Loading...

Αιτωλοακαρνανία: Αξιοθέατα, ιστορία, παραδοσιακό φαγητό (ταξιδιωτικός οδηγός by iAitoloakarnania.gr)


Μοιραστείτε το άρθρο...

Ένας ταξιδιωτικός οδηγός του iAitoloakarnania.gr για μια εύκολη περιήγηση στον μεγαλύτερο νομό της Ελλάδας με τις καταπληκτικές παραλίες, τα ιστορικά μνημεία, τον περιβαλλοντικό πλούτο και τους φιλόξενους ανθρώπους.

Ο νομός Αιτωλοακαρνανίας βρίσκεται στη Δυτική Ελλάδα και συνορεύει με τους νομούς Άρτας, Ευρυτανίας και Φωκίδας. Επίσης, η γέφυρα Ρίου-Αντιρρίου την συνδέει με την Πάτρα, ενώ έχει πρόσβαση με γέφυρα στο νησί της Λευκάδος. Στον Βορρά λούζεται από τον Αμβρακικό κόλπο, δυτικά από το Ιόνιο, ενώ στα νότια από δύο κόλπους, τον Πατραϊκό και τον Κορινθιακό.

Οι επισκέπτες του νομού Αιτωλοακαρνανίας γοητεύονται κυρίως από τα σημαντικά αρχαιολογικά ευρήματα και μνημεία, την ιστορία της Ιεράς Πόλης του Μεσολογγίου, την γραφική πόλη της Ναυπάκτου με το ρομαντικό βενετσιάνικο κάστρο και το καταπράσινο ορεινό όγκο, την πόλη της Αμφιλοχίας με τον «λαμπερό» κόλπο και τα αρχαιολογικά αξιοθέατα, καθώς και το πλούσιο φυσικό περιβάλλον με όμορφες, γραφικές παραλίες και βουνά που καλύπτονται από πυκνά δάση.

Η Αιτωλοακαρνανία είναι ένας τόπος φυσικής ομορφιάς, με καταπράσινους κάμπους και οροπέδια με απέραντες λίμνες, ποτάμια όπως ο Αχελώος και ο Εύηνος, ψηλά βουνά, βαθιά φαράγγια και όμορφες πόλεις και χωριά. 

Όσοι αγαπάτε την δράση στα όμορφα σημεία της Αιτωλοακαρνανίας μπορείτε να κάνετε πεζοπορίες, ορειβασίες, kitesurfing, rafting, bird watching και πολλά άλλα. Επίσης εάν αγαπάτε τον αγροτουρισμό και την φύση τότε εκτός από τις πόλεις μπορείτε να επισκεφθείτε τα παραδοσιακά χωριά που οι φιλόξενοι άνθρωποι θα σας φιλέψουν τοπικά εδέσματα, θα σας ψήσουν ελληνικό καφέ, θα σας κεράσουν ντόπιο κρασί και θα σας πουν ανείπωτες ιστορίες από τα βάθη της ιστορίας, πάντα με την αυθεντικότητα και τοπική διάλεκτο που ξεχωρίζει…

Δήμοι

Μεσολόγγι

Η Ιερά Πόλη του Μεσολογγίου, είναι η πρωτεύουσα του νομού Αιτωλοακαρνανίας, μια γαλήνια πόλη με πλούσια ιστορική κληρονομιά. Το 1937, με προεδρικό διάταγμα, το Μεσολόγγι ανακηρύχθηκε Ιερά Πόλη για την πολύτιμη συμβολή του στην Ελληνική Επανάσταση του 1821. Η πτώση του Μεσολογγίου και κυρίως η ηρωική Εξόδος των υπερασπιστών του στις 10 Απριλίου 1826 ενθουσίασε τη διεθνή κοινή γνώμη. Ως αποτέλεσμα, ο φιλελληνισμός αυξήθηκε, ενώ η Έξοδος και η θυσία του λαού του Μεσολογγίου αποτέλεσε έμπνευση για πολλά έργα τέχνης, ζωγραφικής, λογοτεχνίας κλπ. Το Μεσολόγγι είναι επίσης η γενέτειρα πέντε Πρωθυπουργών, όπως ο Χαρίλαος Τρικούπης, τους, αλλά και τη γενέτειρα σημαντικών ελληνικών ποιητών όπως ο Κωστής Παλαμάς.

Διαβάστε σχετικά: Όλα τα αξιοθέατα του Μεσολογγίου

Σε αυτή την ιστορική πόλη πολλά αξιοθέατα υπενθυμίζουν την Εξόδου των υπερασπιστών της το 1826, όπως τα αμυντικά τείχη, η Πύλη της Εξόδου, τα μνημεία των Φιλελλήνων και ο Τάφος των Ηρώων. Αξίζει να επισκεφθείτε το Μεσολόγγι, τον Κήπο των Ηρώων, το Μουσείο Ιστορίας και Τέχνης που στεγάζεται στο Σπίτι του Δήμαρχου, τα αρχοντικά των οικογενειών Τρικούπη και Παλαμά, το άγαλμα του διάσημου Έλληνα ποιητή Κωστή Παλαμά, το μοναστήρι του Αγίου Συμεών, η πλαγιά του όρους Ζυγός, το παρεκκλήσι της Αγίας Παρασκευής, η μικρή εκκλησία της Παναγίας στο νησάκι Φοινικιά, ο ανεμόμυλος, το κάστρο της Κυράς Ρήνης, το μνημείο του ήρωα της αρχαίας Β και τα ερείπια του σπιτιού του Μεγάλου Ο ποιητής Philhellen Lord Byron.

Πιθανώς το σημαντικότερο αξιοθέατο της πόλης είναι η λιμνοθάλασσα, ένας σημαντικός βιότοπος υγροτόπων και κέντρο παραγωγής ιχθύων σε ολόκληρη τη χώρα. Σε μικρή απόσταση από τη λιμνοθάλασσα μπορείτε να δείτε υπολείμματα του αρχαίου ναού της Αρτέμιδος Λαύριας και του Απόλλωνα Λαύριου.

Οινιάδες

Τα χωριά (Νεοχώρι, Κατοχή, Γουριά, Πεντάλοφος, Λεσίνι και Μάστρου) κρύβουν τους δικούς τους θησαυρούς στην άγνωστη Αιτωλοακαρνανία!

Αρχαίες Οινιάδες

Πάνω σε ύψωμα γεμάτο από βελανιδιές και δυτικά του χωριού της Κατοχής βρίσκονται οι αρχαίοι Οινιάδες. Μόλις πλησιάσετε θα θαυμάσετε τα τείχη και τον μεγαλοπρεπή κόκκινο πύργο. Τα τείχη των Οινιαδών είναι από τα πιο διατηρημένα τείχη αρχαίων πόλεων με επτά πύλες και πύργους. Είναι χτισμένα με το πολυγωνικό (κυκλώπειο) σύστημα και διαμορφώνονται σε μεγάλο περίβολο, ο οποίος σε περίοδο επιδρομών συγκέντρωνε τους κατοίκους και τα ζώα.

Η Ακρόπολη των Οινιαδών, που βρίσκεται στο ψηλότερο σημείο της πόλης, περιβάλλεται από ένα δεύτερο τείχος με πέντε πύργους. Το αρχαίο θέατρο από την άλλη βρίσκεται σε ωραία τοποθεσία, με δύο χιλιάδες και πλέον θέσεις και με τα δύο τρίτα των κερκίδων του λαξευμένα σε συμπαγή βράχο – αποτέλεσμα μεγάλης υπομονής των αρχαίων τεχνιτών.

Ο χώρος όμως δεν τελειώνει εδώ: Ένα αρχαίο καρνάγιο που διασώζεται είναι μοναδικό στο είδος του, ολόκληρο σκαλισμένο σε πελώριο βράχο- έργο πιθανόν των Αιτωλών κατά τον 3ο αιώνα π.Χ. Οι νεώσοικοι των Οινιαδών περιβάλλονται στις τρεις πλευρές τους από το τείχος της πόλης και αποτελούνταν από πέντε κιονοστοιχίες με 17 κίονες η καθεμία, που στήριζαν τη στέγη δημιουργώντας έξι ράμπες για την ανέλκυση των πλοίων. (Ώρες λειτουργίας: 08.00-14.00 καθημερινά).

     ΔΙΑΜΟΝΗ           ΕΞΟΔΟΣ         ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ


 

Αγρίνιο

Η πόλη του Αγρινίου, η μεγαλύτερη πόλη της Αιτωλοακαρνανίας, είναι το οικονομικό, πολιτιστικό και εκπαιδευτικό κέντρο του νομού. Στην πόλη και γύρω από την πόλη μπορείτε να επισκεφθείτε το Δημοτικό Πάρκο Παπαστράτου, το Αρχαιολογικό και Λαογραφικό Μουσείο, την Δημοτική Βιβλιοθήκη Παπαστράτου και την Πινακοθήκη Καπράλου, τις παλιές αποθήκες καπνού Παπαστράτου και Παπαπέτρου, την εκκλησία της Αγίας Τριάδας Μαυρίκης, τα απομεινάρια η αρχαία πόλη Στράτου, το φαράγγι της Κλεισούρας και τα υδροηλεκτρικά φράγματα Κρεμαστών, Στράτου και Καστράκι.

Κατά την Τουρκοκρατία το Αγρίνιο ήταν γνωστό ως “Βραχόρι”. Συμμετείχε στην Επανάσταση του 1821 και απέκτησε το σημερινό της όνομα το 1835. Η ανάπτυξη της καλλιέργειας και του εμπορίου καπνού αποτέλεσε τη βασική πηγή πλούτου. Το Αγρίνιο βρίσκεται 37 χλμ. Βόρεια του Μεσολογγίου.

Διαβάστε σχετικά: Όλα τα αξιοθέατα του Αγρινίου

Ένα από τα φυσικά κοσμήματα του Αγρινίου είναι η Τριχωνίδα, η μεγαλύτερη λίμνη της Ελλάδας. Πρόκειται για μια λίμνη με απέραντο γαλάζιο που περιβάλλεται από τα βουνά Παναιτώλιο και Αράκυνθο.

Χαρακτηριστικά στη λίμνη βρίσκουν καταφύγιο περίπου 200 είδη πουλιών και 25 είδη ψαριών. Το πιο σπάνιο είναι ο νανογωβιός, ο οποίος θεωρείται το μικρότερο ψάρι της Ευρώπης και δεν υπάρχει αλλού στον κόσμο. Επίσης, η λίμνη κατέχει άλλη μία πρωτιά. Είναι η μοναδική που φιλοξενεί τη θαλασσινή Αθερίνα, ένα ψάρι που ζει μόνο στις θάλασσες.

    ΔΙΑΜΟΝΗ           ΕΞΟΔΟΣ         ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ


 

Ναύπακτος

Η Ναύπακτος είναι μια γραφική πόλη, χτισμένη αμφιθεατρικά σε πλαγιά με πεύκα. Έχει 18.231 μόνιμους κατοίκους και είναι η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη του νομού Αιτωλοακαρνανίας. Απέχει 42χλμ. Από το Μεσολόγγι και μόλις 10χλμ. από τη γέφυρα Ρίου-Αντιρρίου

Η Ναύπακτος είναι μια σύγχρονη πόλη ικανή να σαγηνεύσει όλους τους επισκέπτες της, διατηρώντας παράλληλα το παραδοσιακό της ύφος. Το λιμάνι με τα όμορφα μαγαζάκια γοητεύουν ακόμα και τους πιο απαιτητικούς επισκέπτες. Επίσης το καλά διατηρημένο βενετσιάνικο κάστρο στην κορυφή του λόφου είναι ένα από τα ομορφότερα κάστρα στην Ελλάδα και ένα πραγματικό κόσμημα για την πόλη.

Η Ναύπακτος είναι μια πόλη με πολλή δραστηριότητα όλο το χρόνο που αυξάνεται κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού. Ο επισκέπτης μπορεί να βρει ταβερνάκια, εστιατόρια, καφετέριες και μπαρ στο κέντρο της πόλης αλλά και στις παραλίες κοντά ή στο λόφο του κάστρου που προσφέρει θέα στον Κορινθιακό κόλπο.

Θα πρέπει να επισκεφθείτε το βενετσιάνικο λιμάνι, το καλοδιατηρημένο βενετσιάνικο κάστρο στο λόφο με θέα στην πόλη, το παλιό αρχοντικό της οικογένειας Μπότσαρη, τώρα ιδιωτικό μουσείο, τα παραδοσιακά σπίτια στο κέντρο της πόλης. Θα πρέπει να περπατήσετε στους παραδοσιακούς λιθόστρωτους δρόμους του κέντρου της πόλης και αν ο καιρός το επιτρέπει, κολυμπήστε στις πανέμορφες παραλίες Ψάνι και Γκίμποβο.

Ορεινή Ναυπακτία

Η ορεινή Ναυπακτία βρίσκεται πάνω από τα πανέμορφα παραθαλάσσια τοπία. Αναπτύσσεται μέσα σε μια διαφορετική τοπογραφία, όπου δεσπόζουν ορεινά εξογκώματα, φαράγγια και νερό. Χαρακτηριστικά στοιχεία των ορεινών όγκων της Ναυπακτίας είναι οι γλυπτικές πλαγιές, οι δρόμοι των ζώων και τα βοσκοτόπια στις μάντρες που αποκαλύπτουν τον τιτανικό αγώνα των γενεών για επιβίωση.

Η ορεινή Ναυπακτία είναι μια από τις ομορφότερες περιοχές της Ελλάδας, κυρίως από περιβαλλοντική άποψη. Το ποικίλο τοπίο και η γεωλογική δομή της Ναυπακτίας ευνοούν την πλούσια και ποικίλη χλωρίδα. Ο επισκέπτης είναι μαγευμένος από μια αισθησιακή και ευχάριστη διαδρομή μέσα από τα πανέμορφα δάση, όπου υπάρχει η ανταλλαγή δρυός, έλατος, οξιάς, αεροπλάνου και καστανιάς, ενώ υπάρχουν κάποια σημεία όπου όλα υπάρχουν μαζί δίνοντας ένα μοναδικό μοναδικό χρώμα. Σε πολλά σημεία υπάρχουν φυσικές πηγές διακοσμημένες με πέτρινες βρύσες έτοιμες να αναζωογονήσουν τους ταξιδιώτες.

Αυτές οι κορυφαίες οικολογικές συνθήκες της περιοχής αποτελούν τον ιδανικό χώρο για την επιβίωση μεγάλων και μικρών θηλαστικών και πτηνών. Τα πιο σημαντικά άγρια ​​ζώα, τα πτηνά και τα ερπετά του οικοσυστήματος της περιοχής είναι άγρια ​​τρύπες, ελάφια, αλεπούδες, λύκοι, λύγκα, κουνάβια, κουνέλια, πορφυράκια, σκίουροι και άλλοι. Στο βάθος υπάρχουν πέρδικες, περιστέρια, γύπες, μάγοι, κοράκια, τρελός, δρυοκολάπτες, κουκουβάγιες και μερικές σειρές αετών και χρυσών αετών. Τα κυριότερα ερπετά της περιοχής είναι οι dentrogalia, οι Vipers, η saitoura tyflitis fyllodaktylos και οι χελώνες.

     ΔΙΑΜΟΝΗ           ΕΞΟΔΟΣ         ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ


 

Θέρμο

Ο Δήμος Θέρμου έχει εδαφική έκταση 333,7 τετραγωνικών χιλιομέτρων. Έδρα του Δήμου είναι το Θέρμο, μια ιστορική κωμόπολη με πληθυσμό περί τις 2.000 κατοίκους, που απέχει 30 χλμ. από το Αγρίνιο και 45 χλμ. από τη Ναύπακτο. Το Θέρμο έχει μεγάλη ιστορία, μεγάλη πολιτιστική προσφορά και ιδιαίτερες επιδόσεις στον τομέα των γραμμάτων, των τεχνών και των επιστημών.

Το Θέρμο στην ολότητά του, δηλαδή η περιοχή που σήμερα συγκροτεί τον Δήμο Θέρμου ως διοικητική οντότητα, χαρακτηρίζεται από ποικιλία γεωμορφολογικών στοιχείων κι αυτό συνιστά ένα από τα σημαντικότερα στοιχεία της φύσης του. Η λίμνη Τριχωνίδα, η μεγαλύτερη, ομορφότερη και καθαρότερη λίμνη της Ελλάδας, την οποία προσεγγίζει ο Δήμος Θέρμου σε μεγάλο μήκος της ακτής της και μάλιστα στο πιο αξιόλογο από πλευράς φυσικού κάλλους, οι μικρές εύφορες παραλίμνιες πεδινές εκτάσεις της Μυρτιάς και της Παμφίας, το μαγευτικό οροπέδιο του Θέρμου, στεφανωμένο ολόγυρα με απαλούς καταπράσινους λόφους, και τα μικρότερα οροπέδια της Χρυσοβίτσας και του Πλατύπορου, οι κοιλάδες του μυθικού ποταμού Ευήνου και των γραφικών παραποτάμων του Γιδομανδρίτη και Φιδάκια, οι κατάφυτες πλαγιές, (αλλού με παραμεσογειακή βλάστηση κι αλλού ελατοσκεπείς), του Ανατολικού Παναιτωλικού, όπως και τα γυμνά από βλάστηση τμήματα και οι γυμνές κορυφές τής εν λόγω οροσειράς, όπου η γη αποκαλύπτει γυμνό το εσωτερικό της κάλλος μέσα από τα σχήματα και τα χρώματα των πετρωμάτων της, αλλά και ένα πλήθος ρεμάτων που οργώνουν ολόκληρη την εδαφική έκταση του Δήμου Θέρμου, αποτελούν τα γεωμορφολογικά εκείνα στοιχεία που συνθέτουν ένα αξιοζήλευτο φυσικό περιβάλλον στην εν λόγω περιοχή.

Πέτρινα και συρμάτινα γεφύρια, μονοπάτια και μουλαρόδρομοι, νερόμυλοι, νεροτριβές, στέρνες, υδραύλακες, καλύβες, αλώνια, τεχνητές αναβαθμίδες τού εδάφους (πεζούλες), λιθόστρωτες πλατείες, γκαλντερίμια, βρύσες, θέσεις θέας, πηγάδια, λιοτρίβια, λιθόχτιστα σπίτια, κλειστά δημοτικά σχολεία, (κάποια από τα οποία έχουν διαμορφωθεί σε καλαίσθητους χώρους με αναπροσαρμογή της χρήσης τους στα σύγχρονα δεδομένα και στα χαρακτηριστικά κάθε επιμέρους περιοχής), εκκλησίες χτισμένες με λαξευμένες πέτρες, όπως αντίστοιχα και ξωκλήσια, αποτελούν τα κύρια στοιχεία της αγροτικής και αρχιτεκτονικής κληρονομιάς που απαντώνται διάσπαρτα στην εν λόγω περιοχή, στους εξήντα και πλέον μικρούς και μεγαλύτερους οικισμούς του Δήμου Θέρμου, στις αγροτικές εκτάσεις, στις κοιλάδες, στους λόφους και στα βουνά της περιοχής. Στοιχεία που συναπαρτίζουν από κοινού με τα φυσικά στοιχεία, (τα τοπία, τη βλάστηση, τα άφθονα νερά και τον καθαρό αέρα), ένα αξιοζήλευτο περιβάλλον για τον άνθρωπο.

Σήμερα το Θέρμο, με το ιδιαίτερο φυσικό κάλλος του, τα πλατάνια, τις πηγές και τα πέτρινα σπίτια, σπάνια δείγματα της νεότερης αρχιτεκτονικής, είναι μία από τις πιο ωραίες κωμοπόλεις της Ελλάδας και αποτελεί το εμπορικό, συγκοινωνιακό, πολιτιστικό και διοικητικό κέντρο όχι μόνο της περιοχής που συγκροτεί τον Δήμο Θέρμου, αλλά και τμημάτων της ευρύτερης περιοχής της Τριχωνίδας και της Ναυπακτίας. Διαθέτει, μάλιστα, όλες τις σύγχρονες «αστικές» εξυπηρετήσεις, (σχολεία, τράπεζες, κέντρο υγείας, άλλες βασικές δημόσιες υπηρεσίες, ξενοδοχεία κ.α.), και επιπλέον λειτουργεί ως ορμητήριο για τη γνωριμία των επισκεπτών με τα ποικίλης φύσεως θέλγητρα των χωριών του Δήμου Θέρμου αλλά και της ευρύτερης περιοχής.

Ιαματικά λουτρά Μυρτιάς
Κόκκινο Στεφάνι ή Λουτρά Μυρτιάς

Τα Ιαματικά λουτρά Μυρτιάς βρίσκονται στην βορειοανατολική παραλία της λίμνης Τριχωνίδας του Δήμου Θέρμου. Τα λουτρά της Μυρτιάς είναι γνωστά και ως «Κόκκινο Στεφάνι» επειδή το ρόδινο σούρουπο στεφανώνει με τα ιδιαίτερα κόκκινα χρώματά του τον βράχο που αγκαλιάζει την πηγή.

Σε μια όμορφη τοποθεσία δίπλα στη λίμνη Τριχωνίδα, στο μέσο της διαδρομής από το Αγρίνιο προς το Θέρμο, βρίσκεται η ιερά μονή των Εισοδίων της Θεοτόκου ή Παναγίας Φανερωμένης, γνωστή ως Μονή Μυρτιάς, προσωνυμία που χρησιμοποιείται τουλάχιστον από τον 17ο αιώνα.

Ο πυρήνας της φαίνεται ότι δημιουργήθηκε στις αρχές του 12ου αιώνα, όταν κτίστηκε ο πρώτος μικρός ναός, και στα τέλη του 15ου ή στις αρχές του 16ου αιώνα, επεκτάθηκε. Στη μακραίωνη ιστορία της συνδέθηκε με σπουδαίους καλλιτέχνες που εργάσθηκαν για τη διακόσμησή της και με προσωπικότητες των γραμμάτων που φιλοξενήθηκαν στις εγκαταστάσεις της, όπως ο Κοσμάς ο Αιτωλός, που έζησε εδώ για μικρό διάστημα. Διέθετε πλούσια βιβλιοθήκη και στα χρόνια της Τουρκοκρατίας, σύμφωνα με την παράδοση, σε κρύπτη της λειτουργούσε κρυφό σχολειό. Το 1835, όταν όλα τα μοναστήρια της περιοχής διαλύθηκαν, παρέμεινε ως το μοναστηριακό κέντρο της Τριχωνίδας. Το 1943 πυρπολήθηκε από γερμανικά στρατεύματα και καταστράφηκαν τα συγκροτήματα των κελιών, που αποκαταστάθηκαν στη δεκαετία του 1990.

Αρχαιολογικό μουσείο Θέρμου
Το νέο Αρχαιολογικό Μουσείο Θέρμου περιλαμβάνει τη μόνιμη έκθεση και την αίθουσα πολλαπλών χρήσεων.

Η έκθεση, η οποία διαρθρώνεται σε έξι θεματικές ενότητες, περιλαμβάνει ευρήματα από το Ιερό του Απόλλωνος Θερμίου, από μικρότερα γειτονικά ιερά, καθώς και ευρήματα από πόλεις – μέλη της Αιτωλικής Συμπολιτείας, που χρονολογούνται από τους προϊστορικούς έως και τους ρωμαϊκούς χρόνους. Ο επισκέπτης παρακολουθεί την εξέλιξη από τα πρώτα ίχνη κατοίκησης στον χώρο και τη δημιουργία του Ιερού έως τον μετασχηματισμό του σε θρησκευτικό και πολιτικό κέντρο της Αιτωλικής Συμπολιτείας και την παρακμή του. Το αρχαιολογικό υλικό συνοδεύουν επεξηγηματικά κείμενα, σχέδια και αναπαραστάσεις, αποσπώμενες καρτέλες με επιπλέον πληροφοριακό υλικό, κείμενα και σχέδια σε μορφή Braille. Στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων δίνονται περισσότερες πληροφορίες μέσω διαδραστικών εφαρμογών. Στον προθάλαμο αεροφωτογραφίες και εποπτικό υλικό με την κάτοψη του εκθεσιακού χώρου παρέχουν τις πρώτες πληροφορίες στον επισκέπτη.

Ευρήματα από το Ιερό του Απόλλωνος Θερμίου, από μικρότερα γειτονικά ιερά, καθώς και ευρήματα από πόλεις-μέλη της Αιτωλικής Συμπολιτείας, που χρονολογούνται από τους προϊστορικούς χρόνους έως και τη Ρωμαϊκή κατάκτηση, παρουσιάζει το νέο Αρχαιολογικό Μουσείο Θέρμου

Λαογραφικό Μουσείο
Λαογραφικό Μουσείο οποίο στεγάζεται στο κληροδότημα Δημητρίου Υφαντή επί της οδού Αναστασίου Ακρίδα πλησίον της πλατείας του Θέρμου.

Εκτίθενται παραδοσιακά αντικείμενα που σχετίζονται με τον τρόπο ζωής των κατοίκων του Δήμου Θέρμου και της ευρύτερης περιοχής της ορεινής Τριχωνίδας. Η συλλογή και διάσωση των εκθεμάτων άρχισε το 1991 με πρωτοβουλία της Ιστορικής Λαογραφικής Εταιρείας Απόκουρου (ΙΛΕΑ). Τα αντικείμενα που φυλάσσονται στο καλαίσθητο κτήριο προέρχονται από διαφορετικές χρονικές περιόδους του παρελθόντος και έχουν κατηγοριοποιηθεί ανάλογα με τη θεματολογία τους.

Η τεκμηριωμένη παρουσίαση των εκθεμάτων, η σπανιότητα πολλών εξ αυτών και η ενδιαφέρουσα θεματολογία του, καθιστούν την επίσκεψη στο Λαογραφικό Μουσείο του Δήμου Θέρμου μοναδική εμπειρία.

     ΔΙΑΜΟΝΗ           ΕΞΟΔΟΣ         ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

 

Αμφιλοχία

Η Αμφιλοχία είναι παράλια κωμόπολη (υψόμ. 10 μ.) στην πρώην επαρχία Βάλτου του Νομού Αιτωλοακαρνανίας. Είναι χτισμένη στο πιο εσωτερικό σημείο του όρμου του Αμβρακικού κόλπου αμφιθεατρικά πάνω σε δυο λόφους που στο νότιο μέρος συγκλίνουν μεταξύ τους και σχηματίζουν ορθή γωνία. Πρόκειται για πολύ σημαντική θέση, αφού για αιώνες αποτελεί τη μοναδική δίοδο από τη δυτική Στερεά Ελλάδα προς την Ήπειρο ακόμα και μετά την κατασκευή της σύγχρονης υποθαλάσσιας σήραγγας – Πρέβεζα- Ακτίου. Απέχει από την Αθήνα 314 χιλιόμετρα ΒΔ, 42 χιλιόμετρα Β από το Αγρίνιο και 40 Ν απ’ την Άρτα.

Στη θέση της Αμφιλοχίας βρισκόταν η αρχαία Ακαρνανική πόλη Λιμναία, της οποίας ερείπια σώζονται μέχρι σήμερα.

Το έδαφος που συναντάμε στην περιοχή είναι όλο πετρώδες πλην των παραλιακών επιχώσεων. Ο συνδυασμός του ορεινού όγκου με τη θάλασσα αποτελούν ένα φυσικότατο καταφύγιο προστασίας των τουριστικών σκαφών απ’ τους ανέμους. Είναι χαρακτηριστικό, ότι παρά τους -κατά καιρούς- ισχυρούς ανέμους που πνέουν στην περιοχή του Αμβρακικού δεν έχει μνημονευτεί ουδέποτε ναυάγιο. Η γεωγραφική θέση της πόλης οδήγησε στο να αποκαλείται σήμερα η Αμφιλοχία «η νύφη του Αμβρακικού».

Η μάχη του «Καρβασαρά» στην Αμφιλοχία

Η έντονη εμπορική δραστηριότητα και η σημαντική στρατηγική θέση της πόλης ήταν οι βασικοί λόγοι που έγινε το 1825 η μεγάλη μάχη κατά των Τούρκων. Καθώς μαίνονταν ακόμα η πολιορκία του Μεσολογγίου, το οποίο βρίσκεται σε κοντινή απόσταση με την Αμφιλοχία, ο Κιουταχής ξεκίνησε από την Ήπειρο με προορισμό το Μεσολόγγι για να συνδράμει με τις δυνάμεις του. Ο Γεώργιος Καραϊσκάκης προέβλεψε ότι ο Καρβασαράς (σημερινή Αμφιλοχία) ήταν σημαντικό κέντρο εμπορίου και ότι τα στρατεύματα του Κιουταχή θα αντιμετώπιζαν πρόβλημα, αν ανέκοπτε την τροφοδότηση τους από τα καραβάνια. Τότε ανέλαβε δράση και κατέφθασε στην περιοχή με σκοπό να τους εμποδίσει…

Την περίοδο της Τουρκοκρατίας η πόλη αποτελούσε κατάλυμα για τους διερχόμενους ταξιδιώτες, γι’αυτό ονομάστηκε «Καρβασαράς». Στην τούρκικη γλώσσα «καραβαν-σεράι» σήμαινε σταθμός καραβανιών…

Τα ξημερώματα της 28ης Σεπτεμβρίου με αρχηγό τον Γεώργιο Καραΐσκάκη, οι έλληνες οπλαρχηγοί όρμησαν στους Τούρκους και τους έπιασαν κυριολεκτικά στον ύπνο. Επί τέσσερις ώρες πολέμησαν μαζί τους, αφήνοντας τους μόνο δύο επιλογές, να σκοτωθούν στη μάχη ή να ριχτούν στη θάλασσα. Παρόλο που αμφότερες οι στρατιωτικές μονάδες ήταν μικρές σε αριθμό, η νίκη για τους Έλληνες ήταν μεγάλη. Συνολικά 300 Τούρκοι σκοτώθηκαν και όσοι γλίτωσαν από τα χέρια τους πνίγηκαν στη θάλασσα. Από την πλευρά υπήρχε μόλις μία απώλεια! Σύμφωνα με γραπτές μαρτυρίες των ίδιων των πρωταγωνιστών, ακόμα και τα ευρωπαϊκά πλοία που ήταν δεμένα στο λιμάνι, απομακρύνθηκαν εκείνο το πρωινό από τον φόβο τους…

Ο πληθυσμός της Αμφιλοχίας φτάνει τους 4.688 κατοίκους…

Αρχές του 20ου αιώνα η πόλη ονομάστηκε ξανά Αμφιλοχία, από το αρχαίο ομώνυμο κράτος και διαμορφώθηκε γεωγραφικά και πληθυσμιακά όπως είναι σήμερα. Μια παραθαλάσσια κωμόπολη που κοσμεί την ευρύτερη περιοχή του Αμβρακικού κόλπου και κομβικό σημείο για τους ταξιδιώτες της Δυτικής Ελλάδας…

Μενίδι

Ο μαγευτικός παραθαλάσσιος οικισμός με θέα τον Αμβρακικό κόλπο βρίσκεται στους καταπράσινους πρόποδες του Μακρυνόρους με απαράμιλλη ομορφιά και αξιοζήλευτη γαλήνη.

Το Μενίδι Αιτωλοακαρνανίας βρίσκεται στη βορειοανατολική πλευρά του Αμβρακικού κόλπου και στους πρόποδες του όρους Μακρυνόρος, ενώ απέχει μόλις 17 χιλιόμετρα από την πόλη της Άρτας και 37 χιλιόμετρα από την Αμφιλοχία.

Ο οικισμός του Μενιδίου που αγγίζει τα όρια του νομού Αιτωλοακαρνανίας αποτελεί ένα όμορφο καλοκαιρινό θέρετρο για τους ζεστούς μήνες με την παραλία του να γίνεται πόλος έλξης για μπανάκι ή για το ηλιοβασίλεμα στον Αμβρακικό.

Το λιμάνι αυτές τις μέρες είναι ένας ζωντανός χώρος, ψαράδες και κόσμος που πάει να αγοράσει ολόφρεσκες γαρίδες αλλά και γαύρο που επίσης είναι άφθονος αυτή την εποχή.

Όμορφες εικόνες, καλή διάθεση, ζεστός καιρός και άφθονη πεντανόστιμη γαρίδα Αμβρακικού. Ο καλύτερος τρόπος για να ξεκινήσει το καλοκαίρι.

Tip: Μη παραλείψετε να δοκιμάσετε γαρίδες αλλά και γαύρο δίπλα στο κύμα, στις ταβέρνες του χωριού.

Όρος Μακρυνόρος

Αν όμως δεν είστε του… νερού και ζητάτε μια απόδραση στο βουνό τότε μπορείτε να ανεβείτε το όρος Μακρυνόρος. Εκεί, μπορείτε να κάνετε πεζοπορία στα φυσικά μονοπάτια του με την οργιώδη βλάστησή του, ενώ στην κορυφή του (950 υψόμετρο) μπορείτε να μαγευτείτε από την πανοραμική θέα του τον Αμβρακικού κόλπου.

Αν είστε λάτρεις της αδρεναλίνης, στο βουνό Μακρυνόρος επίση, πρέπει να επισκεφθείτε την πίστα απογείωσης αλεξίπτωτου πλαγιάς που λειτουργεί εδώ και αρκετά χρόνια. Οι συνθήκες είναι ιδανικές για πτήσεις σχεδόν όλο το χρόνο με πολλούς αθλητές να επισκέπτονται το Μενίδι για να πετάξουν, αφού και η θέα από ψηλά ολόκληρου του Αμβρακικού και των υδροβιότοπων είναι απλά μοναδική. Βέβαια όσες φορές και να πετάξετε πάντα στη παραλία θα επιστρέφετε αφού είναι ο μόνος χώρος που μπορείτε να προσγειώσετε τα αλεξίπτωτά σας.

     ΔΙΑΜΟΝΗ           ΕΞΟΔΟΣ         ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

 

Ξηρόμερο

ο πληθυσμός 11.737 κάτοικοι, σύμφωνα με την απογραφή του 2011.

Έδρα του δήμου ορίστηκε ο Αστακός και περιλαμβάνει τις παρακάτω δημοτικές ενότητες, τοπικές κοινότητες, πόλεις, κωμοπόλεις, χωριά και οικισμούς:

Ανάμεσα στα αξιοθέατά του περιλαμβάνονται μοναστήρια και ιστορικοί χώροι, όπως το βυζαντινό κάστρο του Δραγαμέστου και ο αρχαιολογικός χώρος του αρχαίου Αστακού στον οποίο σώζονται τα ερείπια ενός ναού αφιερωμένο στον Δία

Πάνω σε ένα ύψωμα βόρεια της σημερινής κωμόπολης του Αστακού και ανάμεσα στον Αστακό και το χωριό Καραϊσκάκης στέκουν τα ερείπια των οχυρώσεων του αρχαίου Αστακού και της μεσαιωνικής Δραγαμεστού ή Δραγαμέστου. Η συνολική έκταση της τοποθεσίας είναι περίπου 108 στρέμματα και η οχύρωση χωρίζεται σε δύο τομείς με ένα διατείχισμα 410 μέτρων περίπου. Οι αρχαίοι και οι βυζαντινοί κτίστες εκμεταλλεύτηκαν τη βραχώδη τοποθεσία λαξεύοντας το υπόστρωμα και ενσωματώνοντάς το στα τείχη, συνδυάζοντας τη φυσική με την τεχνητή οχύρωση. Το αρχαίο τείχος ήταν χτισμένο σε φυσικό υπόστρωμα και η ανωδομή του ήταν πλίνθινη. Ένα τμήμα του χρησιμοποιήθηκε αργότερα ως βάση για την οικοδόμηση του μεσαιωνικού τείχους. Η κεντρική πύλη, η οποία πρέπει να βρισκόταν σε χρήση τόσο κατά την αρχαία όσο και κατά τη μεσαιωνική περίοδο, βρίσκεται στη δυτική πλευρά του κάστρου, αυτή που “βλέπει” προς τα ερείπια του ναού του Διός Καραού. Η οχύρωση ενισχύεται από 15 πύργους, όλους στραμμένους προς τη νότια και τη δυτική πλευρά. Μέσα στον περίβολο των τειχών του βυζαντινού (βόρειου) τομέα σώζονται τα ερείπια τριών ναών: 1. Μια τρίκλιτη βασιλική της Αγίας Αικατερίνης ή της Θεοτόκου, 2. Ένας σταυροεπίστεγος ναός του 10ου αιώνα και 3. Μια μονόχωρη βασιλική. Συναντούμε επίσης θεμέλια κτιρίων ο σκοπός των οποίων μας είναι άγνωστος. Ακριβώς στο κέντρο του νότιου τμήματος της αρχαίας πόλης υπάρχει ένας μικρός ναός της Αγίας Κυριακής. Σήμερα, το κάστρο είναι κακοδιατηρημένο και η πρόσβαση σε αυτό γίνεται μέσω ενός χωμάτινου αγροτικού δρόμου. Η ύπαρξη του κάστρου σε συνδυασμό με τα παλιοχριστιανικά ευρήματα μέσα στα όρια του σύγχρονου Αστακού καταδεικνύει την αδιάλειπτη συνέχεια στην κατοίκηση της περιοχής και σηματοδοτούν τον μεσαιωνικό-βυζαντινό χαρακτήρα της. Ανάλογη οχύρωση υπήρχε λίγο νοτιότερα, στην περιοχή Καστέλι.

είναι χτισμένο ένα γραφικό και παραθαλάσσιο στολίδι της Αιτωλοακαρνανίας, ο Μύτικας.

Μύτικας. Μια «μύτη» της Ακαρνανίας, που μπαίνει μέσα στο Ιόνιο Πέλαγος, με παραδοσιακή αρχιτεκτονική, πλούσια βλάστηση και φυσικά παραλίες με γαλαζοπράσινα νερά. Αν κάνετε μια βόλτα στο κέντρο του Μύτικα θα δείτε τα καλοδιατηρημένα αρχοντικά, ενώ θα χαλαρώσετε αν περπατήσετε στο λιμάνι με τις ψαρόβαρκες και τα σκάφη αναψυχής.

Σε απόσταση μόλις ενός ναυτικού μιλίου βρίσκεται το νησί Κάλαμος, στο οποίο πλέουν πολλοί επισκέπτες το καλοκαίρι για να απολαύσουν τις μαγευτικές παραλίες και το δάσος που φτάνει μέχρι τη θάλασσα.

Έχει ενδιαφέρον: Μέσα σε έναν βράχο, πάνω στο βουνό, έχει χτιστεί η εκκλησία της Αγίας Ελεούσας. Όσοι την επισκέπτονται εντυπωσιάζονται από τις εντυπωσιακές τοιχογραφίες αλλά και την θέα του Μύτικα. Τι να δοκιμάσουμε: Στην περιοχή θα βρείτε άφθονο αυγοτάραχο, τυροκομικά προϊόντα, φρέσκα ψάρια, τραχανά, ελιές και εκλεκτές ποικιλίες κρασιών.

Για τους λάτρεις της φύσης η λίμνη Οζερού είναι πραγματικά ένα αριστούργημα, με πλούσια χλωρίδα και πανίδα…

Κοντά στο χωριό Γουριώτισσα αλλά και δίπλα στην Ιόνια Οδό, η λίμνη Οζερού αποτελεί πόλο έλξης για αρκετούς επισκέπτες, αλλά και για τηλεοπτικές εκπομπές.

Tο δάσος εκτείνεται νότια της παραλιακής περιοχής των ιόνιων όρμων Αστακού και Πλατυγιαλίου, μέχρι τον ποταμό Αχελώο στα ανατολικά και την λίμνη Οζερό στα βόρεια.

Πιο συγκεκριμένα βρίσκεται στους νότιους λόφους των Ακαρνανικών ορέων της Δ. Ελλάδας, περίπου 30 χιλιόμετρα δυτικά του Αγρινίου. Ο πυρήνας του δάσους είναι μια γραμμή από λόφους άμεσα δυτικά και νότια της λίμνης Οζερού και λέγεται λόφοι Λιγοβίτσι-Μάνινα, οι οποίοι καλύπτουν 6000 εκτάρια.Κυρίως, στο πανάρχαιο δάσος συναντούμε βελανιδιές που η ηλικία τους κυμαίνεται από 300-800 ετών!

     ΔΙΑΜΟΝΗ           ΕΞΟΔΟΣ         ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

 

Βόνιτσα

Ο πληθυσμός σε 17.370 κατοίκους, σύμφωνα με την απογραφή του 2011.

Έδρα του νέου δήμου είναι η μεγαλύτερη κωμόπολή του, η Βόνιτσα.

Η Βόνιτσα, κωμόπολη της Αιτωλοακαρνανίας, δεσπόζει στη νότια πλευρά του Αμβρακικού, κατοικείται από περίπου 4.500 ανθρώπους και αποτελεί ένα από τα πιο τουριστικά μέρη της Αιτωλοακαρνανίας.

Το επιβλητικό κάστρο, το γραφικό νησάκι της Κουκουμίτσας, οι φιλόξενοι άνθρωποι, καθώς και η νησιώτικη ατμόσφαιρα σαγηνεύουν κάθε περαστικό που στη συνέχεια ερωτεύεται αυτό το μέρος.

Η Βόνιτσα είναι χτισμένη πολυ κοντά στο αρχαίο Ανακτόριο, εμπορική αποικία των Κορινθίων, που ιδρύθηκε γύρω στο 630 π.Χ. σε χερσόνησο κοντά στο Άκτιο. Όπως και οι περισσότερες πόλεις της Ακαρνανίας παρήκμασε όταν οι Ρωμαίοι ίδρυσαν τη Νικόπολη στην απέναντι πλευρά του Αμβρακικού και ανάγκασαν τους κατοίκους της περιοχής να μεταφερθούν εκεί. Με τον καιρό, στα Βυζαντινά χρόνια η πόλη άκμασε ξανά, με το όνομα Βόνιτσα αυτή τη φορά και στο ακριβές σημείο όπου βρίσκεται σήμερα. Κατά τη διάρκεια της Τουρκοκρατίας η πόλη πέρασε για ένα μεγάλο διάστημα υπό τον έλεγχο των Βενετών, και συγκεκριμένα από το 1684 έως το 1797. Το 1832 αποτέλεσε τμήμα του νέου Ελληνικού κράτους.

Αξιοθέατα

Τα κορυφαία «must see» είναι αναμφίβολα το καλοδιατηρημένο ενετικό κάστρο στον πευκόφυτο λόφο, η πολυσύχναστη προκυμαία με τα εστιατόρια και τα καφέ, η σύχρονη μαρίνα για αλιευτικά και εκδρομικά σκάφη, οι ωραίες ακρογιαλιές της περιοχής, αλλά και το νησάκι της Κουκουμίτσας.

Πρόκειται για το όμορφο νησάκι που θα δείτε στον κόλπο μπροστά από την πόλη το οποίο αποτελεί το στολίδι της πόλης για τρεις λόγους. Διότι, από μακριά φαίνεται σαν μια ζωγραφιά μέσα στη θάλασσα, διότι με την γέφυρα αποτελέι πόλο έλξης για περίπατο στο νησί και για τον λόγο ότι εκεί βρίσκεται ο Άγιος Νεκτάριος.

Παλιά, οι κάτοικοι της Βόνιτσας για να επισκεφθούν το εκκλησάκι του Αγίου Νεκταρίου, με το χτύπημα της καμπάνας περνούσαν την θάλασσα από την παραλία της Σάλτινης που βρίσκεται ακριβώς απέναντι, τον καιρό που το νησάκι δεν το συνέδεε η γέφυρα.

Πλέον, η γέφυρα δίνει μια διαφορετική αξία στο νησάκι που είναι εύκολα προσβάσιμο και όσοι περνούν από την Βόνιτσα θα πάνε να ανάψουν ένα κεράκι στο ξωκλήσι.

Η Πάλαιρος, που μέχρι το 1928 ονομάζονταν Ζαβέρδα, ανήκει στο δήμο Ακτίου-Βόνιτσας και βρέχεται από το Ιόνιο πέλαγος. Βρίσκεται ανάμεσα από τον Μύτικα και την Βόνιτσα και απέχει μόλις μισή ώρα από την Λευκάδα.

Η γοητευτική κωμόπολη φημίζεται για τις παραλίες της που γίνονται πόλος έξης κατά τους καλοκαιρινούς μήνες ακόμη και ξένους τουρίστες. Το Βαθυαβάλι, το Βαρκό, το Ποταμάκι και η Πογωνιά είναι μερικές από τις πλαζ που εκτιμούνται από χιλιάδες επισκέπτες.

Το σήμα κατατεθέν της Παλαίρου. Οι παραλίες γίνονται πόλος έλξης κατά τους θερινούς μήνες από τουρίστες και αποτελούν την σημαντικότερη πηγή εσόδων για τους ντόπιους. Το Βαθυαβάλι είναι μια από τις καλύτερες παραλίες της Αιτωλοακαρνανίας και ίσως της (δυτικής) Ελλάδος.

     ΔΙΑΜΟΝΗ           ΕΞΟΔΟΣ         ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

 

Αρχαία Θέατρα

Η Αιτωλοακαρνανία εκτός από τον περιβαλλοντικό πλούτο διακρίνεται για την βαρυσήμαντη αρχαιολογική κληρονομιά της. Χωρίς καμία αμφιβολία η Αιτωλοακαρνανία μπορεί να περηφανεύεται, γιατί είναι ο νομός με τα περισσότερα αρχαία θέατρα στην Ελλάδα, αφού κοσμείται από έξι αρχαιολογικά στολίδια σε διάφορα σημεία του.

Τα αρχαία θέατρα του νομού μας βρίσκονται στη Στράτο, στις Οινιάδες, στην Καλυδώνα, στη Νέα Μακύνεια, στη Πλευρώνα και στο Αμφιλοχικό Άργος.

Πρέπει εδώ να τονιστεί ότι θεωρείται βέβαιο ότι το Θέρμο, η πρωτεύουσα των Αιτωλών διαθέτει Θέατρο, πλην όμως δεν έχουν γίνει ακόμη οι απαραίτητες ανασκαφές.

Θέατρο Στράτου: Το μεγαλύτερο σε χωρητικότητα

Το αρχαίο Θέατρο της Στράτου χρονολογείται στο τέλος του 4ου αιώνα π.Χ. και είναι το μεγαλύτερο σε χωρητικότητα του Νομού Αιτωλοακαρνανίας (περίπου 7.000 θεατές). Βρίσκεται στο ανατολικό τμήμα της αρχαίας πόλης Στράτου (άλλοτε πρωτεύουσα των Ακαρνάνων) και έχει θέα τον ποταμό Αχελώο και την κοιλάδα του.

Το θέατρο συνδεόταν με βαθμιδωτό δρόμο με την αρχαία πόλη, ενώ είναι δομημένο από γκριζοπράσινους ντόπιους ψαμμιτόλιθους. Η κρηπίδα της περιφέρειας της ορχήστρας και ο αποχετευτικός αγωγός είναι κατασκευασμένα από λευκό ασβεστόλιθο. Αξιοσημείωτο επίσης ότι το Θέατρο είναι σκαλισμένο ολόκληρο σε φυσικό βράχο.

Το κοίλο διαιρείται με 12 κλίμακες σε 11 κερκίδες. Σώζονται μέχρι και σήμερα τουλάχιστον 33 σειρές εδωλίων. Σε γενικές γραμμές το Αρχαίο Θέατρο Στράτου βρίσκεται σε πολύ κακή κατάσταση.

Το θέατρο είχε εντοπίσει από το 1805 ο W. Leake. Πρώτες ανασκαφές έγιναν από τη Γαλλική Αρχαιολογική Σχολή. Στη συνέχεια το μνημείο επιχώθηκε έως τη δεκαετία του ΄90, οπότε και ολοκληρώθηκε ανασκαφικά η έρευνά του, την περίοδο 1989-1996, με τη συνεργασία της ΣΤ΄ ΕΠΚΑ Πατρών (Δρ. Λάζαρος Κολώνας) και του Γερμανικού Αρχαιολογικού Ινστιτούτου (καθηγ. Ε.-L. Schwandner).

Θέατρο Οινιαδών: Το πιο καλά διατηρημένο

Το αρχαίο Θέατρο Οινιαδών κρατά τις ρίζες της ιστορίας του από τον 4ο αιώνα π.Χ και είναι το πιο καλά διατηρημένο από τα 6 Αρχαία Θέατρα της Αιτωλοακαρνανίας. Βρίσκεται κοντά στην Αγορά της αρχαίας πόλης, όπου πρωτοκατασκευάστηκε από τους Αθηναίους.

Το Θέατρο δέχτηκε κάποιες μετασκευαστικές επεμβάσεις από τον Μακεδόνα Φίλιππο τον Ε’, ενώ το 167 π.Χ οι Ρωμαίοι επεμβαίνουν ελαφρώς στη διαμόρφωσή του.

Έχει εκπληκτική θέα στις γύρω πεδινές εκτάσεις, στην παλιά κοίτη του Αχελώου ποταμού και τις παράκτιες περιοχές. Είναι χωρητικότητας 5.000 περίπου θεατών.

Το κοίλο του Θεάτρου είναι μεγαλύτερο από ένα ημικύκλιο και αποτελείται από 28 σειρές εδωλίων, εκ των οποίων διατηρούνται μόνο 19. Διαιρείται με 12 κλίμακες σε 11 κερκίδες χωρίς διάζωμα. Η ορχήστρα του θεάτρου (διαμέτρου 16,14μ.) σώζεται σε άριστη κατάσταση, όχι όμως και η σκηνή, από την οποία είναι ορατά μόνο τα θεμέλια του προσκηνίου (21,89μ.) και των δύο παρασκηνίων (5χ5,62μ. το καθένα, ανατολικά και δυτικά της σκηνής). Χαρακτηριστικό του Θεάτρου η πολύ καλή ακουστική του.

Η πρώτη έρευνα πραγματοποιήθηκε το 1900 από τον Αμερικανό αρχαιολόγο B. Powell, όταν και αποκαλύφθηκε η σκηνή, η ορχήστρα και το ήμισυ του κοίλου. Τον Μάιο του επόμενου έτους αποκαλύφθηκαν οι ενεπίγραφες λιθόπλινθοι με (απελευθερωτικές) επιγραφές στο νοτιοδυτικό τμήμα του κοίλου. Το 1987 αποκαλύφθηκαν όλα τα τμήματά του από την ΕΠΚΑ Πατρών, ενώ ακολούθησε πλήρης καθαρισμός του περιβάλλοντα χώρου. Το 2002-2006 έγινε συντήρηση με ανάταξη τμημάτων του Θεάτρου.

Θεατρικές παραστάσεις φιλοξενούνται ακόμη μέχρι σήμερα στο Αρχαίο Θέατρο Οινιαδών, ενώ αρκετές φορές φιλοξενούνται και μουσικές συναυλίες. Όλα αυτά στο πλαίσιο του Φεστιβάλ του Δήμου Οινιαδών που αναβιώνει από το 1986. Πρώτο έργο που παρουσιάστηκε στο Θέατρο το 1986 ήταν το «Αχαρνής» του Αριστοφάνη.

Θέατρο Καλυδώνας: Το πιο… περίεργο

Για το αρχαίο Θέατρο της Καλυδώνας δεν έχει καθοριστεί επίσημα χρονολογία κατασκευής, αλλά αν υπολογίσουμε ότι όλα τα υπόλοιπα αρχαία Θέατρα στην Ελλάδα χτίστηκαν περίπου στο ίδιο διάστημα, τότε (αυθαίρετα) μπορούμε να υποθέσουμε ότι και το Θέατρο της Καλυδώνας χρονολογείται στον 3ο – 4ο αιώνα π.Χ.

Το χαρακτηριστικό του είναι ότι έχει ορθογώνια ορχήστρα (16×14μ. περίπου) και οι 26 σειρές εδωλίων του (από ψαμμιτικούς λίθους) είναι διατεταγμένες σε σχήμα Π, κάτι που του έδωσε το χαρακτηριστικό όνομα: «Βουλευτήριο Καλυδώνας»!

Μπροστά από τη σκηνή, η αποκάλυψη ορθογώνιων τόρμων υποδεικνύει την ύπαρξη θυρών προς το προσκήνιο, στο οποίο θα πρέπει να υπήρχαν δώδεκα (12) κίονες ιωνικού ρυθμού, από τους οποίους σώθηκαν μόνο οι έξι (6).

Μπροστά από το προσκήνιο αποκαλύφθηκε στις ανασκαφές αγωγός, ο οποίος επικοινωνούσε με τετράγωνη δεξαμενή αποθήκευσης νερού. Περιμετρικά της σκηνής και του προσκηνίου έχει έλθει στο φως ένας μεγάλος αριθμός από κεραμίδες, στοιχείο ενδεικτικό για την ύπαρξη στέγης.

Το αρχαίο Θέατρο της Καλυδώνας εντοπίστηκε κοντά στο 1960, κατά την κατασκευή της Ε.Ο. Αντιρρίου-Ιωαννίνων. Βρίσκεται στον λόφο του Λαφρίου, όπου βρίσκονται επίσης το ιερό της Αρτέμιδος και του Απόλλωνος Λαφρίου.

Οι νεότερες έρευνες στο μνημείο ξεκίνησαν το 2001 και συνεχίστηκαν έως το 2003, αρχικά σε συνεργασία του Ινστιτούτου της Δανίας με την «Εν Αθήναις Αρχαιολογική Εταιρεία» και εν συνεχεία με την Ελληνική Αρχαιολογική Υπηρεσία υπό τη διεύθυνση του Δρ. Λάζαρου Κολώνα. Η ανασκαφή του ολοκληρώθηκε πριν 1 περίπου χρόνο και δείχνει ότι η ορχήστρα είχε σκηνικό οικοδόμημα. Βρέθηκε επίσης ένας τοίχος που ανήκει στο προσκήνιο και διατηρεί στοιχεία θυραίων ανοιγμάτων και κιονοστοιχίας.

Θέατρο Μακύνειας: Με θέα την Γέφυρα Ρίου-Αντιρρίου

Το αρχαίο Θέατρο Μακύνειας βρίσκεται σε ένα μικρό πλάτωμα στην ακρόπολη της αρχαίας Μακύνειας. Από τα εδώλια του θεάτρου μπορεί κανείς να θαυμάσει την θέα προς τον Πατραϊκό και Κορινθιακό κόλπο, τη Γέφυρα Ρίου-Αντιρρίου, αλλά και τα βουνά της Αχαΐας, Παναχαϊκό και Ερύμανθο.

Διασώζεται μέχρι και σήμερα το τοξοειδές κοίλο του και 14 σειρές εδωλίων (χωρίς διάζωμα και κλίμακες) και πιστεύεται ότι χρησιμοποιούταν και ως βουλευτήριο. Έχει επίσης αποκαλυφθεί η ορχήστρα και στοιχεία της σκηνής. Το υλικό που είχε χρησιμοποιηθεί για την κατασκευή του είναι ψαμμιτόλιθος.

Στο υψηλότερο σημείο του θεάτρου υπήρχαν τρεις ευθύγραμμες και παράλληλες σειρές καθισμάτων με στηρίγματα στην πλάτη, όπου προφανώς κάθονταν οι επίσημοι, ενώ μπροστά από αυτές υπήρχε πέτρινος θρόνος για το τιμώμενο πρόσωπο.

Το θέατρο ήρθε στο φως τη δεκαετία του ’80 κατά τη διάρκεια εργασιών καθαρισμού της αρχαίας πόλης από την αρμόδια τότε ΣΤ’ ΕΠΚΑ Πατρών.

Ακόμη σήμερα σχεδόν κάθε χρόνο διοργανώνονται παραστάσεις, αλλά και (αρκετές φορές) συναντήσεις πολιτών της περιοχής.

Θέατρο Πλευρώνας: Το θέατρο-οχυρό

Το αρχαίο Θέατρο Πλευρώνας βρίσκεται σε επαφή με τη δυτική πλευρά της οχύρωσης της Νέας Πλευρώνας και σε απόσταση 130 μ. περίπου από την κεντρική πύλη. Πρόκειται για ένα από τα πιο ενδιαφέροντα αρχαία Θέατρα, τόσο λόγω της μοναδικής θέας προς τη Λιμνοθάλασσα του Μεσολογγίου, όσο και της κατασκευαστικής του ιδιαιτερότητας.

Το προσκήνιό του έχει διαταχθεί μπροστά και σε επαφή με το τείχος, το κοίλο βλέπει προς τα δυτικά, ενώ τη λειτουργικότητα της σκηνής του θεάτρου συμπληρώνει ο πύργος 3 (6,5×3,3μ). Ο πύργος αυτός σώζεται σε ύψος 5,70μ. περίπου, δηλαδή θα πρέπει να αποτελούσε βοηθητικό χώρο της σκηνής και των παρασκηνίων. Οι πάροδοι του θεάτρου ήταν πλάτους 2,40 μ. με ιδιαίτερα χαρακτηριστικούς διαδρόμους.

Η ορχήστρα του θεάτρου (διαμέτρου 11,60 μ.) είναι διαμορφωμένη με χώμα στο φυσικό έδαφος. Υπολογίζεται πως θα είχε 25-30 σειρές εδωλίων. Ορατές είναι μόνο 16.

Τα εδώλια σε αρκετά σημεία είναι κατασκευασμένα από ορθογώνιους λαξευμένους λίθους, ενώ σε άλλα είναι λαξευμένα στο φυσικό βράχο.

Η σημερινή κατάσταση του Θεάτρου είναι ικανοποιητική, ενώ δεν αντιμετωπίζει ιδιαίτερα προβλήματα στατικότητας.

Θέατρο Αμφιλοχικού Άργους: Το άγνωστο

Το αρχαίο Θέατρο του Αμφιλοχικού Άργους είναι το πιο άγνωστο απ’ όλα τα προηγούμενα. Εξάλλου μέχρι και σήμερα δεν έχουν γίνει ολοκληρωμένες έρευνες ή και ανασκαφές για να γνωρίζουμε πολλά.

Βρίσκεται σε μια ελαιόφυτη ιδιοκτησία (κληρονόμων Χούτα) σε απόσταση 12 χλμ. από την Αμφιλοχία κοντά στον σημερινό οικισμό Καινούργιο Αμπελακίων.

Την… θέση του πρόδωσε η ύπαρξη 2-3 λαξευτών τοίχων των εδωλίων που βρέθηκαν το 1916 (Κ.Α. Ρωμαίος).

Πηγές: diazoma.gr, agriniovoice.gr, archaiologia.gr, wikipedia,
website πρώην Νομαρχίας Αιτωλοακαρνανίας, Περιοδικό Στρατόσφαιρα

Φύση & Οικοτουρισμός

Η Δυτική Ελλάδα είναι η πλουσιότερη περιοχή της Ελλάδας από πλευράς φυσικού περιβάλλοντος. Αποτελείται από τους νομούς Αιτωλοακαρνανίας, Αχαΐας και Ηλίας. Στη Δυτική Ελλάδα, υπάρχουν πλήθος από ασφαλείς όρμους και φυσικά λιμάνια, χιλιόμετρα με μοναδικές σε φυσικό κάλλος, παρθένες, αμμουδερές και βραχώδεις απαράμιλλου κάλλους ακτές. Οι Λιμνοθάλασσες του Μεσολογγίου, του Αμβρακικού κόλπου, του Κοτυχίου, μαζί με τις πολυάριθμες λίμνες και ποτάμια της περιοχής , αποτελούν το μεγαλύτερο σύμπλεγμα υγροτόπων της Μεσογείου.

Εκτεταμένα πεδινά τμήματα διακοπτόμενα από τους ορεινούς όγκους των παρθένων Οροσειρών της περιοχής, συμπληρώνουν το φυσικό περιβάλλον της περιοχής. Πάνω από 280 είδη πουλιών έχουν παρατηρηθεί στις διάφορες εποχές του χρόνου, στιςλιμνοθάλασσες, στις λίμνες και στους άλλους υγρότοπους της περιοχής και στους γύρωλόφους. Πολλά σπάνια είδη, όπως την απειλούμενη με εξαφάνιση Βίδρα (θηλαστικό), θα συναντήσει ο επισκέπτης στις λίμνες της περιοχής και στη λιμνοθάλασσα του Μεσολογγίου, ενώ δελφίνια και θαλασσοχελώνες (Carettacaretta) θα συναντήσει στον Αμβρακικό Κόλπο.

Παρθένα φυσικά δάση και πλούσια μεσογειακή βλάστηση καλύπτουν τα πανέμορφα βουνά της περιοχής, μέσα στα οποία βρίσκουν καταφύγιο πολλά και σπάνια πουλιά (όπως ο βασιλαετός, το αηδόνι, ο δρυοκολάπτης) , καθώς και πολλά και σπάνια θηλαστικά (όπως το τσακάλι, το αγριογούρουνο και το ζαρκάδι).

Δεν είναι υπερβολή να ειπωθεί, ότι η περιοχή αποτελεί το «Φυσικό Πάρκο της Ελλάδας». Η περιοχή έχει κατοικηθεί από την παλαιολιθική εποχή, όπως μαρτυρούν εργαλεία από πυριτόλιθο που αποκαλύπτονται κυρίως στις παραλίμνιες και παραποτάμιες περιοχές. Στην περιοχή σύμφωνα με την μυθολογία έζησαν, βασίλεψαν και συγκρούστηκαν θεοί, ημίθεοι και ήρωες.

Ο επισκέπτης θα βρει φιλόξενους και ευγενικούς οικοδεσπότες από τους οποίους μπορεί να μάθει, εάν το επιθυμεί, πως γίνονται οι καλλιεργητικές εργασίες και η περιποίηση των ζώων μέσα στο βιολογικό αγρόκτημα, πώς να ζυμώνει και να ψήνει ψωμί, πώς να φτιάχνει μαρμελάδες, τυρί, κρασί και πολλά αλλά που θα τον φέρουν ξανά σε επαφή με τους άλλους ανθρώπους και με την φύση, μέσα σε πλαίσια αυθεντικής φιλοξενίας & υψηλού επιπέδου παρεχόμενων υπηρεσιών.

Δραστηριότητες

Η γεωμορφολογία του νομού Αιτωλοακαρνανίας με τους ορεινούς όγκους, την χλωρίδα και την πανίδα σε συνδυασμό με τα ποτάμια και τις λίμνες προσφέρονται για πολλών ειδών δραστηριοτήτων.

Μια από τις πιο διαδεδομένες είναι η πεζοπορία στα σαγηνευτικά μονοπάτια. Η ορεινή Ναυπακτία, ο Αράκυνθος, το Παναιτωλικό όρος, το Μακρυνόρος, το βελανιδοδάσος Ξηρομέρου, τα Ακαρνανικά όρη κ.ά. διαθέτουν απαράμιλλης ομορφιάς δασικές εκτάσεις που σίγουρα θα θέλετε να περπατήσετε εκεί μέσα. 

Όσον αφορά τα ποτάμια αν και ο Αχελώος είναι ο μεγαλύτερος διασχίζοντας όλο τον νομό, ο Εύηνος είναι εκείνος που έχει τις κατάλληλες υποδομές για rafting. 

Ο Εύηνος συγκαταλέγεται στους ιδανικούς ποταμούς και αποτελεί μια από τις πιο δημοφιλείς διαδρομές για ράφτινγκ. Επίσης, ο ποταμός Εύηνος θεωρείται εύκολος προς μεσαίας δυσκολίας για καταβάσεις, από τη γέφυρα του Πόρου ως το Διεθνές Προπονητικό Κέντρο πριν τη γέφυρα του Μπανιά.

Το αναρριχητικό πεδίο στον Μύτικα έχει γίνει πόλος αναφοράς για τους λάτρεις του extreme sport με φυσικό επακόλουθο την ενίσχυση του τουρισμού της ευρύτερης περιοχής.

Στο αναρριχητικό πεδίο «Μύτικας-Καμπλάφκα Αιτωλοακαρνανίας» έχει δημιουργηθεί μια οργανωμένη κατάσταση ούτως ώστε να φιλοξενούνται κάθε χρόνο αρκετοί φανατικοί θαυμαστές, αλλά και αρχάριοι αθλητές του πανέμορφου extreme sport που κερδίζει διαρκώς έδαφος στην περιοχή της Αλυζίας.

Η ανάπτυξη του αναρριχητικού πεδίου «Μύτικας-Καμπλάφκα Αιτωλοακαρνανίας» είναι μία πολύ όμορφη και αξιόλογη προσπάθεια νέων ανθρώπων, που μέσα της
κρύβει μεράκι, πάθος και αγάπη για την άγρια ομορφιά των ορεινών όγκων και του
φυσικού περιβάλλοντος της περιοχής μας.

Έτσι, το οργανωμένο αναρριχητικό πεδίο ”Μύτικας – Καμπλάφκα Αιτ/νίας” από το καλοκαίρι του 2016 έχει αρχίσει να γίνεται ευρέως γνωστό και ήδη βρίσκεται στο climbs.gr, ως ένα από τα 172 σημεία αναρρίχησης στην Ελλάδα.

Μια νέα δραστηριότητα έχει… γεννηθεί τα τελευταία χρόνια στο Διόνι, με εκατοντάδες λάτρεις του σπορ από όλη την Ευρώπη να επισκέπτονται τον νομό μας!

Λίγο το μαγευτικό τοπίο, λίγο οι (φοβερά) φιλόξενοι άνθρωποι και λίγο οι εξαιρετικές συνθήκες για την διεξαγωγή του αθλήματος, είναι οι κύριοι λόγοι που το Διόνι Κατοχής καθιερώθηκε για τους λάτρεις του kitesurfing, του windsurfing και όχι μόνο…

Το σημείο φοβερό, αφού τα νερά είναι ιδανικά, ο αέρας πάντα ευνοϊκός, η αμμουδιά πεντακάθαρη και το μαγάζι του “Ναυαγού” ένα όμορφο σημείο χαλάρωσης με θέα την εκπληκτική και επιβλητική Οξειά.

Παραδοσιακό φαγητό

Στα τοπικά φαγητά της Αιτωλοακαρνανίας κυριαρχούν τα εγχώρια κτηνοτροφικά προϊόντα, τα άφθονα ψάρια, οι πίτες, τα χειροποίητα ζυμαρικά και οι παραδοσιακές συνταγές των ντόπιων κατοίκων του νομού.

Χαρακτηριστικά πιάτα της περιοχής είναι το μπουργέτο, τα ψητά χέλια και το κερωμένο αβγοτάραχο. Επίσης, ξεχωρίζουν ο τραχανάς, η μπαζίνα, η μπομπότα και η φλαγούνα. Από πίτες προτιμάτε η χορτόπιτα ή κυρίως λαχανόπιτα (χοντροκομμένα φύλλα που τοποθετούνται σε ένα ταψί και βουτυρώνονται καλά, προσθέτοντας μία στρώση από ψιλοκομμένο λάχανο, κρεμμύδια, τυρί, αλάτι, πιπέρι και βούτυρο ή λάδι), η γαλατόπιτα (μείγμα από αλεύρι, αλάτι και ζάχαρη βράζεται ώσπου να πήξει, ενώ στη συνέχεια τοποθετείται ανάμεσα σε χοντροκομμένα φύλλα και ψήνεται με λίγο βούτυρο).

Άλλη ξεχωριστή πίτα είναι η παραδοσιακή μακαρονόπιτα (πάνω στο πλαστήρι ανοίγονται με τον πλάστη πολύ λεπτά φύλλα. Σε ένα-ένα φύλλο προστίθεται τυρί και χοντρό μακαρόνι και τυλίγεται σφιχτά σε μάκρος. Κάθε τυλιγμένο φύλλο τοποθετείται γύρω-γύρω σε στρογγυλό βουτυρωμένο ταψί, το ένα κοντά στο άλλο. Γίνεται μια πίτα στριφτή που αλείφεται στη συνέχεια με βούτυρο και ψήνεται στα κάρβουνα).

Πρόσβαση

Με λεωφορείο: Υπάρχει συχνή καθημερινή υπηρεσία με λεωφορεία KTEL προς και από Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Πάτρα προς Μεσολόγγι.

Με αυτοκίνητο: Μπορείτε να φτάσετε στο νομό Αιτωλοακαρνανίας με αυτοκίνητο:

Η απόσταση από την Αθήνα είναι 248χλμ.
Η απόσταση από τη Θεσσαλονίκη είναι 521χλμ.
Η απόσταση από την Πάτρα είναι 49χλμ.

Με Ferry: Υπάρχει επίσης υπηρεσία ακτοπλοϊκών μεταφορών για το νομό Αιτωλοακαρνανίας από τα νησιά Κεφαλονιά, Ιθάκη Λευκάδα, καθώς και από το λιμάνι του Ρίο στην Πάτρα, δίπλα στην γέφυρα του Ρίου-Αντιρρίου.

Χρήσιμα Τηλέφωνα

Για πληροφορίες σχετικά με Μέσα Μεταφοράς, Νοσοκομεία, Αστυνομικά και Πυροσβεστικά Σώματα πατήστε στην ακόλουθη εικόνα.





Μοιραστείτε το άρθρο...
Ετικέτες: # # # # # # # #

Newsroom

Σκοπός μας είναι η προβολή και ανάδειξη της ιστορικής κληρονομιάς, του περιβαλλοντικού πλούτου καθώς και της πολιτιστικής και πολιτισμικής παράδοσής μας. Στόχος μας είναι η ενημέρωση των επισκεπτών και η έμπρακτη συμβολή ούτως ώστε ο νομός Αιτωλοακαρνανίας να γίνει ένας δημοφιλής τουριστικός προορισμός.
iAitoloakarnania.gr

Φανταστικά τοπία, σπουδαία ιστορία, υπέροχοι άνθρωποι!