Loading...

Επιστολή Λύρου σε Λιβανό για την αποζημίωση παραγωγών ελιάς Καλαμών


Μοιραστείτε το άρθρο...

Την ανάγκη αποζημίωσης όσων παραγωγών Ελιάς Καλαμών του Δήμου Ι.Π. Μεσολογγίου και ευρύτερα επλήγησαν από το φαινόμενο της ακαρπίας θέτει με επιστολή του προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Σπήλιο Λιβανό ο Δήμαρχος Κώστας Λύρος.

Ο Κώστας Λύρος επικαλείται πρόσφατες εξαγγελίες του Πρωθυπουργού περί στήριξης από τα αρμόδια ευρωπαϊκά όργανα αγροτών που επλήγησαν με τον ίδιο τρόπο, αλλά και τις εξαγγελίες του κ. Λιβανού σε άλλες περιοχές της χώρας που αντιμετωπίζουν τα ίδια προβλήματα.

Αναλυτικά ο Δήμαρχος Ιερής Πόλης Μεσολογγίου τονίζει:

Αξιότιμε κε Υπουργέ,

Με την παρούσα επιστολή σας θέτω ένα εξαιρετικά σοβαρό ζήτημα που απασχολεί μεγάλο αριθμό ελαιοπαραγωγών στο Δήμο Ι.Π Μεσολογγίου. Όπως γνωρίζετε, ο Δήμος μας διατηρεί ιδιαίτερη δυναμική στην τομέα παραγωγής Ελιάς Καλαμών, καλύπτοντας σχεδόν το 50% της εγχώριας αγοράς.

Ωστόσο, τον Μάρτιο του 2021 – εποχή ανθοφορίας της ελιάς – η περιοχή μας επλήγη σχεδόν ολοκληρωτικά από παγετό (συνέπεια της ραγδαίας κλιματικής αλλαγής), ο οποίος προκάλεσε το φαινόμενο της Ακαρπίας. Η δυσμενής αυτή εξέλιξη, είναι βέβαιο ότι θα προκαλέσει σοβαρά προβλήματα στους παραγωγούς το προσεχές φθινόπωρο, καθώς αναμένεται σημαντική πτώση παραγωγής, με συνέπεια την σοβαρή μείωση του εισοδήματός τους.

Σύμφωνα με πρόσφατες εξαγγελίες του Πρωθυπουργού της χώρας Κυριάκου Μητσοτάκη, αποφασίσθηκε η στήριξη των αγροτών που επλήγησαν με τον ίδιο τρόπο (ακαρπία) από τα αρμόδια ευρωπαϊκά όργανα.Αντίστοιχες εξαγγελίες προς όφελος και στήριξη των αγροτών έχετε κάνει κι εσείς για περιοχές της Ελλάδας που αντιμετωπίζουν τα ίδια προβλήματα στην παραγωγή των τοπικών τους προϊόντων.

Κατόπιν των παραπάνω, παρακαλούμε για τις ενέργειές σας προκειμένου το συντομότερο δυνατό να ξεκινήσουν οι απαραίτητοι έλεγχοι από τα κλιμάκια του ΕΛΓΑ για την διαπίστωση των ζημιών, προκειμένου οι πληγέντες αγρότες να υποβάλλουν τις δηλώσεις και να ενταχθούν στα μέτρα προστασίας που έχουν ληφθεί σε άλλους Δήμους και περιοχές της χώρας.

Η λήψη μέριμνας και μέτρων ενίσχυσης των ελαιοπαραγωγών είναι ιδιαίτερα σημαντική για το Δήμο Ι.Π. Μεσολογγίου, ο οποίος στο μεγαλύτερο μέρος του στηρίζεται στον πρωτογενή τομέα και ειδικά στην παραγωγή ελιάς Καλαμών, η οποία έχει ρυθμιστικό ρόλο στην τοπική οικονομία. Είναι καθήκον και υποχρέωσή μας να στηρίξουμε τους αγρότες του Δήμου μας, γιατί έτσι στηρίζουμε τον ίδιο μας τον τόπο.





Μοιραστείτε το άρθρο...
Ετικέτες: # # # # #

Newsroom

Σκοπός μας είναι η προβολή και ανάδειξη της ιστορικής κληρονομιάς, του περιβαλλοντικού πλούτου καθώς και της πολιτιστικής και πολιτισμικής παράδοσής μας. Στόχος μας είναι η ενημέρωση των επισκεπτών και η έμπρακτη συμβολή ούτως ώστε ο νομός Αιτωλοακαρνανίας να γίνει ένας δημοφιλής τουριστικός προορισμός.
iAitoloakarnania.gr

Φανταστικά τοπία, σπουδαία ιστορία, υπέροχοι άνθρωποι!