Τώρα που καταλάγιασε ο κουρνιαχτός των αλλεπάλληλων εκλογικών αναμετρήσεων, έφτασε η ώρα για τη συγκρότηση ενός νέου σχήματος διοίκησης που θα αναλάβει το τιμόνι του δήμου από την 1η Σεπτεμβρίου και κατά συνέπεια θα συμβάλλει στην ανάπτυξη ενός ειδικού σχεδιασμού και προγράμματος, που θα μετατρέψει το Δήμο Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου σε ένα Δήμο-πρότυπο διαφάνειας, δημοκρατίας και συμμετοχής του πολίτη.
Γράφει ο Θανάσης Μπίκας
Δημοσιογράφος
Μέλος της Ένωσης Ευρωπαίων Δημοσιογράφων
Αφήνοντας πίσω τα κακώς κείμενα των δημοτικών εκλογών που δημιούργησαν ένα πρωτόγνωρο δίπολο στα χρονικά. Έναν βαθύ διχασμό με υπόνοιες για δωροδοκίες, στρατευμένο Τύπο, ακόμη και κρούσματα βίας σε εκλογικά τμήματα. Τα αφήνουμε στην άκρη και αφήνουμε τον κόσμο να κρίνει τον καθένα. Άλλωστε γνωριζόμαστε όλοι πολύ καλά μεταξύ μας.
Πλέον απαιτείται ενότητα, συνεννόηση και σύνεση για την επόμενη ημέρα στη πόλη και τα χωριά μας. Το Μεσολόγγι και οι «ελεύθεροι δημότες» του έχουν ανάγκη από περισσότερη δημοκρατία. Δεν θα αφήσουμε τις κλίκες να «ριζώσουν» σε αυτόν τον τόπο για να εκπληρώνουν προσωπικές φιλοδοξίες εις βάρος του λαού.
Από Σεπτέμβρη ένα νέο σκηνικό διαμορφώνεται στο Δήμο μας όπου οι εκλεγμένοι (και οι μη εκλεγμένοι) δημοτικοί σύμβουλοι συμπολίτευσης και αντιπολίτευσης πρέπει να συνεργαστούν αρμονικά για την πρόοδο του Δήμου μας, για να αντιμετωπιστούν τα τεράστια και οξυμένα προβλήματα υποδομών του Μεσολογγίου τα οποία και αποτελούν την μεγάλη πρόκληση της νέας δημαρχιακής περιόδου 2019-2023.
Περισσότερη δημοκρατία
Δυστυχώς τα τελευταία χρόνια καλλιεργήθηκε μια νοοτροπία που λειτουργούσε με τον τρόπο της επιβολής των απόψεων, χρησιμοποιώντας κάθε πρόσφορο μέσο, με αποτέλεσμα την ελλιπή ενημέρωση, την απόκρυψη στοιχείων, τις μυστικές συναλλαγές, τη διαπλοκή και διαφθορά, τη δημιουργία πελατειακών σχέσεων που έχουν οδηγήσει την αυτοδιοίκηση στο σημείο να μην μπορεί να ικανοποιήσει ούτε τις αυτονόητες αρμοδιότητες που διαθέτει.
Αποτελεί αδήριτη ανάγκη η αλλαγή πλεύσης, με την οικοδόμηση μιας νέας νοοτροπίας, της πραγματικής και ουσιαστικής διαβούλευσης για όλα τα θέματα, που θα οδηγήσει στον σωστό σχεδιασμό και στην υλοποίηση του προγράμματος που θα ψηφίσει το δημοτικό συμβούλιο. Προ πάντων όμως καθιστώντας τους δημότες συνομιλητές και συνεργάτες στη διαδικασία ανάπτυξης της περιοχής.
Πρέπει η επόμενη ημέρα να συνδιαμορφωθεί μαζί με τους πολίτες και όχι να αποφασίζουν ερήμην τους. Η δημοτική αρχή πρέπει να βρίσκεται σε κάθε γωνιά του Δήμου και να μιλήσει και με τον τελευταίο δημότη. Να ακούσει τα προβλήματα που αντιμετωπίζει στη γειτονιά του, στην καθημερινότητά του, στην προσβασιμότητά του στην πόλη. Να καταγραφούν οι ιδιαιτερότητες και να καταπολεμηθούν οι ανισότητες της κάθε περιοχής.
Ωστόσο, πρέπει να καταστήσουμε σαφές ότι δε μπορεί να ανήκουν στο σχήμα της επόμενης μέρας όσοι άσκησαν διοίκηση και ευθύνονται άμεσα ή έμμεσα για πλήγματα στην αξιοπιστία του δήμου μας. Η επόμενη μέρα πρέπει να είναι καθαρή και χωρίς την παραμικρή σκιά.
Το Μεσολόγγι αλλάζει!
Είμαι πεπεισμένος ότι το Μεσολόγγι, το Αιτωλικό και οι Οινιάδες θα ανταποκριθούν στις προκλήσεις του μέλλοντος. Κι αυτό θα γίνει με την Τοπική Αυτοδιοίκηση να συνεχίσει να έχει πρωταγωνιστικό ρόλο στα έργα ανάπτυξης, καθώς μόνο οι δήμοι και οι τοπικές κοινωνίες μπορούν να γίνουν θεματοφύλακες κατά της άναρχης δόμησης, της καταστροφής του περιβάλλοντος και της υποβάθμισης της ποιότητας ζωής των κατοίκων.
Χρειάζεται βεβαίως η οικονομική και λειτουργική αυτοδυναμία και η διοικητική αυτοτέλεια του θεσμού.Χρειάζεται επίσης η δυνατότητα ενεργοποίησης των χρηματοδοτικών εργαλείων. Χρειάζεται η ενίσχυση του ρόλου του δημοτικού συμβουλίου και προφανώς ένας δήμαρχος χωρίς υπερεξουσίες που θα γίνει οιονεί δικτάτορας.
Πάνω απ’ όλα η διοίκηση οφείλει να συμβαδίζει με την κοινωνία. Να δώσει έμφαση στην τεχνολογία, στην καινοτομία και στα ψηφιακά εργαλεία. Στόχος θα πρέπει να είναι η φιλοξενία, η προώθηση και η ενθάρρυνση νέων ιδεών για να μείνει η νεολαία στον τόπο μας. Όπως επίσης, η ανάπτυξη τοπικά παραγόμενων προϊόντων με σύγχρονες πρακτικές, ή ακόμη καλές πρακτικές παραγωγών πρωτογενούς τομέα, μεταποίησης και τυποποίησης.
Ας συμφωνήσουμε στο εξής. Η πόλη, έστω και με αργά βήματα, θα αλλάξει εικόνα. Θα αλλάξει ριζικά εικόνα ολοκληρώνοντας βασικές υποδομές τόσο στο οδικό δίκτυο, όσο στο παραλιακό μέτωπο. Θα αναβαθμιστεί εκσυγχρονίζοντας τις υπηρεσίες του Δήμου, αυξάνοντας το πράσινο και τους ελεύθερους χώρους αναψυχής στην πόλη, εκσυγχρονίζοντας τις μεθόδους διαχείρισης των οικιακών απορριμμάτων μας με καινοτόμες δράσεις ανακύκλωσης και διαλογής στην πηγή.
Ωστόσο λίγο πριν το τέλος αυτών των γραμμών θα ήθελα να σταθώ στο εξής. Ο Δήμος δεν αρχίζει από την «Ζέστη» και τελειώνει στις «Αλυκές». Δήμος Μεσολογγίου είναι και το Ευηνοχώρι. Και το Αιτωλικό. Και η Κατοχή. Και το Νεοχώρι. Και άλλα πολλά χωριά εντός των ορίων που έχουν αφεθεί στο έλεος της μοίρας τους. Άρα θα πρέπει να αποτελέσει άμεση προτεραιότητα της νέας δημοτικής αρχής η διοικητική αποκέντρωση στην παροχή των κοινωνικών υπηρεσιών και των πολιτιστικών δράσεων.
Το Μεσολόγγι θα αλλάξει και θα αλλάξει χωρίς τυμπανοκρουσίες, φανφάρες και κακοστημένες παραστάσεις. Θα αλλάξει μη έχοντας ανάγκη τους πολιτικούς κομήτες της περιοχής. Θα αλλάξει δίχως την υφαρπαγή ψήφων με σκοτεινές διαδικασίες. Το Μεσολόγγι θα το αλλάξουμε εμείς, οι πολίτες του. Μέχρι τότε έχουμε να μάθουμε πολλά ο ένας από τον άλλον. Μπορούμε όμως να πραγματοποιήσουμε την υπέρβαση για το καλό της ενότητας και της προόδου της τοπικής κοινωνίας, με σεβασμό ταυτόχρονα στην ετυμηγορία του λαού.
Το οφείλουμε στο Μεσολόγγι μας…
Το οφείλουμε στα χωριά μας…
Το οφείλουμε στις επόμενες γενιές…