Loading...

Με επιτυχία το «2ο Ξηρομερίτικο Σεργιάνι στην Μουσική Παράδοση» της ΟΠΣΥΞ


Μοιραστείτε το άρθρο...

Με παραδοσιακές μελωδίες και χωρούς πραγματοποιήθηκε το αφιέρωμα για τη προβολή της πολιτισμικής κληρονομιάς μας.

Στο Ανοιχτό Θέατρο Δήμου Χαϊδαρίου, έναν όμορφο χώρο, πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 17 Σεπτεμβρίου 2016 η εκδήλωση «2ο Ξηρομερίτικο Σεργιάνι στην Μουσική Παράδοση» που διοργάνωσε η Ομοσπονδία Πολιτιστικών Συλλόγων Ξηρομέρου (Ο.Π.ΣΥ.Ξ.).

Μια εκδήλωση αφιερωμένη στην Ξηρομερίτικη μουσική παράδοση με σκοπό τη διαφύλαξη και προβολή της πολιτισμικής μας κληρονομιάς.

Ο Βασίλης Μπουρνάζος καλωσόρισε με τραγούδι τους καλεσμένους. Ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας κ. Δημήτρης Στεργίου αφού ευχαρίστησε τους παρευρισκόμενους εκ μέρους του Κεντρικού Συμβουλίου για την παρουσία τους στην εκδήλωση, αναφέρθηκε εν συντομία στην 35ετή παρουσία της Ομοσπονδίας στο χώρο του πολιτισμού και όχι μόνο και ζήτησε την στήριξη της δίνοντάς της έτσι δύναμη, ώστε και τα επόμενα χρόνια να συνεχίσει το δημιουργικό της έργο.

img_3829

Συνέχισε λέγοντας ότι η Ομοσπονδία πήρε την πρωτοβουλία να πραγματοποιήσει την εκδήλωση αυτή, για δεύτερη χρονιά μέσα στη δύσκολη εποχή που ζούμε, με στόχο να κρατήσουμε ζωντανό και αμείωτο το ενδιαφέρον όλων μας για τη γνήσια μουσική παράδοση του τόπου μας και να προβάλλουμε τις ιδιαιτερότητές της σε σχέση με τις υπόλοιπες περιοχές. Από τα δημοτικά τραγούδια μπορεί να συλλέξει κανείς πολλές πληροφορίες.

Η μουσική αποτελούσε και αποτελεί σημαντικό στοιχείο στην καθημερινή ζωή του ανθρώπου από την αρχή της ιστορίας του μέχρι σήμερα. Για κάθε σημαντικό γεγονός στην πορεία της ζωής του υπήρχαν τραγούδια και μελωδίες με τα οποία το είχε συνδυάσει. Κάθε τόπος είχε τα δικά του μουσικά έθιμα, τις δικές του παραδοσιακές μελωδίες.

Ακολούθησε το αφιέρωμα στην μουσική παράδοση υπό τους ήχους παραδοσιακής ορχήστρας και τη συμμετοχή των χορευτικών των συλλόγων απανταχού Φυτειωτών «Το Λιγοβίτσι», της Ένωσης Ηπειρωτών Ιλίου και του Σωματείου παραδοσιακών χορών και λαογραφικών ερευνών «Ελληνική Παράδοση» Ιλίου, με τις όμορφες φορεσιές τους, τα οποία «έκλεψαν» την παράσταση, με την αρτιότητα παρουσίασης χορών της περιοχής μας και μας χάρισαν άρωμα της Ξηρομερίτικης περηφάνιας και λεβεντιάς και καταχειροκροτήθηκαν.
Ενδιάμεσα των χορευτικών ακούστηκαν τραγούδια της τάβλας.
Ακολούθησε Ξηρομερίτικο γλέντι με παραδοσιακή μουσική και τραγούδια.

4

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους: ο Αιδεσιμολογιότατος πατήρ Βασίλειος Πόπης, ο Δήμαρχος Χαϊδαρίου Μιχάλης Σελέκος, ο Πρόεδρος της ΠΑΝ.ΣΥ. Πάνος Χολής, και ο ταμίας Δημήτρης Αρσένης, ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συλλόγων Τριχωνίδας, Δημήτρης Χριστόπουλος, ο Γραμματέας της Ομοσπονδίας Συλλόγων Βάλτου Δημήτρης Μασκλαβάνος, ο επίτιμος πρόεδρος της ΠΑΝ.ΣΥ. Αλέκος Σάββας, ο π. πρόεδρος της ΟΠΣΥΞ συγγραφέας, Νίκος Μήτσης, ο π. Πρόεδρος της ΠΑΝ.ΣΥ., Φίλιππος Φαρμάκης, ο Δημοτικός Σύμβουλος και Πρόεδρος της Κοινωφελούς Επιχείρησης Δήμου Ξηρομέρου Κώστας Γεωργούλας ο Δημοτικός Σύμβουλος και Αντιπρόεδρος της Κοινωφελούς Επιχείρησης Δήμου Ξηρομέρου Νίκος Ναούμης, ο Δημοτικός Σύμβουλος Ιλίου Δημήτρης Γαλούνης, ο Δημοτικός Σύμβουλος Ιλίου και Πρόεδρος της Ένωσης Ηπειρωτών Ιλίου Χρήστος Γκόνης, η Γραμματέας της Ένωσης Ηπειρωτών Ιλίου Μαρίκα Γκόνη, ο Αντιπρόεδρος Δημήτρης Δάλλας και ο υπεύθυνος πολιτιστικών Νίκου Θωμάς, ο Πρόεδρος της Ένωσης Ηπειρωτών Περιστερίου, Ζήκος Κόντης, ο Πρόεδρος της Αμφικτιονίας Ακαρνάνων Φίλλιπος Ντόβας, ο κ. Παπαγεωργίου Ευάγγελος πολιτευτής με τους Ανεξάρτητους Έλληνες στο Νομό Αιτωλ/νίας, Πρόεδροι, Μέλη και Εκπρόσωποι όλων των Συλλόγων Μελών της Ομοσπονδίας.

Το Κεντρικό Συμβούλιο της Ομοσπονδίας ευχαριστεί: το Δήμαρχο Χαϊδαρίου Μιχάλη Σελέκο και το Δημοτικό Συμβούλιο για την παραχώρηση του Θεάτρου καθώς και τις Διοικητικές υπηρεσίες του Δήμου για την άριστη συνεργασία.

Το Σωματείο παραδοσιακών χορών και λαογραφικών ερευνών «Ελληνική Παράδοση» Ιλίου, την Ένωση Ηπειρωτών Ιλίου, το Σύλλογο Φυτειωτών «Το Λιγοβίτσι» και τα χορευτικά τους, που με χαρά ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμά της Ομοσπονδίας, τους Δασκάλους των χορευτικών, Έφη Ρούτη, Βασίλη Τσούνη και Αντώνη Μπενέκο, την ορχήστρα, με τους Χρήστο Οικονόμου στο κλαρίνο, Θανάση Παντιώρα στο τουμπερλέκι, Λευτέρη Φραγκιουδάκη στο λαούτο και Γιώργο Καψάλη στο τραγούδι, που με επιμονή δουλεύουν ώστε να προσφέρουν σε εμάς το υπέροχο αυτό θέαμα. Ευχαριστούμε τον κ. Κώστα Γεωργούλα για την οικονομική στήριξη της εκδήλωσης, καθώς και εκείνους που βοήθησαν στην άρτια οργάνωσή της.

Τέλος ευχαριστούμε όλους όσους μας τίμησαν με την παρουσία τους και έκαναν την εκδήλωσή μας τόσο πετυχημένη.

Δείτε φωτογραφίες από την εκδήλωση:
img_3650 img_3660 img_3679 img_3726 img_3748 img_3795
Μοιραστείτε το άρθρο...
Ετικέτες: # # # # #

Newsroom

Σκοπός μας είναι η προβολή και ανάδειξη της ιστορικής κληρονομιάς, του περιβαλλοντικού πλούτου καθώς και της πολιτιστικής και πολιτισμικής παράδοσής μας. Στόχος μας είναι η ενημέρωση των επισκεπτών και η έμπρακτη συμβολή ούτως ώστε ο νομός Αιτωλοακαρνανίας να γίνει ένας δημοφιλής τουριστικός προορισμός.
iAitoloakarnania.gr

Φανταστικά τοπία, σπουδαία ιστορία, υπέροχοι άνθρωποι!