Loading...

Τι συμβαίνει με πέντε απευθείας αναθέσεις έργων της Περιφέρειας στην Αιτωλοακαρνανία;


Μοιραστείτε το άρθρο...

Με το πρόσχημα του δήθεν κατεπείγοντος, 10 μήνες μετά από τις πλημμύρες του Ιανουαρίου 2021, προχωρά σε απευθείας αναθέσεις πέντε έργων στην Αιτωλοακαρνανία η Περιφερειακή Αρχή – «Πυρά» από Κατσιφάρα και Σπηλιόπουλο για τις αδιαφανείς και πρόχειρες διαδικασίες που ελλοχεύουν κινδύνους εμπλοκών με προσφυγές και καθυστερήσεις.

Ανέβηκαν οι αντιπολιτευτικοί τόνοι στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας με αφορμή πέντε περιπτώσεις έργων στην Αιτωλοακαρνανία για τις οποίες η Περιφερειακή Αρχή ακολούθησε την έκτακτη διαδικασία του άρθρου 32γ του Ν4412/2016. Οι παρατάξεις «Δικαίωμα στην Πρόοδο» του Αποστόλη Κατσιφάρα και «Δυτική Ελλάδα Μπροστά» του Κώστα Σπηλιόπουλου με κοινή ανακοίνωσή τους στηλιτεύουν τη μέθοδο της Περιφερειακής Αρχής και κάνουν λόγο για θεσμικές στρεβλώσεις στη λειτουργία της Οικονομικής Επιτροπής της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας.

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

7.600 000 εκ ευρώ απ’ ευθείας αναθέσεις έργων από την Οικονομική Επιτροπή

Το κυρίαρχο θεσμικό όργανο της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδος που είναι το Περιφερειακό Συμβούλιο έχει πλέον περάσει σε δεύτερο ρόλο με πολιτική επιλογή της περιφερειακής αρχής. Δυστυχώς τον πρώτο ρόλο έχει πλέον η Οικονομική Επιτροπή, με την πλασματική πλειοψηφία και με τις υπέρ – αρμοδιότητες, που της έχουν εκχωρηθεί, έχει μετατραπεί στο κατεξοχήν αποφασιστικό όργανο της περιφέρειας.
Αποκορύφωμα της στρέβλωσης αυτής αποτελεί η συστηματική χρήση έκτακτων και εξαιρετικών διαδικασιών στην ανάθεση δημοσίων έργων.

Συγκεκριμένα, για πέντε (5) έργα προϋπολογισμού (7.600.000) ευρώ στην Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας, η πλασματική πλειοψηφία της οικονομικής επιτροπής, την 6-10-2021 και την 12-10-2021, αποφάσισε να γίνει με την έκτακτη διαδικασία του άρθρου 32γ του Ν4412/2016, που προβλέπει την διαπραγμάτευση χωρίς προηγούμενη δημοσίευση.

Πρέπει να επισημάνουμε εδώ ότι ο νόμος ορίζει ότι η διαδικασία αυτή εφαρμόζεται ”στο μέτρο που είναι απολύτως απαραίτητο, εάν λόγω κατεπείγουσας ανάγκης οφειλόμενης σε γεγονότα απρόβλεπτα για την αναθέτουσα αρχή…”.

Και επιπλέον ”οι περιστάσεις που επικαλούνται οι αναθέτουσες αρχές για την αιτιολόγηση της κατεπείγουσας ανάγκης δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να απορρέουν από δική τους ευθύνη”.

Κατόπιν όλων αυτών θέλουμε να τονίσουμε:

1. Οι έκτακτες συνθήκες που επικαλείται η περιφερειακή αρχή ήταν οι πλημμύρες του Ιανουαρίου 2021 στην Αιτωλοακαρνανία. Δέκα μήνες λοιπόν μετά, δεν συνιστούν κατεπείγουσα ανάγκη. Η δε μεγάλη καθυστέρηση οφείλεται αποκλειστικά και μόνον στην ίδια την περιφέρεια. Και βέβαια αφήνουν εκτεθειμένη την περιοχή την κρίσιμη φθινοπωρινή και χειμερινή περίοδο.

2. Η περιφερειακή αρχή επιλέγει τρεις ή τέσσερις εργολήπτες (όποιους επιθυμεί) και τους ζητάει οικονομικές προσφορές, χωρίς καμία δημοσίευση. Αυτή η διαδικασία έρχεται σε αντίθεση με τους κανόνες υγιούς ανταγωνισμού, τη διαφάνεια, τη φιλοσοφία και το πνεύμα του άρθρου 32γ του Ν4412/2016.

3. Οι ευθύνες της περιφερειακής αρχής για τις τεράστιες καθυστερήσεις είναι μεγάλες. Και δεν μπορούν να αμβλυνθούν με την προσχηματική εφαρμογή των έκτακτων περιστάσεων που περιγράφει το άρθρο 32γ του Ν4412/2016.

4. Υπάρχουν διαδικασίες. Με ανακοίνωση προς όλους τους ενδιαφερόμενους εργολήπτες (άρθρο 27 του ιδίου νόμου) που μειώνει το χρόνο και τις διαδικασίες ανάθεσης με πλήρη διαφάνεια και εξασφαλίζοντας τον υγιή ανταγωνισμό. Δυστυχώς παρά τις παρακλήσεις μας, η περιφερειακή αρχή επιμένει να ακολουθεί το δικό της μοναχικό και λάθος δρόμο.

5. Κρούουμε τον κώδωνα του κινδύνου προς την περιφερειακή αρχή για το ζήτημα αυτό που δεν είναι το μόνο για το οποίο επιλέγει με προσχηματικό τρόπο λάθος διαδικασίες, διότι υπάρχει κίνδυνος εμπλοκών με προσφυγές και καθυστερήσεις.

Ζητούμε, η Περιφερειακή Αρχή να αλλάξει ρότα και να ακολουθήσει τους κανόνες που ορίζει ο νόμος, τους κανόνες του υγιούς ανταγωνισμού και της διαφάνειας στην ανάθεση και την εκτέλεση των δημοσίων έργων της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας.





Μοιραστείτε το άρθρο...
Ετικέτες: # # # #

Newsroom

Σκοπός μας είναι η προβολή και ανάδειξη της ιστορικής κληρονομιάς, του περιβαλλοντικού πλούτου καθώς και της πολιτιστικής και πολιτισμικής παράδοσής μας. Στόχος μας είναι η ενημέρωση των επισκεπτών και η έμπρακτη συμβολή ούτως ώστε ο νομός Αιτωλοακαρνανίας να γίνει ένας δημοφιλής τουριστικός προορισμός.
iAitoloakarnania.gr

Φανταστικά τοπία, σπουδαία ιστορία, υπέροχοι άνθρωποι!