αλήθεια θεωρείτε ότι πιο αποτελεσματικός για τον τόπο του, είναι ένας αιρετός ή ένας βουλευτής; Διατηρείτε συνεργασίες με τους ΟΤΑ α’ και β’ βαθμού;

Το αποτέλεσμα έρχεται μέσα από τη συνεργασία. Αν η Τοπική Αυτοδιοίκηση δεν έχει την υποστήριξη των βουλευτών να αναδείξουν θέματα, αλλά και οι βουλευτές αν δεν έχουν τη σωστή ενημέρωση από τους ΟΤΑ α΄ και β ΄βαθμού, η αποτελεσματικότητα δύσκολα επιτυγχάνεται. Πιστεύω βαθιά στη διαβούλευση και τις συνεργασίες. Είναι κάτι που νομίζω ότι μου πιστώνεται αυτά τα χρόνια ότι βρισκόμουν σε επαφή και επεδίωξα σε θέματα που ανέδειξα να έχουμε μια κοινή πρόταση προς όφελος της Αιτωλοακαρνανίας.

Κλείνοντας, ποιο είναι το μήνυμα που θα θέλατε να στείλετε στους χιλιάδες Αιτωλοακαρνάνες αναγνώστες μας;

Στις 21 Μαΐου κρίνεται αν θα αλλάξει κάτι ριζικά στην πατρίδα μας ή θα έχουμε μια από τα ίδια.Δεκαπέντε χρόνια οικονομική κρίση, ανισότητες, ανεργία στο επίκεντρο μιας παγκόσμιας συζήτησης για τα μεγάλα προβλήματα της οικονομίας της Ελλάδας και τώρα στο επίκεντρο της θεσμικής παρακμής.Η χώρα μας χρειάζεται μεγάλες αλλαγές προς όφελος της κοινωνίας, του πολίτη, της οικονομίας, της κοινωνικής δικαιοσύνης. Χρειάζεται να δημιουργήσει συνθήκες βιώσιμης ανάπτυξης ώστε να μπει μπροστά η νέα γενιά. Όλα αυτά είναι δεσμεύσεις του ΠΑΣΟΚ που θα κάνουν την Ελλάδα μια σύγχρονη ευρωπαϊκή χώρα. Καλώ τους συμπατριώτες μου να πάνε στην κάλπη στις 21 Μαΐου και να ψηφίσουν ΠΑΣΟΚ, να μας δώσουν ισχυρή εντολή για να κάνουμε την αλλαγή δυνατή. Τους καλώ να πάρουν την υποψηφιότητά μου στα χέρια τους, να την κάνουν δική τους υπόθεση, να με τιμήσουν με την εμπιστοσύνη τους για να μπορέσω να εκπροσωπήσω ξανά την Αιτωλοακαρνανία. Να είναι βέβαιοι ότι θα εργαστώ με τον ίδιο σεβασμό στο πρόσωπό τους.

Το σύντομο βιογραφικό του Δημήτρη Κωνσταντόπουλου

Ο Δημήτριος Κωνσταντόπουλος γεννήθηκε στη Ναύπακτο. Σπούδασε στο Παιδαγωγικό Τμήμα του Πανεπιστημίου Αθηνών και έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στο Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων του Πανεπιστημίου Κύπρου.

Εργάστηκε ως εκπαιδευτικός από το 1990 έως το 2000. Διετέλεσε σύμβουλος υπουργού Παιδείας (2000-2004), μέλος του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ από το 2005, μέλος του Τομέα Παιδείας του ΠΑΣΟΚ από το 2008, μέλος του Τομέα Οργανωτικού του ΠΑΣΟΚ από το 2009 και μέλος του Τομέα Τοπικής Αυτοδιοίκησης (2005-2009).

Εκλέγεται πρώτη φορά βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας στις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου 2015 με το ΠΑΣΟΚ και επανεξελέγη στις εκλογές του Σεπτεμβρίου Βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας με τη Δημοκρατική Συμπαράταξη.

Στις εκλογές της 7ης Ιουλίου εξελέγη εκ νέου Βουλευτής με το ψηφοδέλτιο του Κινήματος Αλλαγής. Είναι μέλος της Υποεπιτροπής Υδατικών Πόρων (2019 ως σήμερα), Μέλος της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Προστασίας Περιβάλλοντος (2019 έως σήμερα), Μέλος της Διαρκούς Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων (2015 έως σήμερα).

Ομιλεί Αγγλικά. Είναι έγγαμος και έχει τρία παιδιά.
Μοιραστείτε το άρθρο...
Ετικέτες: # # # #

Newsroom

Σκοπός μας είναι η προβολή και ανάδειξη της ιστορικής κληρονομιάς, του περιβαλλοντικού πλούτου καθώς και της πολιτιστικής και πολιτισμικής παράδοσής μας. Στόχος μας είναι η ενημέρωση των επισκεπτών και η έμπρακτη συμβολή ούτως ώστε ο νομός Αιτωλοακαρνανίας να γίνει ένας δημοφιλής τουριστικός προορισμός.
iAitoloakarnania.gr

Φανταστικά τοπία, σπουδαία ιστορία, υπέροχοι άνθρωποι!