Loading...

Κήρυξη της έναρξης των Εορτών Εξόδου 2023 από τον Δήμαρχο της Ι.Π. Μεσολογγίου


Μοιραστείτε το άρθρο...

Στο φιλόξενο για τον πολιτισμό και την ιστορία μας χώρο,  στο Κέντρο Λόγου και Τέχνης «ΔΙΕΞΟΔΟΣ» ο Δήμαρχος Δήμου Ι.Π. Μεσολογγίου, Κώστας Λύρος κήρυξε και επίσημα την έναρξη των εκδηλώσεων  μνήμης  για τις μοναδικές και συνταρακτικές στιγμές που διαδραματίστηκαν στα ιερά χώματα του Μεσολογγίου, 197 χρόνια πριν.

«Με την ευλογία του Θεού είμαστε σήμερα εδώ για να κηρύξουμε  την έναρξη των εκδηλώσεων για την επέτειο από τα 197 χρόνια από την Έξοδο. Στο Μεσολόγγι  τα πρώτα σημάδια της Άνοιξης θα έλεγε κανείς πως είναι μοιραία.  Ταυτίζονται  με τις μεγάλες στιγμές  μας! Κάθε χρόνο ο ερχομός τους φέρνει πάντα  σε όλους εμάς   μνήμες, συγκίνηση  και συναισθήματα από κάτι δικό μας. Κάτι που το αναπολούμε, κάτι που  τώρα  δεν το έχουμε. Το θαυμάζουμε, το λατρεύουμε  και  υπερηφανευόμαστε γι αυτό. Είναι το παρελθόν μας. Το παρελθόν,   που  τούτες τις μέρες «μας μιλάει». Τούτες τις μέρες η πόλη μας, αλλά και όλοι εμείς εισερχόμαστε σε μια νοερή πραγματικότητα που δεν έχει σχέση με τα δεδομένα που παρόντος κόσμου. Επικοινωνεί με το παρελθόν μας. Και αυτό είναι που την κάνει  ιδιαίτερη,  μυστήρια».

Ο Δήμαρχος, Κώστας Λύρος, στην ομιλία του, αναφερόμενος στις φετινές εκδηλώσεις σημείωσε  ότι ο Δήμος φέρει βαριά την αίσθηση της ευθύνης για την  απόδοση του οφειλόμενου χρέους στους «αθάνατους» νεκρούς και ο εορτασμός σε αυτό ακριβώς αποσκοπεί.

«Με πιστή  τήρηση των παραδόσεων και των τελετουργικών που έρχονται από γενιά σε γενιά και αποτελούν για μας κορμό και ταυτόσημο, με την εγκάρδια και συγκινητική  συμμετοχή όλων, συλλόγων και μεμονωμένων,  αλλά και με την υιοθέτηση της δύναμης που μπορεί να μας δώσουν η τεχνολογία  και  οι σύγχρονες τεχνικές  θέλουμε να πιστεύουμε ότι θα καταφέρουμε να μεταδώσουμε το μήνυμα  του Μεσολογγίου πολύ μακριά. Έχουμε στόχο το Μεσολόγγι να ακουστεί στα πέρατα. Να γίνει πρωτοπόρο. Γιατί, ήταν πρωτοπόρο!

Να το γνωρίσουν και να το αναζητήσουν. Και να γίνει χώρος φιλόξενος, ελκυστικός. Να το επισκεφθούν και να το αγαπήσουν.

Ιδιαίτερη αναφορά ο Κώστας Λύρος έκανε στη μεγάλη προσπάθεια της Δημοτικής Αρχής  να καταστήσει το Μεσολόγγι τόπο προορισμού μέσω της  ανάδειξης του μοναδικού κομματιού του ιστορικού παρελθόντος της πόλης.

«Μια σειρά σοβαρών έργων υποδομής που έχουν ξεκινήσει  στην πόλη μας, αλλά και στο δήμο μας σε αυτό αποσκοπούν. Να κάνουν τον τόπο μας λειτουργικό, ενδιαφέροντα και προσιτό στην ανάπτυξη. Στα πλαίσια αυτά εντάσσεται και η μεγάλη προσπάθεια για την διάσωση του παλιού Νοσοκομείου η παραχώρηση του οποίου  επιτυχώς ολοκληρώνεται στο προσεχές άμεσο διάστημα  καθώς επίσης και η ένταξή του  στο μεγαλόπνοο όραμα μας για την εμβληματική ενοποίηση του με τον Κήπο, την Πύλη , το Τρικούπειο, το Επισκοπείο και ό,τι περιβάλλεται από τα τείχη μας. Ένας πόθος που δεν είναι πια όραμα. Γίνεται σχέδια, μέτρα, όψεις,  κατόψεις. Παίρνει το δρόμο της πράξης».

Κλείνοντας ο Δήμαρχος μίλησε με θερμά λόγια για τον οικοδεσπότη, Νίκο Κορδόση  και την «ΔΙΕΞΟΔΟ» που άνοιξε την «αυλαία» των Γιορτών Εξόδου 2023 με  την εντυπωσιακή  έκθεση με τον τίτλο «Ύμνος Εις την Ελευθερίαν» και συνεχάρη τους καταξιωμένους Καλλιτέχνες που, όπως είπαν, ήρθαν στο Μεσολόγγι «ως προσκυνητές».

Εκ του Γραφείου Επικοινωνίας Δήμου Ι.Π. Μεσολογγίου





Μοιραστείτε το άρθρο...
Ετικέτες:

Newsroom

Σκοπός μας είναι η προβολή και ανάδειξη της ιστορικής κληρονομιάς, του περιβαλλοντικού πλούτου καθώς και της πολιτιστικής και πολιτισμικής παράδοσής μας. Στόχος μας είναι η ενημέρωση των επισκεπτών και η έμπρακτη συμβολή ούτως ώστε ο νομός Αιτωλοακαρνανίας να γίνει ένας δημοφιλής τουριστικός προορισμός.
iAitoloakarnania.gr

Φανταστικά τοπία, σπουδαία ιστορία, υπέροχοι άνθρωποι!