Loading...

Η οδική σύνδεση του Πλατυγιαλίου απομακρύνει την επένδυση της Next e.GO και τη δημιουργία 1.000 θέσεων εργασίας


Μοιραστείτε το άρθρο...

Μια μεγάλη ευκαιρία χάνεται για το μεγάλο λιμάνι του νομού μας, καθώς η ξεχασμένη Παραϊόνια οδός και οι χρονοβόρες διαδικασίες του Υπουργείου Υποδομών λειτουργούν αποτρεπτικά για ενδεχόμενη επένδυση στην περιοχή μας – Στο «παιχνίδι» της διεκδίκησης και η Πάτρα!

Το Πλατυγιάλι του Αστακού εξετάζεται για την πρωτοποριακή επένδυση της εταιρείας Next e.GO για την εγκατάσταση βιομηχανίας παραγωγής ηλεκτρικών αυτοκινήτων στη χώρα μας, συνολικού ύψους 100 εκ. ευρώ, που θα έχει σημαντικό οικονομικό αντίκτυπο με τη δημιουργία 1.000 άμεσων θέσεων εργασίας και 5.000 έμμεσων.

Ωστόσο το ενδεχόμενο αυτό απομακρύνεται διότι το λιμάνι διαθέτει προβληματική οδική σύνδεση, καθώς μετά από χρονοβόρες διαδικασίες οι μελέτες για την Παραϊόνια οδό είναι ώριμες για δημοπράτηση, αλλά δεν έχουν βρει ακόμη χρηματοδότηση.

Η επένδυση

Η εταιρεία Enterprise Greece (Ελληνική Εταιρεία Επενδύσεων και Εξωτερικού Εμπορίου Α.Ε.), που είναι ο αρμόδιος εθνικός φορέας, υπό την εποπτεία του Υπουργείου Εξωτερικών, για την προσέλκυση επενδύσεων στην Ελλάδα και την προώθηση των εξαγωγών, υπέγραψε Επιστολή Πρόθεσης Συνεργασίας με την Next.e.GO SE, η οποία θέτει τις βάσεις για την υλοποίηση στρατηγικής, για την εθνική οικονομία, επένδυσης πλήρους κλίμακας παραγωγής ηλεκτρικών αυτοκινήτων στην Ελλάδα.

Το επενδυτικό σχέδιο, όπως έχει διαμορφωθεί με βάση τις έως τώρα διαπραγματεύσεις, προβλέπει την κατασκευή εργοστασίου της Next.e.GO στην Ελλάδα, το οποίο σε πρώτη φάση θα έχει τη δυνατότητα να παράγει έως 30.000 ηλεκτροκίνητα αυτοκίνητα ανά έτος, και την ίδρυση Κέντρου Τεχνολογίας και Καινοτομίας για ερευνητικούς σκοπούς.

Στη φάση της εκκίνησης η επένδυση εκτιμάται ότι θα ανέλθει στα 100 εκατομμύρια ευρώ. Προβλέπεται πως θα δημιουργηθούν 1.000 άμεσες θέσεις εργασίας στο εργοστάσιο, πολλές εκ των οποίων θα καλυφθούν από εξειδικευμένο προσωπικό, και θα δημιουργηθούν επιπλέον 5.000 έμμεσες θέσεις στο ευρύτερο οικοσύστημα τροφοδοσίας και παροχής υπηρεσιών το οποίο θα υποστηρίζει τη βιομηχανική μονάδα.

Δεδομένου ότι το επενδυτικό σχέδιο περιλαμβάνει την παραγωγή μεταλλικών εξαρτημάτων, την εξωτερική θερμοδιαμόρφωση, την τελική συναρμολόγηση των οχημάτων και την πραγματοποίηση ποιοτικού ελέγχου, αναμένεται να δημιουργηθεί ένα ισχυρό τοπικό δίκτυο προμηθευτών για την εξυπηρέτηση των αναγκών του εργοστασίου, δίνοντας επιπρόσθετη ώθηση στην οικονομία.

Οι «μνηστήρες»

Δυναμικά διεκδικούν την επένδυση ο Βόλος, η Καβάλα, η περιοχή Κοζάνη – Πτολεμαΐδα, αλλά και η Πάτρα. Σύμφωνα με πληροφορίες πολλές πιθανότητες συγκεντρώνει για τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα «made in Greece» ο Βόλος, καθώς το Επιμελητήριο Μαγνησίας σε συνεργασία με τον Φορέα Διαχείρισης Α’ Βιομηχανικής Περιοχής Βόλου υπέδειξε με τα ανάλογα στοιχεία τον χώρο-έκταση της ευρύτερης περιοχής του Νομού Μαγνησίας που επιθυμεί για την ανάπτυξη της συγκεκριμένης επένδυσης και γενικά πιέζουν τις διαδικασίες για να εγκατασταθεί η επένδυση στην Βιομηχανική Περιοχή Βόλου σε οικόπεδο συνολικής έκτασης 264 στρεμμάτων όπου δραστηριοποιήθηκε η εταιρεία ΤΕΟΚΑΡ του Ομίλου Θεοχαράκη, στον κλάδο της παραγωγής αυτοκινήτων για 15 χρόνια, κατασκευάζοντας περισσότερα από 170.000 αυτοκίνητα και δίνοντας πνοή στην βιομηχανική ζώνη της περιοχής, ενισχύοντας την οικονομική εξωστρέφεια του Νομού.

Στο «παιχνίδι» της διεκδίκησης έχει μπει και η Πάτρα καθώς το Πανεπιστήμιο Πατρών, ο Σ.Ε.Β. Δυτικής Ελλάδος, ο Οργανισμός Λιμένος Πατρών και το Ινστιτούτο Βιομηχανικών Συστημάτων έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον και προσπαθούν να δημιουργήσουν μια ελκυστική πρόταση προς τους επενδυτές.

 





Μοιραστείτε το άρθρο...
Ετικέτες: # # #

Newsroom

Σκοπός μας είναι η προβολή και ανάδειξη της ιστορικής κληρονομιάς, του περιβαλλοντικού πλούτου καθώς και της πολιτιστικής και πολιτισμικής παράδοσής μας. Στόχος μας είναι η ενημέρωση των επισκεπτών και η έμπρακτη συμβολή ούτως ώστε ο νομός Αιτωλοακαρνανίας να γίνει ένας δημοφιλής τουριστικός προορισμός.
iAitoloakarnania.gr

Φανταστικά τοπία, σπουδαία ιστορία, υπέροχοι άνθρωποι!