Loading...

Το Μεσολόγγι τίμησε το νησί Κάλαμος


Μοιραστείτε το άρθρο...

Η «Διέξοδος» και ο Ναυτικός Όμιλος Μεσολογγίου με το βλέμμα τους στραμμένο στη Ιστορία οργάνωσαν εκδήλωση τιμής και ευγνωμοσύνης.

Παρουσία πλήθους κόσμου και σε κλίμα απόλυτου σεβασμού το Ιστορικό Μουσείο «Διέξοδος» και ο Ναυτικός Όμιλος Μεσολογγίου διοργάνωσαν το Σάββατο 27 Ιουλίου στον Κάλαμο  μία λιτή εκδήλωση με σκοπό να τιμήσουν  το νησί που φιλοξένησε χιλιάδες Μεσολογγίτες κατά τη διάρκεια των Πολιορκιών, της Εξόδου και μέχρι την Απελευθέρωση της Ιερής Πόλης το 1829.

Η εκδήλωση  ξεκίνησε  το πρωί του Σαββάτου με Ιστιοπλοϊκό αγώνα στον οποίο συμμετείχαν σκάφη του Ιστιοπλοϊκού Ομίλου Πατρών και συνεχίστηκε το απόγευμα με παρέλαση που πραγματοποίησαν  στον περιφερειακό δρόμο του λιμανιού  η φιλαρμονική του Μουσικού Ομίλου «Ιωσήφ Ρωγών» και τα χορευτικά τμήματα του Πνευματικού Κέντρου Μεσολογγίου και του συλλόγου Χοβολιωτών Αστακού.

Στη συνέχεια στον μικρό κήπο των πεσόντων αγωνιστών του νησιού που βρίσκεται στην πίσω πλευρά του Ιερού Ναού έγιναν τα αποκαλυπτήρια ενός περικαλλούς μνημείου τιμής και ευγνωμοσύνης που φιλοτέχνησε  για λογαριασμό των οργανωτών ο εικαστικός Βαγγέλης  Ρόμπολας.

Η τελετή των αποκαλυπτηρίων περιελάμβανε δέηση που πραγματοποίησε ο Μητροπολίτης Λευκάδος και Ιθάκης  Θεόφιλος,  ομιλία  από τον ιδρυτή της «Διεξόδου» Νίκο Κορδόση  χαιρετισμούς  από τον βουλευτή Αθανάσιο Καββαδά ως εκπρόσωπο της Βουλής, τον πρόεδρο του Ναυτικού Ομίλου Μάκη Κοτσίρη και τον Πρόεδρο της Κοινότητας Καλάμου Γιάννη Κανδηλιώτη καθώς και καταθέσεις στεφάνων από τον αντιδήμαρχο Μεσολογγίου, τον Δήμαρχο Λευκάδος, τον εκπρόσωπο της Βουλής και τους συνδιοργανωτές της εκδήλωσης  πολιτιστικούς φορείς.   

Το μνημείο που δεσπόζει στον χώρο,  ήταν τυλιγμένο με την σημαία του Μεσολογγίου,  η στιγμή  δε της  αποκάλυψής του  ήταν εξαιρετικά συγκινητική  γιατί  η  καλλίφωνη  χορωδία του Πνευματικού Κέντρου απέδιδε   το «Ω Κολυμβήθρα Ιερά του Γένους Μεσολόγγι».

Η εκδήλωση συνεχίστηκε  στο λιμάνι του νησιού με ομιλία  του  Γενικού  Γραμματέα του Ναυτικού Ομίλου Νίκου Χαντζή στην Αγγλική γλώσσα για τους αλλοδαπούς παραθεριστές του νησιού,  χαιρετισμό του  Μητροπολίτη Λευκάδος Θεόφιλου,   παραδοσιακούς  χορούς, συναυλία, χορωδιακά τραγούδια και απονομές τιμητικών διακρίσεων ενώ αργά το βράδυ  μια υπέροχη μουσική βραδιά που επιμελήθηκαν και απέδωσαν οι μουσικοί Θωμάς Θεοφυλάτος,  Δημήτρης Μανωλάτος, Δημήτρης Ραϊδης και Σπύρος Χολέβας «δωρίθηκε» στους 150 Μεσολογγίτες και Αστακιώτες που συμμετείχαν ενεργά στις εκδηλώσεις.

Αξίζει τέλος να σημειωθεί ότι ο Επίσκοπος Θεόφιλος που κατάγεται και αυτός από τον Κάλαμο συγκινημένος από την ενέργεια του Ναυτικού Ομίλου και της «Διεξόδου» πραγματοποίησε την Κυριακή το πρωί πανηγυρική αρχιερατική λειτουργία αφιερωμένη στους πεσόντες ήρωες της Φρουράς του Μεσολογγίου.

 Έτσι με την εκδήλωση αυτή  και την ανέγερση του μνημείου το σημαντικό  κομμάτι της  ιστορίας του Καλάμου που συνδέεται με την Ιερή Πόλη του Μεσολογγίου, μπήκε στην θέση του, και από εδώ και πέρα θα υπάρχει  ένα σημάδι, που θα το διατηρεί  για πάντα  στην  μνήμη των ανθρώπων.
Μοιραστείτε το άρθρο...
Ετικέτες: # # #

Newsroom

Σκοπός μας είναι η προβολή και ανάδειξη της ιστορικής κληρονομιάς, του περιβαλλοντικού πλούτου καθώς και της πολιτιστικής και πολιτισμικής παράδοσής μας. Στόχος μας είναι η ενημέρωση των επισκεπτών και η έμπρακτη συμβολή ούτως ώστε ο νομός Αιτωλοακαρνανίας να γίνει ένας δημοφιλής τουριστικός προορισμός.
iAitoloakarnania.gr

Φανταστικά τοπία, σπουδαία ιστορία, υπέροχοι άνθρωποι!