Loading...

Ένα πρωινό στη Βαράσοβα


Μοιραστείτε το άρθρο...

Πάντα θελκτική και εντυπωσιακή η Βαράσοβα δεσπόζει ανατολικά του Εύηνου ποταμού με τα πρωινά εκεί να σε ταξιδεύουν μακριά. Πολύ μακριά…

 

Η Βαράσοβα (στην αρχαιότητα ονομαζόταν Χάλκεια) λέγεται ότι πήρε το όνομά της από το βασιλιά Βάρα, που ζούσε στην περιοχή.  Άλλες εκδοχές λένε ότι το όνομα είναι σλαβικό και σημαίνει «ο τόπος του χαλκού», ή «ο τόπος που τον βαράει ο αέρας».

Με ύψος 914 μέτρα (ψηλότερη κορυφή το Σφυρί), πρόκειται για έναν συμπαγή τρίκορφο ορεινό όγκο από ασβεστολιθικά πετρώματα και φαντάζει ακατόρθωτο να δαμαστεί από την ανθρώπινη δύναμη. Όμως, την αρχή έκαναν οι μοναχοί και το εξωκλήσι του Αγίου Νικολάου. Στο μέρος ασκήτευαν πολλοί μοναχοί την εποχή του Βυζαντίου και το γεγονός προδίδει τα διάσπαρτα ερειπωμένα ασκηταριά, γι’ αυτό και ονομάστηκε «Άγιος Όρος» της Αιτωλίας

Εκτός αυτού, η Βαράσοβα νικήθηκε ολοκληρωτικά από τον άνθρωπο χάρη στην ιδιομορφία της. Λόγω του ότι το βουνό ανεβαίνει κάθετα από το επίπεδο της θάλασσας μέχρι τα 900 μέτρα, αποτελεί πόλο έλξης για τους πιστούς της αναρρίχησης. Η Βαράσοβα θεωρείται ως ένα από τα καλύτερα αναρριχητικά βουνά της  Ελλάδας αφού το μέρος μπορεί να ικανοποιήσει και τους πλέον απαιτητικούς αναρριχητές.

Είτε περνάτε από την εθνική οδό στο ύψος τη Παλιοβούνας, είτε επισκεφτείτε τον Γαλατά, είτε πάτε για μπανάκι στο Κρυονέρι, η Βαράσοβα από όποια πλευρά κι αν την αντικρίσεις είναι εντυπωσιακή και δένει αρμονικά με το τοπίο. Μπορείς να κάτσεις με τις ώρες να χαζεύεις τον Πατραϊκό κόλπο και με την αύρα τη Βαράσοβας, να ταξιδέψεις μακριά, διαβάζοντας ένα βιβλίο ή πίνοντας ένα καφεδάκι.

Βουνό και θάλασσα, λοιπόν, μέσα στα πόδια σας…

Κλείνουμε με στίχους του Μεσολογγίτη ποιητή, Κωστής Παλαμά, για τη Βαράσοβα:

 « …Σʼ Είχα αγαπήσει μια φορά, Βαράσοβα της Ρούμελης,
σας ονειρεύομαι, ω κορφές, και του Μοριά ακρογιάλια….».

     Και σε άλλο ποιήμά του γράφει:
«…Και πίσω από Βαράσοβες και του ζυγού τα πλάγια 
τα μάτια μου τετράψηλες κορφές τα μαγνητίζουν,
και πέρα απʼ τα βαλτόνερα που με λαγοκοιμίζουν
οι πολιτείες, τι θάλασσες που δεν τις βάζει ο νούς!»

     Και συνεχίζει ο συμπατριώτης μας  ποιητής Μιλτιάδης Μαλακάσης 
«…Η στουρναρόπετρα βαριά Βαράσοβα, όπου κρύβει
όρνια κι αϊτούς και κάπρους μια φορά,
το λυγοπλεγμένο σας, στο φρύδι της, καλύβι,  
τόχε ανοιγμένο πάντα, να σας καρτερά…».

Το Φωτογραφικό υλικό έστειλε στην σελίδας μας στο facebook iaitoloakarnania.gr ο Ιωάννης Ραμμόπουλος





Μοιραστείτε το άρθρο...
Ετικέτες: # # # #

Newsroom

Σκοπός μας είναι η προβολή και ανάδειξη της ιστορικής κληρονομιάς, του περιβαλλοντικού πλούτου καθώς και της πολιτιστικής και πολιτισμικής παράδοσής μας. Στόχος μας είναι η ενημέρωση των επισκεπτών και η έμπρακτη συμβολή ούτως ώστε ο νομός Αιτωλοακαρνανίας να γίνει ένας δημοφιλής τουριστικός προορισμός.
iAitoloakarnania.gr

Φανταστικά τοπία, σπουδαία ιστορία, υπέροχοι άνθρωποι!