Loading...

12.000 ελαιόδεντρα Καλαμών χτύπησε το χαλάζι στην Αιτωλοακαρνανία


Μοιραστείτε το άρθρο...

Aνεπανόρθωτες ζημιές έχει υποστεί η σοδειά εκατοντάδων αγροτών στο νομό Αιτωλοακαρνανίας από την ισχυρή χαλαζόπτωση των τελευταίων ημερών.

Το μεγάλο πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί φέρνουν στην βουλή οι βουλευτές του ΚΚΕ Νίκος Μωραΐτης και Νίκος Καραθανασόπουλος, με μια ερώτηση που αναφέρει: «από τα έντονα καιρικά φαινόμενα έχουν πληγεί πάνω από 4.000 στρέμματα με περίπου 12.000 χιλιάδες ελαιόδεντρα ποικιλίας καλαμών και κάποιες καλλιέργειες με εσπεριδοειδή. Σε πολλές περιπτώσεις η καταστροφή είναι ολική και αγγίζει το 100%».

Όπως αναφέρει το agronews.gr, οι βουλευτές ζητούν να προχωρήσει η διαδικασία των αποζημιώσεων.

Αναλυτικά το κείμενο της ερώτησης έχει ως εξής:

Προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων

Θέμα: Για τις μεγάλες καταστροφές που έχουν υποστεί οι καλλιέργειες στην Αιτωλοακαρνανία

Μεγάλες ζημιές και καταστροφή της αγροτικής παραγωγής προκάλεσε η έντονη χαλαζόπτωση την Τετάρτη 8/11/2017 στην Αιτωλοακαρνανία (στο δημοτικό διαμέρισμα Οινιάδων, στο Νεοχώρι και φτάνοντας έως το δημοτικό διαμέρισμα Αιτωλικού).

Από τα έντονα καιρικά φαινόμενα έχουν πληγεί πάνω από 4.000 στέμματα με περίπου 12.000 χιλιάδες ελαιόδεντρα ποικιλίας καλαμών και κάποιες καλλιέργειες με εσπεριδοειδή. Σε πολλές περιπτώσεις η καταστροφή είναι ολική και αγγίζει το 100%.

Από τις ζημιές που προκλήθηκαν αναδεικνύονται για άλλη μια φορά οι ευθύνες της κυβέρνησης και του ΕΛΓΑ που δεν έχουν πάρει κανένα μέτρο αντιχαλαζικής προστασίας, ενώ γνωρίζουν πολύ καλά ότι ο νομός Αιτωλοακαρνανίας πλήττεται από χαλαζοπτώσεις κάθε χρόνο και προκαλούνται τεράστιες ζημιές στην αγροτική παραγωγή.

Πρόκειται για μεγάλη απώλεια στο εισόδημα αρκετών μικρομεσαίων αγροτών της περιοχής, την στιγμή που βρισκόταν στη συγκομιδή της σοδιάς τους. Την ίδια ώρα, ο ΕΛΓΑ έχει μετατραπεί σε ένα φοροεισπρακτικό μηχανισμό που χαρατσώνει τους παραγωγούς και δεν καλύπτει το σύνολο της ζημιάς. Με βάση τον ισχύοντα κανονισμό του ΕΛΓΑ, οι ελαιοπαραγωγοί που επλήγησαν αν αποζημιωθούν θα πληρωθούν ετεροχρονισμένα και θα πάρουν ψίχουλα. Την ίδια στιγμή, η διαδικασία της καταγραφής δυσχεραίνεται από το γεγονός πως οι εκτιμητές του ΕΛΓΑ για να ανταποκριθούν στο έργο τους είναι αναγκασμένοι να καλύπτουν με δικά τους έξοδα ακόμα και τις μετακινήσεις που χρειάζονται.

Οι μικρομεσαίοι αγρότες βρίσκονται σε απόγνωση καθώς γι’ ακόμα μια φορά βρίσκονται αντιμέτωποι με τα στοιχεία της φύσης, αλλά και με την αντιλαϊκή πολιτική της ΕΕ και των κυβερνήσεων, αδυνατώντας ακόμα και να καλύψουν τις καθημερινές ανάγκες της οικογένειας και άλλες υποχρεώσεις (καλλιεργητικά έξοδα, χρέη προς τρίτους, Τράπεζες, ΕΛΓΑ, Εφορία, ΟΓΑ, ΕΝΦΙΑ κ.ά.)

ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός, τι μέτρα προτίθεται να πάρει η κυβέρνηση για:
– Να ληφθούν όλα τα αναγκαία μέτρα προκειμένου να γίνουν από τον ΕΛΓΑ άμεσα οι εκτιμήσεις για το σύνολο των ζημιών στην ΠΕ Αιτωλοακαρνανίας.
– Να αποζημιωθούν δίκαια και έγκαιρα οι αγρότες για το 100% των ζημιών που υπέστησαν.
– Να ληφθούν μέτρα και να λειτουργήσει το αντιχαλαζικό σύστημα προστασίας που θα προστατεύει τους παραγωγούς από τέτοια καιρικά φαινόμενα.
– Να γίνει άτοκη αναστολή των τρεχουσών χρεών των πληγέντων.

Οι Βουλευτές
Νίκος Μωραΐτης
Νίκος Καραθανασόπουλος
Μοιραστείτε το άρθρο...
Ετικέτες: # # # # #

Newsroom

Σκοπός μας είναι η προβολή και ανάδειξη της ιστορικής κληρονομιάς, του περιβαλλοντικού πλούτου καθώς και της πολιτιστικής και πολιτισμικής παράδοσής μας. Στόχος μας είναι η ενημέρωση των επισκεπτών και η έμπρακτη συμβολή ούτως ώστε ο νομός Αιτωλοακαρνανίας να γίνει ένας δημοφιλής τουριστικός προορισμός.
iAitoloakarnania

Φανταστικά τοπία, σπουδαία ιστορία, υπέροχοι άνθρωποι!