Loading...

Το πρόγραμμα «Οι ρίζες ανοίγουν δρόμους» ολοκληρώθηκε στο Ιστορικό Μουσείο «Διέξοδος»


Μοιραστείτε το άρθρο...

Σε κλίμα συγκίνησης πραγματοποιήθηκε το περασμένο Σάββατο (12/5) στο Ιστορικό Μουσείο «Διέξοδος» η τελετή λήξης του προγράμματος «Οι ρίζες ανοίγουν δρόμους – Roots are routes».
Πρωταγωνιστές της βραδιάς οι συμμετέχοντες όλων των δράσεων! Οι μαθητές, οι εκπαιδευτικοί, ο καραβομαραγκός εξέφρασαν με τον δικό τους τρόπο την εμπειρία τους μέσα από αυτό το όμορφο ταξίδι.
Πλήθος κόσμου βρέθηκε στον πεζόδρομο μπροστά στο Μουσείο να παρακολουθήσει την ανασκόπηση της πρωτοβουλίας, να πάρει μία γεύση από τα εργαστήρια χαρακτικής και υφαντικής και να δει το ντοκιμαντέρ “Πλεύσεις Ονείρων: κατασκευάζοντας μια γαϊτοπούλα στο Μεσολόγγι” που δημιούργησαν οι μαθητές του Λυκείου Ευηνοχωρίου.
Μέσα από τα λόγια των παιδιών ζωντάνεψαν έξι μήνες συμμετοχής και δημιουργίας. Οι μικρότεροι μαθητές μας διάβασαν το παραμύθι που έγραψαν από την εμπειρία τους με τους ψαράδες της περιοχής ενώ οι μεγαλύτεροι παρουσίασαν τη γαΐτα που κατασκεύασαν. Όλοι μαζί παρακολουθήσαμε το ντοκιμαντέρ των παιδιών για την κατασκευή μιας γαΐτας και για την τέχνη της ναυπηγικής στο Μεσολόγγι.
Επιστρατεύθηκαν όλες οι αίθουσες της «Διεξόδου» για να χωρέσουν τις δημιουργίες και τα εργαστήρια των μαθητών. Οι παρευρισκόμενοι είχαν τη χαρά να ξεναγηθούν από τα παιδιά και να δημιουργήσουν με τη βοήθειά τους τα δικά τους έργα χαρακτικής και υφαντικής. Τα έργα των παιδιών συνόδευσε μια μοναδική εγκατάσταση του εικαστικού Ηλία Βασιλού.
Στο τέλος της βραδιάς μικροί και μεγάλοι απόλαυσαν μοναδικά εδέσματα που ετοίμασαν για την εκδήλωση οι σπουδαστές των τμημάτων μαγειρικής τέχνης και ξενοδοχειακών επιχειρήσεων της Επαγγελματικής Σχολής – ΟΑΕΔ Μεσολογγίου.
Στον πεζόδρομο και στους χώρους του Μουσείου όλοι συζητούσαν για την συνέχιση των δραστηριοτήτων και την επίδραση που είχε το πρόγραμμα σε παιδιά, εκπαιδευτικούς, επαγγελματίες και συνταξιουχους.
Ήδη σχεδιάζονται τα επόμενα εργαστήρια. Όλες οι πληροφορίες σύντομα εδώ: rootsareroutes.org
Το πρόγραμμα «Οι ρίζες ανοίγουν δρόμους/Roots are Routes» είναι μέρος του προγράμματος START – Create Cultural Change, ένα πρόγραμμα του Ιδρύματος Robert Bosch (Robert Bosch Stiftung) σε συνεργασία με το Goethe-Institut Thessaloniki (Ινστιτούτο Γκαίτε Θεσσαλονικής) και τη μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα Ομοσπονδιακή Ένωση Κοινωνικοπολιτιστικών Κέντρων και υποστηρίζεται από το Κοινωφελές Ίδρυμα Ιωάννη Σ. Λάτση και το Ίδρυμα Μποδοσάκη.
Το έργο “Οι ρίζες ανοίγουν δρόμους – Roots are Routes” τελεί υπό την αιγίδα της Γενικής Γραμματείας Δια Βίου Μάθησης και Νέας Γενιάς του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων.
Συνεργάτες: το Ιστορικό Μουσείο ΔΙΕΞΟΔΟΣ, το Κέντρο και Μουσείο Χαρακτικών Τεχνών ΒΑΣΩ ΚΑΤΡΑΚΗ, το Γενικό Λύκειο Ευηνοχωρίου, το Γυμνάσιο Αιτωλικού, το 2ο Δημοτικό Σχολείο Μεσολογγίου και το Πνευματικό Κέντρο Ιερής Πόλης Μεσολογγίου.
Χορηγοί των τελικών εκδηλώσεων: ΤΕΡΝΑ Α.Ε., Car glass, ΚΤΕΛ Αιτωλοακαρνανίας, Επαγγελματική Σχολή ΟΑΕΔ Μεσολογγίου, Λειβαδάς Δημήτρης Εμπορία Νωπών Ψαριών, ΣΤΕΦΟΣ-Αυγοτάραχο, Αντρέας Ματζουράτος-Αλιευτικός Συνεταιρισμός Αναγέννηση.
Ευχαριστούμε το Ξενοδοχείο Liberty A.E. για την φιλοξενία του συνεργείου της ΕΡΤ3 για τα γυρίσματα της εκπομπής “Τα παιδιά εν τάξει”.





Μοιραστείτε το άρθρο...
Ετικέτες: #

Newsroom

Σκοπός μας είναι η προβολή και ανάδειξη της ιστορικής κληρονομιάς, του περιβαλλοντικού πλούτου καθώς και της πολιτιστικής και πολιτισμικής παράδοσής μας. Στόχος μας είναι η ενημέρωση των επισκεπτών και η έμπρακτη συμβολή ούτως ώστε ο νομός Αιτωλοακαρνανίας να γίνει ένας δημοφιλής τουριστικός προορισμός.
iAitoloakarnania.gr

Φανταστικά τοπία, σπουδαία ιστορία, υπέροχοι άνθρωποι!