Loading...

Το 2021 θα εγκαινιαστεί το Αρχαιολογικό Μουσείο υποσχέθηκε η Λίνα Μενδώνη


Μοιραστείτε το άρθρο...

Περιοδεία στην Αιτωλοακαρνανία πραγματοποίησε την περασμένη Παρασκευή, η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Λίνα Μενδώνη, η οποία συνοδεία εκπροσώπων των τοπικών αρχών και υπηρεσιακών παραγόντων, ξεναγήθηκε στο υπό κατασκευή νέο Αρχαιολογικό Μουσείο Μεσολογγίου.

Στο Μεσολόγγι, την Υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού υποδέχθηκε  στην Πινακοθήκη του Δήμου Ιερής Πόλης Μεσολογγίου ο Δήμαρχος Κώστας Λύρος, στο πλαίσιο επίσκεψης και συμμετοχής της κυρίας Λίνας Μενδώνη, σε εκδήλωση που πραγματοποίησε η Εφορεία Αρχαιοτήτων Αιτωλοακαρνανίας και Λευκάδας.

Nωρίτερα, η Υπουργός συνοδευόμενη από τον Δήμαρχο Ι.Π. Μεσολογγίου, Αντιδημάρχους, την Πρόεδρο του Πνευματικού Κέντρου, τον Προϊστάμενο της Υπηρεσίας Νεοτέρων Μνημείων και Τεχνικών Έργων Γεώρ. Παπανδρέου και την Προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Αιτωλοακαρνανίας και Λευκάδας Ολυμπία Βικάτου, ξεναγήθηκε στο -υπό κατασκευή -νέο Αρχαιολογικό Μουσείο Μεσολογγίου.

Η ίδια διαβεβαίωσε ότι το μουσείο που θα φιλοξενηθεί στο «Ξενοκράτειο», θα είναι έτοιμο να δεχθεί επισκέπτες το 2021. Στόχος του Υπουργείου Πολιτισμού είναι το Μουσείο να συμβάλει στις εκδηλώσεις της Ιεράς Πόλης του Μεσολογγίου για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση. Άλλωστε ως Γενική Γραμματέας του Υπουργείου Πολιτισμού, η κα. Μενδώνη είχε υποστηρίξει την προσπάθεια του Δήμου για την δημιουργία του Αρχαιολογικού Μουσείου στο Ξενοκράτειο.

Ο κ. Κώστας Λύρος απευθυνόμενος προς την Υπουργό αναφέρθηκε στην πολιτισμική και ιστορική ταυτότητα του Δήμου Ιερής Πόλης Μεσολογγίου, η οποία αποτυπώνεται μέσα από το πλήθος των μνημείων που διατηρεί εντός των ορίων τους, τα οποία ταυτόχρονα καλύπτουν ένα ευρύτατο χρονικό φάσμα από τους πρώτους ιστορικούς έως τους νεώτερους χρόνους. Χαρακτήρισε δε τον πολιτισμό ως κορυφαίο κεφάλαιο και κρίσιμο πυλώνα ανάπτυξης, του οποίου η ορθή διαχείριση δημιουργεί πολλαπλάσια οφέλη είτε σε γενικό είτε σε τοπικό επίπεδο.

Στην κυρία Λίνα Μενδώνη, ο Δήμαρχος Ιερής Πόλης Μεσολογγίου παρέδωσε υπόμνημα προτάσεων αναφορικά με τον Πολιτισμό αλλά και τον επικείμενο εορτασμό των 200 ετών από την Ελληνική Επανάσταση, για τις οποίες η Υπουργός Πολιτισμού εξέφρασε ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Όπως τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Κώστας Λύρος«…η πόλη των Ελεύθερων Πολιορκημένων θα πρέπει να έχει κορυφαίο ρόλο, ως ελάχιστη αναγνώριση της προσφοράς των προγόνων της στον Αγώνα των Ελλήνων».

Στο Αγρίνιο η κ. Μενδώνη πραγματοποίησε αυτοψία στις Καπναποθήκες Παπαπέτρου συνοδευόμενη από τον Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδος,  κ. Νεκτάριο Φαρμάκη, τον Δήμαρχο κ. Γιώργο Παπαναστασίου και υπηρεσιακούς παράγοντες. Το κτίριο των Καπναποθηκών, επιφάνειας 6500τ.μ. αποτελεί ιδιοκτησία του ΥΠΠΟΑ. Το 2013 είχε αποφασιστεί από τα αρμόδια όργανα του Υπουργείου να φιλοξενήσει το διαχρονικό μουσείο της Αιτωλοακαρνανίας, ειδική ενότητα για την ιστορία του καπνού, καθώς και χώρους εκδηλώσεων.

Στην σύσκεψη που ακολούθησε την αυτοψία, η υπουργός, ο Περιφερειάρχης και ο Δήμαρχος κατέληξαν στην σύναψη Προγραμματικής Σύμβασης, σύμφωνα με την οποία την χρηματοδότηση της μελέτης θα αναλάβει η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος, ενώ την εκπόνησή της το ΥΠΠΟΑ. Στόχος είναι το έργο να είναι ώριμο, προκειμένου να ενταχθεί στο Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Δυτικής Ελλάδας την προγραμματική περίοδο 2021-2027.

Επίσης, συμφωνήθηκε η μελέτη για την αποκατάσταση και την ανάδειξη του θεάτρου της αρχαίας Στράτου, την οποία έχει εκπονήσει η ΕΦΑ Αιτωλοακαρνανίας, μέσω Προγραμματικής Σύμβασης ανάμεσα στο ΥΠΠΟΑ, την Περιφέρεια και τον Δήμο, να εισαχθεί στο ΚΑΣ για την κατά νόμο γνωμοδότηση στις 5 Νοεμβρίου 2019, προκειμένου να ενταχθεί το συντομότερο σε χρηματοδοτικό πρόγραμμα της Περιφέρειας.

Όπως είπε η υπουργός Πολιτισμού, «ο πολιτισμός είναι ένα αναπτυξιακό εργαλείο που προσδίδει ισχύ σε κάθε τοπική κοινωνία. Με τον Περιφερειάρχη και τον Δήμαρχο καταλήξαμε σε μια συμφωνία, που ξέρω ότι η πόλη επεδίωκε πολλά χρόνια. Είναι διαχρονική επιθυμία η αξιοποίηση των αποθηκών Παπαπέτρου. Πρόκειται για  ένα εξαιρετικά ενδιαφέρον συγκρότημα που βρίσκει τον προορισμό του. Αυτή είναι μόνο η αρχή μιας εξαιρετικής συνεργασίας και μια καλή ευκαιρία αξιοποίησης του πολιτιστικού αποθέματος της περιοχής. Με τη συνδρομή του Περιφερειάρχη θα μπορέσουμε να προχωρήσουμε πολλά ζητήματα του τόπου».
Μοιραστείτε το άρθρο...
Ετικέτες: # # # # # # # # #

Newsroom

Σκοπός μας είναι η προβολή και ανάδειξη της ιστορικής κληρονομιάς, του περιβαλλοντικού πλούτου καθώς και της πολιτιστικής και πολιτισμικής παράδοσής μας. Στόχος μας είναι η ενημέρωση των επισκεπτών και η έμπρακτη συμβολή ούτως ώστε ο νομός Αιτωλοακαρνανίας να γίνει ένας δημοφιλής τουριστικός προορισμός.
iAitoloakarnania.gr

Φανταστικά τοπία, σπουδαία ιστορία, υπέροχοι άνθρωποι!