Loading...

Σφοδρή αντιπαράθεση για τις ανεμογεννήτριες στο Δήμο Ξηρομέρου


Μοιραστείτε το άρθρο...

Οι δηλώσεις του Αντιδημάρχου Σωτήρη Γερόλυμου για τα οφέλη της τοπικής κοινωνίας από την εγκατάσταση ανεμογεννητριών ανέβασε το πολιτικό θερμόμετρο στο Δήμο Ξηρομέρου.

Σ. Γερόλυμος «…συντονισμένη αντιπολίτευση στα οφέλη των Δημοτών»

Με αφορμή τις τελευταίες εξελίξεις στην ενέργεια πανευρωπαϊκά αναδεικνύεται μια πραγματικότητα στον τρόπο που απελευθερώνονται στην Ελλάδα οι επενδύσεις και ιδιαίτερα σε τομείς αναφοράς του Δήμου όπως ανεμογεννήτριες, φωτοβολταικά , σχεδιασμός επενδύσεων ξενοδοχείων με πλήρη παραχώρηση αιγιαλού και παραλίας αλλά και των ιχθυοκαλλιεργειών.

Όλες οι αναφερόμενες παραπάνω άδειες γνωρίζουμε ότι χορηγούνται αφειδώς , πλέον ανεξαρτήτως γνωμοδότησης μας ,με στόχο τόσο την ενεργειακή επάρκεια αλλά και την ενίσχυση των επενδύσεων και μείωση της ανεργίας.

Σε πρόσφατη συνεδρίαση του Συμβουλίου με θέμα τις ανεμογεννήτριες παρατηρήθηκε , πριν την διεξαγωγή του , το φαινόμενο του διαδικτυακού οργασμού άρθρων προέδρων και ‘κρυπτόμενων’ μελών παρατάξεων εναντίον της ‘τυχόν’ θετικής μας γνωμοδότησης .

Ας δούμε οικονομικά τι κερδίζει και τι δεν ωφελείται απoκλειστικά ο Δήμος και κατ ‘ επέκταση οι Δημότες του απο τις παραπάνω δραστηριότητες :

-Απο τις ιχθυοκαλλιέργειες εισπράττει περί τα 35.000€ ετησίως και χάνει πολλαπλά οφέλη από την απουσία τουριστικής δραστηριότητας εξαιτίας της άναρχης και επιτηδευμένα παραλιακά τοποθέτησης αυτών.

Ας σημειωθεί ότι στα όρια του Δήμου μας δεν παρουσιάζονται κοινωφελείς δράσεις ισοστάθμισης της απώλειας από τις εταιρείες.

-Από τις ανεμογεννήτριες που απέρριψε ο Δήμος σε βάθος τριετίας δεν ωφελείται περίπου 1.000.000 ευρώ σύμφωνα με την πρόταση της ενδιαφερόμενης εταιρείας για :

* Αγορά εξοπλισμού και μηχανημάτων που τόσο έχει ανάγκη ο Δήμος

* Συντήρηση αγροτικής οδοποιίας και αντιπλημμυρικά έργα στις Κοινότητες Αστακού , Βασιλόπουλου & Καραΐσκάκη.

*Δωρεάν σύνταξη μελετών για έργα και αναβάθμιση ποιότητας ζωής των κατοίκων στις Κοινότητες Αστακού , Βασιλόπουλου & Καραΐσκάκη.

* το κατά νόμο θεσπισμένο ποσοστό είσπραξης 1,7 % υπέρ του Δήμου για έργα στις Κοινότητες Αστακού , Βασιλόπουλου & Καραΐσκάκη.

Την ίδια στιγμή και επί της ουσίας του θέματος τα αιτήματα των εταιρειών αφορούν αποκλειστικά αγροκτηνοτροφικές περιοχές και το κυρίως ερώτημα είναι πως επηρεάζονται οι αγρότες – κτηνοτρόφοι και η παραγωγή τους από τις αιτούμενες επενδύσεις?

Θεωρώ πως ΔΕΝ απασχολούν το Συμβούλιο μας και κατ ‘ επέκταση την πληροφόρηση των Δημοτών σημαντικά ζητήματα όπως

* Θα αποδεσμεύεται η γη από την πραγματική χρήση, ανάπτυξη και τις επιδοτήσεις των αγροτών σύμφωνα με την επερχόμενη ΚΑΠ?

* Υφίστανται μελέτες και εκθέσεις για τον τρόπο που επηρεάζεται και εξελίσσεται η αγροτική μας παραγωγή από τους φορείς των αγροτών?

* Οι αγροτικοί συνεταιρισμοί του Δήμου μας έχουν πραγματοποιήσει σεμινάρια ενημέρωσης των κτηνοτρόφων – αγροτών γα τυχόν απώλεια εσόδων μεσομακροπρόθεσμα ?

* Υφίστανται εισηγήσεις προς το Δημοτικό Συμβούλιο των δύο αγροτικών φορέων που δραστηριοποιούνται στα όρια μας για τα ενεργειακά θέματα?

*Έχουν έστω και κάποια σχέση ή συμμετοχή με εταιρείες που θέλουν να δραστηριοποιηθούν στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας ?

Πολιτικά συνάγεται πως η αιρετή αντίδραση που προανέφερα στο θέμα των ανεμογεννητριών ήταν μια συντονισμένη αντιπολίτευση στα οφέλη των Δημοτών και όχι σε μια πολιτική μας επιλογή , απουσία μάλιστα των φορέων που επηρεάζονται.

Επειδή ακόμη και η ελάχιστη αρθρογραφία ενεργών πολιτών και μέρους αιρετών για την τοπική αγροτική ανάπτυξη και την προστασία του περιβάλλοντος ‘εξαντλήθηκε’ στην εναντίωση του οικονομικού οφέλους του Δήμου με το θέμα των ανεμογεννητριών,

‘ξέχασε’ την ΠΟΑΥ και τις ιχθυοκαλλιέργειες ,

αγνόησε τους χειρισμούς στο θέμα των βιορευστών στις Φυτείες το οποίο εξελίσσεται νομικά

και μας υποδεικνύει πως θα ραντίσουμε τις ελιές με drones,

Παρακαλώ κε Πρόεδρε όπως αποστείλετε σχετική επιστολή στους αγροτικούς φορείς του Δήμου ώστε από και από εδώ και στο εξής όπως ηθικά και τυπικά υποχρεούνται να μας γνωμοδοτούν για τέτοιου είδους επενδύσεις που αφορούν τους αγρότες και κτηνοτρόφους και τα συμφέροντα τους εμπεριστατωμένα πριν ακόμη από τις αποφάσεις της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής και του Δημοτικού Συμβουλίου.

Η ψήφος των Συμβούλων είναι πολιτική ‘όμως τα οικονομικά οφέλη του Δήμου και οι ενδεχόμενες μεσομακροπρόθεσμες απώλειες των αγροκτηνοτρόφων και της εξέλιξης της αγροτικής παραγωγής είναι στοιχεία μετρήσιμα .

O ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟΣ
ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΩΝ & ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ

ΓΕΡΟΛΥΜΟΣ ΣΩΤΗΡΙΟΣ

Παν. Στάικος: «… υποψίες διαπλοκής!»

Αντιδήμαρχε κύριε Γερόλιμε παραμένετε Αδιόρθωτος για τις Ανεμογεννήτριες και για τις ΑΠΕ στον Δήμο μας και παρά την κολωτούμπα ,που σας εξαναγκάσαμε να κάνετε στο Συμβούλιο για τις Ανεμογεννήτριες στην Βελούτσα .!!!

Έτσι λοιπόν γράφετε επί λέξει:

Από τις ανεμογεννήτριες που απέρριψε ο Δήμος σε βάθος τριετίας δεν ωφελείται περίπου 1.000.000 ευρώ σύμφωνα με την πρόταση της ενδιαφερόμενης εταιρείας για :

* Αγορά εξοπλισμού και μηχανημάτων που τόσο έχει ανάγκη ο Δήμος

* Συντήρηση αγροτικής οδοποιίας και αντιπλημμυρικά έργα στις Κοινότητες Αστακού , Βασιλόπουλου & Καραΐσκάκη.

*Δωρεάν σύνταξη μελετών για έργα και αναβάθμιση ποιότητας ζωής των κατοίκων στις Κοινότητες Αστακού , Βασιλόπουλου & Καραΐσκάκη.

* το κατά νόμο θεσπισμένο ποσοστό είσπραξης 1,7 % υπέρ του Δήμου για έργα στις Κοινότητες Αστακού , Βασιλόπουλου & Καραΐσκάκη.

Δεν έχετε αντιληφθεί, ότι δεν υπάρχει σοβαρός άνθρωπος ,που να είναι αντίθετος με τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας λόγω της κλιματικής αλλαγής , αλλά στον Δήμο μας δεν υπάρχει πλέον ούτε ένα στρέμμα Δημοτικής χορτολιβαδικής έκτασης, που θα μπορούσαμε να παραχωρήσουμε για δημιουργία τέτοιων μονάδων , γιατί ο Νομός μας και κυρίως ο Δήμος μας είναι κατ εξοχήν κτηνοτροφικός Δήμος και δεν έχουμε και άλλα στρέμματα να παραχωρήσουμε σε κτηνοτρόφους μας ,τα οποία χρειάζονται.

Σε ιδιωτικές εκτάσεις ασφαλώς λέμε ΝΑΙ και είμαστε αρωγοί στην ανάπτυξη μονάδων ΑΠΕ, αλλά δε Δημοτικές , αφού αυτές οι χορτολιβαδικές εκτάσεις και τα δάση εξ αγριελαιών παραχωρήθηκαν στον Νομό Αιτωλοακαρνανίας και σε άλλους τρείς Νομούς με το ΔΝΖ ΤΟΥ 912 κατά πλήρη νομή κυριότητα και χρήση στις Κοινότητες και στους Δήμους και παρέμειναν στο κράτος μόνο τα δάση ( και υπάρχει νομοθεσία πως χαρακτηρίζεται μια έκταση ως Δάσος ή ως χορτολιβαδική έκταση ), λέμε ΟΧΙ .

Έτσι η εμμονή σας για να επιμένετε , ότι έπρεπε να παραχωρήσουμε στην Βελούτσα και στο Καλλίκομο τις εκτάσεις αυτές σήμερα για να τοποθετούνταν Ανεμογεννήτριες ασφαλώς κάτι υποκρύπτει , παρά το ότι σας εξαναγκάσαμε να ψηφίσετε ΟΧΙ στο Δημοτικό Συμβούλιο .!!!!!

Και στο Συμβούλιο για την εγκατάσταση σε 2.100 στρέμματα στο Αρχοντοχώρι σε Κοινοτική χορτολιβαδική έκταση , σας είπα εάν μας έδιναν 2 εκατομμύρια ευρώ το χρόνο στον Δήμο σε βάθος 30 χρόνων και έκαναν όλους τους Αγροτικούς και Κτηνοτροφικούς δρόμους με άσφαλτο , θα έπρεπε να πούμε ΝΑΙ ;;;;;

Εμείς και πάλι θα λέγαμε ΟΧΙ συμπαρατασσόμενοι και αλληλέγγυοι με τους κατοίκους του Αρχοντοχωρίου και του Τοπικού Συμβουλίου , το οποίο είπε ομόφωνα ΟΧΙ .

Και για εμάς το ΟΧΙ δεν έχει να κάνει με την μη ύπαρξη Χωροταξικού , αλλά με την μη περίσσεια ούτε ενός στρέμματος πλέον για τους κτηνοτρόφους μας και ούτε ασφαλώς δεχθήκαμε να συνομιλήσουμε με τον εκπρόσωπο της εταιρίας, που ζήτησε παρέμβαση ,αλλά δεν θα συνομιλούσαμε ακόμη και αν ερχόταν στον Δήμο πριν από 2 μήνες .

Αυτά τα θέματα σοβαρότητα, υπευθυνότητα και καθάριες σκέψεις , γιατί διαφορετικά παραπέμπουν σε άλλα πράγματα και εγείρουν υποψίες διαπλοκής .

Παναγιώτης Στάικος
Επικεφαλής της Δημοτικής Παράταξης
Αναζωογόνηση Ξηρομέρου

Κ. Γεωργούλας: «…ντίλερ της εταιρείας των ανεμογεννητριών»

Διαβάζοντας την πολιτική παρέμβαση του Αντιδημάρχου αναρωτήθηκα αν ομιλεί ως εκπρόσωπος των δημοτών ή ως ντίλερ της εταιρείας των ανεμογεννητριών.

Επανήρθε σήμερα ο κ. Αντιδήμαρχος προσφέροντας εκ νέου τα “καλούδια” των εταιρειών στους ιθαγενείς, προκειμένου να υποθηκεύσουν το τόπο που μεγάλωσαν αλλά και το μέλλον των παιδιών τους στις εταιρείες .

Οφείλουμε να σας πούμε κ Αντιδήμαρχε αν για εσάς όλα έχουν τιμή δεν συμβαίνει το ίδιο για όλους.

Η Ανθρώπινη αξιοπρέπεια, το ήθος , το βιώσιμο περιβάλλον και το μέλλον των παιδιών μας δεν παζαρεύεται..

Ο αγώνας ενάντια στις Ανεμογεννήτριες ήταν ένα πάνδημο αίτημα των Δημοτών που δεν επιθυμούν να μετατραπεί ο τόπος τους σε νεκροταφείο και όχι πολιτικά υποκινούμενος για αντιπολιτευτικούς λόγους όπως δόλια αναφέρεστε στην ανάρτηση σας .

Η υπόθεση ενός βιώσιμου περιβάλλοντος είναι υπόθεση όλων μας και όχι των ψαράδων για τις ιχθυοκαλλιέργειες και των αγροτών για τις ανεμογεννήτριες και το φωτοβολταϊκά.

Αφήστε λοιπόν τις κουτοπονηριές κατά μέρος .

Σήμερα με την ανάρτηση σας αυτή αποκαλύφθηκε ο πραγματικός σας ρόλος στην υπόθεση των ανεμογεννητριών .

Είστε ο ενορχηστρωτής της ανεπιτυχούς προσπάθειας του Δημάρχου να γεμίσει την ΒΕΛΟΥΤΣΑ ανεμογεννήτριες και φωτοβολταϊκά, ενάντια στη θέληση της τοπικής κοινωνίας ..

Που σήμερα με περίσσιο θράσος επανέρχεστε.

Ντροπή !!!

ΔΗΜΟΤΙΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΔΗΜΟΥ ΞΗΡΟΜΕΡΟΥ
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΓΕΩΡΓΟΥΛΑΣ
Μοιραστείτε το άρθρο...
Ετικέτες: #

Newsroom

Σκοπός μας είναι η προβολή και ανάδειξη της ιστορικής κληρονομιάς, του περιβαλλοντικού πλούτου καθώς και της πολιτιστικής και πολιτισμικής παράδοσής μας. Στόχος μας είναι η ενημέρωση των επισκεπτών και η έμπρακτη συμβολή ούτως ώστε ο νομός Αιτωλοακαρνανίας να γίνει ένας δημοφιλής τουριστικός προορισμός.
iAitoloakarnania.gr

Φανταστικά τοπία, σπουδαία ιστορία, υπέροχοι άνθρωποι!