Loading...

Κοινή δράση από φορείς για τη διαφύλαξη και ανάδειξη της Κοιλάδας και της Κάτω Πεδιάδας του Αχελώου


Μοιραστείτε το άρθρο...

Για πρώτη φορά, κάτοικοι και φορείς των παραποτάμιων χωριών του Αχελώου από την Θεσσαλία, την Ήπειρο, την Ευρυτανία έως τις εκβολές του ποταμού στην Αιτωλοακαρνανία, συναντήθηκαν διαδικτυακά και αποφάσισαν από κοινού πρωτοβουλίες για τη διάσωση, αλλά παράλληλα και για την ανάδειξη του ποταμού.

Συγκεκριμένα, κατόπιν πρωτοβουλίας της Εθελοντικής Ομάδας «Ε.Π.Π.Ι.-ΔΡΟΥΜΕ» και του Σωματείου «Acheloos Grow Up», διοργανώθηκε το Σάββατο 9 Ιανουαρίου 2021 η τηλεδιάσκεψη με θέμα «Ο Αχελώος μας ενώνει» στην οποία συμμετείχαν εκπρόσωποι τοπικών φορέων και σωματείων, προσωπικότητες των γραμμάτων και ενεργοί πολίτες των περιοχών.

Σε περίπου τέσσερις ώρες συζήτησης ανταλλάχθηκαν εμπειρίες, καταγράφηκαν προβλήματα των περιοχών, αλλά και κατατέθηκαν εμπεριστατωμένες προτάσεις για την ανάπτυξη του εναλλακτικού τουρισμού κατά μήκος του ποταμού.

Επίκεντρο της συζήτησης, κατά την οποία και οι δύο πλευρές δήλωσαν τη δέσμευσή τους να αναπτύξουν μία στενή συνεργασία, αποτέλεσε η διάνοιξη ενός Ευρωπαϊκού Μονοπατιού του Αχελώου από το Μέτσοβο έως το Ιόνιο Πέλαγος, ο προγραμματισμός μιας μεγάλης κοινής εκδήλωσης για τα 200 χρόνια από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης, η επίσκεψη-φιλοξενία στον Άνω Ρου και στον Κάτω Ρου αντίστοιχα και ευρύτερα ένα ευρύτερο φάσμα κοινών διεκδικήσεων για την περιβαλλοντική προστασία και τη βιώσιμη ανάπτυξη του τόπου μας.

Συντονιστές της διαδικτυακής συζήτησης είναι ο δημοσιογράφος και Πρόεδρος Σωματείου «Acheloos Grow Up» Θανάσης Μπίκας και η Πρόεδρος Εθελοντικής Ομάδας «Ε.Π.Π.Ι.-ΔΡΟΥΜΕ» Παρθενία Χαρίτου, ενώ η βραδιά έκλεισε με την γνωστή ερμηνεύτρια δημοτικής μουσικής Βάσω Αθανασάκη να ερμηνεύει γνωστά δημοτικά τραγούδια με αναφορά στον ποταμό Αχελώο.

Την εκδήλωση χαιρέτισαν εκ μέρους Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδος η Περιφερειακή Σύμβουλος και Βοηθός του Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδος σε θέματα Κοινωνικής Πολιτικής Αμαλία Βούλγαρη, από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Αιτωλοακαρνανίας και Λευκάδος η αρχαιολόγος Φραγκούλα Γεώρμα, ο πρ. Βουλευτής Ευρυτανίας του ΣΥΡΙΖΑ Θωμάς Κώτσιας, ο επιλ. βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας του ΣΥΡΙΖΑ Σταύρος Καραγκούνης και ο Πρόεδρος Ένωσης Ρουμελιωτών Νέας Ιωνίας Αθανάσιος Ραφτόπουλος, ενώ παρά την απουσία του λόγω υποχρεώσεων δηλώνει την υποστήριξή του ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Ευρυτανίας Τασιός Αριστείδης.

Από την Ήπειρο και συγκεκριμένα την Άρτα συμμετείχε ο Πρόεδρος του Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Πάρκου Τζουμέρκων, Κοιλάδας Αχελώου, Αγράφων και Μετεώρων Σεραφείμ Φελέκης και η ερμηνεύτρια Βάσω Αθανασάκη.

Από την Ευρυτανία συμμετείχαν εκ μέρους του Δήμου Αγράφων η Δημοτική Σύμβουλος και Πρόεδρος Επιτροπής Τουριστικής Προβολής Αννέτα Κοτρωνά, ο Πρόεδρος Ομοσπονδίας Ευρυτανικών Συλλόγων και Πρόεδρος Συλλόγου Απανταχού Λημεριωτών Βασίλης Κονιαβίτης, ο Πρόεδρος Συλλόγου Τριποταμιτών Αιτωλοακαρνανίας Κωνσταντίνος Χαραμής και οι ενεργοί πολίτες Χαρά Βούρτσα και Λάμπρος Χρυσαφογιώργος. Από τον Δήμο Αργιθέας συμμετείχαν ο λαογράφος και συγγραφέας Μενέλαος Παπαδημητρίου, ο Πρόεδρος του Συνδέσμου των Βραγκιανιτών Παναγιώτης Παπαντώνης και το μέλος Έφη Κοσιλού, καθώς και o συνταξιούχος της ΕΡΤ Κώστας Τσιάκαλος.

Από την Αιτωλοακαρνανία και τα μέρη του Δήμου Αμφιλοχίας συμμετείχε ο Χρήστος Σακαρίκας μέλος του Δικτύου Πίνδος, η Πρόεδρος της Εθελοντικής Ομάδας ΕΠΠΙ-ΔΡΟΥΜΕ Παρθενία Χαρίτου και η Βασιλική Νταλάκου. Από τα μέρη του Αγρινίου συμμετείχε ο εικονολήπτης Ανδρέας Κουτσοθανάσης και ο εκπαιδευτικός Αθανάσιος Ραφτόπουλος.

Από το Μεσολόγγι συμμετείχε εκ μέρους του Δήμου Ι.Π. Μεσολογγίου η Δημοτική Σύμβουλος και Πρόεδρος Σχολικής Επιτροπής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και εκπρόσωπος του Πολιτιστικού Σύλλογος Μάστρου “Άη Γιάννης Ρηγανάς” Μέμη Γούργαρη, η Πρόεδρος Κοινότητας Μεσολογγίου Όλγα Δασκαλή, ο Πρόεδρος Σωματείου «Acheloos Grow Up» Θανάσης Μπίκας και ο Γενικός Γραμματέας Γιάννης Τζακώστας, ο καθηγητής Κώστας Μπερερής, οι ενεργοί πολίτες Ελισσάβετ Αναστασίου καλλιτέχνιδα και ο Νίκος Πλακίδας ιδιοκτήτης Εργαστηρίου Παραδοσιακών Φορεσιών.

Θερμές ευχαριστίες στις ιστοσελίδες Evrytanianet, Katafylli.gr και iAitoloakarnania.gr για την κάλυψη της τηλεδιάσκεψης.

Δείτε το βίντεο από το μουσικό τέλος της εκδήλωσης:

 

Συνεχίζουμε ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ για τον Αχελώο μας!!!
Μοιραστείτε το άρθρο...
Ετικέτες: # # # # # # # #

Newsroom

Σκοπός μας είναι η προβολή και ανάδειξη της ιστορικής κληρονομιάς, του περιβαλλοντικού πλούτου καθώς και της πολιτιστικής και πολιτισμικής παράδοσής μας. Στόχος μας είναι η ενημέρωση των επισκεπτών και η έμπρακτη συμβολή ούτως ώστε ο νομός Αιτωλοακαρνανίας να γίνει ένας δημοφιλής τουριστικός προορισμός.
iAitoloakarnania.gr

Φανταστικά τοπία, σπουδαία ιστορία, υπέροχοι άνθρωποι!