Loading...

Εορτές Εξόδου 2021: Με Τιμή και σεβασμό στην μνήμη των Ηρώων του Μεσολογγίου


Μοιραστείτε το άρθρο...

Με την προσήκουσα Τιμή και τον Σεβασμό στην μνήμη των Εξοδιτών, ολοκληρώθηκαν χθες Κυριακή των Βαΐων 25 Απριλίου παρουσία της Α.Ε. Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου οι Εορτές για τα 195 χρόνια από την Έξοδο του Μεσολογγίου.

Την Παρασκευή 23 Απριλίου το απόγευμα, τοπικές Αρχές, σύλλογοι και φορείς, μετά την επιμνημόσυνη δέηση κατέθεσαν στεφάνι στον Τύμβο του Κήπου των Ηρώων. Το πρωί του Σαββάτου 26/4, με ολιγομελή εκπροσώπηση Δήμου, Περιφέρειας κι Ενόπλων Δυνάμεων πραγματοποιήθηκαν οι καταθέσεις στεφάνων στα Μνημεία Φιλελλήνων, Κυπρίων Αγωνιστών, Ιωάννη Ιάκωβου Μάγερ, Λόρδου Βύρωνα και Επισκόπου Ρωγών και Κοζύλης Ιωσήφ.

Το βράδυ, μετά τον Μέγα Εσπερινό που εψάλλει στον Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Σπυρίδωνος χοροστατούντος του Σεβασμιότατου Μητροπολίτη Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Κοσμά, ακολούθησε επιμνημόσυνη δέηση στον Κήπο των Ηρώων. Στεφάνια κατέθεσαν ο Εκπρόσωπος της Βουλής των Ελλήνων Μάριος Σαλμάς, ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας, ο Ανώτερος Δ/της Φρουράς Ι.Π. Μεσολογγίου, η Λιμενάρχης Μεσολογγίου, ο Δ/της Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Αιτωλ/νίας, ο Δήμαρχος του Τιμώμενου Δήμου Ύδρας και ο Δήμαρχος Ι.Π. Μεσολογγίου, ο οποίος αμέσως μετά εκφώνησε τον Πανηγυρικό της ημέρας.

Ακολούθησε, η Αναπαράσταση της Ανατίναξης του Δημογέροντα Χρήστου Καψάλη. Εκ του αποτελέσματος, το δρώμενο υπήρξε απόλυτα σύμφωνο κι εναρμονισμένο με τον ιδιαίτερο και βαθύτατα κατανυκτικό χαρακτήρα της τελετής που πραγματοποιείται εντός του Ταφείου των Ηρώων. Ωστόσο, κράτησε την σεμνή μεγαλοπρέπεια που αξίζει και πρέπει, στην κορυφαία ιστορική στιγμή που βιώνει κάθε χρόνο η Ιερή Πόλη του Μεσολογγίου.

Την Κυριακή 25 Απριλίου, τα 195 χρόνια της Εξόδου τίμησαν με την παρουσία τους η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, ο αν. Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Νικόλαος Παπαθανάσης εκ μέρους της Ελληνικής Κυβέρνησης, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Κ. Φλώρος, η Πρόεδρος της Επιτροπής «Ελλάδα 2021» Γιάννα Αγγελοπούλου Δασκαλάκη, οι Βουλευτές Κ. Καραγκούνης, Γ. Βαρεμένος, Θ. Μωραΐτης και Δ. Κωνσταντόπουλος, ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Νεκτάριος Φαρμάκης και η Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Αιτωλ/νίας Μαρία Σαλμά, ο Ανώτερος Διοικητής Φρουράς Ι.Π. Μεσολογγίου Ιωάννης Τσαούσης, Ο Συντονιστής Επιχειρήσεων Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδας και Νήσων Υπ/γος Γ. Πουρναράς, ο Περιφ/κός Διευθυντής ΕΛ.ΑΣ Υπ/γοςΜαρτζάκλης Απόστολος, ο Περιφ/κόςΔιοικητής Λιμενικού Σώματος κι Ακτοφυλακής Αρχιπλοίαρχος Δ. Κυριακουλόπουλος. Τον Τιμώμενο Αδελφοποιημένο Δήμο Ύδρας εκπροσώπησε ο Δήμαρχος Γεώργιος Κουκουδάκης, ενώ εκ μέρους του Συμβουλίου Κοινότητας Ι.Π. Μεσολογγίου και της Προέδρου Όλγας Δασκαλή, συμμετείχε ο Σύμβουλος Χρήστος Φούντας.

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας έφτασε στον Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Σπυρίδωνος το πρωί της Κυριακής όπου -συνοδευόμενη από τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ- την υποδέχτηκαν ο Δήμαρχος Ι.Π. Μεσολογγίου και οι πολιτικοί εκπρόσωποι. Ακολούθησε η επίσημη Δοξολογία χοροστατούντος του Σεβ. Μητροπολίτη Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Κοσμά, ο οποίος κατόπιν ανέγνωσε το μήνυμα του Αρχιεπισκόπου Αθηνών κ. Ιερόθεου. Ο Πανηγυρικός της ημέρας εκφωνήθηκε εντός του Ναού, από τον αν. Υπουργό Ανάπτυξης Νικόλαο Παπαθανάση. Στον Κήπο των Ηρώων, εψάλλει επιμνημόσυνη δέηση, ενώ έγινε κατάθεση στεφάνου από την Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Η τελετή ολοκληρώθηκε με το Μοιρολόι «Να ζει το Μεσολόγγι» από την σοπράνο Άντα Αθανασοπούλου.

Ο Δήμαρχος Ι.Π. Μεσολογγίου Κώστας Λύρος, υποδέχθηκε επίσημα την Πρόεδρο της Δημοκρατίας στην Πινακοθήκη του Δήμου, παρουσία του Εκπροσώπου της Κυβέρνησης, του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ, της Προέδρου της Επιτροπής «Ελλάδα 2021», του Προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου, και του Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας.

«Σήμερα, συμπληρώνονται 195 χρόνια από την Έξοδο των Ελεύθερων Πολιορκημένων. Ένα συγκλονιστικό γεγονός που διαδραμάτισε τον σημαντικότερο ρόλο στην εξέλιξη και την τελική δικαίωση του αγώνα των Ελλήνων. Η Ιστορία είναι αδιάψευστος μάρτυρας. Η Θυσία των Εξοδιτών, Ελλήνων και Φιλελλήνων ήταν αυτή που αφύπνισε λαούς και φώτισε τις ηγεσίες τους, προκειμένου να αναγνωρίσουν το δικαίωμα των Ελλήνων να είναι ελεύθεροι. Το Μεσολόγγι είναι μια πόλη – σύμβολο. Είναι μια διαχρονική Ιδέα που την κρατάμε 195 χρόνια άσβεστη και ισχυρή. Κρατάμε στην ψυχή μας την βαριά ιστορική παρακαταθήκη μας, το σεβασμό στους προγόνους μας και προχωρούμε στο μέλλον έχοντας σαφή προσανατολισμό. Το Μεσολόγγι του μέλλοντος, φιλοδοξεί να γίνει μια πολιτιστική κοιτίδα ιδεών και αξιών που τόσο χρειάζεται η κοινωνία μας σήμερα. Μια πόλη με ανοικτούς ορίζοντες, που θα στείλει το μήνυμά της όχι μόνο εντός αλλά κι εκτός Ελλάδας. Άλλωστε αυτό υπήρξε το Μεσολόγγι της Εξόδου. Ένας τόπος όπου συγκέντρωσε ένθερμους Φιλέλληνες στο όνομα της Ελευθερίας. Συμβολίζει λοιπόν την ενότητα, την αλληλεγγύη, το κοινό μέλλον των ανθρώπων», ανέφερε κατά την προσφώνησή απευθυνόμενος στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας ο Δήμαρχος Ι.Π. Μεσολογγίου Κώστας Λύρος.

Καθ’ όλη την διάρκεια του εορτασμού, οι εκδηλώσεις και οι τελετές πραγματοποιήθηκαν στο πλαίσιο των αυστηρών μέτρων που έχουν ορίσει οι αρμόδιοι υγειονομικοί φορείς για την προστασία της δημόσιας υγείας. Συνέπεια αυτού, ήταν ο περιορισμένος αριθμός προσκεκλημένων και συμμετεχόντων.





Μοιραστείτε το άρθρο...
Ετικέτες:

Newsroom

Σκοπός μας είναι η προβολή και ανάδειξη της ιστορικής κληρονομιάς, του περιβαλλοντικού πλούτου καθώς και της πολιτιστικής και πολιτισμικής παράδοσής μας. Στόχος μας είναι η ενημέρωση των επισκεπτών και η έμπρακτη συμβολή ούτως ώστε ο νομός Αιτωλοακαρνανίας να γίνει ένας δημοφιλής τουριστικός προορισμός.
iAitoloakarnania.gr

Φανταστικά τοπία, σπουδαία ιστορία, υπέροχοι άνθρωποι!