Loading...

200 χρόνια από την επανάσταση του 1821 στην επαρχία Βονίτσης και Ξηρομέρου


Μοιραστείτε το άρθρο...

Προτάσεις προς τα Μέλη της Επιτροπής για τον εορτασμό των 200 χρόνων από την επανάσταση του ΄21 στην επαρχία Βονίτσης και Ξηρομέρου.

Του Νίκου Μήτση

Ως γνωστόν φέτος η Ελλάδα γιορτάζει τα 200 χρόνια απελευθέρωσης από την επανάσταση του 1821. Σε όλους τους Δήμους δημιουργούνται Επιτροπές οι οποίες θα ασχοληθούν με το πνεύμα του εθνικοαπελευθερωτικού αγώνα και την ανάδειξη της κάθε επαρχίας με τα γεγονότα που έλαβαν μέρος εκείνη την περίοδο του 1821-1829 , δηλαδή την περίοδο της Παλιγγενεσίας. Έτσι και στους δυο δήμους της τ. επαρχίας Βονίτσης & Ξηρομέρου δημιουργήθηκαν Επιτροπές στις οποίες έχω την τιμή να είμαι μέλος και στους δύο Δήμους , ήτοι τον Δήμο Ξηρομέρου απ΄ όπου και κατάγομαι , αλλά και στον δήμο Ακτίου Βονίτσης.

Η επαρχία Βονίτσης και Ξηρομέρου στα χρόνια της Παλιγγενεσίας και οι ονομασίες των χωριών με τα παλιά τους ονόματα όπως π.χ Δραγαμέστο, Ζάβιτσα , Μερδενίκου Μαχαλάς ,Ζαβέρδα, Αη Βασίλης, Δερσοβά, Πέρσεβος, Σκλάβενα , Στεβενά

Αφού ευχαριστήσω τους δημάρχους κ.κ Γιάννη Τριανταφυλλάκη (Ξηρόμερο) και Γιώργο-Θεόδωρο Αποστολάκη (Βόνιτσα), αλλά και τους δημοτικούς συμβούλους και προέδρους ΝΠ κ.κ Βασίλη Πολύζο (Ξηρόμερο) και Παντελή Αποστολάκη (Βόνιτσα) για την εμπιστοσύνη τους και την επιλογή τους στο πρόσωπό μου να συμμετάσχω στις Επιτροπές και , επιτρέποντος των σημερινών επιδημιολογικών συνθηκών που όλοι μας βιώνουμε ,εκτιμώ ότι στο μέτρο του δυνατού (λόγω του COVID 19) να φανώ αντάξιος της εμπιστοσύνης των.

Προς τούτο λοιπόν καταθέτω τις ακόλουθες προτάσεις με την πεποίθηση ότι και τα υπόλοιπα μέλη των Επιτροπών θα καταθέσουν αντίστοιχες προτάσεις και θα επέλθει μία ολοκληρωμένη σύνθεση για συγκεκριμένες εργασίες- εκδηλώσεις, που πιθανολογείται να γίνουν μέσα στο καλοκαίρι και όχι νωρίτερα από τον Μάιο του 2021, σύμφωνα και με τις ανακοινώσεις της κεντρικής Επιτροπής ΕΛΛΑΔΑ 2021 , της οποίας τυγχάνει να είμαι εθελοντής.

Εκτίμησή μου είναι ότι οι θεματικές ενότητες για τις υπό προγραμματισμό εκδηλώσεις στους δυο δήμους της επαρχίας μας θα πρέπει να επικεντρωθούν στον τότε ενιαίο χαρακτήρα της τ. Επαρχίας Βονίτσης και Ξηρομέρου , γιατί τα όποια πολιτικοστρατιωτικά γεγονότα και πολιτικές διεργασίες που διαδραματίστηκαν , τότε , άρχιζαν από τη Βόνιτσα και κατέληγαν στην Κατοχή Οινιαδών , με επίκεντρο, αναντίρρητα , τη Βόνιτσα ( Γριβαίοι ), το Δραγαμέστο ( Χασαπαίοι , Μαγγιναίοι , Νικ. Τσέλιος ), αλλά και την «εύανδρο» κώμη των λογίων την Κατούνα Ξηρομέρου (Μαυρομματαίοι).

Υπήρχαν βέβαια και άλλα χωριά που είχαν πρωταγωνιστικό ρόλο στον αγώνα του 1821, με προσφορά λιγότερη των προαναφερόμενων , όπως π.χ η Ζαβέρδα (Κατσικογιανναίοι) , το Μοναστηράκι Βονίτσης ( Γιαννάκης Σουλτάνης , Π. Μοναστηριώτης ) , η Πλαγιά ως σύνδεσμος με την Λευκάδα ( Κ. Καπογιωργάκης , Στ. Κατσαρός ) , ο νεοσύστατος το 1830 Μύτικας ( Κ. Βέρρης , Τανταρίας Παναγιώτης ) , ο Βάρνακας ( Βαρνακιώτης , Παλιογιάννης , Κουσουρής , Καρπούζης , Μιχαλάκης ), η Ζάβιτσα ( Δήμο Τσέλιος , Χεινόπωρος – Πεταλιάς Στάθης, Δρακάς ή Κρίθυμος Χρήστος , Δημήτρης Ζέρβας , Μονή Ζαμπατίνας ) , ο Αετός ( Κ. Βαλιανάκης , η οικογένεια Μπαρμπακούλης με π έ ν τ ε θύματα μέσα στο Μεσολόγγι , το στρατόπεδο στο Κάστρο του Αετού) , η Μπαμπίνη ( Μπαμπινιώτης Πέτρος και Στυλιανός , Μονή Πόρτα Μπαμπίνης ) , ο Πρόδρομος ( Γεροθανάσης Γεώργιος και Κώστας ), ο Μαχαλάς ( Πάνο Γαλάνης κλπ Γαλαναίοι , Μονή Λιγοβιτσίου και το στρατόπεδο ), η Κωνωπίνα ( Γριβογιωργαίοι : Ανδρέας , Κωνσταντής και Τσάμης ) και η Κατοχή των Οινιαδών ( Γουλιμής , Βάλβης ) .

Σκοπός του Συνεδρίου στον Αστακό Ξηρομέρου και, εν γένει των όποιων εκδηλώσεων γίνουν και από τους δύο δήμους , θα πρέπει να είναι : η ανάδειξη της επαρχίας Βονίτσης και Ξηρομέρου με τα γεγονότα εκείνης της εποχής ( στρατιωτικά και πολιτικά ) όπως π. χ : διεξαχθείσες μάχες ( μάχη του Αετού , μάχη της Βόνιτσας, Μαχαλά, Παπαδάτου , Λουτρακίου Κατούνας, Κομποτής , Μάνινας , Δραγαμέστου κλπ ), ο ρόλος των Μοναστηριών ( Λιγοβίτσι, Ζαμπατίνα, Ρόμβη , Αη Δημήτρης Ζαβέρδας κλπ ) , τα στρατόπεδα { Αετός, Κομποτή, Λιγοβίτσι, Χρυσοβίτσα, Δραγαμέστο , Παλιομάγαζα ( Μύτικας) , Κόλυμπος ( Ζαβέρδα) , Λιβάδι ( Βάτος ) , Βόνιτσα, Λουτράκι Κατούνας } , πολιτικές ίντρικες αλλά και απεχθέστατα συμβάντα (όπως π.χ η δολοφονία έξι Χασαπαίων στον Αστακό από τον Γρίβα , η δολοφονία του Αποστολάκη Κουσουρή από τον Γ. Τσόγκα ) , Οπλαρχηγοί , Πολιτικοί , Δήμαρχοι , Σύσταση Δήμων στη Βόνιτσα και το Ξηρόμερο από το 1835 και μετά , τα πρώτα Σχολεία στην περιοχή, προτομές , ονοματοθεσίες πολιτικών και οπλαρχηγών της Παλιγγενεσίας κλπ , κλπ , κλπ .

Κάτω από αυτό το πρίσμα και με γνώμονα τα οικονομικά που μπορεί να διατεθούν από κάθε Δήμο , εκτιμώ ότι, πρέπει να γίνουν εκδηλώσεις που θα επικεντρωθούν και στα παρακάτω θέματα:

  • Μία κεντρική εκδήλωση στον Αστακό , αλλά και στον Προφ. Ηλία στο Δραγαμέστο , χώρος που επιλέχτηκε από τον Καραϊσκάκη το 1825 για το στρατόπεδό του , αλλά και από τον Ρίχαρντ Τσώρτσ που στρατοπέδευσε για μεγαλύτερο διάστημα από τον Καραϊσκάκη στον ίδιο χώρο και απελευθέρωσε τη Δυτ. Ελλάδα το 1828-9 .
  • Μία στην Αλυζία ( Κανδήλα ή Βάρνακας ή Μύτικας στο χώρο έξω από τις εκκλησίες . Ιδανικοί χώροι και αρκετά ανοιχτοί).
  • Μία στις Φυτείες ( Μαχαλάς ) και αντίστοιχες στην καθημαγμένη Βόνιτσα , στην Πάλαιρο , στην Κατούνα , αλλά και στην Πλαγιά – Περατιά περιοχή που ανέδειξε ανδρείους ανώτερους και ανώτατους οπλαρχηγούς ( Γριβαίοι, Καπογιωργάκης, Λεπενιώτης , Κατσαρός κλπ).
  • Μια ή δύο διαδημοτικές εκδηλώσεις ( Αστακό και Βόνιτσα ) για την ανάδειξη των κυριότερων και σημαντικότερων μαχών , του Αετού ( 9 Αυγ.1822 και της Βόνιτσας 15 Δεκ. 1828 ) , αλλά και των πολιτικοστρατιωτικών παραγόντων εκείνης της εποχής που εκλέγονταν ενιαία από την τ.Επαρχία Βονίτσης και Ξηρομέρου.





Μοιραστείτε το άρθρο...
Ετικέτες: # # #

Newsroom

Σκοπός μας είναι η προβολή και ανάδειξη της ιστορικής κληρονομιάς, του περιβαλλοντικού πλούτου καθώς και της πολιτιστικής και πολιτισμικής παράδοσής μας. Στόχος μας είναι η ενημέρωση των επισκεπτών και η έμπρακτη συμβολή ούτως ώστε ο νομός Αιτωλοακαρνανίας να γίνει ένας δημοφιλής τουριστικός προορισμός.
iAitoloakarnania.gr

Φανταστικά τοπία, σπουδαία ιστορία, υπέροχοι άνθρωποι!