Στο πλαίσιο του προγράμματος του Δήμου Αγρινίου «Τοπικά αγροδιατροφικά προϊόντα στο Δήμο Αγρινίου: ανάδειξη και αξιοποίηση» θα πραγματοποιηθεί Ημερίδα στο Άνω Κεράσοβο με τίτλο: ‘Η καλλιέργεια της καστανιάς και οι εχθροί της’ την Παρασκευή 18 Οκτωβρίου και ώρα 10:00 πμ.
Πρόκειται για επιμορφωτικά σεμινάρια και άλλες δράσεις σχετικά με τα τοπικά αγροδιατροφικά προϊόντα και την προώθησή τους σε ομάδες παραγωγών και σχολεία. Η ημερίδα υλοποιείται σε συνεργασία με τη Δ/νση Δασών, Δασαρχείο Μεσολογγίου και τον Αγροτικό Συνεταιρισμό Μεσολογγίου και Ναυπακτίας.
Το κάστανο Αρακύνθου Μακρυνείας είναι από τα βασικότερα προϊόντα που παράγει η περιοχή Αρακύνθου καλύπτοντας μια έκταση περίπου 5000 στρεμμάτων. Έχει υψηλή διατροφική αξία, είναι σημαντική πηγή βιταμινών πλούσιο σε πολυακόρεστα και μονοακόρεστα λιπαρά οξέα, ελεύθερο γλουτένης και παρέχει αρκετή ενέργεια άμεσα αξιοποιήσιμη από τον οργανισμό, και δεν περιέχει χοληστερόλη. Η ενημέρωση θα εστιαστεί στην αποτελεσματική αντιμετώπιση των εχθρών της καστανιάς καθώς και στην μεταποίησή του παράγοντες σημαντικοί για την αύξηση της παραγωγής και την ανάδειξη της ποιότητας του κάστανου του Αρακύνθου.
Ένα από τα κύρια θέματα της ημερίδας είναι η «σφήκα της καστανιάς», Dryocosmus kuriphilus, ένας νέος εχθρός που προσβάλει το δέντρο της καστανιάς, και ο ενδεδειγμένος βιολογικός τρόπος αντιμετώπισής του (η εξαπόλυση και εγκατάσταση του παρασιτοειδούς εντόμου Torymus sinensis (Hymenoptera, Torymidae).
Αναλυτικά το πρόγραμμα των ενημερώσεων :
- ‘Η καλλιέργεια της καστανιάς και οι κύριοι εχθροί και ασθένειές της’ Γεωπόνος του Τμήματος Αγροτικής Παραγωγής, Δήμος Αγρινίου
- ‘Η σφήκα της καστανιάς’ Θ.Γ. Φούντας, Δασάρχης Μεσολογγίου, ΠΕ Δασολόγων και Γ. Δεληγιάννης ΠΕ Δασολόγων, Δασαρχείο Μεσολογγίου, Δ/νση Δασών.
- ‘Συντήρηση και μεταποίηση κάστανων’ Β. Σ. Τσούφη, Γεωπόνος – Τεχνολόγος Τροφίμων Α.Σ. Μεσολογγίου-Ναυπακτίας -η Ένωση’’
Τα τοπικά προϊόντα είναι προϊόντα με ευεργετικές ιδιότητες, υγιεινά, ποιοτικά, που συντηρούν τη βιοποικιλότητα και είναι φιλικά προς το περιβάλλον, λόγω της φυσικότητάς τους, της τοπικής προετοιμασίας τους και τις συντομότερες διαδρομές διακίνησής τους. Η παραγωγή μικρής κλίμακας διαφυλάττει τοπικές παραδοσιακές τεχνικές και πρακτικές, τεχνογνωσία, εξοπλισμό και συνήθειες, νοοτροπίες και τρόπους έκφρασης, μιας παράδοσης που μεταβιβάζεται από γενιά σε γενιά αποτελώντας βασικό στοιχείο της ταυτότητας των τοπικών κοινωνιών και μοχλό ανάπτυξης.