Loading...

“Οδοιπορικό στο ρημαγμένο ΙΧΘΥΚΑ”


Μοιραστείτε το άρθρο...

Το iaitoloakarnania.gr επισκέφθηκε το Ιχθυοκαλλιερητικό Κέντρο Αχελώου το οποίο θυμίζει βομβαρδισμένο τοπίο…


Ένα απογοητευτικό κι εγκαταλελειμμένο μέρος είναι ο χώρος όπου στεγάζονταν το ΙΧΘΥΚΑ κοντά στο δέλτα του Αχελώου και το iaitoloakarnania.gr σας μεταφέρει τις θλιβερές εικόνες εγκατάλειψης από μια επιχείρηση που ήκμασε τα τέλη του προηγούμενου αιώνα, δημιουργώντας προοπτικές ανάπτυξης για τη τοπική περιοχή του Νεοχωρίου, αλλά και του νομού.

Μια μικρή αναδρομή

Το ΙΧΘΥΚΑ Α.Ε., ιδρύθηκε το 1985, μετά από μελέτες και σχεδιασμό της Γενικής Γραμματείας Έρευνας & Τεχνολογίας του Υπ. Ανάπτυξης. Στόχος του Κέντρου ήταν η λειτουργία και διαχείριση πρότυπης ερευνητικής μονάδας ιχθυοκαλλιέργειας στις εκβολές του Αχελώου, για τη διεξαγωγή ερευνών και την ανάπτυξη τεχνολογίας στον τομέα της Ιχθυοκαλλιέργειας. Πρόκειται για έναν ανεξάρτητο & αυτοχρηματοδοτούμενο φορέα Έρευνας & Τεχνολογίας του Υπουργείου Ανάπτυξης που συμβάλλει στη διαμόρφωση στρατηγικής διαχείρισης της παράκτιας ζώνης με βάση τα πορίσματα της σύγχρονης Έρευνας.

Δραστηριοποιήθηκε ερευνητικά συμμετέχοντας σε έργα έρευνας και τεχνολογίας προϋπολογισμού της τάξης των 70 εκ. δρχ. καλύπτοντας την προβλεπόμενη ιδία συμμετοχή (50%) εξ ιδίων πόρων. Το αντικείμενο των έργων αφορά στην ανάπτυξη τεχνικών διενέργειας εμπλουτισμών την ελεγχόμενη αναπαραγωγή του χταποδιού και των κεφαλοειδών.


Το ιστορικό της κατάρρευσης και το σήμερα…
    Η οικονομική κρίση στην Ελλάδα “ακούμπησε” αισθητά την επιχείρηση που άρχισε να παραπαίει από τα χρέη, με αποτέλεσμα το 2010 να βρεθεί σε καθεστώς εκκαθάρισης. Έτσι, τα χρήματα των φορολογούμενων πολιτών για την ελπιδοφόρα επιχείρηση έκαναν… φτερά με τη δημόσια περιουσία να λεηλατείται. Σήμερα, όπως, θα δείτε οι εγκατάστασεις θυμίζουν βομβαρδισμένο τοπίο, αφού πολλοί επιτήδειοι έχουν κατασπαράξει πατώματα, σίδερα και διάφορα αντικείμενα ώστε να τα μεταπουλήσουν.

    Ακολουθούν οι θλιβερές εικόνες…



    *Το iaitoloakarnania.gr με αυτό το άρθρο δεν θέλει να αποδώσει ευθύνες σε κανέναν, ούτε να δημιουργήσει πολιτικές συγκρούσεις, παρά μόνο να ενημερώσει τους Αιτωλοακαρνάνες τι απέγιναν τα χρήματά τους, αλλά και οι ελπίδες ανάπτυξης στην ευρύτερη περιοχή του Νεοχωρίου.





    Μοιραστείτε το άρθρο...

    Newsroom

    Σκοπός μας είναι η προβολή και ανάδειξη της ιστορικής κληρονομιάς, του περιβαλλοντικού πλούτου καθώς και της πολιτιστικής και πολιτισμικής παράδοσής μας. Στόχος μας είναι η ενημέρωση των επισκεπτών και η έμπρακτη συμβολή ούτως ώστε ο νομός Αιτωλοακαρνανίας να γίνει ένας δημοφιλής τουριστικός προορισμός.
    iAitoloakarnania.gr

    Φανταστικά τοπία, σπουδαία ιστορία, υπέροχοι άνθρωποι!