Loading...

Χέλια μπουρδέτο, το πεντανόστιμο φαγητό του Μεσολογγίου


Μοιραστείτε το άρθρο...

Είναι ένα από τα άγνωστα παραδοσιακά πιάτα στη περιοχή της λιμνοθάλασσας Μεσολογγίου η οποία φημίζεται για τα χέλια της.

Η λέξη brodetto κληρονομήθηκε από τους βενετσιάνους και σημαίνει ζωμός. Σύμφωνα με τους Ιταλούς και τους διάφορους τρόπους μαγειρικής στις ιταλικές ακτές της Αδριατικής, πρόκειται για ψαρόσουπα, πρωτίστως καυτή, που βγαίνει πηχτή εξού και η ονομασία “ζωμός”.

Είναι ένα εύκολο και γευστικό πιάτο, όπως ισχυρίζεται η Θεοδότη Οικονόμου η οποία μοιράζεται μέσω του iAitoloakarnania.gr την πεντανόστιμη μεσολογγίτικη συνταγή, και γίνεται κυρίως με χέλια αλλά μπορεί να γίνει και με διάφορα από τα διαθέσιμα ψάρια του σπιτικού. Σερβίρονται ζεστά, αλλά ακόμη και κρύα.

Υλικά
2 χέλια χοντρά (1 κιλό περίπου)
1 ματσάκι άνιθο
5-6 κρεμμυδάκια φρέσκα
Αλάτι, πιπέρι, λάδι

Εκτέλεση
Καθαρίζουμε τα χέλια και τα περνάμε με χοντρό αλάτι.
Στη συνέχεια πλένουμε τα χέλια, τα χαράζουμε και τα τοποθετούμε γύρω γύρω στο ταψί.
Ψιλοκόβουμε τον άνιθο και τα κρεμμυδάκια και τα ρίχνουμε απο πάνω.
Βαζουμε αλάτι, πιπερι, νερό και λίγο λάδι.
Ψήνουμε σε μέτριο φούρνο ώρα περίπου.
Οταν πάρει ροδαλό χρώμα το βγάζουμε.







Μοιραστείτε το άρθρο...
Ετικέτες: # # #

Newsroom

Σκοπός μας είναι η προβολή και ανάδειξη της ιστορικής κληρονομιάς, του περιβαλλοντικού πλούτου καθώς και της πολιτιστικής και πολιτισμικής παράδοσής μας. Στόχος μας είναι η ενημέρωση των επισκεπτών και η έμπρακτη συμβολή ούτως ώστε ο νομός Αιτωλοακαρνανίας να γίνει ένας δημοφιλής τουριστικός προορισμός.
iAitoloakarnania.gr

Φανταστικά τοπία, σπουδαία ιστορία, υπέροχοι άνθρωποι!