Loading...

«Μπόνους» σε δήμους που θα φιλοξενήσουν πρόσφυγες


Μοιραστείτε το άρθρο...

Ανταποδοτικά οφέλη για τους Δήμους που θα σηκώσουν το βάρος της υποδοχής 20.000 αιτούντων άσυλο προγραμματίζει η κυβέρνηση – Σενάρια για δομές φιλοξενίας προσφύγων σε Αγρίνιο και Μεσολόγγι.

Η Ελλάδα έχει επιτύχει στα συμπεράσματα της επερχόμενης Συνόδου Κορυφής της Ε.Ε. να περιληφθεί αναφορά στο προσφυγικό, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες, η Κομισιόν έχει εξασφαλίσει 1 δισ. ευρώ που θα διατεθεί στην Τουρκία το 2020, με τα 600 εκατ. ευρώ να προέρχονται από τον κοινοτικό προϋπολογισμό

Η κυβέρνηση σχεδιάζει ότι με την αλλαγή μέσα στο 2020 θα μπορέσουν να επιστραφούν στην Τουρκία 10.000 άτομα, ενώ από τον Μάρτιο του 2016, οπότε και ανακοινώθηκε η κοινή δήλωση ΕΕ- Τουρκίας, έχουν συνολικά επιστραφεί 1.806 άτομα.

Σημαντικός πυλώνας της κυβερνητικής πολιτικής είναι επίσης η αποσυμφόρηση των νησιών με την κατανομή περίπου 20.000 αιτούντων άσυλο σε μικρές δομές ξενοδοχεία ή κτίρια σε όλη τη χώρα. Από την κατανομή αναμένεται να εξαιρεθούν τα νησιά του βορείου και νοτίου Αιγαίου καθώς έχουν υποστεί για χρόνια το μεγαλύτερο βάρος του μεταναστευτικού / προσφυγικού αλλά και κάποιοι νομοί της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης όπως και ο Έβρος και η Ξάνθη.

Σε αυτό το πλαίσιο αναμένεται άμεσα να προκηρυχθεί από το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, όπως άλλωστε ήδη έχει εξαγγελθεί, το πρόγραμμα για τη φιλοξενία αιτούντων άσυλο σε ξενοδοχεία με αντίτιμο 12 ευρώ ανά άτομα την ημέρα για ένα εξάμηνο ή για ένα χρόνο. Στην ανταμοιβή δεν περιλαμβάνονται έξοδα σίτισης ή άλλα έξοδα.

Σύμφωνα με τον ειδικό Γραμματέα Υποδοχής, Μάνο Λογοθέτη, πρόκειται για ένα πρόγραμμα ελκυστικό για τους ξενοδόχους που έχουν μικρές μονάδες, όπως φαίνεται άλλωστε και από το ενδιαφέρον που ήδη έχει υπάρξει από πολλές περιοχές. Ενδεικτικά τουριστικοί πράκτορες προσφέρουν στα πακέτα που προτείνουν σε νησιά 18-23 ευρώ το δίκλινο με όλες τις παροχές ενός ξενοδοχείου.

Σενάρια για δομές σε Αγρίνιο και Μεσολόγγι

Σύμφωνα με συνάντηση του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, με τους περιφερειάρχες συμφώνησαν στην ανάληψη άμεσων μέτρων με την ισοκατανομή των προσφύγων και των μεταναστών από τα νησιά προς την ενδοχώρα.

Στο πλαίσιο αυτό, επανήλθε η φημολογία για πιθανούς χώρους φιλοξενίας μεταναστών στην περιοχή του Αγρινίου. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι αστυνομικές αρχές φέρονται ήδη να εξετάζουν πιθανά ξενοδοχεία που θα μπορούσαν να φιλοξενήσουν μετανάστες και προς αυτή την κατεύθυνση υπήρξαν ήδη βολιδοσκοπήσεις σε ξενοδόχους, οι οποίοι είναι διατεθειμένοι να υποδεχτούν μετανάστες και πρόσφυγες υπό προϋποθέσεις.

Σχετικό ερώτημα έγινε και στο Δημοτικό Συμβούλιο με την Χριστίνα Σταρακά να επισημαίνει την σ’ αυτό το θέμα όλο το Δημοτικό Συμβούλιο να έχει μία ενιαία στάση και ότι το θέμα θα πρέπει να προσεγγιστεί με ευαισθησία και αλληλλεγγύη.

Αντίθετος στη φιλοξενία προσφύγων είναι ο Δήμαρχος Αγρινίου, Γιώργος Παπαναστασίου, ο οποίος επεσήμανε ότι κατανοεί τη σοβαρότητα του προβλήματος και έτσι το αντιμετωπίζει τονίζοντας όμως ότι αυτή η περιοχή και αυτός ο τόπος δικαιούται τη φροντίδα του κράτους και της κάθε κυβέρνησης.

Στην εξίσωση μπαίνει και το Μεσολόγγι αφού σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, το στρατόπεδο Μεσολογγίου συγκαταλέγεται στα 11 υποψήφια κενά ή ανενεργά στρατόπεδα του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Αμυνας, συγκεντρώνουν τις περισσότερες πιθανότητες να μετατραπούν σε κλειστά προαναχωρησιακά κέντρα προκειμένου να μεταφέρονται εκεί όσοι μπήκαν παράνομα στη χώρα και δεν δικαιούνται άσυλο, ή η αίτησή τους απορρίπτεται.

 
Μοιραστείτε το άρθρο...
Ετικέτες: #

Newsroom

Σκοπός μας είναι η προβολή και ανάδειξη της ιστορικής κληρονομιάς, του περιβαλλοντικού πλούτου καθώς και της πολιτιστικής και πολιτισμικής παράδοσής μας. Στόχος μας είναι η ενημέρωση των επισκεπτών και η έμπρακτη συμβολή ούτως ώστε ο νομός Αιτωλοακαρνανίας να γίνει ένας δημοφιλής τουριστικός προορισμός.
iAitoloakarnania.gr

Φανταστικά τοπία, σπουδαία ιστορία, υπέροχοι άνθρωποι!