Loading...

Μνημείο για τους πεσόντες αεροπόρους στο Θέρμο!


Μοιραστείτε το άρθρο...

Διήμερο εκδηλώσεων διοργανώνει ο Δήμος Θέρμου που θέλει να αποτίσει φόρο τιμής στους ήρωες της πολεμικής αεροπορίας.

Ο Δήμος Θέρμου, έχοντας ως πεποίθηση ότι οι ήρωες μένουν αθάνατοι όταν φροντίζουμε να διατηρείται άσβεστη η μνήμη τους και ανταποκρινόμενος αφενός στο καθήκον του ως φορέας της πολιτείας για απότιση φόρου τιμής σ’ αυτούς και αφετέρου σε σχετικό πάγιο αίτημα της τοπικής κοινωνίας, προέβη στην κατασκευή περικαλλούς Μνημείου Πεσόντων Αεροπόρων στον λόφο του Αγίου Κοσμά στο Θέρμο, στο οποίο δεσπόζει ένα μουσειακό μαχητικό αεροσκάφος, προκειμένου να τιμήσει τους πέντε αεροπόρους της πολεμικής μας αεροπορίας (Νικόλαο Ανδρέα Σιαλμά, Κωνσταντίνο Αθανασίου Κοντογιώργο, Βασίλειο Γεωργίου Κουρκούτα, Ευστάθιο Χαριλάου Τσίγκα και Ευάγγελο Γεωργίου Σταθόπουλο), παιδιά όλοι τους αυτού του μικρού τόπου, του Θέρμου και της ευρύτερης περιοχής του Δήμου Θέρμου, που έπεσαν στον βωμό του καθήκοντος, υπερασπιζόμενοι την εδαφική ακεραιότητα της πατρίδας.

Στο πλαίσιο αυτό, λοιπόν, ο Δήμος Θέρμου, διοργανώνει σήμερα και αύριο, Σάββατο και Κυριακή, 17 και 18 Ιουνίου αντίστοιχα, διήμερο εκδηλώσεων με γενικό τίτλο «ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΜΝΗΜΗΣ ΠΕΣΟΝΤΩΝ ΑΕΡΟΠΟΡΩΝ», το αναλυτικό πρόγραμμα των οποίων έχει γνωστοποιηθεί ποικιλοτρόπως, κατά τις οποίες θα τιμηθεί η μνήμη των Πεσόντων Αεροπόρων του Δήμου Θέρμου και θα γίνουν τα αποκαλυπτήρια του προαναφερόμενου Μνημείου Πεσόντων Αεροπόρων.

Ο Δήμος Θέρμου επιτελεί το χρέος του έναντι των πεσόντων στον βωμό της τιμής και καλεί τους πολίτες να ανταποκριθούν με τη σειρά τους στο καθήκον σύμπασας της τοπικής κοινωνίας να τιμήσει με την παρουσία της σ’ αυτές τη μνήμη των Πεσόντων και την προσφορά τους στην πατρίδα.

Το Θέρμο, ο ιστορικός αυτός τόπος με την ιδιαίτερα σημαντική διαχρονική παρουσία του στο ιστορικό γίγνεσθαι της Ελλάδας, αποτίει, μέσω και της εν λόγω δράσης, τον οφειλόμενο φόρο τιμής και αιωνίας μνήμης σε όλους όσους διαχρονικά προσέφεραν τον εαυτό τους θυσία υπερασπιζόμενοι τα ιερά και τα όσια του ελληνισμού.

Ως επιτομή σ’ αυτή τη σύντομη αναφορά – δεδομένου ότι, δυστυχώς, θύματα σ’ αυτόν τον διαρκή αγώνα υπεράσπισης της τιμής και της ακεραιότητας της χώρας μας δεν έχουμε μόνο σε περιόδους διεξαγωγής πολεμικών επιχειρήσεων – θεωρήθηκε σκόπιμο να παρατεθούν δύο σύνδεσμοι στο τέλος του κειμένου.

Ο πρώτος σύνδεσμος παραπέμπει στη θυσία του ενός από τα προαναφερόμενα τιμώμενα πρόσωπα, του Νικολάου Ανδρέα Σιαλμά, ο οποίος συγκαταλέγεται στα θύματα του καθημερινού ακήρυχτου πολέμου με την Τουρκία που μαίνεται για χρόνια πάνω από το Αιγαίο.

Ενός “πολέμου”, που έχει ως συνέπεια να εκτίθενται σε θανάσιμο κίνδυνο οι ζωές των αεροπόρων μας που καλούνται να αναχαιτίσουν τα τουρκικά αεροπλάνα που παραβιάζουν τον εθνικό εναέριο χώρο κι επιπλέον να απειλείται ανά πάσα στιγμή η ίδια η ειρήνη στην περιοχή από την τουρκική επιθετικότητα.

Ας έρθουμε, λοιπόν, νοερά 25 χρόνια πίσω στον χρόνο μέσα από τον σύνδεσμο αυτόν, μιας και οι εορταστικές εκδηλώσεις στο Θέρμο κατά το προαναφερόμενο διήμερο συμπίπτουν, όχι τυχαία, με την 25η επέτειο από τη θυσία του ηρωικού Αεροπόρου μας Νικολάου Ανδρέα Σιαλμά, προκειμένου να τιμήσουμε τη μνήμη του τιμώμενου αυτού ήρωα και, κατ΄ επέκταση, και των λοιπών τιμώμενων ηρώων στις εν λόγω εκδηλώσεις.

Ο δεύτερος σύνδεσμος παραπέμπει σε ύμνο αφιερωμένο στην πλειάδα των ηρωικών πιλότων της πολεμικής μας αεροπορίας, οι οποίοι καθημερινά δίνουν τον καλύτερο εαυτό τους στους ελληνικούς αιθέρες για την προάσπιση του εθνικού μας χώρου.

Ο σύνδεσμος για τον Ν. Σιαλμά: http://veteranos.gr/nikolaos-sialmas-o-iposminagos-pou-ane…/

Ο σύνδεσμος-ύμνος στους αεροπόρους μας: https://www.youtube.com/watch?v=eXiPEX4th9Q&sns=fb

Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων

Κείμενο: Νίκος Σ. Κωστακόπουλος

Μοιραστείτε το άρθρο...
Ετικέτες: # # # #

Newsroom

Σκοπός μας είναι η προβολή και ανάδειξη της ιστορικής κληρονομιάς, του περιβαλλοντικού πλούτου καθώς και της πολιτιστικής και πολιτισμικής παράδοσής μας. Στόχος μας είναι η ενημέρωση των επισκεπτών και η έμπρακτη συμβολή ούτως ώστε ο νομός Αιτωλοακαρνανίας να γίνει ένας δημοφιλής τουριστικός προορισμός.
iAitoloakarnania.gr

Φανταστικά τοπία, σπουδαία ιστορία, υπέροχοι άνθρωποι!