Loading...

Στις εργασίες αποκατάστασης του Αρχαίου Θεάτρου Πλευρώνας ο Περιφερειάρχης Νεκτάριος Φαρμάκης


Μοιραστείτε το άρθρο...

Το Αρχαίο Θέατρο Πλευρώνας στην Αιτωλοακαρνανία επισκέφθηκε την Τετάρτη 30 Ιουνίου 2021, ο Περιφερειάρχης Νεκτάριος Φαρμάκης, προκειμένου να ενημερωθεί για την πορεία των εργασιών στερέωσης, αποκατάστασης και ανάδειξης του μνημείου που χρηματοδοτούνται με 900.000 ευρώ από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, καθώς το έργο είναι ενταγμένο στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Δυτική Ελλάδα 2014-2020».

Συνοδευόμενος από την Προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Αιτωλοακαρνανίας και Λευκάδας, Ολυμπία Βικάτου, ο Περιφερειάρχης ενημερώθηκε ότι στην παρούσα φάση εκτελούνται εργασίες συντήρησης των λίθινων αρχιτεκτονικών μελών που πρόκειται να χρησιμοποιηθούν στις προγραμματιζόμενες εργασίες αναστήλωσης. Παράλληλα, έχουν κατασκευαστεί μικρά δοκίμια τεχνητών λίθων για την κατασκευή των νέων λίθων από χυτό υλικό. Προηγήθηκε σχολαστικός καθαρισμός από την επιφανειακή βλάστηση του θεάτρου και των χώρων ταξινόμησης δομικού υλικού του μνημείου. Επίσης, σε εξέλιξη βρίσκεται η ανασκαφική έρευνα περιμετρικά του μνημείου, ενώ έχει πραγματοποιηθεί αεροφωτογράφηση και έχει παραχθεί ορθοφωτοχάρτης, απαραίτητος για τις σχεδιαστικές αποτυπώσεις.

Συνολικά, οι εργασίες που προβλέπεται να υλοποιηθούν είναι:
• Στερέωση, συντήρηση, αναστήλωση, προστασία και ανάδειξη του μνημείου με στοχευμένες παρεμβάσεις βάσει της εγκεκριμένης από το ΚΑΣ μελέτης αποκατάστασης, στο κοίλο, στους αναλημματικούς τοίχους, στην ορχήστρα, στις παρόδους, στο σκηνικό οικοδόμημα, στον αποχετευτικό αγωγό και στον πύργο του θεάτρου.
• Εκπόνηση συμπληρωματικών μελετών (μελέτης εφαρμογής κονιαμάτων και ενεμάτων, ολοκληρωμένης αποστράγγισης του μνημείου και του περιβάλλοντος χώρου, Η/Μ και πυρασφάλειας)
• Τοποθέτηση δίγλωσσων ενημερωτικών πινακίδων, μία εκ των οποίων σε γραφή Braille, έκδοση δίγλωσσου ενημερωτικού φυλλαδίου (ελληνικά-αγγλικά και σε γραφή Braille), κατασκευή μακέτας του θεάτρου με δυνατότητα ψηλάφησης από άτομα με περιορισμένη όραση.
Κατά τη φάση ολοκλήρωσης του έργου προβλέπεται η διοργάνωση ημερίδας παρουσίασης και προβολής του έργου στο ευρύ κοινό.

«Το Αρχαίο Θέατρο Πλευρώνας είναι ένα από τα τρία εμβληματικά αρχαία θέατρα της Αιτωλοακαρνανίας, τα οποία θέλουμε να αναδείξουμε και να τους δώσουμε νέα ζωή, μέσα από ένα σημαντικό χρηματοδοτικό πλαίσιο ύψους 3,2 εκ. ευρώ από το Επιχειρησιακό μας Πρόγραμμα και σε συνεργασία με το Υπουργείο Πολιτισμού. Είμαι βέβαιος ότι η αποκατάσταση των θεάτρων της Αιτωλοακαρνανίας θα δημιουργήσει νέους πόλους έλξης επισκεπτών, αλλά θα ενθαρρύνει και την πολιτιστική δράση στον τόπο μας. Όταν το χθες συναντάει το αύριο, τότε μόνο αισιόδοξοι μπορούμε να είμαστε…» δήλωσε ο κ. Φαρμάκης κατά την επίσκεψη.





Μοιραστείτε το άρθρο...
Ετικέτες: # #

Newsroom

Σκοπός μας είναι η προβολή και ανάδειξη της ιστορικής κληρονομιάς, του περιβαλλοντικού πλούτου καθώς και της πολιτιστικής και πολιτισμικής παράδοσής μας. Στόχος μας είναι η ενημέρωση των επισκεπτών και η έμπρακτη συμβολή ούτως ώστε ο νομός Αιτωλοακαρνανίας να γίνει ένας δημοφιλής τουριστικός προορισμός.
iAitoloakarnania.gr

Φανταστικά τοπία, σπουδαία ιστορία, υπέροχοι άνθρωποι!