Loading...

Τα κουνούπια κάνουν… πάρτι σε Μεσολόγγι, Αιτωλικό και Οινιάδες


Μοιραστείτε το άρθρο...

Το αιώνιο πρόβλημα της περιοχής – εξού και το γνωστό τρίπτυχο – ξαναχτυπά με σμήνη κουνουπιών να απειλούν τους κατοίκους τα βράδια του Αυγούστου – Κατηγορίες για ψεκασμούς κατόπιν… εορτής!

Οι ζέστες ημέρες έχουν μετατρέψει σε καθημερινό εφιάλτη τα κουνούπια που έχουν κατακλύσει απ’ άκρη σε άκρη τον Δήμο Ι.Π. Μεσολογγίου και ήδη έχουν υπάρξει έντονες διαμαρτυρίες από κατοίκους του Μεσολογγίου, του Αιτωλικού, του Κεφαλοβρύσου, του Νεοχωρίου, της Κατοχής οι οποίοι διατυπώνουν τη δυσφορία τους για την αποτελεσματικότητα των ψεκασμών.

Σκληρή ήταν η ανακοίνωση της παράταξης του δήμου Μεσολογγίου «Η Κοινωνία Μπροστά» για την καθυστέρηση των ψεκασμών, ενώ η δημοτική αρχή έριξε το… μπαλάκι στη Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος η οποία απήντησε ότι «τα συνεργεία της αναδόχου εταιρείας επισκέπτονται κάθε εβδομάδα τις περιοχές».

Σύμφωνα με μαρτυρίες αναγνωστών του iAitoloakarnania.gr η παρουσία των κουνουπιών στη περιοχή δεν είναι μόνο αισθητή, αλλά δημιουργεί φοβίες στην κυκλοφορία των κατοίκων με αφορμή την αύξηση των κρουσμάτων του ιού του Δυτικού Νείλου.

«Η Κοινωνία Μπροστά»
Σοβαρός κίνδυνος για την δημόσια υγεία και το περιβάλλον

Με αφορμή την παγκόσμια ημέρα καταπολέμησης των κουνουπιών, που έχει οριστεί η 20η Αυγούστου, η παράταξη του δήμου Μεσολογγίου «Η Κοινωνία Μπροστά», με επικεφαλής τον Π. Παπαδόπουλο, ασκεί κριτική στον δήμο Μεσολογγίου και την Αντιπεριφέρεια Αιτωλοακαρνανίας, αναφέροντας πως η κατάσταση στην περιοχή της λιμνοθάλασσας είναι ανυπόφορη εξ’ αιτίας των κουνουπιών κατηγορώντας για «απαράδεκτη καθυστέρηση των επίγειων ψεκασμών, με ό,τι αυτό συνεπάγεται».

«Παγκόσμια ημέρα καταπολέμησης των κουνουπιών η 20η Αυγούστου. Η κατάσταση στην πόλη του Αιτωλικού και στην ευρύτερη περιοχή της λιμνοθάλασσας δεν μπορεί να περιγραφεί με λόγια. Μια απλή βόλτα το βράδυ πιστοποιεί του λόγου το αληθές. Κάτοικοι και επισκέπτες της περιοχής βιώνουν καθημερινά ένα μαρτύριο με σοβαρό κίνδυνο για την δημόσια υγεία και το περιβάλλον.

Ο Δήμος Ι.Π. Μεσολογγίου και η Αντιπεριφέρεια Αιτωλ/νίας οφείλουν να δώσουν επαρκείς εξηγήσεις για τους λόγους για τους οποίους διαπιστώνεται η απαράδεκτη αυτή καθυστέρηση των επίγειων ψεκασμών, με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

Δήμος Ι.Π. Μεσολογγίου
ΜΟΝΟ οι επίγειοι ψεκασμοί δεν είναι επαρκείς

Μετά τις διαμαρτυρίες των πολιτών της Δημοτικής Κοινότητας Αιτωλικού για τα μέτρα κωνωποκτονίας, από το Δήμο Ιερής Πόλης Μεσολογγίου γίνεται γνωστό ότι:

Από τις αρχές του Μαρτίου 2018 έως και το τέλος του ίδιου μήνα, ολοκληρώθηκαν έγκαιρα οι διαδικασίες για την εφαρμογή προγράμματος κωνωποκτονίας για όλη την έκταση του Δήμου Ιερής Πόλης Μεσολογγίου (Απόφαση Δημάρχου με αριθμό Πρωτοκόλλου 5326/28-3-2018  και ΑΔΑ: 6ΤΣΖΩΡΖΑΑΙ, 18ΑWRD002870408 2018-03-28).

Η έναρξη δε του προγράμματος έγινε χωρίς καμία καθυστέρηση, καθώς οι υψηλές -για την εποχή- θερμοκρασίες που επικράτησαν καθ’ όλη τη διάρκεια των χειμερινών μηνών σύμφωνα με τις εκτιμήσεις  θα προκαλούσαν έντονη εμφάνιση επιβλαβών εντόμων και κυρίως κουνουπιών.

Στο πλαίσιο εφαρμογής του προγράμματος, στην Δημοτική Ενότητα Αιτωλικού λόγω της φυσικής ιδιαιτερότητάς της πραγματοποιήθηκαν έως σήμερα 8 (οκτώ) κύκλοι επίγειων ψεκασμών (προνυμφοκτονίας και ακμαιοκτονίας). Μάλιστα δε αριθμός των επίγειων ψεκασμών είναι μεγαλύτερος της αρχικής πρόβλεψης εργασιών, καθώς οι καιρικές συνθήκες που επικράτησαν καθ ‘όλη τη διάρκεια του καλοκαιριού (έντονες και πυκνές βροχοπτώσεις), ενέτειναν το πρόβλημα. Οι τελευταίοι ψεκασμοί στην Δημοτική Κοινότητα Αιτωλικού πραγματοποιήθηκαν την Δευτέρα 13 και την Παρασκευή 17 Αυγούστου 2018.

Ωστόσο, για την ολοκληρωμένη αντιμετώπιση της καταπολέμησης των κουνουπιών, ΜΟΝΟ οι επίγειοι ψεκασμοί δεν είναι επαρκείς. Είναι απαραίτητη η παρέμβαση με εναέριους ψεκασμούς, τους οποίους έχει αναλάβει η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας.

Επιπλέον, θα πρέπει να επισημανθεί πως έως σήμερα   η αρμόδια υπηρεσία Δ/νσης Περιβάλλοντος Καθαριότητας και Πρασίνου του Δήμου Ιερής Πόλης Μεσολογγίου, δεν έχει ενημερωθεί για τις δράσεις της Π.Δ.Ε. στην περιοχή.

Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας
Οι ψεκασμοί για τα κουνούπια συνεχίζονται κανονικά

Σχετικά με τα πρόσφατα δημοσιεύματα για τα μέτρα καταπολέμησης των κουνουπιών, η Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας ΠΕ Αιτωλοακαρνανίας ΠΔΕ, ενημερώνει τους πολίτες για τα παρακάτω:

Για την καταπολέμηση των κουνουπιών, η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας έχει κάνει ΕΓΚΑΙΡΑ διεθνή διαγωνισμό και έχει ήδη σύμβαση από το Ιούλιο του 2017, για συνεχή έργο διετίας, οι εργασίες της οποίας συνεχίζονται. Το έργο της εταιρείας παρακολουθείται αρμοδίως από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας.

Για το τρέχον έτος στο Δήμο Ι.Π. Μεσολογγίου, όπου αναφέρονται και τα δημοσιεύματα, έχουν γίνει παρεμβάσεις σε 1985 φρεάτια, 63 χιλιόμετρα καναλιών και ρεμάτων και 250 στρέμματα φυσικού συστήματος και ιδιαίτερα για το ΔΚ Αιτωλικού, έχουν ψεκαστεί πάνω από 6.500 μέτρα καναλιών και το σύνολο φρεατίων της πόλης πολλαπλά, ανάλογα με τις διαπιστούμενες επιστημονικά, ανάγκες. Τα συνεργεία της αναδόχου εταιρείας επισκέπτονται κάθε εβδομάδα τις περιοχές Αιτωλικού, προς αναγνώριση των προβλημάτων και των πληθυσμών κουνουπιών.

Συγκεκριμένα σύμφωνα με την πρόσφατη ενημέρωση της αναδόχου εταιρείας:

Α) Οι εργασίες που πραγματοποιήθηκαν στο Δήμο Ι.Π. Μεσολογγίου το διάστημα 13-08-2018 έως και 17-08-2018 είναι οι κάτωθι:

– Δευτέρα 13/08/2018 στο Φυσικό Σύστημα Λ.Θ. Μεσολογγίου, Λ.Θ. Κλείσοβας, Δέλτα Ευήνου, Λ.Θ. Αιτωλικού καθώς και στο Αιτωλικό (αστικό).

– Τρίτη 14/08/2018 στο Μεσολόγγι (αστικό)

– Πέμπτη 16/08/2018 στο Μεσολόγγι (αστικό)

– Παρασκευή 17/08/2018 στο Μεσολόγγι (αστικό) καθώς και φυσικό σύστημα Λ.Θ. Μεσολογγίου.

Β) Οι εργασίες που θα πραγματοποιηθούν στο Δήμο Ι.Π. Μεσολογγίου το διάστημα 20-08-2018 έως και 24-08-2018 είναι οι κάτωθι:

– Δευτέρα 20/08/2018 στο Φυσικό Σύστημα Λ.Θ. Μεσολογγίου, Λ.Θ. Κλείσοβας, στο Μεσολόγγι (Αρβανιταίικα & Άγιος Θωμάς), στο φυσικό σύστημα Λ.Θ. Αιτωλικού, σε Αιτωλικό, Χρυσοβέργι και Κεφαλόφρυσο.

– Τρίτη 21/08/2018 στο Φυσικό Σύστημα Δέλτα Ευήνου και στο Ευηνοχώρι.

– Παρασκευή 24/08/2018 σε Γουριά, Λεσίνι, Πεντάλοφο και Σταμνά.

Επίσης με το αριθμ. πρωτ. 107508/2086/04.04.2018 έγγραφο τηςΔιεύθυνσης Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας ΠΕ Αιτωλ/νίας που απευθύνεται προς όλους τους Δήμους της ΠΕ Αιτωλ/νίας καθώς και στο σύνολο των ΜΜΕ δίνονται αναλυτικές οδηγίες στους πολίτες για την προφύλαξη των κουνουπιών.

Υπενθυμίζεται για μια ακόμη φορά η τηλεφωνική γραμμή εξυπηρέτησης των πολιτών που υπάρχει χωρίς χρέωση και η οποία είναι: 8001124424

Εκεί οι πολίτες μπορούν να απευθύνονται και να ενημερώνουν την ανάδοχο εταιρεία για τυχόν προβλήματα που έχουν παρουσιαστεί.

Η συμπεριφορά των πολιτών 

Κρίσιμη στην όλη διαχείριση του προβλήματος με τα κουνούπια είναι η συμπεριφορά των ίδιων των πολιτών. Αυτό σημαίνει ότι δεν πρέπει να δημιουργούν εστίες ανάπτυξης κουνουπιών. Κάτι που συμβαίνει κατά κόρον σε οικισμούς που δεν διαθέτουν αποχετευτικό δίκτυο και δεν υπάρχει σωστή διαχείριση των λυμάτων με συνέπεια αυτά να καταλήγουν σε αυτοσχέδιους βόθρους έξω από τα χωριά.

Το υψηλό οργανικό φορτίο που έχουν, σε συνδυασμό με το νερό που συνεχώς λιμνάζει ευνοεί την ανάπτυξη κουνουπιών. Η μεγάλη βλάστηση που αναπτύσσεται σε αυτά τα σημεία, ευνοεί την κάλυψή της και δυσχεραίνει τον εντοπισμό τους από τα συνεργεία επίγειων ψεκασμών.

Επίσης σε περιοχές όπου οι πολίτες διαμαρτύρονται για τα κουνούπια θα πρέπει και οι ίδιοι να φροντίσουν να μην δημιουργούν αυτοσχέδιους τάφρους με λύματα, να μην λειτουργούν σιντριβάνια με στάσιμα νερά. Ακόμα και μπαξέδες με λίμνες γύρω από την Κομοτηνή έχουν εντοπιστεί στο πλαίσιο της καταπολέμησης κουνουπιών, με τους ιδιοκτήτες τους να διαμαρτύρονται κατά των ψεκασμών. 

Μοιραστείτε το άρθρο...
Ετικέτες: # # # #

Newsroom

Σκοπός μας είναι η προβολή και ανάδειξη της ιστορικής κληρονομιάς, του περιβαλλοντικού πλούτου καθώς και της πολιτιστικής και πολιτισμικής παράδοσής μας. Στόχος μας είναι η ενημέρωση των επισκεπτών και η έμπρακτη συμβολή ούτως ώστε ο νομός Αιτωλοακαρνανίας να γίνει ένας δημοφιλής τουριστικός προορισμός.
iAitoloakarnania.gr

Φανταστικά τοπία, σπουδαία ιστορία, υπέροχοι άνθρωποι!