Loading...

Παρουσιάστηκε ο ετήσιος απολογισμός πεπραγμένων της Δημοτικής Αρχής Ι.Π. Μεσολογγίου


Μοιραστείτε το άρθρο...

Ακολουθεί η ανακοίνωση του Γραφείου Επικοινωνίας του Δήμου Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου:

«Μαζί μπορούμε να καταφέρουμε να υλοποιήσουμε όλα όσα έχουμε ονειρευτεί για τούτο τον ευλογημένο τόπο. Παραμένουμε αταλάντευτα προσηλωμένοι στους στόχους που έχουμε θέσει και στις δεσμεύσεις έναντι των δημοτών …» τόνισε το βράδυ της Κυριακής ο Δήμαρχος Ι.Π. Μεσολογγίου Κώστας Λύρος κατά την διάρκεια της παρουσίασης του απολογισμού πεπραγμένων της Δημοτικής Αρχής, με αφορμή την συμπλήρωση ενός έτους θητείας της.

Ο Κώστας Λύρος μπροστά σε ένα ευρύ ακροατήριο θεσμικών εκπροσώπων και πολιτών, αναφέρθηκε λεπτομερώς στους άξονες της οικονομίας, των τεχνικών έργων, της καθημερινότητας, των κοινωνικών δομών και του πολιτισμού – αθλητισμού.

Οικονομία: Το νοικοκύρεμα ήδη αποδίδει

Για τον τομέα της Οικονομίας ο Δήμαρχος σημείωσε πως «Καταφέραμε σε συνεργασία με το προσωπικό του Δήμου, με σωστή οικονομική διαχείριση, με προγραμματισμό και σύνεση να πετύχουμε τους στόχους μας στο νοικοκύρεμα του Δήμου. Θέσαμε ως προτεραιότητα και πετύχαμε σημαντικότατη μείωση κόστους λειτουργίας. Με τις απαραίτητες ενέργειές μας, διασφαλίσαμε την διαφάνεια στις διαδικασίες». Όπως εξήγησε, στο οκτάμηνο του πρώτου έτους θητείας της δημοτικής αρχής η μείωση δαπανών ανέρχεται σε 700.000 €, ενώ από τα χρέη παρελθόντων ετών τα οποία ανέρχονταν σε 954.000 €, έχουν πληρωθεί ήδη 560.000 €.

Στο πλαίσιο της εξοικονόμησης πόρων, αποτράπηκαν απώλειες μέσω δικαστικών υποθέσεων ύψους 120.000€, ενώ όπου έχει διαπιστωθεί κατασπατάληση δημοτικού χρήματος έχουν κινηθεί οι νόμιμες διαδικασίες. Αναφορικά με τα Νομικά πρόσωπα του Δήμου (ΔΕΥΑΜ- Πνευματικό Κέντρο – Κοινωφελή – ΧΥΤΑ – Αναπτυξιακή), ο Δήμαρχος Ι.Π. Μεσολογγίου τόνισε πως βρίσκονται σε δυσχερέστατη οικονομική κατάσταση, συσσωρεύοντας ταυτόχρονα ελλείψεις και παραλείψεις ετών.

Κάνοντας δε λόγο ειδικά για την ΔΕΥΑΜ η οποία παρουσιάζει το κρισιμότερο οικονομικό πρόβλημα λόγω συσσώρευσης χρεών, ο Κώστας Λύρος επεσήμανε πως «…με υπευθυνότητα και σοβαρότητα μελετήσαμε το πρόβλημα κι έχουμε προχωρήσει στη μόνη λύση που μπορεί να δώσει προοπτική. Συστήσαμε την Ενεργειακή Κοινότητα. Παρά τα ανυπέρβλητα προβλήματα εκ των οποίων τα περισσότερα οφείλονται στα διαλυμένα λογιστήρια και ταμεία των νομικών μας προσώπων και στη γραφειοκρατία, με πολύ προσωπικό αγώνα και κόπο, είμαι στην ευχάριστη θέση να σας πω πως είμαστε ο 1ος ή ο 2ος Δήμος πανελλαδικά. Ήδη προχωρούμε με ταχύτητα στην αδειοδότησή της και στόχος μας είναι να κατασκευάσουμε Φ/Β σταθμό παραγωγής ρεύματος 10 mv».

Έργα: Προγραμματίζονται δεκάδες μικρά και μεγάλα έργα

Για τον τομέα των Έργων ο Δήμαρχος Ι.Π. Μεσολογγίου είπε πως «Έχουμε σχεδιάσει ξεκινούν ή προγραμματίζονται σε όλο τον δήμο δεκάδες μεγάλα και μικρά έργα. Έργα που θα βελτιώσουν τη ζωή των δημοτών. Θα προσδώσουν αναπτυξιακή διάσταση που τόση ανάγκη έχει ο τόπος εδώ και χρόνια». Στο πλαίσιο αυτό έχει υποβληθεί αίτημα ένταξης στα τοπικά πολεοδομικά σχέδια, τα οποία περιλαμβάνουν μελέτες άκρως απαραίτητες για την οικιστική ανάπτυξη του Δήμου. Εκτελούνται ήδη σε όλο το Δήμο έργα προϋπολογισμού 2.030.000 ευρώ, περιλαμβάνοντας και τις τρεις ενότητες Μεσολογγίου – Αιτωλικού – Οινιαδών.

Άλλα έργα ύψους 3.336.000 € δημοπρατήθηκαν ή βρίσκονται σε διαδικασία δημοπράτησης,, περιλαμβάνοντας παρεμβάσεις όπως βελτίωση της αγροτικής οδοποιίας, αναπλάσει κοινόχρηστων χώρων, η αποκατάσταση του Τείχους του Κήπου των Ηρώων, διαμόρφωση πεζοδρομίων και διαβάσεων, συντήρηση δημοτικών και σχολικών κτηρίων πρωτοβάθμιας/δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και παιδικών σταθμών. Ολοκληρώθηκαν και βαίνουν προς χρηματοδότηση έργα με μελέτες που αφορούν βασικές υποδομές όπως η ύδρευση Μεσολογγίου, Οινιαδών και Αγίου Γεωργίου.

Μελέτες που βρίσκονται στα στάδιο της ολοκλήρωσης αφορούν έργα που αναπλάσουν ολοκληρωτικά σημεία του Δήμου τα οποία σήμερα παρουσιάζουν εικόνα εγκατάλειψης. (Είσοδος Ι.Π. Μεσολογγίου από την οδό Ναυπάκτου έως τον Άγιο Δημήτριο, κατασκευή δικτύων ομβρίων σε Βίγλα, Καλονή και Άγιο Δημήτριο, αναβάθμιση και ασφάλεια των αθλητικών εγκαταστάσεων, οδικές συνδέσεις, κατασκευή ποδηλατοδρόμων και ανάπλαση δημοτικών χώρων. Ήδη έχει επιτευχθεί με άμεσες ενέργειες η απαραίτητη τροποποίηση έργων όπως η υπογειοποίηση του δικτύου ΔΕΗ στην οδό Κύπρου και Τουρλίδας, ενώ ολοκληρώνεται αντίστοιχο έργο στην οδό Λάσκαρη στο Αιτωλικό.

Καθημερινότητα: Λύση στο πρόβλημα των αδέσποτων

Για την Καθημερινότητα, την καθαριότητα και το πράσινο ο Κώστας Λύρος ανέφερε χαρακτηριστικά πως «Θέλουμε τον Δήμο Ι.Π. Μεσολογγίου, υπόδειγμα καθαριότητας. Με συνεχή προσπάθεια και ενημέρωση επιδιώκουμε τη συμμετοχή των πολιτών ώστε με συμπεριφορές και πράξεις να ενεργοποιηθούν και να συμβάλλουν στην διατήρηση της καθαριότητας προασπίζοντας την εικόνα του τόπου και τη δημόσια υγεία».

Στο πλαίσιο αυτό, έγινε σωστή διαχείριση απορριμμάτων, προγραμματίζεται νέα επέκταση στο ΧΥΤΑ, ξεκινά άμεσα η διαχείριση βιοαποβλήτων και η ανταποδοτική ανακύκλωση. Αξιοποιήθηκε πλήρως ο «στόλος» των μηχανημάτων του Δήμου, μετά από τις απαραίτητες συντηρήσεις και επιδιορθώσεις, ενώ έρχονται να τον ενισχύσουν δυο νέα απορριμματοφόρα, ένα ακόμη καλαθοφόρο, τρία αγροτικά αυτοκίνητα και ένα μικρό φορτηγό. Έγιναν καθαρισμοί κοινόχρηστων χώρων, επιμέλεια πλατειών, δρόμων και νησίδων, αυλάκων και περισυλλογή εγκαταλειμμένων οχημάτων.

Με τη χρήση της τεχνολογίας, δόθηκε η δυνατότητα στους πολίτες να αποστέλλουν τα αιτήματά τους από όπου κι αν βρίσκονται. Ειδικά στο σοβαρό ζήτημα των αδέσποτων ζώων συντροφιάς, ο Δήμος σε συνεργασία με τα φιλοζωικά σωματεία μερίμνησε ώστε να βρουν ένα αξιοπρεπές καταφύγιο, φροντίδα και προστασία.

Κοινωνικές Δομές: Δείξαμε το ανθρώπινο πρόσωπό μας

Για τις Κοινωνικές δομές, ο Δήμαρχος Ι.Π. Μεσολογγίου υπογράμμισε πως «στον χρόνο που πέρασε, δήμος μας έδειξε το ανθρώπινο πρόσωπό του με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Σταθήκαμε ενεργά δίπλα στις δομές του Δήμου και μέσα στην πανδημία προσφέραμε πολύτιμες υπηρεσίες». Με διανομή συσσιτίων, τροφίμων, φαρμάκων. Με ιατρική φροντίδα και υποστήριξη.

Το Κέντρο Κοινότητας του Δήμου έχει μεταφερθεί σε νέο και λειτουργικό χώρο για την εξυπηρέτηση του κοινού, ενώ υποστηρίχθηκαν οικονομικά δομές όπως τα ΚΔΑΠ προκειμένου να λειτουργήσουν απρόσκοπτα. Δημιουργούνται δε δυο ακόμη αντίστοιχες δομές σε Ευηνοχώρι και Κατοχή. Ξεκίνησαν να κατασκευάζονται 12 νέες παιδικές χαρές, ενώ επισκευάζονται οι παλιές. Προχωρούν δε οι διαδικασίες για δημιουργία νέου Βρεφικού σταθμού στο Μεσολόγγι.

Ο Κώστας Λύρος ολοκλήρωσε την παρουσίαση του Απολογισμού αναφερόμενος στον τομέα του Πολιτισμού και του Οράματος για τον Δήμο του μέλλοντος.

Παρά το γεγονός πως οι συνθήκες το χρονικό διάστημα που προηγήθηκε υπήρξαν εξαιρετικά δυσμενείς λόγω της πανδημίας, ο Δήμος Ι.Π. Μεσολογγίου κάνοντας χρήση της τεχνολογίας και της επικοινωνίας, διοργάνωσε συμβολικές Εορτές Εξόδου. Το μήνυμα συμπαράστασης στο Bergamo προκάλεσε συγκίνηση σε χιλιάδες ανθρώπους, ενισχύοντας την εξωστρέφεια. Ακολούθησε τους καλοκαιρινούς μήνες με απόλυτη επιτυχία, το 34ο Φεστιβάλ Αρχαίου Θεάτρου Οινιαδών.

Η ενοποίηση του ιστορικού χώρου Κήπου των Ηρώων, παλαιού Νοσοκομείου, Πύλης, κτιρίων της πρ. Στρατολογίας και του Τρικουπείου, «δεν είναι πια όραμα» επεσήμανε, καθώς έχει μπει ήδη σε διαδικασία υλοποίησης. Ήδη μέσα στον επόμενο μήνα ο Δήμος προκηρύσσει Πανελλήνιο Αρχιτεκτονικό Διαγωνισμό Ιδεών, στον οποίο καλούνται αρχιτεκτονικά γραφεία και μελετητές να λάβουν μέρος. Στόχος της Δημοτικής αρχής είναι στους εορτασμούς του 2026 το έργο να έχει ολοκληρωθεί Εν όψει δε των πανελλήνιων εορτασμών για τα 200 χρόνια από την Ελληνική επανάσταση, ο Δήμος συνέστησε την Επιτροπή «Ιερά Πόλις Μεσολογγίου Επανάσταση Αυτοθυσία». Ξεκίνησε διαβούλευση με τους φορείς πολιτισμού του δήμου η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη με εντυπωσιακή συμμετοχή και αποτελέσματα.

Αναφέρθηκε επίσης και στις πρωτοβουλίες της δημοτικής αρχής και πέραν των στενών αρμοδιοτήτων της απέναντι στα θέματα που αφορούν την ανάπτυξη και τα μείζονα προβλήματα του Δήμουμε επισήμανση στο θέμα της Μαρίνας και το Μεταναστευτικό, αλλά και στην ανάγκη της συνεργασίας με την Περιφέρεια και την Κεντρική Διοίκηση που είναι απαραίτητη για να προχωρήσουν τα έργα για τη Λιμνοθάλασσα, τους Βιολογικούς, κόμβο ΧΑΛΑΖΙΑ και φυσικά τα αντιπλημμυρικά.

Ο Δήμαρχος Ι.Π. Μεσολογγίου κλείνοντας τον Απολογισμό Πεπραγμένων της Δημοτικής Αρχής, ευχαρίστησε τον Περιφερειάρχη Νεκτάριο Φαρμάκη, την ΑντιπεριφερειάρχηΠ.Ε. Αιτωλ/νίαςΜαρία Σαλμάκαι τους Αντιπεριφερειάρχες Αθ. Μαυρομάτη και Λ. Δημητρογιάννη για την εποικοδομητική συνεργασία σε σοβαρά ζητήματα του Δήμου, τον Πρόεδρο της ΚΕΔΕ και Δήμαρχο Τρικκαίων Δημήτρη Παπαστεργίου για την υποστήριξη καθώς και όλους όσους στάθηκαν και συνεχίζουν να στέκονται δίπλα σε κάθε αναπτυξιακή προσπάθεια του Δήμου. Δεν παρέλειψε δε να ευχαριστήσει τους συνεργάτες του, αιρετούς και μη, αλλά και το προσωπικό του Δήμου Ι.Π. Μεσολογγίου.

Η εκδήλωση μεταδόθηκε ζωντανά μέσω του διαδικτύου ώστε όλοι οι δημότες να μπορέσουν να παρακολουθήσουν και να έχουν ιδίαν άποψη για τον εκτεταμένο απολογισμό πεπραγμένων.





Μοιραστείτε το άρθρο...
Ετικέτες: #

Newsroom

Σκοπός μας είναι η προβολή και ανάδειξη της ιστορικής κληρονομιάς, του περιβαλλοντικού πλούτου καθώς και της πολιτιστικής και πολιτισμικής παράδοσής μας. Στόχος μας είναι η ενημέρωση των επισκεπτών και η έμπρακτη συμβολή ούτως ώστε ο νομός Αιτωλοακαρνανίας να γίνει ένας δημοφιλής τουριστικός προορισμός.
iAitoloakarnania.gr

Φανταστικά τοπία, σπουδαία ιστορία, υπέροχοι άνθρωποι!