Loading...

Το Ποντιακό Μουσείο στο Μπαμπαλιό Βάλτου


Μοιραστείτε το άρθρο...

Οι ξεριζωμένοι Πόντιοι που δημιούργησαν το Μπαμπαλιό απέκτησαν το καλοκαίρι του 2019 έναν σπουδαίο μουσειακό χώρο, ένα πραγματικό στολίδι με βαθιές ρίζες στον παρελθόν και τη Γενοκτονία των Ελλήνων στο Μικρασιατικό Πόντο.

Από τον Αύγουστο του 2019, το περίφημο χωριό Μπαμπαλιό απέκτησε ένα στολίδι που θα κοσμεί και θα φωτίζει, θα ενεργοποιεί τη θύμηση και θα καθρεφτίζει το παρελθόν στο παρόν.

Πρόκειται για το Ποντιακό Μουσείο που στεγάζεται κατόπιν άδειας του Δήμου στο Δημοτικό Σχολείο του Μπαμπαλιού, το οποίο είναι εκτός λειτουργίας εδώ και πολλά χρόνια.

Πρόκειται για μια πολυετή προσπάθεια του Προέδρου του Συλλόγου Ποντίων “Αξέχαστες Πατρίδες” κ. Θεοφάνη Κοντοχρήστου να αναδείξει άγνωστες και αθέατες πτυχές της σύγχρονης λαογραφικής ιστορίας του προσφυγικού χωριού του Βάλτου.

Στο Ποντιακό Μουσείο υπάρχουν διάφορα ιστορικά τεκμήρια και κειμήλια που άφησαν ως παρακαταθήκη οι πρόγονοί τους που θυμίζουν την 100 χρόνων ιστορία του χωριού και του Ελληνισμού του Πόντου.

Πρόσφατα, ο Σύλλογος με αφορμή τα 100 χρόνια του προσφυγικού χωριού εξέδωσε λεύκωμα-βιβλίο με τίτλο: “Τ’ εμέτερα τα ιστορίας 1922-2021” όπου περιέχονται ανέκδοτες και σπάνιες φωτογραφίες, παλιές συνεντεύξεις, ιστορικά στοιχεία για το πώς χτίστηκε το παλιό και πώς το νέο χωριό, πότε χτίστηκαν οι εκκλησίες, πότε δημιουργήθηκε το μουσείο, και πολλά άλλα. Ουσιαστικά, αποτελεί μια ιστορική αναδρομή του χωριού, από τον Πόντο (Κεπέκκλησια) μέχρι σήμερα. 





Μοιραστείτε το άρθρο...
Ετικέτες: # #

Newsroom

Σκοπός μας είναι η προβολή και ανάδειξη της ιστορικής κληρονομιάς, του περιβαλλοντικού πλούτου καθώς και της πολιτιστικής και πολιτισμικής παράδοσής μας. Στόχος μας είναι η ενημέρωση των επισκεπτών και η έμπρακτη συμβολή ούτως ώστε ο νομός Αιτωλοακαρνανίας να γίνει ένας δημοφιλής τουριστικός προορισμός.
iAitoloakarnania.gr

Φανταστικά τοπία, σπουδαία ιστορία, υπέροχοι άνθρωποι!