
H επιστήμονας Σπυριδούλα Δημητρίου με καταγωγή από την Αιτωλοακαρνανία ανέπτυξε τη φιλελληνική τέχνη και το Μεσολόγγι σαν το σύμβολο της Ελληνικής Επανάστασης παγκοσμίως μέσα από σπάνια ντοκουμέντα, ανέκδοτα αρχεία, άγνωστα μέχρι σήμερα στο ευρύ κοινό.
Με συνεχείς αναφορές στις καθοριστικές πολιορκίες του Μεσολογγίου και στην ηρωική Έξοδο των Ελεύθερων Πολιορκημένων που ενέπνευσε το φιλελληνικό ρεύμα και φιλότεχνο κόσμο, πραγματοποιήθηκε το Διεθνές Συνέδριο το Φιλελληνισμό με θέμα: «Ο Φιλελληνισμός και η Ελληνική Επανάσταση του 1821» που διοργάνωσε από 15 έως 17 Μαρτίου 2023 στο Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, η Βρετανική Σχολή Αθηνών και η Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος.
Ανάμεσα στους σπουδαίους απ’ όλο τον κόσμο εισηγητές, βρέθηκε και η Σπυριδούλα Δημητρίου η οποία γεννήθηκε και ζει στη Μελβούρνη, αλλά έλκει την καταγωγή της εκ πατρός από το Θέρμο και εκ μητρός από το Ευηνοχώρι Μεσολογγίου. Η Σπυριδούλα Δημητρίου είναι Δόκτωρ Ιστορίας της Τέχνης και διακριτό πρόσωπο στην Ομογένεια της Μελβούρνης. Είναι υπεύθυνη δράσεων για την υπεράσπιση του Ελληνικού Πολιτισμού και της Ελληνικής Γλώσσας.
Το θέμα της εισήγησής της ήταν: «Φιλελληνική τέχνη και το Μεσολόγγι σαν το σύμβολο της Ελληνικής Επανάστασης παγκοσμίως» παρουσιάζοντας σπάνια ντοκουμέντα για το ευρύ κοινό και φωτίζοντας άγνωστες πτυχές γύρω από την έξοδο του Μεσολογγίου και το αντίκτυπό της στο παγκόσμιο καλλιτεχνικό και όχι μόνο στερέωμα.
Στο τέλος του συνεδρίου η κα. Σπυριδούλα Δημητρίου παραχώρησε συνέντευξη στην ιστοσελίδα iAitoloakarnania.gr απαντώντας στα εξής:
Στην παρουσίαση σας παρατηρήσαμε μερικά άγνωστα και σπάνια αρχεία. Προτίθεστε να τα παρουσιάσετε σε κάποια ειδική εκδήλωση ή μέσω της συγγραφής ενός βιβλίου προκειμένου να διαδοθούν σε ευρύ κοινό;
Όσοι ασχολούμαστε με την έρευνα συνεχίζουμε μια εργασία ετών που κάποιοι άλλοι πραγματοποίησαν πριν από εμάς. Έτσι με τη σειρά μου και με την παρουσίαση αυτή, ελπίζω να δημιουργηθούν τα ερεθίσματα ώστε να πάρουν τη σκυτάλη νέα παιδιά να συνεχίσουν την έρευνα. Σίγουρα υπάρχει αρκετό υλικό και βιβλιογραφία για το Μεσολόγγι που ακόμη δεν έχει αναπτυχθεί. Αξίζει να σας πω ότι στη διατριβή μου η βιβλιογραφία έχει περίπου 2.500 λήμματα. Άρα θεωρώ ότι έχουμε δουλειά ακόμη για να συγκεντρωθεί όλο αυτό το υλικό και στο μέλλον ίσως δημοσιευθεί.
Από τα έργα τέχνης, εμπνευσμένα από την Έξοδο του Μεσολογγίου, έχει επικρατήσει αυτό του Θεόδωρου Βρυζάκη. Εσείς από τις έρευνές σας έχετε εντοπίσει κάποιο που να ξεχωρίζει;
Η αλήθεια είναι ότι το συγκεκριμένο έργο του Θεόδωρου Βρυζάκη είναι καταπληκτικό και είμαι βέβαιη ότι θα μπορούσα να είχα γράψει όλη τη διατριβή μου πάνω στον καλλιτέχνη Θεόδωρο Βρυζάκη διότι με έχει επηρεάσει το έργο του. Είναι από τα αγαπημένα μου έργα, αλλά όπως θα είδατε και στο Συνέδριο υπάρχουν πολλά έργα σε χαρτί, λιθογραφίες που δεν έχουν δει ακόμη το φως της δημοσιότητας. Πιστεύω ότι η ψηφιακή εποχή που διανύουμε ευνοεί τις συνεργασίες για επιπλέον έρευνα. Δηλαδή εγώ από τη Μελβούρνη μπορώ να συνεργαστώ με κάποιον στην Ευρώπη, στην Ελλάδα και θεωρώ ότι έχουμε ακόμη αρκετή έρευνα για το Μεσολόγγι. Μια έρευνα που εξελίσσεται και είμαι σίγουρη θα φέρει στο προσκήνιο κι άλλα άγνωστα στοιχεία για το για την Ιερή Πόλη.
Πιστεύετε ότι η Πολιτεία αποδίδει τις τιμές που αξίζουν με τις Γιορτές Εξόδου; Θεωρείτε ότι υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης για να διαδοθεί το μήνυμα της θυσίας ή ακόμη και για να προσελκύσει περισσότερο κόσμο;
Οι Εορτές Εξόδου είναι μια αναδρομή στη ταυτότητά μας, είναι η ιστορία μας και η παρακαταθήκη ενός αγώνα που ενέπνευσε και συνεχίζει να εμπνέει λαούς από όλο τον πλανήτη. Θεωρώ ότι αξίζει να αναπτυχθεί το πρόγραμμά του και να αποκτήσει μια μεγάλη λάμψη. Δε γνωρίζω πως και με ποια μορφή, αλλά αποτελεί ανάγκη.
Υπάρχει ενδιαφέρον από τους Έλληνες ομογενείς στην Αυστραλία για την ελληνική ιστορία;
Το ελληνικό σχολείο και η 25η Μαρτίου αποτελούν σημεία αναφοράς για τους Έλληνες ομογενείς. Η Ελληνική επανάσταση και τη δημοτική παράδοση κυριαρχεί στις οικογένειες που δεν ξεχνούν την ιστορία που κουβαλούν αλλά και φροντίζουν να μεταλαμπαδεύουν τις ρίζες τους στα παιδιά τους. Οι Έλληνες της Αυστραλίας έχουμε πάντοτε στραμμένο το βλέμμα μας πίσω στην αγαπημένη Ελλάδα μας.

