Loading...

Εισβολή στα κεντρικά γραφεία της ΔΕΗ για τα έργα στον Αχελώο (video)


Μοιραστείτε το άρθρο...

Τα μέλη του δικτύου «Μεσοχώρα-Αχελώος SOS» διαμαρτυρήθηκαν και ζήτησαν να σταματήσουν τα έργα στον άνω ρου του Αχελώου που προκαλούν τεράστια περιβαλλοντική καταστροφή στην ευρύτερη περιοχή.

Κατάληψη στα κεντρικά γραφεία της ΔΕΗ στην οδό Χαλκοκονδύλη πραγματοποιούν μέλη του Δικτύου «Μεσοχώρα-Αχελώος SOS» που διαμαρτύρονται για τα έργα στον άνω ρου του Αχελώου.

Ζητούν να σταματήσουν τα έργα που προκαλούν όπως τονίζουν τεράστια περιβαλλοντική καταστροφή στην ευρύτερη περιοχή.

Νωρίτερα ομάδα 20 ατόμων του δικτύου, εισέβαλε στο χώρο των γραφείων της ΔΕΗ και από παράθυρο του τρίτου ορόφου κρέμασε πανό που ανέγραφε να σταματήσουν τα έργα εκτροπής του Αχελώου.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του Δικτύου «Μεσοχώρα-Αχελώος SOS»:

ΤΡΙΑΝΤΑ ΠΕΝΤΕ ΧΡΟΝΙΑ ΟΜΗΡΙΑΣ ΤΗΣ ΜΕΣΟΧΩΡΑΣ
ΑΠΟ ΤΗ ΔΕΗ ΕΙΝΑΙ ΑΡΚΕΤΑ

ΤΕΛΟΣ ΣΤΑ ΕΡΓΑ ΣΤΟΝ ΑΝΩ ΡΟΥ ΤΟΥ ΑΧΕΛΩΟΥ

Μέρα δράσης κατά των έργων στον άνω ρου του Αχελώου ήταν η Πέμπτη 19/4/2018, για το Δίκτυο «Μεσοχώρα – Αχελώος SOS» και άλλες συνεργαζόμενες συλλογικότητες, καθώς μέλη τους προχώρησαν σε συντονισμένες παρεμβάσεις σε χώρους και γραφεία της ΔΕΗ, σε μια σειρά πόλεις της χώρας. Στην Αθήνα πραγματοποιήθηκε συμβολική κατάληψη των κεντρικών γραφείων της ΔΕΗ, στην οδό Χαλκοκονδύλη, ενώ συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας έγιναν έξω από χώρους γραφείων της ΔΕΗ στη Θεσσαλονίκη, στα Γιάννενα, στο Μεσολόγγι και στη Λάρισα.

Ο συμβολισμός των παρεμβάσεων δεν είναι καθόλου τυχαίος, αφού η ΔΕΗ -εδώ και αρκετές δεκαετίες- πρωτοστατεί σε έναν καταστροφικό σχεδιασμό, που περιλαμβάνει την κατασκευή δύο νέων φραγμάτων – Υ/Η έργων (Μεσοχώρα και Συκιά), σε συνδυασμό με την εκτροπή του Αχελώου προς το Θεσσαλικό κάμπο. Ένα έργο, που αναθερμάνθηκε από την παρούσα κυβέρνηση, σαν -υποτίθεται- καθαρά ενεργειακό έργο, αν και ούτε την εκτροπή αποκλείει, ούτε τις βαριές επιπτώσεις του αρχικού σχεδιασμού περιορίζει.

Προπομπός των έργων είναι το φράγμα και το Υ/Η έργο της Μεσοχώρας, το οποίο αδειοδοτήθηκε περιβαλλοντικά τον Αύγουστο του 2017, σε μια περίοδο καλλιεργούμενης ενεργειακής «φρενίτιδας», που σημαδεύεται από τη νέα μεγάλη ιδέα της εξόρυξης υδρογονανθράκων, των διακρατικών αγωγών φυσικού αερίου και μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας, της πλήρους απελευθέρωσης της αγοράς ενέργειας και του κατατεμαχισμού και περαιτέρω ιδιωτικοποίησης της ΔΕΗ.

Ο κίνδυνος της άμεσης έναρξης εργασιών, για την πλήρωση του ταμιευτήρα στη Μεσοχώρα και τη λειτουργία του Υ/Η έργου, έχει σημάνει συναγερμό στην τοπική κοινωνία, αλλά και στο πανελλαδικό κίνημα υποστήριξης του αγώνα κατά των νέων έργων, που θα αποτελέσουν το τελειωτικό χτύπημα στον Αχελώο, σαν φυσικού υδατικού συστήματος και θα υποβαθμίσουν ακόμη περισσότερο το περιβάλλον της ευρύτερης περιοχής που διασχίζει στη μακριά διαδρομή του των 280 χιλιομέτρων, από τη νότια Πίνδο, ως τις εκβολές του στο Ιόνιο.

Η σημερινή παρέμβαση σε χώρους της ΔΕΗ είναι μια ακόμη σελίδα, στη νέα περίοδο των αντιστάσεων, που εκτυλίσσονται και θα συνεχιστούν, μέχρι να γίνουν πράξη η οριστική και αμετάκλητη ακύρωση της εκτροπής, η σφράγιση της σήραγγας εκτροπής και η κατεδάφιση του φράγματος στη Μεσοχώρα.

Κατά κάποιον τρόπο, προετοιμάζει τις κινηματικές παρεμβάσεις που θα πραγματοποιηθούν το καλοκαίρι στη Μεσοχώρα, με την αφορμή του camping στις όχθες του Αχελώου, που οργανώνει το Δίκτυο «Μεσοχώρα – Αχελώος SOS» στο διάστημα 20-22 Ιουλίου 2018 και για την προετοιμασία του οποίου έχει προγραμματιστεί συνάντηση με τις συλλογικότητες της Αττικής, την Τρίτη 24/4/2018, στα γραφεία του συλλόγου Αρχιτεκτόνων (Βρυσακίου 15, Μοναστηράκι).
Μοιραστείτε το άρθρο...
Ετικέτες: # # # #

Newsroom

Σκοπός μας είναι η προβολή και ανάδειξη της ιστορικής κληρονομιάς, του περιβαλλοντικού πλούτου καθώς και της πολιτιστικής και πολιτισμικής παράδοσής μας. Στόχος μας είναι η ενημέρωση των επισκεπτών και η έμπρακτη συμβολή ούτως ώστε ο νομός Αιτωλοακαρνανίας να γίνει ένας δημοφιλής τουριστικός προορισμός.
iAitoloakarnania.gr

Φανταστικά τοπία, σπουδαία ιστορία, υπέροχοι άνθρωποι!