Loading...

Το εξωκλήσι του Αγίου Νικολάου Κούντρου ή Κουντριώτη στο Αιτωλικό


Μοιραστείτε το άρθρο...

Ο μικρός ναός βρίσκεται στα νοτιοδυτικά του Αιτωλικού, στους πρόποδες του λόφου Κατσά, στη τοποθεσία Κούνδουρος, εξού και το προσωνύμιο Κούνδουρος ή Κούντρος.

Ο ναός είναι αφιερωμένος στον Άγιο Νικόλαο τον εν Βουνένοις και είναι σχεδιασμένος σε ρυθμό σταυροειδούς-σταυρεπίστεγης με κεραμοσκεπή. Παράλληλα παρουσιάζει ένα ιδιαίτερο στοιχείο ως προς την κατασκευή: είναι κατασκευασμένος σε σχήμα που μοιάζει με πυραμίδα, αυτό οφείλεται στις ενσωματωμένες στον ναό αντηρίδες για την στήριξη των τοίχων του. Επίσης, η λιθοδομή αποτελείται από κατεργασμένους λίθους ορθογωνίου σχήματος.

Δεν διασώζονται στοιχεία για την ιστορία του ναού ούτε και για το πότε κτίστηκε ακριβώς, παρά μόνο ότι κτίστηκε προεπαναστατικώς.

Μία πλάκα σαν οικόσημο που φέρει χαραγμένο ένα σταυρό ο οποίος φέρει 4 κύκλους στα άκρα και έναν στο κέντρο και τέσσερα όμοια σύμβολα στο κάθε τμήμα του σταυρού κοσμεί τον εξωτερικό τοίχο από το κελί.

Από την μελέτη του σταυρού και της πλάκας καθώς και του πυραμοειδούς σχήματος του Ναού και των υλικών που πρωτοχτίστηκε θα μπορούσαν να αντληθούν πολύτιμα στοιχεία τα οποία θα βοηθούσαν όχι μόνο στην χρονολόγηση του ναού αλλά και στην συλλογή στοιχείων σχετικά με την ιστορία του Ναού.

Ο Άγιος Νικόλαος Κούντρος ή Κουντριώτης εορτάζει την 9η Μαΐου.

Λίγα λόγια για τον Άγιο Νικόλαο

Ο Άγιος Νικόλαος ο Νέος γεννήθηκε στα μέρη της Ανατολής από ευσεβείς γονείς.
Όταν ενηλικιώθηκε κατατάχθηκε στον Αυτοκρατορικό Στρατό, με το αξίωμα του
Δούκα, γυμνάζοντας τους στρατιώτες του, στο να είναι γενναίοι και ατρόμητοι
πολεμιστές, κυρίως όμως τους νουθετούσε και τους δίδασκε να πιστεύουν στον Θεό,
να προσεύχονται, να μην αδικούν ποτέ κανέναν και να ζητούν από τον Χριστό να
τους δίνει δύναμη για να πολεμούν τους εχθρούς.

Κάποτε, τον Νικόλαο προσπάθησαν με υποσχέσεις και κολακείες να τον πείσουν να αρνηθεί την πίστη του αλλά δεν τα κατάφεραν. Αφού τον κατατρύπησαν με το ίδιο το κοντάρι του στη συνέχεια απέκοψαν την Τίμια Του Κεφαλή στις 9 Μαΐου του 720 μ.Χ και το νεανικό αίμα του πότισε άφθονα την Θεσσαλική γη. Στο σημείο της σφαγής εγκατέλειψαν οι Άβαροι το Σώμα του Αγίου, όπου μετά από πολλά χρόνια το βρήκε ακέραιο και ευωδιάζων κάποιος άρχοντας Ευφημιανός, ο οποίος γιατρεύθηκε από την ασθένεια της λέπρας που έπασχε και αφού το ενταφίασε, έκτισε εκεί Ναό
στο όνομα του Οσιομάρτυρα.

Το εσωτερικό

Η θέα

Βίντεο

Κείμενα:

Α’ Μέρος
Βασιλική Σ. Σουλέ
Οικονομολόγος MSC
ΙΕΣΟΕΛ – Ινστιτούτο Σώματος Ορκωτών Ελεγκτών Λογιστών

Β’ Μέρος
Ερευνητική Εργασία: Β1 ΓΕΛ ΑΙΤΩΛΙΚΟΥ
Θέμα: Οι Ιεροί Ναοί του Αιτωλικού: Ένας πλήρης οδηγός
Σχολικό έτος: 2013-2014

Φωτογραφικό υλικό:
Βασιλική Σ. Σουλέ
Μοιραστείτε το άρθρο...
Ετικέτες: # # # # # # #

Newsroom

Σκοπός μας είναι η προβολή και ανάδειξη της ιστορικής κληρονομιάς, του περιβαλλοντικού πλούτου καθώς και της πολιτιστικής και πολιτισμικής παράδοσής μας. Στόχος μας είναι η ενημέρωση των επισκεπτών και η έμπρακτη συμβολή ούτως ώστε ο νομός Αιτωλοακαρνανίας να γίνει ένας δημοφιλής τουριστικός προορισμός.
iAitoloakarnania.gr

Φανταστικά τοπία, σπουδαία ιστορία, υπέροχοι άνθρωποι!