Loading...

Νεκτάριος Φαρμάκης: «Η Αιτωλοακαρνανία θα βρεθεί στην πρώτη γραμμή της μεγάλης αλλαγής»


Μοιραστείτε το άρθρο...

Ο υποψήφιος Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας, κ. Νεκτάριος Φαρμάκης, παραχώρησε μια εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη στην εφημερίδα «η Αιτωλοακαρνανία».

Συνέντευξη στον δημοσιογράφο Θανάση Μπίκα

Είναι ένας προσιτός άνθρωπος που τον διακρίνει η σεμνότητα, το ήθος και η ευγένεια. Είναι ένας νέος με όραμα για τον τόπο που μεγάλωσε και δραστηριοποιείται. Πιστεύει ακράδαντα ότι η Αιτωλοακαρνανία είναι ευλογημένος τόπος, γεμάτος αντιθέσεις, με απεριόριστες δυνατότητες τόσο σε επίπεδο φυσικών πόρων όσο και σε επίπεδο ανθρώπινου δυναμικού.

Ο Νεκτάριος Φαρμάκης γεννήθηκε το 1980, από Αγρινιώτες γονείς, τον Αθανάσιο Χ. Φαρμάκη και την Αρετή Φαρμάκη το γένος Παπαχρήστου. Τελείωσε την πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση στο Αγρίνιο. Είναι κάτοχος πτυχίου Νομικής του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, μέλος του Δικηγορικού Συλλόγου Αγρινίου, δικηγόρος παρ’ Εφέταις και ασκεί μάχιμη Δικηγορία από το 2006. Ζει στο Αγρίνιο και είναι παντρεμένος με την Εύη Χρ. Παππά, δικηγόρο του Δ.Σ Αγρινίου και έχει δυο παιδιά.

Στις εκλογές του Νοεμβρίου του 2010, σε ηλικία 30 ετών, εξελέγη πρώτος σε σταυρούς προτίμησης περιφερειακός σύμβουλος με την παράταξη «ΖΟΥΜΕ ΔΥΤΙΚΑ» στην Αιτωλοακαρνανία. Το 2014 εκλέχθηκε Περιφερειακός Σύμβουλος με τον συνδυασμό του Ανδρέα Κατσανιώτη.

Με μια παρουσία οκτώ και πλέον χρόνων στη Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος, ο Νεκτάριος Φαρμάκης αποφάσισε να βγει στη πρώτη γραμμή για να αναλάβει τα ηνία της Περιφέρειας. Ως εκλεκτός της Νέας Δημοκρατίας και του «αέρα» ανανέωσης του Κυριάκου Μητσοτάκη, διεκδικεί με αξιώσεις τη νίκη, καθώς οι μετρήσεις δείχνουν μια ανοδική πορεία του συνδυασμού «Όλα από την αρχή».

Γιατί επιλέξατε να δώσετε τη μάχη για την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας;

«Γιατί σε αυτόν τον τόπο βρίσκεται η ζωή μου, η οικογένειά μου, οι φίλοι μου, οι άνθρωποι που με ξέρουν και τους ξέρω. Και γιατί, η Περιφέρεια είναι ο  αυτοδιοικητικός χώρος που γνωρίζω  και μέσα από τον οποίο εκφράζομαι επί 8 χρόνια, έχοντας πλέον πολύ καλή γνώση όλων των ζητημάτων».

Τι εισπράττεται από τον κόσμο ως υποψήφιος Περιφερειάρχης;

«Αυτό που εξαρχής φανταζόμουν. Την ανάγκη για μια μεγάλη αλλαγή. Τη δίψα για αλλαγή προσώπων και κυρίως, νοοτροπιών. Οι πολίτες της Δυτικής Ελλάδας χρειάζονται μία διοίκηση που να μετατρέψει την Περιφέρεια σε κάτι που θα το αισθάνονται δικό τους και οικείο. Αλλά και μία διοίκηση με αποτελεσματικότητα, που επιτέλους θα ξεκολλήσει τον τόπο από την υπανάπτυξη».

Αποτελεί πρόκληση για έναν Αιτωλοακαρνάνα να αναλάβει τα ηνία της Περιφέρειας;

«Έτσι κι αλλιώς αποτελεί πρόκληση αλλά και μεγάλη ευθύνη για οποιονδήποτε να εκπροσωπήσει τα ανεκπλήρωτα όνειρα των πολιτών της Δυτικής Ελλάδας. Πόσο μάλλον για έναν εκπρόσωπο της νεότερης γενιάς, που προέρχεται από την περιφέρεια της… Περιφέρειας. Δεν το έκρυψα ποτέ. Είναι τιμή μου που είμαι Αιτωλοακαρνάνας και πιστεύω πως η Αιτωλοακανρνανία θα βρεθεί στην πρώτη γραμμή της μεγάλης αλλαγής που θα συντελεστεί τον Μάιο στην Περιφέρεια».

Τα αντιπλημμυρικά έργα, η μεταφορά μαθητών, το οδικό δίκτυο έθεσαν ακόμη και σε κίνδυνο τη ζωή των κατοίκων του νομού μας. Υπάρχει δε ένα βαρύ κλίμα σχετικά με την κατανομή έργων από την Περιφέρεια. Ως εκλεγμένος Περιφερειακός Σύμβουλος ποιες ήταν οι αντιδράσεις/παρεμβάσεις σας;

«Επί 8 χρόνια, είμαι ο άνθρωπος με τις περισσότερες ερωτήσεις και παρεμβάσεις στο Περιφερειακό Συμβούλιο, που επανειλημμένα έχει θίξει όσα αναφέρετε και ακόμα περισσότερα. Και όπως καλά ξέρετε, όλα αυτά είναι ζητήματα που έχω ήδη θίξει κατά την παρούσα προεκλογική περίοδο, που δεν τα έμαθα τώρα βέβαια, αλλά τα έχω δουλέψει επί χρόνια, μέσα και έξω από το Περιφερειακό Συμβούλιο. Γι’ αυτό και έχω ήδη παρουσιάσει συγκεκριμένες προτάσεις και έχω υπογραμμίσει ότι αποτελεί υποχρέωση της περιφερειακής Αρχής να έχει ετήσιο και συγκεκριμένο προγραμματισμό αντιπλημμυρικών και οδικών εργασιών, αλλά και να προγραμματίζει έγκαιρα τους διαγωνισμούς μεταφοράς μαθητών. Μία υποχρέωση, στην οποία η απερχόμενη περιφερειακή Αρχή ουδέποτε ανταποκρίθηκε, παρά τις δεκάδες ανακοινώσεις περί έγκαιρου προγραμματισμού και συνολικού σχεδιασμού. Μόνο λόγια, λόγια, λόγια… Και η Αιτωλοακαρνανία δεν το ξεχνάει αυτό».

Πάμε να τα φτιάξουμε όλα από την αρχή, καλύτερα, πιο όμορφα και πιο ανθρώπινα!

Το σύνθημά σας είναι «Όλα από την αρχή». Θεωρείτε ότι δεν έγινε τίποτα σωστά τα τελευταία χρόνια; Αλήθεια πως θα κρίνατε το έργο της νυν περιφερειακής αρχής;

«Νομίζω ότι από όσα ήδη είπα, αποτυπώνεται η άποψή μου ότι η σημερινή περιφερειακή αρχή, ποτέ δεν κατάφερε να διοικήσει σωστά και επάξια τη Δυτική Ελλάδα. Αλλά αυτό δεν είναι κάτι που το λέω μόνο εγώ. Το αποτυπώνουν και όλα τα στοιχεία. Τελευταίοι σε ΑΕΠ, σε εισοδήματα, σε ρυθμούς ανάπτυξης. Και πρώτοι σε ανεργία και σε φυγή νέων προς τις άλλες περιοχές της χώρας και το εξωτερικό.

Η ονομασία του συνδυασμού μας, «Όλα από την αρχή», ήταν μια φράση που άκουγα διαρκώς από την πρώτη στιγμή που ανακοινώθηκε η υποψηφιότητά μου ως Περιφερειάρχης. Την υιοθέτησα γιατί πιστεύω ότι αντιπροσωπεύει αυτό που όλοι αισθανόμαστε και λέμε: Πάμε να τα φτιάξουμε όλα από την αρχή, καλύτερα, πιο όμορφα και πιο ανθρώπινα!».

Κύριε Φαρμάκη, θα θέλαμε να μας ιεραρχήσετε επιγραμματικά, τα προβλήματα και τις ανάγκες της Δυτικής Ελλάδας. Ποιο είναι το πλάνο σας για την επίλυσή τους;

«Νούμερο ένα πρόβλημα είναι η ανεργία. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να υπάρξει σχέδιο ανάπτυξης της τοπικής επιχειρηματικότητας – γιατί στην τοπική επιχειρηματικότητα πρέπει να στηριχτούμε σε πολύ μεγάλο βαθμό – αλλά και προσέλκυσης επενδύσεων. Η αξιοποίηση κάθε διαθέσιμου πόρου προς όφελος της ανάπτυξης των τοπικών επιχειρήσεων και μία επιθετική πολιτική εξωστρέφειας, θα αποτελέσουν προτεραιότητά μας. Προς αυτή την κατεύθυνση, έχω ήδη υπογραμμίσει την ανάγκη μίας πλήρους χαρτογράφησης της τοπικής επιχειρηματικότητας για να διαπιστώσουμε τις δυνάμεις μας και τις αδυναμίες μας, τη δημιουργία ενός τοπικού Οργανισμού Προώθησης των Εξαγωγών, τη δημιουργία ενός πλήρους φακέλου με το προφίλ της περιοχής που θα φτάσει σε πρεσβείες και επιχειρήσεις του εξωτερικού, την ενθάρρυνση και στήριξη νέων συνεργατικών σχημάτων, τη δημιουργία μίας κοινής «ετικέτας» για τοπικά προϊόντα  και επιχειρήσεις που θέλουν να ενταχθούν σε μία νέα προσπάθεια σύγχρονου μάρκετινγκ που θα ξεκινήσουμε, εκμεταλλευόμενοι κάθε δυνατότητα και κυρίως τις δυνατότητες του διαδικτύου, αλλά και την αναζωογόνηση παραδοσιακών παραγωγών που έχουν ατονήσει ή και χαθεί. Θα αρκεστώ σε αυτά προς το παρόν, αφενός γιατί πρέπει να μιλάω επί ώρες και αφετέρου, γιατί το σχέδιό μας μοιάζει με μία αλυσίδα, με πολλούς – πολλούς κρίκους. Για παράδειγμα, η επιχειρηματική ανάπτυξη στην οποία αναφέρομαι και η οποία θα δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας, πρέπει να στηριχθεί στις αναγκαίες υποδομές. Και δεν αναφέρομαι μόνο στις μεγάλες υποδομές, αλλά και στις μικρές. Πως μπορούμε να μιλάμε για μεταποίηση, τυποποίηση και εξαγωγές, όταν ο αγρότης δεν έχει δρόμο για να φτάσει καλά – καλά μέχρι το χωράφι του ή δεν μπορεί να το ποτίσει; Γι’ αυτό και ο σχεδιασμός μας ξεκινάει από το «Α» και τελειώνει στο «Ω». Γι’ αυτό και επαναλαμβάνω, λέμε: Όλα από την αρχή!».

Ποιες είναι οι δεσμεύσεις σας αν εκλεγείτε Περιφερειάρχης; Ποιες θα είναι οι προτεραιότητές σας;

«Ήδη σας ανέφερα την Νο1 προτεραιότητά μας. Νέες δουλειές. Για να πλουτίσει ο τόπος μας και να προκόψουν οι άνθρωποί του, ειδικά οι νέοι. Από εκεί και πέρα, μία άλλη μεγάλη προτεραιότητα θα είναι να αλλάξουμε την φιλοσοφία διοίκησης της Περιφέρειας. Να «πάμε» την Περιφέρεια κοντά στον απλό πολίτη. Να την αισθανθεί ως πραγματικό «εκπρόσωπο» και «σύμμαχό» του. Να την αισθανθεί ως μία πραγματική τοπική διακυβέρνηση, που έχει κύρος και άποψη, που μπορεί να διεκδικεί και να κερδίζει».

Ποια η πολιτική σημασία των περιφερειακών εκλογών; Τελικά ψηφίζουμε πρόσωπα ή πολιτικές;

«Τα πρόσωπα, πέρα από τα προσωπικά χαρακτηριστικά τους, εκπροσωπούν και πολιτικές. Και αυτό είναι κάτι που δεν πρέπει να το κρύβουμε. Εγώ είμαι ένας κοινωνικός φιλελευθεριστής που πιστεύει ότι το κοινό καλό προέρχεται από την ατομική προσπάθεια, η οποία εξελίσσεται σε ομαδική. Είμαι ένας νέος επιστήμονας και επαγγελματίας που στηρίχθηκα στα χέρια και το μυαλό μου. Και γι’ αυτό πιστεύω στα χέρια και τα μυαλά των ανθρώπων. Δεν προέρχομαι από κανέναν κομματικό σωλήνα και δεν κόλλησα κομματικά ένσημα, αλλά πραγματικά. Από την άλλη πλευρά, ο κ. Κατσιφάρας, γνωστός επί δεκαετίες πια, είναι πολιτικός εκπρόσωπος μίας συγκεκριμένης σχολής και φιλοσοφίας που αποδεδειγμένα απέτυχε και μας βύθισε στην κρίση. Ένας «επαγγελματίας πολιτικός», επιτρέψτε μου την έκφραση, ο οποίος την ώρα που η πολιτική του κοιτίδα δίνει αγώνα επιβίωσης και ανάταξης έσπευσε να δώσει διαπιστευτήρια σε ένα άλλο κόμμα, μήπως και διασωθεί. Επιλογή του και δικαίωμά του, βέβαια. Όμως είναι και μία επιλογή που δείχνει ότι δεν αποτελεί προτεραιότητά του η εκπροσώπηση της κοινωνίας, αλλά η δική του  πολιτική επιβίωση».

Με ποια βασικά κριτήρια επιλέγετε τους συνεργάτες σας και συγκροτείτε το ψηφοδέλτιο σας;

«Τρία είναι όλα κι όλα τα κριτήρια:  Πρώτον, προέρχονται από την πραγματική κοινωνία και εκπροσωπούν τμήματά της, δεύτερον, έχουν γνώσεις αλλά και διάθεση να εργαστούν σκληρά και τρίτον, όλοι μαζί δημιουργούμε μία καλή ομάδα. Και οι καλές ομάδες, πάντα νικούν! Βλέπετε, δεν πιστεύω στα one man show, αλλά στις ομάδες. Ούτε και ποτέ θα ισχυριστώ πως τα ξέρω όλα και μπορώ να τα κάνω όλα. Όλοι μαζί όμως, οι άνθρωποι της παράταξής μας, μπορούμε! Έχουμε μία εξαιρετική ομάδα, γεμάτη… ταλεντάρες και γι’ αυτό πιστεύουμε στο πρωτάθλημα!».

Κλείνοντας, ποιο μήνυμα στέλνετε σήμερα, ως υποψήφιος Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας, προς τους Αιτωλοακαρνάνες;

«Είμαι βέβαιος πως το μήνυμα που η Αιτωλοακαρνανία έστειλε σε όλη τη Δυτική Ελλάδα στις περιφερειακές εκλογές πριν τέσσερα χρόνια, όχι απλά θα το επαναλάβει, αλλά τώρα θα το στείλει ακόμα ισχυρότερο. Είμαι σίγουρος πως η Αιτωλοακαρνανία θα γίνει ο βασικός φορέας της μεγάλης αλλαγής και οι Αιτωλοακαρνάνες, εντός και εκτός Αιτωλοακαρνανίας θα γίνουν οι πρωταγωνιστές αυτής της αλλαγής. Και το μόνο μήνυμα που έχω να στείλω στους Αιτωλοακαρνάνες είναι: Πιστέψτε το, μπορούμε! Ο τόπος μας αξίζει πολλά και μόνο εμείς θα τον πάμε πολύ ψηλά, γιατί το θέλουμε και το διεκδικούμε!».


Δημοσίευμα στην εφημερίδα «η Αιτωλοακαρνανία»
Τεύχος 9 | Απρίλιος 2019
Μοιραστείτε το άρθρο...
Ετικέτες: # # # # #

Newsroom

Σκοπός μας είναι η προβολή και ανάδειξη της ιστορικής κληρονομιάς, του περιβαλλοντικού πλούτου καθώς και της πολιτιστικής και πολιτισμικής παράδοσής μας. Στόχος μας είναι η ενημέρωση των επισκεπτών και η έμπρακτη συμβολή ούτως ώστε ο νομός Αιτωλοακαρνανίας να γίνει ένας δημοφιλής τουριστικός προορισμός.
iAitoloakarnania.gr

Φανταστικά τοπία, σπουδαία ιστορία, υπέροχοι άνθρωποι!