Loading...

Βηματίζοντας σε έναν νέο δρόμο, του Νίκου Κωστακόπουλου


Μοιραστείτε το άρθρο...

Σαράντα τέσσερα (44) έργα αρμοδιότητας των Δήμων στην περιοχή της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας εντάχθηκαν, (ή μερικά απ’ αυτά θα ενταχθούν άμεσα με την ολοκλήρωση οσονούπω της ωρίμανσής τους), στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, έντεκα (11) από τα οποία σε Δήμους της Αιτωλοακαρνανίας, μεταξύ των οποίων ένα (1) που αναφέρεται στον Δήμο Θέρμου και συμπεριλαμβάνεται στα ήδη ενταγμένα.

Γράφει ο Νίκος Σ. Κωστακόπουλος
Εκπαιδευτικός – Πρόεδρος Δημοτικού Συμβουλίου Θέρμου

Πρόκειται για το έργο με τίτλο “ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΑΣΤΙΚΗΣ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗΣ ΣΕ ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΟΙΚΙΣΜΩΝ ΤΟΠΙΚΩΝ ΚΟΙΝΟΤΗΤΩΝ ΔΗΜΟΥ ΘΕΡΜΟΥ”, προϋπολογισμού 3.472.000,00 ευρώ. Ένα έργο με ιδιαίτερη σημασία για την αναπτυξιακή προοπτική της περιοχής αναφοράς του βάσει των χαρακτηριστικών της, που, παρότι ήταν ώριμο από καιρό, λίμναζε λόγω μη χρηματοδότησής του και ήρθε η ώρα της υλοποίησής του στο πλαίσιο της εν λόγω διαδικασίας για χρηματοδότηση νέων έργων.

Η από κοινού προσπάθεια της Περιφέρειας και των Δήμων, που έγινε υπό την καθοδήγηση και τον συντονισμό της περιφερειακής αρχής μέσω μιας πρωτόγνωρης συμμετοχικής διαδικασίας και συνεργασίας μεταξύ των φορέων της δευτεροβάθμιας και πρωτοβάθμιας αυτοδιοίκησης, (της Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης Δυτικής Ελλάδας και των Δήμων που ανήκουν στην εν λόγω περιοχή), αποτελούν τα στοιχεία εκείνα που έφεραν αυτό το όντως εντυπωσιακό αποτέλεσμα.

Κάτι που δεν θα ήταν δυνατόν να συμβεί χωρίς την πολιτική βαρύτητα που συνεπάγεται η συμμετοχή της Περιφέρειας ως επικεφαλής εταίρος στην από κοινού αυτή προσπάθεια. Κι αυτό οφείλει να το αναγνωρίσει και να το επαινέσει κάθε καλόπιστος πολίτης ανεξαρτήτως επιμέρους διαφορετικών απόψεων ή διαφορετικών επιλογών και τοποθετήσεων στις αυτοδιοικητικές παρατάξεις αναφορικά με την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας.

Η επιτυχία αυτή ασφαλώς και πιστώνεται κατά κύριο λόγο στην περιφερειακή αρχή που είχε και την πρωτοβουλία των κινήσεων και φυσικά προσωπικά στον Περιφερειάρχη κ. Νεκτάριο Φαρμάκη, όπως και στις δημοτικές αρχές και στους Δημάρχους για τη συμβολή τους κυρίως στην ωρίμανση των έργων, αλλά και στο Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων που ανταποκρίθηκε θετικά.

Πέρα από τα αυτονόητα συγχαρητήρια και την οφειλόμενη έκφραση ευαρέσκειας εκ μέρους των Δήμων προς την περιφερειακή αρχή κατά κύριο λόγο, αποδεικνύεται στην πράξη ότι όταν υπάρχει μακροπρόθεσμη αναπτυξιακή στόχευση στους φορείς της αυτοδιοίκησης, η λογική της έγκαιρης προετοιμασίας έργων, συνέχεια στην πολιτική υποστήριξης αναπτυξιακών παρεμβάσεων από τις εναλλασσόμενες έτσι κι αλλιώς πολιτικές διοικήσεις στην αυτοδιοίκηση, ανοικτό πνεύμα στην πολιτική πράξη και η αναγκαία πολιτική βούληση τόσο σε επίπεδο αυτοδιοίκησης όσο και κεντρικής διοίκησης, ανοίγονται νέοι δρόμοι προόδου και ανάπτυξης ακόμα κι εκεί που αυτό είναι δύσκολο ή που ενίοτε κάτι εκ πρώτης όψεως φαντάζει ακατόρθωτο.

Κι αυτό το γεγονός συνιστά από μόνο του έναν νέο δρόμο. Τον δρόμο του κοινού βηματισμού, της από κοινού προσπάθειας, για όλα εκείνα που μας ενώνουν και που είναι ασυγκρίτως περισσότερα απ’ αυτά που μας χωρίζουν.

Αντίστοιχη δράση εκ μέρους της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας αποτελεί και άλλη μία δράση υποστήριξης των Δήμων στην ωρίμανση έργων αρμοδιότητάς τους με τη διάθεση ποσού δύο εκατομμυρίων (2.000.000) ευρώ για την ανάδειξη μέσω διαγωνισμού τεχνικού συμβούλου που θ’ αναλάβει την ωρίμανση έργων Δήμων που δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν στις απαιτούμενες διαδικασίες και κυρίως μικρότερων Δήμων που στερούνται τεχνικών υπηρεσιών ή του απαιτούμενου επιστημονικού προσωπικού, ώστε να καταφέρουν να εντάξουν τα έργα τους στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων. Κάτι που συνεπάγεται ασφαλώς πολλαπλασιαστικό όφελος προοπτικά, αφού προωθεί την ωρίμανση έργων που οι ίδιοι οι Δήμοι επέλεξαν και πρότειναν βάσει των αναγκών τους, στοιχείο που αποτελεί προϋπόθεση χρηματοδότησης των έργων αυτών.

Αμφότερες οι προαναφερόμενες πρωτοβουλίες συνιστούν μια σωστή τακτική, η οποία πρέπει να λειτουργήσει ως παράδειγμα και για άλλες ακόμη πιο διευρυμένες αντίστοιχες πρωτοβουλίες και ειδικότερα για παρεμβάσεις άρσης κραυγαλέων ανισοτήτων ή ιδιαίτερης αναπτυξιακής βαρύτητας και ως προπομπός γι’ αυτό που έχει ανάγκη ο τόπος για να πάει μπροστά.

Για νέες αντιλήψεις, ανοιχτούς ορίζοντες, συναντίληψη και συναλληλία στις μεσοπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες αναπτυξιακές στοχεύσεις όλων των φορέων που εμπλέκονται με τον έναν ή με τον άλλον τρόπο στη διοίκηση αυτού του τόπου, προκειμένου αυτός να ξεφύγει από τη συσσωρευμένη υπανάπτυξη!

Για συνέχεια στον βηματισμό στον νέο δρόμο συνεργασίας που ανοίχτηκε με την εν λόγω συμμετοχική και συνεργατική διαδικασία για τον τόπο μας!!

Για από κοινού βηματισμό σε νέους αντίστοιχους δρόμους ανάπτυξης και προόδου!!!

Σχετικό έργο για τα έργα που εντάχθηκαν, εδώ: https://ypodomes.com/ayta-einai-ta-44-erga-poy-echoyn-entachthei-sto-pde-dytikis-ellados/?fbclid=IwAR1t2rcxHvgekAs42BTJn5_fS3kTfrbMfLLRxPuAnc9JtQHrQGIzur9pDQ4





Μοιραστείτε το άρθρο...
Ετικέτες: # #

Newsroom

Σκοπός μας είναι η προβολή και ανάδειξη της ιστορικής κληρονομιάς, του περιβαλλοντικού πλούτου καθώς και της πολιτιστικής και πολιτισμικής παράδοσής μας. Στόχος μας είναι η ενημέρωση των επισκεπτών και η έμπρακτη συμβολή ούτως ώστε ο νομός Αιτωλοακαρνανίας να γίνει ένας δημοφιλής τουριστικός προορισμός.
iAitoloakarnania.gr

Φανταστικά τοπία, σπουδαία ιστορία, υπέροχοι άνθρωποι!