Loading...

«Ξενοκράτειον», ο πολύτιμος αφιερωματικός τόμος για το Αρχαιολογικό Μουσείο Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου


Μοιραστείτε το άρθρο...

Ο τόμος αποτελεί την 20η αφιερωματική έκδοση της σειράς «Ο Κύκλος των Μουσείων» και είναι αφιερωμένος στο Ξενοκράτειο Αρχαιολογικό Μουσείο Ι.Π. Μεσολογγίου. Εκδίδεται από τις Εκδόσεις Ολκός με την υποστήριξη της Lamda Development.

Ο νέος αφιερωματικός τόμος «Ξενοκράτειον – Το Αρχαιολόγικό Μουσείο Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου», έργο της αρχαιολόγου και Διευθύντριας της Εφορείας Αρχαιοτήτων Αιτωλοακαρνανίας και Λευκάδος κ. Ολυμπίας Βικάτου, παρουσιάζει για πρώτη φορά τον ξεχωριστό αρχαιολογικό πλούτο και την πολιτιστική κληρονομιά της Αιτωλοακαρνανίας.

Μέσα από τις σελίδες του τόμου, ο αναγνώστης ανακαλύπτει σπουδαία αρχαιολογικά ευρήματα και συλλογές μεγάλου χρονικού και θεματικού εύρους, από τους προϊστορικούς έως τους ύστερους ρωμαϊκούς χρόνους, αντιπροσωπευτικές των φύλων που κατοίκησαν την περιοχή. Ευρήματα που στεγάζονται πλέον στο «Ξενοκράτειον», ένα διατηρητέο νεοκλασικό οικοδόμημα που αποτελεί τοπόσημο του Μεσολογγίου και φιλοξενεί σήμερα το νεοσύστατο αρχαιολογικό μουσείο της πόλης.

Δήλωση της Ολυμπίας Βικάτου, συγγραφέα του τόμου «Ξενοκράτειον – Το Αρχαιολόγικό Μουσείο Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου»

“Το Ξενοκράτειο, ένα κόσμημα της πόλης, θα αποτελέσει κύτταρο πολιτισμού, ανακαλώντας παράλληλα στη μνήμη κατοίκων τα μαθητικά τους χρόνια, ενώ πραγματώθηκε το πάγιο αίτημα της ΕΦΑ και της τοπικής κοινωνίας για ίδρυση του Μουσείου στην Ιερά Πόλη. Μέσα από 1200 εκθέματα ξετυλίγεται η ιστορία της Αιτωλοακαρνανίας από την παλαιολιθική εποχή ως τους ύστερους ρωμαϊκούς χρόνους, ενώ πολυμεσικές εφαρμογές ολοκληρώνουν την αφήγηση με την εποποιία της ηρωικής εξόδου των ελεύθερων πολιορκημένων. Την προβολή του νεοσύστατου Μουσείου μας επιτυγχάνει με τον καλύτερο τρόπο η αφιερωματική έκδοση του πολυτελούς λευκώματος της σειράς “Ο κύκλος των Μουσείων” υπογράμμισε μεταξύ άλλων η Κυρία Βικάτου.

Εικόνες από τον τόμο:





Μοιραστείτε το άρθρο...
Ετικέτες: # # #

Newsroom

Σκοπός μας είναι η προβολή και ανάδειξη της ιστορικής κληρονομιάς, του περιβαλλοντικού πλούτου καθώς και της πολιτιστικής και πολιτισμικής παράδοσής μας. Στόχος μας είναι η ενημέρωση των επισκεπτών και η έμπρακτη συμβολή ούτως ώστε ο νομός Αιτωλοακαρνανίας να γίνει ένας δημοφιλής τουριστικός προορισμός.
iAitoloakarnania.gr

Φανταστικά τοπία, σπουδαία ιστορία, υπέροχοι άνθρωποι!