Loading...

Οι ακτές της Αιτωλοακαρνανίας που βραβεύτηκαν με «Γαλάζια Σημαία» για το 2018


Μοιραστείτε το άρθρο...

Η μαρίνα «Κλεοπάτρα» του Δήμου Ακτίου Βόνιτσας βραβεύτηκε από την Διεθνής Επιτροπή για τις άψογες υποδομές, τις υψηλής ποιότητας υπηρεσίες και τον σεβασμό προς το περιβάλλον.

Ανάμεσα στις 519 βραβευμένες ακτές της Ελλάδος βρέθηκαν τρεις παραλίες από το νομό Αιτωλοακαρνανίας που φημίζεται για τις καταγάλανες πλαζ από το Ιόνιο πέλαγος μέχρι και τον Κορινθιακό κόλπο. 

Συγκεκριμένα, για ακόμη μια χρονιά οι παραλίες ΨανήΚρυονέρι και Κάτω Βασιλική που αμφότερες επάγονται στο Δήμο Ναυπακτίας βραβεύθηκαν με τη «Γαλάζια Σημαία» μετά από την επίσημη ανακοίνωση της Ελληνικής Εταιρίας Προστασίας της Φύσης (ΕΕΠΦ), Εθνικό Χειριστή του Διεθνούς Προγράμματος «Γαλάζια Σημαία» στη χώρα μας.

Μια ακόμη διάκριση για το νομό Αιτωλοακαρνανίας είναι και η βράβευση της Μαρίνας «Κλεοπάτρα» του Δήμου Ακτίου Βόνιτσας, η οποία ξεχώρισε μαζί με 14 ακόμ μαρίνες από όλη την Ελλάδα για τις άψογες υποδομές, τις υψηλής ποιότητας υπηρεσίες και τον σεβασμό προς το περιβάλλον.

Αξίζει να τονιστεί ότι ο θεσμός «Γαλάζια Σημαία» διαθέτει πολύ αυστηρά κριτήρια με απαραίτητη προϋπόθεση την ποιότητα των υδάτων και εν συνεχεία την καθαριότητα, την οργάνωση, την πληροφόρηση, την ασφάλεια λουομένων και επισκεπτών, την προστασία του φυσικού πλούτου της ακτής και πολλά άλλα.

Ως εκ τούτου, τα αποτελέσματα αυτά δεν υποβαθμίζουν τις υπόλοιπες -εξίσου μαγευτικές- παραλίες κατά το μήκος της ακτογραμμής του νομού μας, αλλά αποτελεί τροφή για σκέψη τόσο για τους αρμοδίους στις υπηρεσίες των Δήμων, όσο για τους λουόμενους που απολαμβάνουν κάθε χρόνο τις υπέροχες πλαζ της Αιτωλοακαρνανίας.

Δείτε τη λίστα με όλες τις βραβευμένες ακτές, μαρίνες και το σκάφος

Η μαρίνα «Κλεοπάτρα» από ψηλά – Photo Credits: marinas.com

Το Πρόγραμμα «Γαλάζια Σημαία»

Η «Γαλάζια Σημαία» αποτελεί το πλέον αναγνωρίσιμο και διαδεδομένο διεθνώς οικολογικό σύμβολο ποιότητας στον κόσμο. Απονέμεται από το 1987, σε ακτές και μαρίνες οι οποίες πληρούν τις αυστηρές προϋποθέσεις βράβευσης. Απαραίτητη προϋπόθεση για τη βράβευση μίας ακτής με τη «Γαλάζια Σημαία», είναι η ποιότητα υδάτων σε αυτήν να είναι «Εξαιρετική». Καμία άλλη διαβάθμιση της ποιότητας, ακόμα και «Καλή», δεν είναι αποδεκτή από το Πρόγραμμα. Η βράβευση έχει διάρκεια ενός έτους.

Πρέπει επί πλέον να τηρούνται και τα υπόλοιπα από τα συνολικά 33 κριτήρια (38 για τις μαρίνες και 51 κριτήρια για τα σκάφη), τα οποία αναφέρονται σε καθαριότητα, οργάνωση, πληροφόρηση, ασφάλεια λουομένων και επισκεπτών, προστασία του φυσικού πλούτου της ακτής και του παράκτιου χώρου και περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση.

Τα μεγάλα ταξιδιωτικά γραφεία του εξωτερικού δίνουν ιδιαίτερη σημασία στη «Γαλάζια Σημαία» όταν επιλέγουν τους προορισμούς που προτείνουν στους πελάτες τους, ως εγγύηση των υψηλής ποιότητας υπηρεσιών που προσφέρονται στην ακτή, αλλά και της προστασίας του περιβάλλοντος. Αυτό το γνωρίζουν και το αξιολογούν όλοι οι διαχειριστές ακτών, Δήμοι, Ξενοδοχεία και Camping, που συμμετέχουν στο Πρόγραμμα εθελοντικά.

Το 2017 ξεκίνησε η εφαρμογή του Προγράμματος για τα σκάφη αειφόρου τουρισμού στη χώρα μας. Το Πρόγραμμα αφορά εταιρείες που διαχειρίζονται τουριστικά σκάφη και βραβεύονται για την αειφόρο διαχείριση τους, όταν συμμορφώνονται με 51 κριτήρια σε γενικές κατηγορίες, αλλά και με επιπλέον κριτήρια σε ειδικές κατηγορίες, όπως τα καταδυτικά σκάφη.





Μοιραστείτε το άρθρο...
Ετικέτες: # # # # # # # #

Newsroom

Σκοπός μας είναι η προβολή και ανάδειξη της ιστορικής κληρονομιάς, του περιβαλλοντικού πλούτου καθώς και της πολιτιστικής και πολιτισμικής παράδοσής μας. Στόχος μας είναι η ενημέρωση των επισκεπτών και η έμπρακτη συμβολή ούτως ώστε ο νομός Αιτωλοακαρνανίας να γίνει ένας δημοφιλής τουριστικός προορισμός.
iAitoloakarnania.gr

Φανταστικά τοπία, σπουδαία ιστορία, υπέροχοι άνθρωποι!