Loading...

Βιολογικοί ελαιώνες και κλιματική αλλαγή


Μοιραστείτε το άρθρο...

Η βιολογική γεωργία παίζει σπουδαίο ρόλο για την οικονομία της Ελλάδας. Ειδικότερα η βιολογικοί ελαιώνες έχουν πολύ μεγάλη σημασία τόσο για το σύνολο της χώρας όσο ιδιαιτέρα και για τον νομό Αιτωλοακαρνανίας.

Γράφει ο Γιάννης Σελιμάς
Περιβαλλοντολόγος M.Sc.- Οικονομική & Περιφερειακή Ανάπτυξη
Συντονιστής Φ.Δ/Λ.Μ. – Α.Ο.

Βιολογική καλλιέργεια στο Νομό Αιτωλοακαρνανίας

Τα στοιχεία από τη Βιοελλάς μας παρέχουν τον αριθμό παραγωγών που υπάρχουν στον Νομό μας, τις εκτάσεις που κατέχουν και τις ποσότητες ελαιολάδου και βρώσιμης ελιάς

Πίνακας: Στοιχεία βιολογικών εκτάσεων για τον Νομό Αιτωλοακαρνανίας

Παρατηρούμε ότι κάθε χρονιά μικραίνει ο αριθμός των παραγωγών και συνεπώς οι καλλιεργήσιμες εκτάσεις και οι παραγόμενες ποσότητες. Αξίζει να προσέξει κανείς πως το 2010 , ο αριθμός των παραγωγών ήταν 2.179 και δυο χρόνια μετά είχε μειωθεί αρκετά και έφτασε στο 1.405.

Αντίθετα στην Ευρωπαϊκή Ένωση οι βιολογικές ελιές, σύμφωνα με τη Eurostat, αποτέλεσαν το 31% όλων των βιολογικών πολυετών καλλιεργειών για το 2011. Η παραγωγή των Ιταλία, Ισπανία, Ελλάδα, Πορτογαλία και Γαλλία αντιπροσωπεύουν το 8% όλων των ελαιοπαραγωγών περιοχών για το 2011 με αντίστοιχα ποσοστά να είναι 6,7 % στην Ισπανία, 5,3% στην Πορτογαλία, 12% στην Ιταλία  και 7% στην Ελλάδα. Συγκρίνοντας τον αριθμό των βιολογικών καλλιεργειών σε σχέση με τις συνολικά καλλιεργούμενες εκτάσεις παρατηρούμε πως ο αριθμός των βιολογικών εκμεταλλεύσεων αυξάνεται ενώ παρατηρούμε συγκέντρωση των συμβατικών εκμεταλλεύσεων.  Δυστυχώς ενώ στην Αιτωλοακαρνανία παρατηρείται το 2008 αύξηση του αριθμού των ελαιόδεντρων κατά 2,9 % οι βιολογικοί ελαιώνες φαίνεται να μειώνονται και μάλιστα σε μια περίοδο που τα βιολογικά προϊόντα καταλαμβάνουν διαρκώς ένα όλο και πιο πολύ αυξανόμενο μερίδιο αγοράς. 

Μια κοινωνία αποδιαρθωμένη και πολιτισμικά υποβαθμισμένη , δεν μπορεί παρά να δώσει μια γεωργία υπολειμματικού χαρακτήρα που δεν μπορεί να στηρίξει παρά ένα ελάχιστο ποσοστό του πληθυσμού. Με τους σημερινούς δεν θεσμικούς περιορισμούς θα έχει κατ ανάγκη ένα βραχυπρόθεσμο και ληστρικό χαρακτήρα ως προς την χρήση των φυσικών πόρων και το οικολογικό αποτύπωμα που θα αφήνει.

Βιολογικοί Ελαιώνες κατά Φαινομένου Θερμοκηπίου

Επιστημονικοί φορείς , πανεπιστήμια και ερευνητές διαφόρων χωρών συναντήθηκαν στις 15 Σεπτεμβρίου στην Σεβίλλη στο πλαίσιο του «Μεσογειακού Φόρουμ για την Βιολογική Παραγωγή και την Κλιματική Αλλαγή» Στο συνέδριο έγιναν ανακοινώσεις σχετικά με την μείωση του αποτυπώματος άνθρακα ανά κιλό προϊόντος σε διάφορους τομείς , δίνοντας έμφαση στους ελαιώνες, οι οποίοι εάν είναι βιολογικοί μπορούν να περιορίσουν το αποτύπωμα άνθρακα άρα ένα από τα πιο βασικά αέρια για την ύπαρξη του φαινομένου του θερμοκηπίου που συμβάλλει στην αύξηση θερμοκρασίας στην ατμόσφαιρα και με την σειρά του σε αυτό που σήμερα αποκαλούμε Κλιματική Αλλαγή.

Ένα από τα βασικότερα συμπεράσματα του συνεδρίου ήταν πως ο βιολογικός ελαιώνας συμβάλλει στη μείωση των αερίων του φαινομένου του θερμοκηπίου, κυρίως μέσω της δέσμευσης του άνθρακα στο έδαφος . Η αυξημένη δέσμευση του άνθρακα δημιουργείται εξαιτίας της εφαρμογής φυτοκαλύψεων με υπολείμματα από το κλάδεμα και οργανικά λιπάσματα. Οι τρείς αυτές πρακτικές προσφέρουν μεγάλη δυνατότητα δέσμευσης άνθρακα και όλες βασίζονται ή μπορούν να βασιστούν σε πόρους της ίδιας της γης, όπως ο κομποστοποιημένος ελαιοπυρήνας ως οργανικό λίπασμα.

Η στροφή του Νομού μας στους Βιολογικούς Ελαιώνες δεν είναι επομένως μόνο μια δυναμική καλλιέργεια με οικονομικούς όρους αλλά συνιστά και μια μορφή Αειφόρου Γεωργίας που συμβάλλει θετικά στην μείωση του φαινομένου του θερμοκηπίου και άρα στην Κλιματική Αλλαγή. Σκέψου σφαιρικά, Δράσε τοπικά.


Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «η Αιτωλοακαρνανία»
Τεύχος 5 | Νοέμβριος 2018
Μοιραστείτε το άρθρο...
Ετικέτες: # # # # #

Newsroom

Σκοπός μας είναι η προβολή και ανάδειξη της ιστορικής κληρονομιάς, του περιβαλλοντικού πλούτου καθώς και της πολιτιστικής και πολιτισμικής παράδοσής μας. Στόχος μας είναι η ενημέρωση των επισκεπτών και η έμπρακτη συμβολή ούτως ώστε ο νομός Αιτωλοακαρνανίας να γίνει ένας δημοφιλής τουριστικός προορισμός.
iAitoloakarnania.gr

Φανταστικά τοπία, σπουδαία ιστορία, υπέροχοι άνθρωποι!