Οι ομορφιές του ορεινού Βάλτου αποτυπώνονται στο ντοκιμαντέρ «Κάποτε το λέγαν Σακαρέτσι …» που δημιούργησε ο σκηνοθέτης Νώντας Σαρλής, ο οποίος αναφέρεται στο χτες και το σήμερα του τόπου καταγωγής του, το Περδικάκι Βάλτου.
Η Βιβλιοθήκη Σπάρτου διοργανώνει εκδήλωση για την προβολή του ντοκιμαντέρ το Σάββατο 30 Μαρτίου 2019 στις 20:30 στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του Δημαρχείου Αμφιλοχίας.
Θα ακολουθήσει προβολή στην Αθήνα, στην αίθουσα του Δημαρχείου Ηλιούπολης που θα οργανώσει ο Σύλλογος Περδικακιωτών «Αγία Παρασκευή», την Δευτέρα 15 Απριλίου και στη συνέχεια την Παρασκευή 19 Απριλίου, στην Στοά του Βιβλίου, στην Αθήνα που θα οργανώσει η «Αιτωλική Πολιτιστική Εταιρεία».
Το ντοκιμαντέρ
Η ταινία περιλαμβάνει μια ουσιαστική ξενάγηση σε όλες τις φυσικές ομορφιές του χωριού, με τη συνοδεία κάποιων επιλεγμένων ποιητικών κειμένων του Ζαχαρία Παπαντωνίου και του Κώστα Κρυστάλλη που και οι δύο ύμνησαν τη ζωή του βουνού και τις ομορφιές του.
Στη συνέχεια, γίνεται αναφορά στην πορεία της ζωής του χωριού από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα, στην σημαντική συμμετοχή του στους Εθνικούς αγώνες τόσο του 1821 όσο και στις μετέπειτα μεγάλες Εθνικές στιγμές και προβάλλει τα σημαντικά μέρη της περιοχής.
Επίσης, μια περιδιάβαση στα σημαντικά μνημεία του χωριού, τα κάστρα του, τα γεφύρια, τους σημαντικούς χριστιανικούς ναούς. Με τη βοήθεια της λαογράφου κας Σούλας Τόσκα-Κάμπα διερευνά το ενδεχόμενο το Σακαρέτσι, να υπήρξε η αρχική κοιτίδα των Σαρακατσάνων, της πιο παλιάς Ελληνικής ράτσας.
Κυρίως όμως η ταινία προσπαθεί να ζωντανέψει τις μνήμες του χωριού, την καθημερινότητά του, τους ανθρώπους του, τις συνήθειές τους, την ψυχή τους, μέσα από συνεντεύξεις, μαρτυρίες και αποσπάσματα από το σημαντικό βιβλίο της Αλεξάνδρας Καρακώστα – Αηδόνη «Με το μάτι και την ψυχή ενός παιδιού» που αναφέρεται ακριβώς στο «χθες» του Περδικακίου.
Λίγα λόγια για τον Νώντα Σαρλή
Γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αμφιλοχία. Σπούδασε Θέατρο και Κινηματογράφο στην Αθήνα.
Εργάστηκε στον Κινηματογράφο και την Κρατική Τηλεόραση, ως σκηνοθέτης και ως μοντέρ. Ως σκηνοθέτης κινήθηκε αποκλειστικά στο χώρο του δημιουργικού ντοκιμαντέρ. Ως μοντέρ έχει συνεργαστεί με πολλούς Έλληνες σκηνοθέτες, σε κινηματογραφικές ταινίες μεγάλου και μικρού μήκους, καθώς και τηλεοπτικά προγράμματα.
Εργάστηκε επίσης στο Θέατρο, έχοντας σκηνοθετήσει αρκετές θεατρικές παραστάσεις με έργα Ελλήνων, Ευρωπαίων και Αμερικανών θεατρικών συγγραφέων.
Από το 1981, ασχολήθηκε συστηματικά με το θέμα της κινηματογραφικής εκπαίδευσης, ως καθηγητής σε διάφορες Σχολές Κινηματογράφου στην Ελλάδα.
Έχει οργανώσει κατά καιρούς διάφορα Φεστιβάλ ταινιών μικρού μήκους, στηρίζοντας τις προσπάθειες των νέων δημιουργών.