Loading...

Κύριε Δήμαρχε και ο δρόμος για τον Άγιο Νικόλα τον Κρεμαστό θέλει βελτίωση


Μοιραστείτε το άρθρο...

Την προηγούμενη εβδομάδα δημοσιεύσαμε άρθρο που αφορούσε την βελτίωση πρόσβασης σε έξι προσκυνηματικούς προορισμούς στην Αιτωλοακαρνανία με 1,2 εκατομμύρια ευρώ. Ένας από τους έξι θρησκευτικούς χώρους είναι το Ιερό Μετόχιο του Αγίου Χαραλάμπους στο Νεοχώρι.

Πέντε λεπτά μετά την δημοσίευση του συγκεκριμένου άρθρου Αιτωλικιώτης φίλος από την Αθήνα μας έστειλε μήνυμα στο ηλεκτρονικό ταχυδρομείο του etoliko.gr σχολιάζοντας το άρθρο, «Εκατομμύρια για προσβάσεις σε υπάρχουσες διαδρομές υπάρχουν, για 3 χιλιόμετρα δρόμο για τον ΑΝΚ όχι.».

Και με αυτό καταπιάνομαι για αυτή την εβδομάδα.

Λοιπόν, από μικρός άκουγα ιστορίες για τον Άγιο Νικόλα τον Κρεμαστό, από τον πατέρα μου που πηγαίνει στα νεανικά του χρόνια. Μιλούσε για ένα εκκλησάκι μέσα σε μια σπήλια στην πλάγια του βουνού και εγώ, σαν παιδί, κοίταγμα το βουνό απέναντι από το σπίτι μου να το βρω, αλλά μάταια, δεν φαινόταν. Κάποια στιγμή τα αδέρφια μου, σαν μεγαλύτερα, ξεκίνησαν να πηγαίνουν με τους φίλους τους στον εσπερινό, θα έμειναν το βράδυ εκεί και επόμενο το πρωινό θα γύριζαν Αιτωλικό. Μετά την πρώτη τους φορά μου είπαν να κοιτάξω το βράδυ απέναντι στο βουνό γιατί ανάβουν κεράκια, έτσι κι εγώ όταν νύχτωνε έβγαινα στο μπαλκόνι του σπιτιού μας και περίμενα να δω τα φώτα των κεριών και τα έβλεπα.

Θυμάμαι ένα βράδυ μου είχε πει η μητέρα μου ότι αύριο δεν θα πας σχολειό γιατί θα πάμε με την θεία την Ρηνούλα στον Άγιο Νικόλα τον Κρεμαστό. Η θεία η Ρηνούλα πήγαινε από μικρή σχεδόν κάθε χρόνο. Εγώ τότε πήγαινα τρίτη Δημοτικού. Ξυπνήσαμε πρωί πρωί και ο πατέρας μου με το αγροτικό, δεν πήγαινε κούρσα, μας πήγε μέχρι εκεί που σταματάει ο δρόμος.

Κάπως έτσι ξεκίνησα να πηγαίνω σχεδόν κάθε χρόνο, εξαίροντας τα φοιτητικά και στρατιωτικά χρόνια, στον Άγιο Νικόλα. Από τότε μέχρι σήμερα έχουν αλλάξει αρκετά στην διαδρομή του μονοπατιού προς το εξωκλήσι, με πολλά θετικά και αρνητικά σχόλια, για τα όποια θα επανέλθω σε επόμενο άρθρο. Το μόνο που δεν έχει αλλάξει είναι ο δρόμος από το Κεφαλόβρυσο μέχρι την αρχή του μονοπατιού. Κάθε χρόνο μια δυο μέρες πριν τον εορτασμό του Αγίου ο δήμος βελτιώνει τον δρόμο. Κάθε χρόνο η ίδια δουλεία και δουλεία, να πούμε την αλήθεια, δεν γίνεται.

Μήπως έχει φτάσει η ώρα να βελτιωθεί μια και καλή ο δρόμος; Μήπως θα έπρεπε να είχε ενταχθεί στο ίδιο πρόγραμμα και ο δρόμος αυτός;

Μιλάμε για μονή του 10ου αιώνα σε μια ιδιαίτερη τοποθεσία που το καθιστά μοναδικό στον Δήμο Ι.Π. Μεσολογγίου.

Κι ας αφού δεν εντάχθηκε σε κάποιο πρόγραμμα προτείνω στην δημοτική αρχή να το εντάξει σε κάποιο άλλο πρόγραμμα ή να δαπανήσει η ίδια χρήματα για να τον φτιάξε. Μιλάμε για τρία χιλιόμετρα δρόμος, όχι καμία λεωφόρο. Έναν δρόμο που χρησιμοποιούν εκατοντάδες συμπολίτες μας κατά την περίοδο του εορτασμού του Αγίου Νικολάου. Επιπλέον, μια τέτοια ενεργεία θα εξοικονομούσε μελλοντικά κόστη(κι ας είναι ελάχιστα) και ώρες εργασίες στον Δήμο, αφού θα σταματούσε ο ετήσιος καθαρισμός του δρόμου.

Μην ξεχνάμε, όμως, ότι υπάρχουν και άλλοι παρόμοιοι δρόμοι, στον Δήμο Ι.Π. Μεσολογγίου που θέλουν βελτίωση για να έχουμε αξιοπρεπή πρόσβαση σε προσκυνηματικούς προορισμούς, εκτός του Άγιου Νικόλαου Κρεμαστού.

Ένας από αυτούς είναι ο δρόμος προς την Αγία Αγαθή, την όποια την επισκέπτονται χιλιάδες προσκυνητές και πανηγυριστές τον Αύγουστο.

Δρόμοι που οδηγούν σε τόπους ιστορικής, λαογραφικής και θρησκευτικής σημασίας για τον λαό. Δρόμοι που συνδέουν την παράδοση με το σήμερα (και το αύριο).

Ξέχασα όμως, μάλλον, αυτά τα εξωκλήσια αποκλείστηκαν από το πρόγραμμα (αμφιβάλω κιόλας αν σκέφτηκαν να τα εντάξουν) επειδή δεν υπάρχει οικονομικό και πολίτικο ενδιαφέρον από τους εμπλεκόμενους.

Σπυρίδων Δ. Σταράμος





Μοιραστείτε το άρθρο...
Ετικέτες: # #

Newsroom

Σκοπός μας είναι η προβολή και ανάδειξη της ιστορικής κληρονομιάς, του περιβαλλοντικού πλούτου καθώς και της πολιτιστικής και πολιτισμικής παράδοσής μας. Στόχος μας είναι η ενημέρωση των επισκεπτών και η έμπρακτη συμβολή ούτως ώστε ο νομός Αιτωλοακαρνανίας να γίνει ένας δημοφιλής τουριστικός προορισμός.
iAitoloakarnania.gr

Φανταστικά τοπία, σπουδαία ιστορία, υπέροχοι άνθρωποι!